Στόχοι
Ο μαθητής/μαθήτρια να μπορεί να:
- Εξηγεί την αποστολή των συστημάτων ασφαλείας.
- Απαριθμεί τα πεδία εφαρμογής των συστημάτων ασφαλείας.
- Αναφέρει το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις λεπτομέρειες άσκησης του επαγγέλματος.
Ο μαθητής/μαθήτρια να μπορεί να:
Η συνεχής αύξηση της εγκληματικότητας (ληστείες, διαρρήξεις κ.λ.π.), δημιούργησε την ανάγκη της προστασίας των περιουσιών, αλλά και της προστασίας των ατόμων που αισθάνονται ότι απειλούνται.
Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει από πολύ παλιά, από τότε που ο άνθρωπος εφηύρε την κλειδαριά, ώστε να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία και τον εαυτό του από ανεπιθύμητους εισβολείς. Από τότε έως τώρα η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο, ώστε είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε μέσω Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ή ακόμα και των κινητών μας τηλεφώνων, χώρους μέσα και έξω από το σπίτι μας ή την επιχείρησή μας, να λαμβάνουμε μηνύματα όταν παραβιάζεται κάποια παγιδευμένη είσοδος του χώρου μας ή ακόμα και να καταγράφουμε όλες τις κινήσεις που γίνονται κατά την απουσία μας, κ.λ.π.
Αν επιχειρούσαμε έναν γενικευμένο ορισμό του τι είναι σύστημα ασφαλείας, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι κάθε σύστημα που προσφέρει στον ιδιοκτήτη κάποιο βαθμό προστασίας απέναντι σε έναν ή περισσότερους κινδύνους, όπως σωματική βλάβη, διάρρηξη και ληστεία, ανεπιθύμητη ανθρώπινη παρουσία κλπ, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα τέτοιο σύστημα ασφαλείας.
Τα συστήματα ασφαλείας είναι ειδικές ηλεκτρονικές διατάξεις που χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση χώρων, με σκοπό την άμεση ενημέρωσή των ενδιαφερόμενων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι χώροι μπορεί να είναι σπίτια, διαμερίσματα, καταστήματα, εργοστάσια, αποθήκες, αυλές ή άλλοι εξωτερικοί χώροι κ.ά. Οι περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών είναι γεγονότα όπως διάρρηξη, ληστεία, πυρκαγιά, πλημμύρα και παρόμοια συμβάντα τα οποία συμβαίνουν κατά την απουσία μας ή σε χώρους που δεν έχουμε πλήρη εποπτεία και απαιτούν άμεση επέμβαση, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες τους.
Τα Ηλεκτρονικά Συστήματα Ασφαλείας βασίζουν τη λειτουργία τους σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας είναι εύκολα στην τοποθέτησή τους, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά πολύπλοκα στο να παραβιαστούν. Το κόστος τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος προστασίας που παρέχουν (Περιμετρική ή Εσωτερική), καθώς και με τον τρόπο διασύνδεσης των επιμέρους συσκευών του συστήματος (ενσύρματη ή ασύρματη διασύνδεση). Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε, την αναφορά στο κόστος της 24ωρης τεχνικής υποστήριξης και παρακολούθησης από τα ειδικά κέντρα, που καθιστά το σύστημα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο.
Σημαντικότατος παράγοντας που επηρεάζει δραματικά το κόστος, είναι τόσο οι προδιαγραφές και οι εγκρίσεις που έχει λάβει το προϊόν, όσο και σε τι Βαθμίδα (Grade) κατατάσσεται. Αναφερόμενοι στις βαθμίδες κατάταξης μιας εγκατάστασης ασφαλείας, κρίνεται απαραίτητη η επισήμανση των Ευρωπαϊκών standards που ισχύουν από το 2005. Τα Ευρωπαϊκά standards (BSEN 50131) ήρθαν να αντικαταστήσουν τα Βρετανικά standards (4737, 7042 και BS 6799 Wireless Systems) την 1η Οκτωβρίου του 2005. Έως τότε, αυτά ήταν το βαρόμετρο της αγοράς, σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση των υλικών, αλλά και γενικότερα της εγκατάστασης συστημάτων συναγερμού. Ο καθορισμός των βαθμίδων κατατάσσει την εγκατάσταση, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει ο επίδοξος διαρρήκτης, στην προσπάθειά του να παραβιάσει τον προστατευόμενο χώρο. Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά standards, οι βαθμίδες (Grades) κατάταξης είναι 4. Όσο ανεβαίνει η Βαθμίδα, τόσο καλύτερα θεωρείται προστατευμένος ο χώρος.
Grade 1: Η εγκατάσταση αυτής της βαθμίδας δεν θεωρείται επαρκώς προστατευμένη. Ο διαρρήκτης δεν χρειάζεται να έχει μεγάλη εμπειρία και γνώσεις, αλλά ούτε ιδιαίτερα εργαλεία. Αρκεί το σπάσιμο ενός τζαμιού ή πόρτας για να εισέλθει στον χώρο. Περιγράφεται ως διάρρηξη χαμηλής επικινδυνότητας (low risk).
Grade 2: Ο διαρρήκτης χρειάζεται ελάχιστες γνώσεις και εμπειρία και κάποια απλά εργαλεία. Περιγράφεται ως διάρρηξη χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας (low to medium risk).
Grade 3: Ο διαρρήκτης θα πρέπει να διαθέτει αρκετή εμπειρία και ολοκληρωμένο εξοπλισμό εργαλείων. Περιγράφεται ως διάρρηξη μεσαίας ή υψηλής επικινδυνότητας (medium to high risk).
Grade 4: Ο διαρρήκτης θα πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις και πολύ εξελιγμένα εργαλεία για να παραβιάσει το χώρο. Περιγράφεται ως διάρρηξη υψηλής επικινδυνότητας (high risk).
Η επιλογή υλικών για την υλοποίηση μιας εγκατάστασης και η κατάταξή της σε αντίστοιχη βαθμίδα, είναι πολύ σημαντικό σημείο. Οι κανονισμοί δεν απαγορεύουν τη μείξη υλικών που προέρχονται από διαφορετικές βαθμίδες. Για παράδειγμα, μπορεί σε μια εγκατάσταση βαθμίδας 2 να χρησιμοποιηθεί ένας ανιχνευτής βαθμίδας 3. Σημειώνεται βέβαια ότι όταν σε μια εγκατάσταση υψηλής βαθμίδας χρησιμοποιηθούν υλικά χαμηλότερης βαθμίδας, η εγκατάσταση υποβιβάζεται άμεσα.
Πέραν των βαθμίδων κατάταξης των εγκαταστάσεων, με βάση την ασφάλεια που προσφέρουν στον χρήστη, τα υλικά-συσκευές που χρησιμοποιούνται, κατατάσσονται σε 4 κλάσεις, οι οποίες καθορίζονται από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες του χώρου που εγκαθίστανται.
Τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και συναγερμού αποτελούν μια αξιόπιστη και οικονομική λύση, προκειμένου να παρέχεται προστασία από παράνομες εισβολές σε κτίρια και άλλους χώρους, αλλά και στα πρόσωπα που κινούνται σε αυτούς. Οι παράμετροι για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι πολλές, δίνοντας προτεραιότητα στον σωστό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εγκατάστασης από έμπειρο και πιστοποιημένο τεχνικό (παρατίθεται η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την πιστοποίηση των τεχνικών), ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις του πελάτη.
Ο τεχνικός υποχρεούται να προτείνει συστήματα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του πελάτη (λειτουργικές και οικονομικές), διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη σωστή λειτουργία του συστήματος που θα επιλεγεί. Επίσης, είναι βασικό, ο τεχνικός που θα αναλάβει την κατασκευή της εγκατάστασης, να φροντίσει να τηρήσει τις προδιαγραφές των συσκευών που αποτελούν το σύστημα, καθώς και να δώσει ιδιαίτερη σημασία στη σωστή διασύνδεση τους, ώστε να αποφευχθούν αστοχίες στη λειτουργία του συστήματος. Τέλος, για να θεωρηθεί το προτεινόμενο σύστημα ασφαλές και αξιόπιστο θα πρέπει να υποστηρίζεται από εταιρεία παρακολούθησης, ώστε η παρέμβαση σε πιθανή παραβίαση να είναι άμεση.
Ο χώρος στον οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί το σύστημα ασφαλείας είναι αυτός που επιβάλει ουσιαστικά το σύστημα που θα επιλεγεί. Για παράδειγμα, άλλο σύστημα θα επιλέξουμε για να προστατεύσουμε ένα κτίριο που βρίσκεται σε μία αστική περιοχή και άλλο σε ένα κτίριο στην επαρχία ή σε μια απομακρυσμένη περιοχή.
Σε πολλές περιπτώσεις προτείνουμε συνδυαστικά συστήματα ασφαλείας ώστε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Το να επιλέξουμε και εν τέλει να υλοποιήσουμε μια εγκατάσταση τέτοιου είδους, δεν είναι απλή υπόθεση. Ο βαθμός αποτελεσματικότητας αυξάνεται όταν υπάρχει μια καλά σχεδιασμένη μελέτη, που θα πρέπει να συνυπολογίζει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ενδεχομένων και να διαθέτει ένα συνδυασμό μέτρων ασφάλειας, ούτως ώστε να υπάρχουν δικλείδες προστασίας, στην περίπτωση που υπάρξει αστοχία ενός εκ των συστημάτων.
Σκεπτόμενοι με την κοινή λογική, αντιλαμβανόμαστε ότι ένα εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού δρα αποτρεπτικά για τους επικείμενους διαρρήκτες, μιας και δεν είναι εύκολος στόχος. Αυτό δεν σημαίνει πως τα συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αδιάρρηκτα, αλλά ένας χώρος δίχως καθόλου προστασία περιορίζει τις πιθανότητες αστοχίας του διαρρήκτη σε σχέση με κάποιον που διαθέτει προστασία. Σήμερα διατίθεται στην αγορά πληθώρα διαφορετικών προτάσεων, που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και μπορούν να δώσουν μια αξιόπιστη λύση στο θέμα της οικιακής ασφάλειας.
Ένα αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας, το οποίο υποστηρίζεται σε 24ωρη βάση, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου που θέλουμε να προστατεύσουμε, αποτελεί μια καλή λύση. Εγκαθιστώντας ένα σύγχρονο σύστημα ασφαλείας, ουσιαστικά “αγοράζουμε” χρόνο καθυστέρησης του επίδοξου διαρρήκτη, ώστε να επέμβουν οι δυνάμεις καταστολής.
Πολλές φορές το αυξημένο κόστος της αγοράς και εγκατάστασης ενός συστήματος συναγερμού, δρα ανασταλτικά στην απόφαση πραγματοποίησής του. Αν αναλογιστούμε την προσφορά των συστημάτων αυτών στη διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας μας, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα ανεκτίμητα αγαθά, όλες οι αναστολές διαλύονται.
Τα βασικά κριτήρια που πρέπει να θέσουμε κατά την επιλογή ενός συστήματος ασφαλείας είναι:
Αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε με την επιλογή μας τα παραπάνω κριτήρια, θα έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η προσωπική μας ασφάλεια και η προστασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας μας, αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Το αίσθημα της ελευθερίας κινήσεως και η διασφάλιση του ιδιωτικού μας χώρου παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ψυχολογία μας και κατ’ επέκταση, στην αποδοτικότητα μας. Λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, στην αγορά παρέχονται συστήματα συναγερμού, που μας διασφαλίζουν τα παραπάνω τα οποία είναι αποτελεσματικά και προσιτά στην τιμή. Τα συστήματα αυτά κρατούν τους διαρρήκτες και άλλους εγκληματίες σε απόσταση, προστατεύοντας εμάς, τα υπάρχοντά μας και τις οικογένειές μας.
Ένα σύστημα συναγερμού είναι ένα σύνολο συνεργαζόμενων συσκευών (αισθητήρες), συνδεδεμένες μεταξύ τους με κατάλληλο τρόπο, οι οποίες τροφοδοτούνται με χαμηλή τάση και επικοινωνούν με την κεντρική μονάδα του συστήματος, η οποία είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση του λαμβανόμενου σήματος και την ανάλογη σήμανση. Όταν τα σήματα του συστήματος διακοπούν για κάποιο λόγο, δυνατοί ήχοι συναγερμών προκαλούν την προσοχή μας και φοβίζουν τους διαρρήκτες.
Οι πιο κοινοί αισθητήρες είναι οι μαγνητικές επαφές (οι λεγόμενες παγίδες), οι οποίες τοποθετούνται σε πόρτες και παράθυρα και οι οποίες ενεργοποιούνται όταν μια πόρτα ή ένα παράθυρο σπάσει ή ανοίξει. Τα σύγχρονα συστήματα των συναγερμών μπορούν να καλύψουν και άλλους σκοπούς πέραν της διάρρηξης, όπως για παράδειγμα τον εντοπισμό φωτιάς σε έναν χώρο ή την ύπαρξη διαρροής βλαβερών και επικίνδυνων για των άνθρωπο αερίων, με σκοπό τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Η σήμανση συναγερμού γίνεται σε κάθε περίπτωση με διαφορετικό ήχο ώστε να είναι εύκολη η αναγνώριση του συμβάντος. Επίσης, τα συστήματα αυτά μπορούν να κάνουν αυτόματες κλήσεις στα αστυνομικά τμήματα ή στα πυροσβεστικά τμήματα όταν εκδηλωθεί μια πυρκαγιά ή μια διάρρηξη εξασφαλίζοντας τη γρήγορη ανταπόκριση των υπηρεσιών αυτών στα αντίστοιχα προβλήματα.
Άλλες δυνατότητες που έχουν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμών περιλαμβάνουν αυτόματες κλήσεις στο τηλέφωνο του ιδιοκτήτη (ή σε κάποιο εναλλακτικό τηλέφωνο εάν το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη είναι απασχολημένο), ώστε να τον ενημερώσουν για κάποια παραβίαση ή κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τέλος, μερικά συστήματα συναγερμών μπορούν να συνδεθούν με διάφορα συστήματα παρακολούθησης βίντεο μέσω κάμερας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο ενός γεγονότος.
Είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος που θα πρέπει να γίνεται από τους κατόχους συστημάτων ασφαλείας, μιας και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα μπορεί να χρειαστούν επαναπρογραμματισμό, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Ενιαία στολή του προσωπικού ασφαλείας των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.
Εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματιών της ειδικότητας «Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας».
Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 1016/109/169-γ από 14-10-2011 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη «Καθορισμός του είδους των ιατρικών εξετάσεων, του περιεχομένου, της διάρκειας και του κόστους της βασικής και περιοδικής εκπαίδευσης, καθώς και των κριτηρίων και της διαδικασίας πιστοποίησης της ικανότητας του προσωπικού των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (Ι.Ε.Π.Υ.Α.) για οπλοφορία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια» (ΦΕΚ Β΄ 2457).
Ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων χώρων κράτησης και σε προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 4892/1/76-γ από 17−5−2010 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης που απαιτούνται για την έκδοση αδειών εργασίας του άρθρου 3 του ν. 2518/1997, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του ν. 3707/2008» (Β΄ 664)
Καθορισμός του είδους των ιατρικών εξετάσεων, του περιεχομένου, της διάρκειας και του κόστους της βασικής και περιοδικής εκπαίδευσης, καθώς και των κριτηρίων και της διαδικασίας πιστοποίησης της ικανότητας του προσωπικού των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (Ι.Ε.Π.Υ.Α.) για οπλοφορία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 4892/1/76-γ από 17/05/2010 κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης που απαιτούνται για την έκδοση αδειών εργασίας του άρθρου 3 του Ν. 2518/1997, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του Ν. 3707/2008
Καθορισμός τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης που απαιτούνται για την έκδοση αδειών εργασίας του άρθρου 3 του ν. 2518/1997, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του ν. 3707/2008.
Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 1016/109/121-ι'/5-8-2009 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών «Δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης αδειών λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και γραφείων ιδιωτικών ερευνών» (Β' 1710).
Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 1016/109/149-α'/8-9-2009 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών "Δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης αδειών εργασίας προσωπικού ασφαλείας Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας και προσωπικού Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών".
Καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών των προστατευτικών μέσων του προσωπικού ασφάλειας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (Ι.Ε.Π.Υ.Α.)
Καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών των προστατευτικών μέσων του προσωπικού ασφάλειας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (Ι.Ε.Π.Υ.Α.).
Δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης αδειών εργασίας προσωπικού ασφαλείας Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας και προσωπικού Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών.
∆ικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης αδειών λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και γραφείων ιδιωτικών ερευνών
Διοικητικές κυρώσεις σε βάρος ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και των εργαζομένων σε αυτές για παράβαση του ν. 2518/1997 (Α΄- 164).
Ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και γραφείων ιδιωτικών ερευνών.
Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών και άλλες διατάξεις.
Ν.2518/1997 : Προϋποθέσεις λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Προσόντα και υποχρεώσεις του προσωπικού αυτών και άλλες διατάξεις.
Βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, ισχύουν τα εξής:
Στο προσωπικό ασφαλείας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας κατηγορίας Α’ εντάσσονται όσοι ασκούν τις εξής δραστηριότητες:
Για την έκδοση αδείας εργασίας προσωπικού ασφαλείας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας κατηγορίας Α’, απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να κατέχει έναν εκ των κατωτέρω τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης:
πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1 της ειδικότητας «Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφαλείας» ή αντίστοιχο προς αυτό που χορηγείται μετά από πιστοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 4β του Ν.2009/1992, η οποία διεξάγεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.)»
βεβαίωση – πιστοποιητικό αποφοίτησης από παραγωγικές σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ή από Κέντρο Εκπαίδευσης Συνοριακών Φυλάκων ή Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας».
Στο προσωπικό ασφαλείας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας κατηγορίας Β’ εντάσσονται όσοι ασκούν τις εξής δραστηριότητες:
Για την έκδοση αδείας εργασίας προσωπικού ασφαλείας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας κατηγορίας Β’, απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να κατέχει έναν εκ των κατωτέρω τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης:
Να καταγράψτε (μέχρι 100 λέξεις) τις βασικές απαιτήσεις που έχει ένας απλός χρήστης από ένα ηλεκτρονικό σύστημα συναγερμού οικίας.
(c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ84
Αδειοδοτημένο υπό τους όρους Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0