Επικοινωνία με το διαχειριστή

epikoinonia.jpg

Αντωνία Κωσταρή 

(δασκάλα ΠΕ 70.ΕΑΕ)

e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Ημεροδείκτης

γιορτες
 

Αναζήτηση (πατήστε ENTER)

Διδακτικό συμβόλαιο

Κατηγορία: Κάποιες εργασίες Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Το διδακτικό συμβόλαιο είναι μία συνήθης τακτική που εφαρμόζεται σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς. Το παρακάτω συμβόλαιο είναι ενδεικτικό και γράφτηκε στα πλαίσια κάποιας μεταπτυχιακής εργασίας. Αξίζει να προσέξουμε τη θετική διατύπωση, το ότι λέμε τι θέλουμε να κάνει το παιδί κι όχι τι δεν θέλουμε και την απουσία επιθέτων που χαρακτηρίζουν το παιδί. Τα ονόματα, φυσικά, είναι φανταστικά...

 

Διδακτικό συμβόλαιο

Εισαγωγή

Το παρακάτω συμβόλαιο είναι μεταξύ του Κοσμά, ενός μαθητή της ΣΤ΄ Δημοτικού ο οποίος παρουσιάζει προβλήματα στη συμπεριφορά και των γονιών του, τον κύριο και την κυρία Χατζηδάκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Κοσμάς παρουσιάζει  εναντιωτική προκλητική διαταραχή. Επιτίθεται πολύ συχνά στους δασκάλους και τους συμμαθητές του ασκώντας τους λεκτική και σωματική βία. Παίρνει χωρίς άδεια τα αντικείμενα των άλλων παιδιών χωρίς να τους τα επιστρέφει και καταστρέφει  υλικά και μέσα διδασκαλίας που υπάρχουν στο σχολείο του. Κάνει πολύ συχνά σκασιαρχείο, λέει πολλά ψέματα και αρνείται να προετοιμάζει τα μαθήματά του. Το συμβόλαιο αυτό αποσκοπεί στην βελτίωση της δύσκολης συμπεριφοράς του παιδιού, με σκοπό αυτό να γίνει πιο λειτουργικό, να αποκτήσει σωστές σχέσεις με το οικογενειακό και το κοινωνικό του περιβάλλον και να ελαττωθούν οι συναισθηματικές του εκρήξεις.

Συμβόλαιο

Μεταξύ του κυρίου και της κυρίας Χατζηδάκη και του Κοσμά.

Ο πατέρας και η μητέρα θα ήθελαν ο Κοσμάς να :

 1. Ζητά πάντα άδεια για να χρησιμοποιήσει αντικείμενα που ανήκουν στους συμμαθητές του. Αν το ξεχάσει αυτό, να ζητά συγνώμη και να τα επιστρέφει πίσω.
 1. Αφήνει στο σπίτι τα αιχμηρά αντικείμενα που φέρνει στο σχολείο για να επιτίθεται στους συμμαθητές ή στους δασκάλους του.
 2. Προσέχει τα αντικείμενα που ανήκουν στην περιουσία του σχολείου.
 3. Μιλά με ευγένεια στους συμμαθητές ή στους δασκάλους του.
 4. Παρακολουθεί όλα τα μαθήματα του σχολείου.
 5. Διαβάζει για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα τα μαθήματα του σχολείου.
 6. Λέει πάντα την αλήθεια. Πάντα να θυμάται ότι όπως δεν αρέσει σε εκείνον να του λένε ψέματα, έτσι δεν αρέσει και στους άλλους.

Ο Κοσμάς θα ήθελε η μητέρα κι ο πατέρας του να:

 1. Πείσουν τους δασκάλους να μην του χρεώνουν άδικα και χωρίς να έχουν αποδείξεις οποιοδήποτε κακό συμβαίνει στο σχολείο.
 2. Παραδέχονται τα λάθη τους, δηλαδή να ζητούν συγγνώμη από εκείνον όταν σχηματίζουν λανθασμένη εντύπωση για τη συμπεριφορά του.
 3. Συζητούν ήρεμα μαζί του, χωρίς να του φωνάζουν στις διάφορες συζητήσεις μεταξύ τους.
 4. Δίνουν σε εκείνον χαρτζιλίκι εφόσον τηρεί τους όρους του συμβολαίου. Με το ποσό αυτό ο Κοσμάς θα αγοράζει φαγητό από το κυλικείο του σχολείου.
 5. Τον αφήνουν να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια για δύο ώρες την εβδομάδα , εφόσον τηρεί τους όρους του συμβολαίου.
 6. Του επιτρέπουν να βρίσκεται με τους φίλους του στο προαύλιο του σχολείου τις απογευματινές ώρες ,όταν έχει τελειώσει από τα μαθήματά του.
 7. Του κάνουν, μία φορά το μήνα, ένα δώρο ,αν τηρεί τις υποχρεώσεις του (όχι απαραίτητα να του αγοράζουν κάτι).

Όλοι συμφωνούν:

 1. Ότι οι όροι του συμβολαίου θα αλλάξουν, μόνο μετά από συζήτηση και αμοιβαία συμφωνία.
 2. Ότι οι διαφωνίες θα επιλύονται με διαιτησία (τον παππού), που όλοι παραδέχονται  ότι είναι αντικειμενικός και δίκαιος.
 3. Ότι η επιτυχής εκτέλεση του συμβολαίου για ένα μήνα θα αμείβεται με οικογενειακή εκδήλωση (π.χ. κέρασμα). Τον πρώτο μήνα θα πραγματοποιηθεί έξοδος οικογενειακώς για φαγητό σε εστιατόριο που θα επιλέξει ο Κοσμάς και έπειτα όλη η οικογένεια θα πάει σινεμά για να δουν την αγαπημένη ταινία του Κοσμά.
 4. Ότι η αποτυχία να τηρήσει κάποιος τους όρους που τον αφορούν  θα επιφέρει κάποιο πρόστιμο σε κάθε περίπτωση: το ποσό των 3 ευρώ για τον Κοσμά και το σεβαστό ποσό των 15 ευρώ για τον κύριο και την κυρία Χατζηδάκη.

Τα χρήματα θα κατατίθενται σε ένα «κουτί ποινών», το οποίο θα επιτηρεί ο παππούς. Τα έσοδα αυτά θα διατίθενται σε ιδρύματα με παιδιά που έχουν ανάγκη. Τα έσοδα από το πρώτο τρίμηνο θα δοθούν στα «παιδικά χωριά sos» και θα τα παραδώσει ο ίδιος ο Κοσμάς.

Υπογραφές:

Κοσμάς………………………………………………

Κ. Χατζηδάκης…………………………………………

Κα. Χατζηδάκη…………………………………………

Ο παππούς (μάρτυρας/διαιτητής)………………………

Αντωνία Κωσταρή

 

Εμφανίσεις: 235

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6 επισκέπτες και κανένα μέλος

Copyright © 2023 ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΩΣΤΑΡΗ. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.