Επικοινωνία με το διαχειριστή

epikoinonia.jpg

Αντωνία Κωσταρή 

(δασκάλα ΠΕ 70.ΕΑΕ)

e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Ημεροδείκτης

γιορτες
 

Αναζήτηση (πατήστε ENTER)

Οκτώ μύθοι για τις μαθησιακές δυσκολίες

Κατηγορία: Παιδαγωγικά - Ψυχολογικά άρθρα
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Μύθος 1: Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.

Πραγματικότητα: Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν τουλάχιστον «φυσιολογικό» δείκτη νοημοσύνης. Ενώ σε κάποια από τα παιδιά αυτά ο δείκτης νοημοσύνης τους είναι υψηλός. Το κατώτερο επίπεδο νοημοσύνης, πάντως, των παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι το κατώτερο όριο του «φυσιολογικού».

Μύθος 2: Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι απλά τεμπέληδες.

Πραγματικότητα: Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες πολλές φορές δείχνουν την εικόνα του μαθητή που βαριέται, εικόνα φυσικά που είναι ανακριβής. Απλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν μία εργασία. Επίσης, τις περισσότερες φορές στην προσπάθειά τους να αποφύγουν άλλη μία αποτυχία, αποφεύγουν να εμπλακούν σε ακαδημαϊκές εργασίες.

Μύθος 3: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες ξεπερνιούνται με το πέρασμα του χρόνου.

Πραγματικότητα: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μια δια βίου συνθήκη. Η ένταση των συμπτωμάτων τους είναι διαφορετική σε κάθε ηλικία του παιδιού, το συνοδεύουν όμως για όλη του τη ζωή.

Μύθος 4: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες θεραπεύονται.

Πραγματικότητα: Όπως αναφέρεται και πιο πάνω οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μια συνθήκη μόνιμη και διαρκής. Με την κατάλληλη εκπαίδευση οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες ανταποκρίνονται πιο θετικά απέναντι στη μάθηση. Παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τις Μαθησιακές Δυσκολίες.

Διαβάστε περισσότερα: Οκτώ μύθοι για τις μαθησιακές δυσκολίες

Η αγάπη των γονιών, μας κάνει καλύτερους με τους γύρω μας

Κατηγορία: Παιδαγωγικά - Ψυχολογικά άρθρα
Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Η επαφή των παιδιών με τους γονείς τους από πολύ νωρίς και με κάθε δυνατό τρόπο είναι το σημαντικότερο βήμα τους προς την ευτυχία και την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας όταν πια γίνουν και τα ίδια ενήλικες. Μεταξύ άλλων μάλιστα μάς βοηθάει να καταλαβαίνουμε καλύτερα τους άλλους ανθρώπους και τις ανάγκες τους και να δείχνουμε κατανόηση όπως έδειξε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Notre Dame στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί ζήτησαν από ενήλικες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την παιδική τους ηλικία όπως πόσο συχνά δέχονταν στοργή από τους γονείς τους, πόσο έπαιζαν μαζί τους, αν έκαναν πράγματα όλοι μαζί σαν οικογένεια, πόσο ένιωθαν να τους υποστηρίζουν κ.λπ.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν πώς πήραν μεγάλη φροντίδα από τους γονείς τους όσο μεγάλωναν έδειξαν σαφώς λιγότερα σημάδια κατάθλιψης και άγχους ενώ ταυτόχρονα ήταν και πιο συμπονετικοί και γεμάτοι κατανόηση απέναντι σε άλλους ανθρώπους.

Αντίθετα, όσοι δεν πήραν την ίδια προσοχή από τους γονείς τους ως παιδιά είχαν χειρότερη ψυχική υγεία, μεγαλύτερο κοινωνικό άγχος και ήταν λιγότερο ικανοί να κατανοήσουν τις απόψεις και τις ανάγκες των γύρω τους.

"Η έρευνά μας έδειξε πώς όταν δε δίνουμε στα παιδιά μας τα απαραίτητα εφόδια μετατρέπονται σε ενήλικες με περιορισμένη κοινωνική και ηθική δυναμική. Το στρες που βιώνουν τους στερεί την ευκαιρία να αναπτυχθούν σωστά γιατί τα αναγκάζει να επικεντρώνονται στους εαυτούς τους. Και είναι δύσκολο να είσαι συμπονετικός όταν συμβαίνει αυτό", είπαν οι ερευνητές. Γι' αυτό συστήνουν σε όλους τους γονείς να περνάνε όσο περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο μπορούνε με τα παιδιά τους. Είναι το μυστικό για την ευτυχία όχι μόνο των ίδιων αλλά και των ανθρώπων που θα βάλουν στην ενήλικη ζωή τους.

Πηγή: psychcentral.com

Ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς κανόνες και όρια δεν είναι ένα παιδί ελεύθερο!

Κατηγορία: Παιδαγωγικά - Ψυχολογικά άρθρα
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Τα όρια.... μπορεί κανείς να μιλά γι αυτά μέρες! Τα όρια αφορούν όλους μας και υπάρχουν παντού.
Χωρίς αυτά δε θα μπορούσαμε να είμαστε λειτουργικοί, να συνεργαζόμαστε, να οργανωνόμαστε και να είμαστε αποδοτικοί. Τα όρια δημιουργούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξει με τους συνανθρώπους του, να αντλεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ασφάλεια, να εξελίσσεται και να δημιουργεί.

Διαβάστε περισσότερα: Ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς κανόνες και όρια δεν είναι ένα παιδί ελεύθερο!

Ενθάρρυνση ή έπαινος; Αναθρέψτε ανεξάρτητα παιδιά γεμάτα αυτοπεποίθηση

Κατηγορία: Παιδαγωγικά - Ψυχολογικά άρθρα
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Το παιδί χρειάζεται την ενθάρρυνση όπως το φυτό χρειάζεται ήλιο και νερό. Δυστυχώς εκείνα τα παιδιά που την χρειάζονται περισσότερο, την έχουν λιγότερο γιατί συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο που η αντίδρασή μας τα σπρώχνει ακόμα παραπέρα στην αποθάρρυνση και την ανταρσία.


Ρούντολφ Ντράικωρς*

Διαβάστε περισσότερα: Ενθάρρυνση ή έπαινος; Αναθρέψτε ανεξάρτητα παιδιά γεμάτα αυτοπεποίθηση

Το ήθος των γονιών χτίζει το χαρακτήρα των παιδιών

Κατηγορία: Παιδαγωγικά - Ψυχολογικά άρθρα
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τα παιδιά αν οι γονείς τους έχουν ξεκαθαρισμένη στάση ζωής. Αν έχουν, δηλαδή, ήθος, με το οποίο κρίνουν τα γεγονότα. Το ήθος ενεργεί σαν οικοδομικό υλικό στο χαρακτήρα του παιδιού. Όσο πιο ξεκάθαρες και γεμάτες αποδοχή είναι οι αντιλήψεις σας για τον κόσμο, τόσο πιο σταθερά θα εδραιώνεται αυτή η ηθική στάση και τόσο πιο εύκολο θα είναι για τα παιδιά σας να προσαρμοστούν στους κοινωνικούς κανόνες.

Διαβάστε περισσότερα: Το ήθος των γονιών χτίζει το χαρακτήρα των παιδιών

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 4 επισκέπτες και κανένα μέλος

Copyright © 2024 ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΩΣΤΑΡΗ. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.