Επικοινωνία με το διαχειριστή

epikoinonia.jpg

Αντωνία Κωσταρή 

(δασκάλα ΠΕ 70.ΕΑΕ)

e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Ημεροδείκτης

γιορτες
 

Αναζήτηση (πατήστε ENTER)

Έτοιμες κάρτες ορθογραφίας με επίθετα

Κατηγορία: Γλώσσα
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Σε συνέχεια της συλλογής που έχω φτιάξει από  "έτοιμες κάρτες ορθογραφίας με ουσιαστικά" δείτε παρακάτω κι άλλες κάρτες ορθογραφίας με επίθετα. Μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο στην τάξη ένταξης, αλλά και στη γενική τάξη, την τάξη υποδοχής και φυσικά ως υλικό παράλληλης στήριξης. Παίξτε με τις κάρτες ακόμα και στο σπίτι!Οι λέξεις που απεικονίζονται είναι από το ηλεκτρονικό βιβλίο "Νέα Λογομάθεια-Ορθογραφία".  Οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε και να κατεβάσετε τις κάρτες:

omoios

Έτοιμες κάρτες ορθογραφίας με λέξεις που περιέχουν συμφωνικά συμπλέγματα

Κατηγορία: Γλώσσα
Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020 Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Ακολουθώντας την επιθυμία των μαθητών μου δημιούργησα ακόμα μια συλλογή από κάρτες ορθογραφίας που περιέχουν λέξεις (ουσιαστικά κυρίως) με συμφωνικά συμπλέγματα. Δημιουργήστε κι εσείς τις δικές σας κάρτες προσαρμοσμένες στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές σας και κάντε την ορθογραφία ένα ευχάριστο και δημιουργικό παιχνίδι! 

Οι λέξεις που απεικονίζονται είναι από το  βιβλίο "Μπάνος, Μ.(1993).Πρώτη γραφή και ανάγνωση. Αθήνα: Πατάκης (γ΄ τόμος)".Οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο. Στις κάρτες περίεχονται και κάποιες λέξεις με δίψηφα φωνήεντα και διφθόγγους, για επιπλέον εξάσκηση.  Επισκεφτείτε το παλαιότερο άρθρο "έτοιμες κάρτες ορθογραφίας με ουσιαστικά" για να θυμηθείτε λεπτομέρειες σχετικά με τους κανόνες του παιχνιδιού μας! 

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε και να κατεβάσετε τις κάρτες: 

frouta

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα: Έτοιμες κάρτες ορθογραφίας με λέξεις που περιέχουν συμφωνικά συμπλέγματα

Οπτικοποίηση εξαιρέσεων στην ορθογραφία ουδέτερων ουσιαστικών σε -ι

Κατηγορία: Γλώσσα
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Δείτε εδώ  μία χρήσιμη οπτικοποίηση των εξαιρέσεων στην ορθογραφία των ουδέτερων ουσιαστικών σε -ι. Μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού σχολείου, για μαθητές που δυσκολεύονται να θυμούνται τον κανόνα.

Η παραπάνω απεικόνιση για το "δάκρυ" προέρχεται από την ιστοσελίδα "Πράσινη Πρίζα" . Οι υπόλοιπες εικόνες είναι από το διαδίκτυο. 

 

"Παραθυράκια" ανάγνωσης

Κατηγορία: Γλώσσα
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Τα παραθυράκια ανάγνωσης είναι μία γνωστή και χρήσιμη τεχνική που βοηθά πολύ μαθητές με δυσκολίες στην πρώτη τους ανάγνωση. Οι λέξεις απομονώνονται κι έτσι διαβάζονται ευκολότερα. Παρακάτω δίνονται έτοιμα παραθυράκια με τρύπες,  με τη βοήθεια των οποίων διαβάζονται δισύλλαβες και τρισύλλαβες λέξεις. Μπορούμε να παρομοιάσουμε την κίνηση του παράθυρου-αυτοκινήτου με την κίνηση ενός αληθινού αυτοκινήτου που κινείται πάνω στο βιβλίο της Γλώσσας. Επίσης μπορούμε να παρομοιάσουμε την κίνηση του καραβιού-παράθυρου με την αντίστοιχη κίνηση ενός αληθινού καραβιού. Έτσι η ανάγνωση γίνεται ακόμη πιο διασκεδαστική! Οποιαδήποτε εικόνα μπορεί να γίνει παράθυρο ανάγνωσης, όπως το παράθυρο-κοριτσάκι. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τα "παράθυρα" ! Οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο.

 

Οπτικοποίηση εξαιρέσεων στην ορθογραφία ρημάτων

Κατηγορία: Γλώσσα
Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

Δείτε εδώ  μία χρήσιμη οπτικοποίηση των εξαιρέσεων στην ορθογραφία ρημάτων διαφόρων καταλήξεων. Οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο.

Έτοιμες κάρτες ορθογραφίας με ουσιαστικά

Κατηγορία: Γλώσσα
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1

Πολλά είναι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ορθογραφία. Παρακάτω δίνονται έτοιμες κάρτες με λέξεις στις οποίες υπάρχουν κενά και που συνοδεύονται από μία εικόνα. Πρόκειται για την ορθογραφία αρσενικών, θηλυκών και ουδέτερων ουσιαστικών. Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μία παύλα για κάθε φώνημα. Για παράδειγμα αν λείπει το "ει" δε βάζουμε δύο παύλες κενές, αλλά μία γιατί έτσι είναι σαν να αποκαλύπτουμε εν μέρει τη σωστή απάντηση. Επέλεξα να εφαρμόσω τον ίδιο κανόνα και στην περίπτωση που μία λέξη γράφεται με δύο γράμματα, πχ. γράμμα. Δίνουμε στο κάθε παιδί μία κάρτα. Αν το παιδί δώσει σωστά την ορθογραφία της λέξης, την κερδίζει. Αν απαντήσει λάθος, παίρνει την κάρτα ο δάσκαλος. Νικητής του παιχνιδιού είναι ο μαθητής που έχει κερδίσει τις περισσότερες κάρτες. Ο αριθμός των καρτών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε παιχνίδι εξαρτάται από το πόσο εύκολο ή δύσκολο θέλουμε να το κάνουμε. Μπορούμε δηλαδή στην αρχή να παίξουμε με 10 κάρτες, μετά με 20 κ.λπ. Η επανάληψη του παιχνιδιού σε συνδυασμό με την οπτικοποίηση βοηθά στην εμπέδωση της ορθογραφίας, σε βάθος χρόνου. Οι κάρτες που έχω ετοιμάσει είναι πολλές (πάνω από 300!) και αξιοποιούνται κατά τη διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών, ανάλογα και με τη δυναμική των μαθητών μας. 

Οι λέξεις που απεικονίζονται είναι από το ηλεκτρονικό βιβλίο "Νέα Λογομάθεια-Ορθογραφία", αναρτημένο κι αυτό στην ιστοσελίδα.  Οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο. Δημιουργήστε κι εσείς τις δικές σας κάρτες προσαρμοσμένες στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές σας και κάντε την ορθογραφία ένα ευχάριστο και δημιουργικό παιχνίδι! 

Πατήστε εδώ για να δείτε και να κατεβάσετε τις κάρτες. Μπορούν να αξιοποιηθούν στη γενική τάξη ομαδικά, στην τάξη ένταξης, την τάξη υποδοχής και φυσικά ως υλικό παράλληλης στήριξης. Παίξτε με τις κάρτες ακόμα και στο σπίτι!

Δείτε τέλος, ενδεικτικές φωτογραφίες από το παιχνίδι μας:

Βοηθητικός πίνακας συλλαβών

Κατηγορία: Γλώσσα
Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2016 Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2016
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1

Πολύ βοηθητικός για την πρώτη ανάγνωση μπορεί να φανεί ο παρακάτω έγχρωμος πίνακας που περιέχει συγκεντρωτικά όλες τις συλλαβές που μπορεί να διαβάσει ένας μαθητής. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τον δείτε...

Διδασκαλία λεξιλογίου με οπτικοποίηση

Κατηγορία: Γλώσσα
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016
Γράφτηκε από τον/την Αντωνία
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1

Δείτε παρακάτω μια πρότασή μου για τη διδασκαλία λεξιλογίου σε παιδιά με Δ.Α.Φ. Πρόκειται για μία οπτικοποίηση της οικογένειας λέξεων "οίκος". Βοηθά και στην απομνημόνευση της ορθογραφίας. Οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να κατεβάσετε το αρχείο:

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας ένας επισκέπτης και κανένα μέλος

Copyright © 2024 ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΩΣΤΑΡΗ. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.