Μαγειρεύουμε στο σχολείο μας!

Με αφορμή τον πίνακα του Σπύρου Βασιλείου ‘Το Σαρακοστιανό Τραπέζι ‘ τα παιδιά δημιουργούν ένα βιβλίο Σαρακοστιανών νηστίσιμων και αρτύσιμων συνταγών. Κάθε Νηπιαγωγείο παρουσιάζει μία νηστίσιμη και μία αρτύσιμη συνταγή.

Η νηστίσιμη συνταγή μας για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Κέικ νηστίσιμο με σταγόνες κουβερτούρας

Υλικά

400 γρ. αλεύρι φαρινάπ

1 κούπα  καστανή ζάχαρη

1 κούπα σπορέλαιο

1 κούπα χυμό από  φρέσκο πορτοκάλι

2 κοτυταλάκια του γλυκού Μπέικιν Πάουντερ

1 βανίλια

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

100 γρ. σταγόνες  κουβερτούρας.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις  σταγόνες κουβερτούρας.

Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους  175ο  βαθμούς  στον αέρα για 40-45΄.

Ελέγχουμε με το μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τα πρώτα 45′

γιατί θα κάτσει ο όγκος του. Αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρεται δύσκολα.

Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο.

Καλή επιτυχία!

Πως το φτιάχνουμε

1. Στύβουμε τα πορτοκάλια

2. Ξύνουμε τη φλούδα ενός πορτοκαλιού σε μια λεκάνη.

Ρίχνουμε τη βανίλια

και τη ζάχαρη.

το χυμό

Στη συνέχεια χτυπάμε το μίγμα πολύ καλά.

Ύστερα προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ,

λίγο ακόμη χυμό,

το αλεύρι

και τις σταγόνες κουβερτούρας. Με μια σπάτουλα η με τα χέρια μας ζυμώνουμε το μείγμα.

Το ψήνουμε και το κέικ μας είναι έτοιμο.


 

Η αρτύσιμη συνταγή μας

Τρουφάκια με μπισκότα πτι-μπερ

Υλικά

2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ

1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη

1 πακέτο βιτάμ

3 γεμάτες κουταλιές σούπας κακαό

1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ

2 φακελάκια τρούφα.

 

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη, σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια μας σε μικρότερα κομμάτια, να προσέξουμε όμως να μην τα θρυμματίσουμε.

Προσθέτουμε το βιτάμ κομμένο σε κομματάκια (που το έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να είναι μαλακό), την ζάχαρη άχνη και το κακάο.

Δουλεύουμε με τα  χέρια μας το μίγμα, προσθέτοντας λίγο λίγο το κονιάκ, ώσπου να ενωθεί  το βιτάμ με τα υπόλοιπα υλικά . Ανακατεύουμε συνέχεια, τρίβοντας τα υλικά απαλά μέχρι να ενωθούν ώστε να πετύχουμε ένα μείγμα που να μπορούμε να το πλάσουμε. Όσο πλάθουμε το μείγμα τόσο μαλακώνει.

Πλάθουμε μικρά μπαλάκια όσο ένα καρύδι, ρίχνουμε την τρούφα σε ένα μεγάλο πιάτο και τοποθετούμε ένα- ένα τα τρουφάκια μας. Τα κυλάμε ώστε να περιτυλιχτούν με την τρούφα.

Καλή επιτυχία!!!


 

Το βιβλίο με τις συνταγές όλων των σχολείων

Book titled 'ταξίδι στα μονοπάτια της ζωγραφικής'
Read this free book made on StoryJumper

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *