Η διαστημική αποστολή στο ηλιακό σύστημα, με πιλότους τους μαθητές της Στ΄τάξης του Δ.Σ.Σερίφου (2014-2015) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία!

Το πρωί της Δευτέρας (08/12/2014), λοιπόν, είχαμε ραντεβού σε μία από τις αίθουσες του σχολείου μας, την οποία μετατρέψαμε με τη φαντασία μας σε «διαστημόπλοιο» , για να ταξιδέψουμε στο διάστημα! Οι μαθητές των Γ΄- Δ΄- Ε΄τάξεων κάθισαν στις θέσεις τους και περίμεναν με ανυπομονησία να «εκτοξευτούν» . Η εκτόξευση ξεκίνησε πολύ ευχάριστα, με τους μαθητές της Στ΄τάξης να τραγουδούν και να χορεύουν το τραγούδι με τίτλο «Στους πλανήτες» .

«Στους πλανήτες» Μουσική – Στίχοι: Τατιάνα Ζωγράφου Τραγούδι: Ηλίας Λιούγκος
Τραγουδώντας: «Στους πλανήτες»

 Στη συνέχεια ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές της Στ΄τάξης με τίτλο: «Οι πλανήτες συστήνονται» .

«Οι πλανήτες συστήνονται»

Στη φάση αυτή μοιράστηκαν αστεράκια σε όλους τους μαθητές. Κάθε μαθήτης έγραψε μία λέξη σχετική με το «Ηλιακό Σύστημα» και στη συνέχεια κόλλησε το αστέρι του σε μια ακτίνα του Ήλιου. Αυτό έγινε για να ελέγξουν οι «πιλότοι του διαστημόπλοιου» (Στ΄τάξη) τις υπάρχουσες γνώσεις των υπόλοιπων «επιβατών» !!!

Βέβαια ορισμένες λέξεις ήταν άγνωστες για κάποιους… Οι μαθητές της Στ΄τάξης είχαν ετοιμάσει  παρουσίαση με powerpoint όπου ανέλυαν όρους όπως: Διάστημα, Αστέρας, Γαλαξίας, Πλανήτης, Δορυφόρος, Ηλιακό Σύστημα, Σύμπαν. Έτσι λύθηκαν και μερικές ακόμη απορίες…

Ακολούθησε «Αναπαράσταση της Δημιουργίας του Σύμπαντος» : Οι μαθητές πιάνονται σε κύκλο και έρχονται πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον. Δημιουργείται αρκετή ζέστη κι έτσι αναγκάζονται να απομακρυνθούν και να χωριστούν σε μικρές διάσπαρτες ομάδες.

Με τον τρόπο αυτό, προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τη Μεγάλη Έκρηξη που προκλήθηκε από υψηλή θερμοκρασία και δημιούργησε τους Γαλαξίες.

«Αναπαράσταση της Δημιουργίας του Σύμπαντος»

Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν την παρακάτω ταινία :

Στο σημείο αυτό, γεμάτοι νέες γνώσεις, συνεχίσαμε το ταξίδι μας παίζοντας «διαστημικά παιχνίδια» ! Ξεκινήσαμε, αφού οι μαθητές έδωσαν ονόματα στις ομάδες τους.

1ο παιχνίδι: «Από πλανήτη…σε πλανήτη»

Παιχνίδι με ερωτήσεις γνώσεων. Παράλληλα με μια παρουσίαση στο powerpoint, οι ομάδες απαντούσαν στις ερωτήσεις.

2ο παιχνίδι: «Τακτοποιώ τους πλανήτες»

  • Οι μαθητές έπρεπε να τοποθετήσουν τις κάρτες με τα ονόματα των πλανητών στη σωστή σειρά (από τον πιο κοντινό ως τον πιο μακρινό από τον Ήλιο).
  • Αφού τακτοποίησαν τους πλανήτες, έπρεπε να ενώσουν ονόματα με φωτογραφίες πλανητών.

3ο παιχνίδι: «ΠΕΣ – ΒΡΕΣ»

Σε μια καρτέλα βρίσκονταν γραμμένες 15 λέξεις σχετικές με το Ηλιακό Σύστημα από τους μαθητές της Στ΄τάξης. Οι ομάδες έπρεπε χωρίς να έχουν δει την καρτέλα να γράψουν δικές τους λέξεις. Εδώ χρειαζόταν και αρκετή …τύχη, καθώς δεν έφτανε να είναι σωστές οι λέξεις, αλλά και να ταιριάζουν με τις λέξεις της καρτέλας!

18
«ΠΕΣ – ΒΡΕΣ»

 Το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε κατασκευάζοντας το Ηλιακό Σύστημα με πλανήτες από… μπαχαρικά, όσπρια, ρύζι, μακαρόνια!

19
Κατασκευή πλανητών
20
«Το Ηλιακό Σύστημα»

Στο τέλος όλοι οι μαθητές με την αξία τους πήραν το «Δίπλωμα του Μικρού Αστροναύτη»  !

21
«Δίπλωμα»

Κλείνουμε με τα λόγια του Πλάτωνα: «Να ανατρέφεις με παιχνίδια τα παιδιά, για να μπορέσεις να διακρίνεις ακόμα περισσότερο αυτό για το οποίο το καθένα τους είναι γεννημένο.»

            Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παραπάνω παρουσίαση και σε βίντεο:

Παρουσίαση: «Το Ηλιακό Σύστημα»