Αρχαϊκή Αγγειογραφία, Μύσων

Ο Κροίσος στην πυρά και η απαγωγή της Αντιόπης

dp

Αττικός ερυθρόμορφος αμφορέας τύπου Α, ύψος 59,5 500-495 π.Χ. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου G197

Στην α' πλευρά του αγγείου εικονίζεται η γνωστή από τον Ηρόδοτο και το Βακχυλίδη ιστορία του Κροίσου με το Σόλωνα. Ο Κροίσος βρίσκεται πάνω στην πυρά, που αποτελείται από πολλές στρώσεις κορμών. Κάθεται σε πολυτελή θρόνο, στρωμένο με δέρμα αιλουροειδούς. Είναι στεφανωμένος με δάφνινο στεφάνι. Στο αριστερό του χέρι κρατά σκήπτρο, ενώ με το δεξί κάνει σπονδή με μια φιάλη. Μπροστά από τα ξύλα ο υπηρέτης Εύθυμος, με δυο δαυλούς ετοιμάζεται να ανάψει την πυρά.

Ο Μύσων στην αναπαράσταση αυτή ακολουθεί την ιστορία όπως την αναφέρει ο Βακχυλίδης (Επίνικος ΙΙΙ 23 κ.ε.) Ο Κροίσος μετά την ήττα του από τον Κύρο, βασιλιά των Περσών, αποφασίζει να αυτοπυρποληθεί. Γι' αυτό το λόγο δεν παραβρίσκονται Πέρσες, ο Κροίσος είναι πολυτελώς ντυμένος, ήρεμος και χωρίς δεσμά.

Στη β' πλευρά του αγγείου εικονίζεται η απαγωγή της βασίλισσας των Αμαζόνων Αντιόπης από το Θησέα. Η Αντιόπη φορά σκυθική ενδυμασία και κρατά στο χέρι της τον ελαφρύ πέλεκυ των Αμαζόνων. Το Θησέα βοηθά ο φίλος του Πειρίθους.  Και οι τρεις κοιτούν προς τα πίσω, προφανώς προς τις άλλες Αμαζόνες, οι οποίες εννοείται ότι τους καταδιώκουν.

 

αρχική