ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πρώιμη Κλασική Αγγειογραφία

Ζωγράφος των Νιοβιδών, Αναχώρηση πολεμιστή


 

Ελικωτός κρατήρας ύψος 68 εκ., χωρίς τις λαβές 59 εκ. 450 π.Χ., Boston, mfa, 33.56

 

Το αγγείο είναι διακοσμημένο και στο σώμα και στο λαιμό.

Δεκατέσσερις ή δεκαπέντε μορφές εικονίζονται στη ζώνη του σώματος, παριστάνοντας σκηνές από την αναχώρηση ενός πολεμιστή. Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τη σύνθεση σε τρία μέρη. Στο πρώτο (α' όψη), που το αποτελούν επτά (ή οκτώ) μορφές, στο μέρος κάτω από τη λαβή με τρεις μορφές και στο τρίτο (στη β΄όψη) με άλλες τέσσερις μορφές.

Στο πρώτο μέρος ένας νεαρός πολεμιστής βρίσκεται ανάμεσα σε τέσσερις γυναίκες (συγγενείς;), ενώ αριστερά κάθεται ένας μεγάλος άντρας που είναι ίσως ο πατέρας και πίσω του βρίσκεται μια γυναίκα που ακουμπά στην πλάτη της καρέκλας. Ο νέος, δίνει το χέρι του στη νέα που κρατά το κράνος και το δεύτερο δόρυ του και την ίδια στιγμή την κοιτά στα μάτια. Ο πολεμιστής μας φοράει χιτωνίσκο και θώρακα. Η νέα φοράει χιτώνα και πέπλο. Στολίστηκε με σκουλαρίκια, περιδέραιο κι ένα στεφάνι στα μαλλιά. Ανάμεσά τους μια δεύτερη νέα που κρατά στα χέρια της μια φιάλη και μια oινοχόη για τις αποχαιρετιστήριες σπονδές. Φοράει πέπλο στερεωμένο στους ώμους με δύο πόρπες.  Τα μαλλιά της τα συγκρατεί ένας φαρδύς κεφαλόδεσμος, απ' όπου προβάλλουν τρία φύλλα. Τον ίδιο φοράει και η τρίτη νέα, αριστερά, η οποία, φορώντας ένα μάλλινο χοντρό χιτώνα κι από πάνω ιμάτιο, φέρνει ένα κλαδί ελιάς, για να στεφανώσει τον πολεμιστή. Πίσω του η τέταρτη νέα, που θα του έδωσε το δόρυ, με χιτώνα, ιμάτιο, περιδέραιο.

 

Ζωγρἀφος των Νιοβιδών

 

Ζωγρἀφος των Νιοβιδών

 

Ζωγρἀφος των Νιοβιδών

 

Στη β' όψη του αγγείου ένας πολεμιστής με κράνος, θώρακα, ασπίδα και δόρυ τείνει το χέρι του, στο οποίο κρατά φιάλη, προς μια νέα που κρατά στα χέρια της κλαδί ελιάς. Ανάμεσά τους μια δεύτερη νέα που κρατά oινοχόη. Πίσω από τον πολεμιστή μια τρίτη νέα, επίσης με κλαδί ελιάς στα χέρια της.

 

Ζωγρἀφος των Νιοβιδών

 

Στη ζώνη του λαιμού ένας νέος, με δόρατα στα χέρια του, τρέχει προς τα δεξιά, ενώ δύο γυναίκες προσπαθούν να τον αποφύγουν. Η σκηνή δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Ζωγρἀφος των Νιοβιδών

 

Πηγές: Perseus δεσμός, Boston, mfa δεσμός