ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πρώιμη Κλασική Αγγειογραφία

Ζωγράφος της Πενθεσίλειας, Ο Αχιλλέας θανατώνει την Πενθεσίλεια


 

Κύλικα ύψος 19,3 εκ., διάμετρος 43 εκ., 455 π.Χ., από το Vulci της Ετρουρίας, Munich, Staatliche Antikensammlungen, NI 8705

 

Μια από τις μεγαλύτερες κύλικες. Εικονίζεται ο Αχιλλέας, σχεδόν γυμνός, μόνο με το κράνος, την περικνημίδα και την ασπίδα (η προοπτική της οποίας αποδίδεται με αξιοσημείωτο τρόπο) να βυθίζει το ξίφος του στο λαιμό της Πενθεσίλειας, η οποία πεσμένη στα γόνατα προσπαθεί με το αριστερό της χέρι να συγκρατήσει τον Αχιλλέα, ενώ τον κοιτάζει στα μάτια. Το βλέμμα αυτό της Πενθεσίλειας ίσως να εκφράζει το ερωτικό συναίσθημα που ένιωσε ο Αχιλλέας τη στιγμή που τη σκότωσε, μια άποψη που εκφράστηκε στην αρχαιότητα. Αν είναι έτσι, τότε η ανδρική μορφή αριστερά πρέπει να είναι ο Θερσίτης, ο οποίος θα κοροϊδέψει τον Αχιλλέα για τον έρωτά του, κάτι που θα του στοιχίσει τη ζωή, μιας και ο Αχιλλέας τον σκότωσε αμέσως. Δεξιά διακρίνεται μια νεκρή Αμαζόνα με σκυθική ενδυμασία.

Μερικά από τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι το λευκό, το ιώδες και το κίτρινο, ενώ ορισμένες λεπτομέρειες αποδόθηκαν με επιχρυσωμένο πηλό.

 

Κλασική Αγγειογραφία, Ζωγράφος της Πενθεσίλειας

 

Πηγές: Perseus δεσμός

Μιχάλης Τιβέριος, Αρχαία Αγγεία (σειρά Ελληνική τέχνη), εκδοτική Αθηνών, Αθήνα, 1996, σ. 319-320