ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πρώιμη Κλασική Αγγειογραφία

Ζωγράφος του Σωτάδη, Μορφή σφίγγας


 

Ρυτό ύψος 26 εκ. 460 π.Χ., Βρετανικό Μουσείο 1873,0820.265 / E 788

 

Το ρυτό κατασκευάστηκε με μήτρα.

Πάνω σε μια χαμηλή βάση στέκεται μια σφίγγα καθισμένη στα πίσω πόδια της (οκλάζουσα) με ανορθωμένα τα μπροστινά, ανάμεσα από τα οποία προβάλλει η οπή εκροής.

Στο πάνω μέρος του ρυτού εικονίζεται μυθολογική σκηνή με τον Κέκροπα. Στο αριστερό μέρος της εικόνας ο βασιλιάς της Αθήνας Κέκροπας, που ήταν μισός άνθρωπος και μισός δράκοντας, κρατάει σκήπτρο και φιάλη, κάνοντας σπονδές μπροστά στη Νίκη η οποία κρατάει στο δεξί της χέρι oινοχόη. Δεξιά της Νίκης εικονίζονται δύο νέες (στην αριστερή εικόνα φαίνεται η μία) να τρέχουν προς τον Κέκροπα. Ακολουθεί μια τρίτη γυναικεία μορφή να συνομιλεί με ένα νέο που κάθεται σε ένα βράχο. Πιθανώς πρόκειται για τα παιδιά του Κέκροπα, την Άγλαυρο, την Έρση, την Πάνδροσο και τον Ερυσίχθονα.

Στο κάτω μέρος του ρυτού, ανάμεσα στα πόδια της σφίγγας εικονίζεται από μια μορφή. Από τη μια μεριά μια νεαρή γυναίκα κρατάει στο χέρι της μακρύ ραβδί, ενώ από την άλλη ένας ένας σάτυρος κραδαίνει κυνηγητικό ρόπαλο.

Στη σφίγγα εκτός από το λευκό χρησιμοποιήθηκε χρυσό (στα τρία γοργόνεια που διακοσμούν το στήθος της) και ιώδες (στα μαλλιά της).

Από τη μορφή στης στεφάνης των μαλλιών της και των δρεπανοειδών φτερών της φανερώνονται οι σχέσεις του αγγειοπλάστη με την λίγο παλαιότερη αρχαϊκή εποχή.

 

Κλασική Αγγειογραφία, Ζωγράφος του Σωτάδη Κλασική Αγγειογραφία, Ζωγράφος του Σωτάδη

 

Πηγές: Classical Art Research Centre and the Beazley Archive δεσμός, Βρετανικό Μουσείο δεσμός