Ολύμπιος Δρόμος

 

Ονομασία: Ολύμπιος Δρόμος

 

Διοργανωτής: Ο αγώνας πραγματοποιείται από το διεθνή σύλλογο αγώνων δρόμου υπεραποστάσεων ?ΑΕΘΛΙΟΣ?.

 

Συνοπτική Περιγραφή: Ο ολύμπιος δρόμος είναι ένας αγώνας δρόμου υπεραποστάσεων ο οποίος έχει ως αφετηρία του το αρχαίο στάδιο της αρχαίας νεμέας και τερματισμό το αρχαίο στάδιο της αρχαίας ολυμπίας. 

Ο αγώνας διασχίζει απόσταση 180 χλμ και έχει μέγιστη διάρκεια 28 ώρες. Η θετική υψομετρική διαφορά των 3500 μ και οι χωματινες ορεινές διαδρομές του πελοπονησικού τοπίου τον καθιστούν έναν από τους πιο απαιτητικούς αλλά και πιο όμορφους αγώνες του είδους.

 

Χρόνος διεξαγωγής: Ο αγώνας πραγματοποιείται το τρίτο συνήθως δεκαήμερο του Μαϊου κάθε δύο χρόνια.

 

Αναλυτική περιγραφή: Οι δρομείς του Ολύμπιου Δρόμου εισέρχονται στο στάδιο από την ίδια θολωτή δίοδο όπως και στην αρχαιότητα. Ο καθηγητής S. Miller τους ξεναγεί στο στάδιο, κατόπιν παίρνουν θέση γύρω από το βωμό όπου καίει η φλόγα και μετά την αναφώνηση, ανά δύο των ονομάτων τους, εξέρχονται από το στάδιο και μπαίνουν στη γραμμή της εκκίνησης μπροστά στην είσοδο του αρχαίου σταδίου.

Τα 180 χμ.  της διαδρομής έχουν κατανεμηθεί μεταξύ τμημάτων με προδιαγραφές trail και τμημάτων σε δευτερεύοντες ασφαλτοστρωμένους δρόμους με μικρή κίνηση, σε σχεδόν ίση αναλογία. Τόσο τα τμήματα trail όσο κι εκείνα σε άσφαλτο βρίσκονται  κατά μήκος όλης της διαδρομής, με εναλλασσόμενο ρυθμό, για την διατήρηση μιας ισορροπίας σχετικά με το μήκος του κάθε τμήματος, είτε είναι σε ορεινή ή πεδινή περιοχή. Αυτό αντανακλά οπωσδήποτε  στη ψυχοσωματική  κατάσταση του αθλητή ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πιο αποδοτικά τη διαδρομή του αγώνα και να διατηρεί υπό έλεγχο το ρυθμό και τις δυνάμεις του.

Η χάραξη της διαδρομής του Ολύμπιου Δρόμου, εκτός από τις τεχνικές της προδιαγραφές, έχει και το αναπόσπαστο στοιχείο του πλούτου του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο έχει σχεδιαστεί και το οποίο ο αθλητής απολαμβάνει από την αρχή ως το τέλος του αγώνα. Γενικά  οι περιοχές στη διαδρομή του Ολύμπιου Δρόμου  είναι κατά το πλείστον ορεινές. Είτε πρόκειται για χωματόδρομο είτε για άσφαλτο, το υψηλότερο σημείο φτάνει τα 1450μ. και οι υψομετρικές αποκλίσεις  φτάνουν τα 3.700μ. Η γραφικότητα και η γαλήνη των τοπίων τα οποία δεν διαταράσσει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Ολύμπιου Δρόμου.

Από τα πρώτα χιλιόμετρα ο αθλητής μπαίνει σε ένα ατελείωτο  πράσινο κομμάτι της φύσης που τον ακολουθεί όπου κι αν στρέψει το βλέμμα του. Όταν σκαρφαλώνει στα μονοπάτια των δύο μεγάλων βουνών, του Ολίγυρτου και του Μαίναλου, (υψ. 1200-1400 σε επίπεδο αγώνα), με τις πλαγιές σκεπασμένες με πυκνά δάση ελάτων, με την κρυστάλλινη ατμόσφαιρα και την απόλυτη ηρεμία και σιγή τους.

Όταν διασχίζει μονοπάτια σε μεγάλο υψόμετρο απ? όπου απολαμβάνει μια υπέροχη θέα, άλλοτε ενός κάμπου πολύχρωμου, άλλοτε μιας γαλάζιας λίμνης που γράφει μαιάνδρους ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους, ή άλλοτε    όταν βρέχεται μέσα στο νερό ενός ήρεμου ποταμού ή, τέλος, όταν βαδίζει δίπλα σ? ένα άλλο μεγάλο ποτάμι. Αυτή η διαδρομή είναι στο σύνολό της μια τεράστια εικόνα εκπληκτικής ομορφιάς που η φύση  έχει συνθέσει κι εμείς έχουμε επιλέξει για να την χαρίσουμε στους αθλητές μας όταν έρχονται να καταθέσουν τις αντοχές τους σ? αυτό που κυριολεκτικά και μεταφορικά έχουμε ονομάσει Ολύμπιο Δρόμο.

Οι 19 σταθμοί ελέγχου και τροφοδοσίας των αθλητών βρίσκονται όλοι μέσα σε χωριά επανδρωμένοι κατά το πλείστον με εθελοντές κατοίκους της περιοχής. Οι αποστάσεις μεταξύ των C.P. είναι μέχρι 22 χλμ η μακρύτερη. Αυτή είναι η νυχτερινή  διαδρομή μέσα στο Μαίναλο, από Λεβίδι μέχρι Βυτίνα και η δεύτερη μακρύτερη, 19χμ, είναι μεταξύ Βαλτεσινίκο-Περδικονέρι, επίσης ορεινή.

Στον τελευταίο αγώνα πραγματοποιήθηκε παράλληλος αγώνας 62 χλμ από την Αρχαία Νεμέα στο Λεβίδι απόστασης 62 χλμ και διάρκειας 10 ωρών. Οι αθλητές του ?μεγάλου ? και ?μικρού? αγώνα έτρεχαν μαζί μέχρι το Λεβίδι. Η προσθήκη του αγώνα αυτού στη διργάνωση έδωσε την ευκαιρία σε αθλητές που ήθελαν να δοκιμάσουν την εμπειρία ενός υπερμαραθωνίου και μάλιστα είχαν την ευκαιρία να τρέξουν δίπλα σε πολύ έμπειρους αθλητές υπεραποστάσεων.

 

Χάρτης διαδρομής:

Ιστορία: Ο Ολύμπιος δρόμος έχει μια ιστορία 10 και πλέον ετών καθώς η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 2002. Τα έτη 2004, 2006, 2008, 2010 και 2012 ο αγώνας καθιερώθηκε ως ένας από τους πλέον απαιτητικούς αγώνες υπεραποστάσεων.

Οι συμμετοχές και στους δύο αγώνες στην τελευταία διοργάνωση του 2012 έφτασαν τις 150 περίπου. Ο σύλλογος έχει αποφασίσει στα έτη που δεν θα πραγματοποιείται ο αγώνας των 180 χλμ να πραγματοποιείται αγώνας 62 χλμ με αφετηρία το Λεβίδι και τερματισμό το Αρχαίο Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας.

 

Ιστοσελίδα Αγώνα: www.aethlios.gr

 

Ποδηλατικός γύρος οινοποιείων

Ονομασία: Ποδηλατικός Γύρος Οινοποιείων Νεμέας

 

Διοργανωτής: Τον ποδηλατικο γύρο των Οινοποιέιων της Νεμέας το διωργανώνει το CyclingForWine(CFW) με κύριο εκπρόσωπο του φορέα τον κ.  Θ Νικολετόπουλο. 

 

Συνοπτική Περιγραφή: Η διοργάνωση θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια βόλτα ικανών ποδηλατών ανάμεσα σε αμπελώνες της περιοχής της Νεμέας, και με στάση σε διαφορετικά κάθε φορά οινοποιεία, να τους γνωρίσει μερικά από τα καλύτερα κρασιά της. 

 

Χρόνος διεξαγωγής: η εκδήλωση προσδιορίζεται στα μέσα Οκτωβρίου καθώς τότε οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν εκτός απροόπτου μια ξέγνοιαστη από πλευράς καιρικών συνθηκών απαιτητική ποδηλατική βόλτα.

 

Αναλυτική περιγραφή: Παραθέτουμε το κείμενο του κ Νικετόπουλου το οποίο προσδιορίζει ξεκάθαρα το πώς γεννήθηκε η ιδέα της διοργάνωσης με αφορμή την αγάπη του για το ποδήλατο και το κρασί:

?6 το πρωί μαζεύω το σκηνάκι , ετοιμάζω το ποδήλατο και ανηφορίζω για το οινοποιείο της Στροφιλιάς στο οροπέδιο της Στυμφαλίας. Έχω την ψευδαίσθηση ότι έτσι προσφέρω κάτι στη γιορτή του κρασιού της Νεμέας. Στην ανηφόρα ο ήλιος καίει : η αλαζονεία εξατμίζεται.

Φτάνοντας, έχω συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι ένα προσωπικό trip και αποφασίζω να περάσω από το εγώ στο εμείς. Από 8 ετών στο ποδήλατο και 20 χρόνια να δοκιμάζω κρασιά  να απολαμβάνω και να κρατάω σημειώσεις, πολλή χαρά, αψηλό κεφάλι και λιγνό κορμί, κάτι χρωστάω.

Να οργανώσω ένα ποδηλατικό αγώνα στη Νεμέα συνδυασμένο με δοκιμές κρασιών σε οινοποιεία, 3 έως 5 , διαφορετικά κάθε χρόνο . Να δοκιμάσουν οι παλαίμαχοι ποδηλάτες, πού έχουν την πολυτέλεια, αφού δεν κάνουν πρωταθλητισμό, και να μυηθούν στον κόσμο του καλού κρασιού, όσοι θελήσουν. Να κάνω δώρο τον κόσμο του κρασιού στον κόσμο του ποδηλάτου και ανάποδα...

Το συζητάω με τους οινοποιούς και τους ποδηλάτες της ΠΕΠΑ ( Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών ) Θυμηδία. Μετά, θερμή αποδοχή. Αλλά φίλε, όχι αγώνα, θα βάλουμε τα κεφάλια κάτω και θα τρέχουμε. Ένα κυκλικό γύρο 50 χλμ., ούτε λίγο ούτε πολύ ,με 3-4 στάσεις για κρασί. Καλό κρασί. Και να μην κάνουμε και ένα στη γειτονιά μας, στην Αττική;

Xαράζουμε και τρέχουμε τις διαδρομές. Βοηθάνε οι φίλοι. O Ερμής, ο Χάρης, ο Βαγγέλης. Βγαίνουν οι αφίσες και τα flyers, μοιράζονται με το ποδήλατο, χέρι-χέρι. Διαδίδεται, στόμα με στόμα, site by site. Έτσι γεννήθηκε το cyclingforwine. Με στόχο να γίνει θεσμός. Οι ποδηλάτες θα επισκέπτονται κάθε χρόνο 3-5 διαφορετικά οινοποιεία της περιοχής σε μια διαδρομή 50-60 χλμ. θα δοκιμάζουν τα κρασιά και θα μυούνται στον κόσμο του καλού κρασιού.

Και για να γίνω αντιληπτός, πίσω από κάθε καλό κρασί υπάρχει ένας ή περισσότεροι άνθρωποι με όραμα, όπως ακριβώς και πίσω από κάθε καλό ποδηλατικό σκελετό. Αυτόν τον κόσμο θέλω να επισκεφθούμε μαζί, καβάλα στα ποδήλατά μας, και κάθε χρόνο να τον γνωρίζουμε καλύτερα.

 

Ο αρχικός στόχος του cfw, λοιπόν, είναι η διοργάνωση των δύο ποδηλατικών γύρων στην Αττική και στην Νεμέα, θέλοντας να προσελκύσει ικανούς ποδηλάτες και μέσα από μια βόλτα ανάμεσα σε αμπελώνες της κάθε περιοχής, και με στάση σε διαφορετικά κάθε φορά οινοποιεία, να τους γνωρίσει μερικά από τα καλύτερα κρασιά της . Στη συνέχεια, σε μελλοντικές βόλτες, να τους κολλήσει, ίσως, το μικρόβιο της δοκιμής διαφορετικών εσοδειών, οπότε όταν θα βρισκόμαστε στις προπονήσεις και τους αγώνες μας, να υπάρχει και άλλο θέμα συζήτησης, εκτός από σκελετούς και ρόδες.

Το ηλεκτρικό τσίρκο του μυαλού μου, βεβαίως, δέχεται ήδη επιθέσεις με τροχιοδεικτικά από μελλοντικές διοργανώσεις ? κανείς δεν είναι τέλειος ? αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι? αυτές. But, baby, when the time comes, you?ll be the first to know.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα μπορώ να τις προσφέρω στην τιμή των άλλων δύο, που είναι δώρο και θέλω απλά να καλύπτουν τα έξοδά τους, για να μπορώ να συνεχίσω να τις κάνω.

Τελευταίο και σημαντικότερο, το cfw θέλω να δίνει χαρά σε όσους συμμετέχουν στις διοργανώσεις του, όπως τη δίνει σε μένα που το ράβω με τα χεράκια μου, ένα χαμόγελο, ένα ποδήλατο και ένα ποτήρι κρασί.

Δικός μου και δικός σας

Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος?

 

Χάρτης διαδρομής:

Ποδηλατικός Γύρος Οινοποιείων Νεμέας 2012

 

 

Ιστορία: Έχουν πραγματοποιηθεί 4 διοργανώσεις τα έτη 2009, 2010, 2011, 2012. Οι εμπειρίες που αποκτούνται συντελούν στη πραγματοποίηση καλύτερων διοργανώσεων κάθε φορά. 

 

Ιστοσελίδα Αγώνα: www.cycling4wine.gr

 

 

Νέμεοι Αγώνες

 

Ονομασία: Νέμεοι Αγώνες [1996 ? 2012]

 

Διοργανωτής:Φορέας υλοποίησης της αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων είναι ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων. Ο Συλλόγος για την αναβίωση των Νέμεων Αγώνων ιδρύθηκε το 1994 και η πρώτη σύγχρονη Νεμεάδα τελέστηκε το 1996. Από τότε και κάθε 4 χρόνια επισκέπτες απ? όλο τον κόσμο βιώνουν τα ίδια συναισθήματα με τους αρχαίους αθλητές που αγωνίστηκαν στο ίδιο στάδιο.  

 

Συνοπτική Περιγραφή: Η αναβίωση των Νέμεων αγώνων ξεκινάει το 1974 όταν ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Berkeleyτης Καλιφόρνια ξεκίνησε τις ανασκαφές για την ανάδειξη του Αρχαίου Σταδίου της Νεμέας. Το στάδιο ήρθε στο φως μετά από αιώνες κάτω από τόνους χώματος και ως τα τέλη της δεκαετίας του 80? οι ανασκαφές είχαν αποκαλύψει και όλο τον περιβάλλοντα χώρο όπως τη θολωτή δίοδο εισόδου με τους τοίχους της καλυμμένους με αρχαία χαράγματα και το αποδυτήριο στην άλλη άκρη της στοάς. Η ήσπληγα  - δηλαδή ο μηχανισμός στην αφετηρία των αγώνων δρόμου ? αποτελεί εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα.Χρόνος διεξαγωγής: Η πρώτη σύγχρονη Νεμεάδα τελέστηκε το 1996 και έκτοτε οι Νέμεοι αγώνες τελόυνται κάθε 4 χρόνια με τελευταία χρονιά διεξαγωγής το 2012.

 

Αναλυτική περιγραφή: Οι Νέοι Νέμεοι Αγώνες είναι μια προσπάθεια να αναβιώσουν αρχαίες εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες βασίζονταν, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σε αθλητικές αναμετρήσεις. Υπάρχουν αγώνες δρόμου για ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, ηλικίας τουλάχιστον 8 ετών. Δεν προβλέπεται ανώτατο όριο ηλικίας. Οι αγώνες είναι απόστασης των 90 μέτρων, για τους οποίους οι δρομείς θα κατατάσσονται σε ομάδες ανά φύλο και ηλικία. Αυτοί αποτελούν το μακρύ ημερήσιο πρόγραμμα που παρακολουθούν χιλιάδες θεατών, επίσης από ολόκληρο τον κόσμο. Εμβόλιμα στους αγώνες υπάρχουν μουσικά και χορευτικά δρώμενα από τοπικά συγκροτήματα. Στο τέλος της ημέρας γίνεται αγώνας απόστασης 7,5 χιλιομέτρων -- "Τα Βήματα του Ηρακλή"  -- από τον αρχαίο Ναό του Ηρακλή στις Κλεωνές μέχρι το αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Στόχος είναι μια διεθνής διοργάνωση, εμφορούμενη από το πνεύμα της συναδέλφωσης για όλους όσοι θα πατήσουν στην αρχαία γη, όπου πρώτο αναπτύχθηκε η έννοια της υποκατάστασης του πολέμου από αθλητικούς αγώνες. Η πιο πρόσφατη Νεμεάδα τελέστηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο 22-6-2012 έως 24-6-2012.

 

Χάρτης διαδρομής:

 

Ιστοσελίδα Αγώνα: http://nemeangames.org/

Αγιοργήτικος Δρόμος

Ονομασία: Αγιοργήτικος Δρόμος

 

Διοργανωτής: Η διοργάνωση βασίζεται στην πρωτοβουλία και το εθελοντικό πνέυμα του Μαλλισιώρη Ιωάννη, Γκόφα Παναγιώτη και Μούσχουρα Κωνσταντίνου και την υποστήριξη του δήμου Νεμέας.

 

Συνοπτική Περιγραφή: Ο αγιοργήτικος δρόμος είναι ένας αγώνας δρόμου 12,5 χλμ που διασχίζει τους αμπελώνες της Νεμέας

 

Χρόνος διεξαγωγής: Ο αγώνας πραγματοποιείται συνήθως το τελευτάιο σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

 

Αναλυτική περιγραφή: Τα πρώτα 1,7 Χλμ είναι μέσα στην πόλη της Νεμέας. Στην  αρχή της διαδρομής υπάρχει ελαφρά ανηφορικό τμήμα 150 μ  και συνεχίζουμε σε σχεδόν επίπεδη διαδρομή. Στο 2,6 Χλμ αφήνουμε την άσφαλτο και μπαίνουμε δεξιά σε αγροτικό δρόμο. Στο 4,3 χλμ βγαίνουμε με προσοχή πάλι σε άσφαλτο και στο 4,8 Χλμ στρίβουμε αριστερά όπου και ακολουθούμε τον Ασωπό ποταμό μέχρι και το 7,2 χλμ σε χωμάτινη διαδρομή. Το χωμάτινο κομμάτι ολοκληρώνεται στο 7,6 Χλμ. Στρίβουμε αριστερά και βλέποντας πλέον την πόλη της Νεμέας συνεχίζουμε σε δημόσια οδό μέχρι και το 11ο Χλμ. Αφήνουμε δεξιά μας το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και είμαστε πλέον πάλι μέσα στην πόλη για το τελευταίο 1,5 Χλμ.

 

Χάρτης διαδρομής:

Ιστορία: Ο Αγιοργίτικος δρόμος έχει μια ιστορία 3 ετών καθώς η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 2010. Οι συμμετοχές στη διοργάνωση του 2012 ξεπερασαν τις 250 κάτι που κάνει τις προσδοκίες για του επόμενους αγώνες μεγαλύτερες αλλά αυξάνει και τις ευθύνες για αρτιότερη διοργάνωση

 

Ιστοσελίδα Αγώνα: http://nemearunners.blogspot.gr/

 

 

Νέμεοι Αγώνες (2)

Όνομα

Διοργανωτής

Συνοπτική Περιγραφή

Χρόνος διεξαγωγής

Αναλυτική περιγραφή

Χάρτης διαδρομής:

Ιστορία

Ιστοσελίδα Αγώνα

 

Περισσότερα Άρθρα...

  1. Ποδηλατικός Γύρος Αηδονίων
Joomla templates by a4joomla