Μη Επισκέψιμα

Πέρα των επισκέψιμων οινοποιείων που λειτουργούν στην περιοχή, τα οποία τηρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, υπάρχουν επίσης και πολλά άλλα μικρότερα οινοποιεία άλλα με εξίσου υπέροχα και βραβευμένα κρασιά σε διεθνής διαγωνισμούς, που δέχονται επισκέπτες κατόπιν συνεννόησης, όπως :

 

Γαία Οινοποιητική (http://www.gaia-wines.gr)

Η Γαία Οινοποιητική δημιουργήθηκε το 1994. Τρία χρόνια αργότερα εγκαινιάστηκε το οινοποιείο της στη Νεμέα, ενώ το 1999 ακολούθησε η ίδρυση ενός νέου οινοποιείου στη Σαντορίνη. Οι αμπελώνες της εταιρείας στη Νεμέα, στη θέση Κούτσι, έχουν έκταση 70 στρεμμάτων. Από τα 100 ακόμη στρέμματα συνεργαζόμενων αμπελουργών συγκεντρώνεται το σταφύλι που οινοποιείται κάθε χρόνο στο οινοποιείο της εταιρείας. Η Γαία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή προϊόντων από ελληνικές ποικιλίες ενώ αποσκοπεί στις εξαγωγές των προϊόντων της.

 

Κτήμα Γκόφα (http://www.ktimagofa.gr/)

Το Κτήμα Γκόφα έχει ιστορία από το 1959 όταν ξεκίνησε ως ένα παραδοσιακό οινοποιείο. Το 1997 η εικόνα αλλάζει: Φυτεύονται ξένες ποικιλίες και αναβαθμίζεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός του οινοποιείου. Εφαρμόζονται νέες ιδέες αλλά πάντα όμως με σεβασμό στην παράδοση. Οι αμπελώνες του κτήματος στο Κούτσι και στη Δάφνη έχουν έκταση 80 στρεμμάτων, ενώ το οινοποιείο δέχεται σταφύλια από συνεργαζόμενους αμπελουργούς και αμπελώνες έκτασης 20 περίπου στρεμμάτων. Στις εγκαταστάσεις του κτήματος λειτουργεί δοκιμαστήριο κρασιών και πωλητήριο.

 

Κτήμα Χαρλαύτη (http://www.harlaftis.gr/)

Στα τέλη της δεκαετίας του ?50 ο Διογένης Χαρλαύτης αναλαμβάνει την αναμόρφωση της οινοποιίας του Ν. Αθανασιάδη, με έδρα την Σταμάτα Αττικής. Το 1997 η εταιρεία αγόρασε ένα μεγάλο κτήμα στη Νεμέα Κορινθίας όπου φυτεύτηκαν ποικιλίες ερυθρού σταφυλιού (κυρίως αγιωργήτικου). Οι εγκαταστάσεις του Κτήματος Χαρλαύτη περιλαμβάνουν ένα οινοποιείο με υπόγειες στοές και σήραγγες για την παλαίωση του ερυθρού κρασιού.

 

Κτήμα Λαντίδη (http://www.lantides.gr/)

Το Κτήμα Λαντίδη διαθέτει 70 στρέμματα αμπελώνα στον Ασπρόκαμπο Νεμέας.  H οικογένεια Λαντίδη συνεχίζει την επιλεκτική και μικρή παραγωγή, στηριζόμενη στις γνώσεις και την εμπειρία του οινοποιού Πάνου Λαντίδη, ενώ ο Ανδρέας Λαντίδης στο αμπέλι, η Μαρία Λαντίδη στο οινοποιείο και ο Σίμος Λαντίδης στο μάρκετινγκ συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία του οινοποιείου. Για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς υπάρχει συνεργασία με αμπελουργούς της γύρω περιοχής. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες δημιουργίας πωλητηρίου οίνου, αίθουσας συνεδριάσεων, εστίασης και ξενώνων.

 

Αμπελώνες Παπαϊωάννου (http://www.papaioannouwines.gr/)

Η ιστορία των Αμπελώνων Παπαϊωάννου ξεκινά το 1984. Τα 650 στρέμματα του ιδιόκτητου αμπελώνα βρίσκονται στην Αρχαία Νεμέα και στη Νεμέα. Οι πολλές και διαφορετικές περιοχές αλλά και η ηλικία των αμπελιών σε συνδυασμό με τις γνώσεις των ιδιοκτητών για τη σωστή επιλογή των ποικιλιών και για το αμπέλι και την καλλιέργεια του, έχουν οδηγήσει στην παραγωγή κρασιών αρίστης ποιότητας. Ο Θανάσης Παπαϊωάννου είναι από τους πρώτους παραγωγούς που προώθησαν την ιδέα ότι το κρασί  πρέπει, για χάρη της βιολογικής ισορροπίας, να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τα οποία προέρχονται από την ποικιλία, τη θέση του αμπελώνα αλλά και από τις διαδικασίες που εφαρμόζει ο αμπελουργός. Έτσι στις διάφορες περιοχές των Αμπελώνων εφαρμόζεται βιολογική καλλιέργεια και κάθε ποικιλία βρίσκει τη θέση που της ταιριάζει.

 

Αμπελώνες Ζαχαριά (http://www.zacharias.com.gr)

Ο οινοποιός Ηλίας Ζαχαριάς ίδρυσε τους Αμπελώνες Ζαχαριά το 1997, συνεχίζοντας έτσι την προσφορά του στους αμπελώνες της Νεμέας η οποία ξεπερνά τα 30 χρόνια. Το 2001 κυκλοφόρησαν στην αγορά οι πρώτες φιάλες. Ο πρότυπος αμπελώνας με συνολική έκταση 250 στρεμμάτων βρίσκεται στη θέση Ντουραμάνι και στην Πλάκα Λεοντίου, ενώ χρησιμοποιεί και την παραγωγή 200 ακόμη στρεμμάτων συνεργαζόμενων αμπελουργών της περιοχής. Η οινοποιεία ακολουθεί πιστοποιημένη, περιβαλλοντική, βιολογική διαχείριση AGRO 2-1, AGRO 2-2. 

 

Κτήμα  Ράπτη (http://www.ktimarapti.gr/)

Η πείρα της οικογένειας Ράπτη στην καλλιέργεια των αμπελιών είναι μεγάλη, μιας και εδώ και 33 χρόνια παράγει πολλαπλασιαστικό υλικό Αμερικανικών αντιφολλοξηρικών μοσχευμάτων και είναι μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιφυλλοξηρικής Αμπέλου. Το 1998 ιδρύει το δικό της οινοποιείο στο Λεόντιο Νεμέας, έκτασης σήμερα 100 στρεμμάτων. Ο έλεγχος της παραγωγής των πρώτων υλών είναι για την οικογένεια Ράπτη το Α και το Ω για την παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας.

 

Οινοποιείο Πέππα (http://www.peppas.wines.gr)

Το 1963 στην Αρχαία Νεμέα ιδρύεται η Ανδρέας Πέππας & Σία Ο.Ε. Με τη σημερινή του μορφή, το οινοποιείο Πέππα υπάρχει από το 1991. Το 1997 προχώρησε στην ανακατασκευή του οινοποιείου, ενώ σταδιακά τα επόμενα χρόνια διπλασίασε την έκταση των αμπελώνων της. Σήμερα διαθέτει ιδιόκτητο αμπελώνα 200 στρεμμάτων στην Αρχαία Νεμέα.

 

Κτήμα  Νικολάου 

Το οινοποιείο Νικολάου ιδρύθηκε το 1984. Στα 60 στρέμματα του ιδιόκτητου αμπελώνα εφαρμόζεται από το 1999 η βιολογική καλλιέργεια. Το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα βρίσκεται στις περιοχές Ντουραμάνι και Νερόσουρμα. Πέρα από την καλλιέργεια του αμπελιού, το 2004, η οικογένεια δημιούργησε και μονάδα παραγωγής τσίπουρου. Η επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης Κτήμα Νικολάου συνεχίζεται με ανανεώσεις στον εξοπλισμό της, αλλά και στον υπόγειο χώρο παλαίωσης των παραγόμενων προϊόντων.

 

Εντελης Οίνος

Η Οινοποιία Αριστοτέλη Καλλή δραστηριοποιείται εδώ και τρία χρόνια. Με 50 στρέμματα αμπελώνα, κυρίως αγιωργίτικο, παράγει και εμφιαλώνει το δικό του κρασί, έχοντας ήδη αποσπάσει επαίνους. Η επιχείρηση βρίσκεται στο στάδιο μετεγκατάστασης του οινοποιείου.

 

Οινοποιείο Κουτσοδήμος

 Η Οινοποιία Κουτσοδήμου ιδρύθηκε το 1998. Τα 150 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνα βρίσκονται στις τοποθεσίες Κοδέλα, Καλύβια και Ξιντάρι Νεμέας. Η συνεργασία της με τοπικούς αμπελουργούς της προσφέρει σταφύλια από 1000 ακόμη στρέμματα της περιοχής. 

 

Ζαφείρη Κωνσταντίνα

Κύρια ειδίκευση του οινοποιείου της Κωνσταντίνας Ζαφείρη η παραγωγή μη εμφιαλωμένου κρασιού. Διαθέτει 120 ιδιόκτητα στρέμματα στις περιοχές της Νεμέας και της Αρχαίας Νεμέας και λαμβάνει σταφύλι από περίπου 300 ακόμη στρέμματα συνεργαζόμενων αμπελουργών. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας καλλιεργείται βιολογικά από το 1999. Η επιχείρηση, μετά τον τελευταίο εκσυγχρονισμό του οινοποιείου (2002), προετοιμάζει την μετεγκατάσταση και τον γενικό εκσυγχρονισμό της. Η Κωνσταντίνα Ζαφείρη έχει ξεκινήσει πλέον την παραγωγή εμφιαλωμένου κρασιού.

 

Λιάκος Κωνσταντίνος

Το Οινοποιείο του Λιάκου Κωνσταντίνου μετεγκαταστάθηκε το 2001 από την Αρχαία  Νεμέα στην Νεμέα Κορινθίας. Διαθέτει ιδιόκτητο αμπελώνα έκτασης 50 στρεμμάτων στη Νεμέα και στην Αρχαία Νεμέα. Συνεργάζεται με αμπελουργούς της περιοχής και παράγει κρασί για λογαριασμό συνεργαζόμενων οινοποιητικών επιχειρήσεων. Από το 2004 δραστηριοποιείται και στην παραγωγή εμφιαλωμένου οίνου.

Επισκέψιμα Οινοποιεία

 

Για να χαρακτηριστεί ένα οινοποιείο ως επισκέψιμο πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις:

 

1.      Πινακίδες

Πρέπει να υπάρχουν πινακίδες τοποθετημένες σε κατάλληλες θέσεις  που να ενημερώνουν τους επισκέπτες για:

 • το ωράριο επίσκεψης στο οινοποιείο.
 • το κόστος γευστικής δοκιμής, εάν υπάρχει.
 • τον τιμοκατάλογο του οίνου και των άλλων αμπελοοινικών προϊόντων.
 • κάθε άλλη αναγκαία  ενημέρωση

 

 

2.      Χώροι 

 • Πρέπει να υπάρχουν επαρκείς και ασφαλείς χώροι για:
 •  πρόσβαση στο οινοποιείο.
 •  υποδοχή και διανομή των επισκεπτών και WC.
 •  γευσιγνωσία, παρουσίαση και πώλησης του οίνου και των προϊόντων    
 •  που παράγονται με πρώτη υλη τα αμπελοοινικά  προϊόντα.

 

3.      Δραστηριότητες

 Τα επισκέψιμα αυτά οινοποιεία, για τη διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων τους μπορούν:

 • Να συνεργάζονται με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς προκειμένου να αναδείξουν, προβάλλουν και αξιοποιήσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομία γύρω από το αμπέλι και τον οίνο.
 • Να συνεργάζονται με ελληνικούς  και διεθνείς οργανισμούς τουρισμού , αγροτουρισμού και  να πραγματοποιούν εθνικές και διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο τους, με στόχο την προβολή των ελληνικών οίνων στο εσωτερικό και εξωτερικό.
 • Να οργανώνουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας οίνου συνεργαζόμενα με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιλεγμένα εστιατόρια, εταιρίες catering και άλλες ομοειδείς  επιχειρήσεις. 
 • να υποδέχονται σχολεία και εκπαιδευτικά  ιδρύματα και οποιονδήποτε επιθυμεί να τα επισκεφθεί συμβάλλοντας με σεμινάρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις και  γευσιγνωσίες στην αύξηση ενδιαφέροντος του κοινού και των επαγγελματιών για το αμπέλι και τον οίνο.
 • να οργανώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις μέσω των οποίων προωθείται και προάγεται η εν γένει εμπορική και πολιτιστική ταυτότητα των παραγόμενων   οίνων τους.                      
 • να πωλούν αξεσουάρ, βιβλία και αντικείμενα σχετικά με τον οίνο και το οινοποιείο.
 •  να πωλούν ειδικούς οίνους και συσκευασίες δώρου.
 •  να εκθέτουν παραδοσιακά αντικείμενα αμπελουργίας και οινοποιίας.

 

4. Αδειοδότηση

 • Η επισκεψιμότητα στα αναφερόμενα οινοποιεία είναι δυνατή εφόσον αυτά είναι εφοδιασμένα με τις απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες που αφορούν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και χώρων καθώς και χώρων      υγιεινής κατά την παραμονή των επισκεπτών.
 • Παράλληλα δε, η προβολή και διαφήμιση των οίνων και των λοιπών οινικών προϊόντων πρέπει να γίνεται με θεμιτά μέσα, που σκοπό έχουν να καθοδηγούν ορθά τους επισκέπτες - καταναλωτές και να τους προστατεύουν από ανακρίβειες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση ή να τους παραπλανήσουν.        
 • Τα οινοποιεία που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω και καθίστανται επισκέψιμα, υποχρεούνται να γνωστοποιούν το γεγονός αυτό στο Υπουργείο Γεωργίας και στην αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι δε υπεύθυνοι του οινοποιείου υποχρεούνται να δέχονται τα εντεταλμένα όργανα του Υπ. Γεωργίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για έλεγχο.

Υποκατηγορίες

Joomla templates by a4joomla