Περιοχή Φλιούντα

 

Ονομασία: Στους Ομηρικούς χρόνους η Φλιούς ήταν γνωστή με το όνομα Αιρεθυρέα (θελκτική) που κατά την μυθολογία ήταν κόρη του γενάρχη Άραντα, ο οποίος θεωρείται πολύ αρχαιότερος του Πελασγού. Από τον Αργοναύτη ηρώα της Φλία, τέκνο του Διόνυσου και της Αριάδνης, πήρε το κατοπινό της όνομα. 

Ιστορική Αναδρομή: Ιστορικό κέντρο της περιοχής ήταν η Αρχαία Φλιούς που έζησε από τα μυθικά βάθη των προϊστορικών χρόνων μέχρι και τον 10ο αιώνα μΧ. Ο Παυσανίας βρήκε τον Φλιούντα σε μέτρια ακμή με πολλούς ναούς, αγάλματα και ιερά, μάρτυρες πανάρχαιας λατρείας όπως ο ναός της Δήμητρας και της κόρης.

Το 1925 ο Μπλέγκεν έφερε στο φως ευρήματα της νεολιθικής περιόδου αλλά και των ιστορικών χρόνων. Αποκαλύφτηκαν τα χαμηλότερα εδώλια του θεάτρου, τα θεμέλια της σκηνής, τα σχεδόν συνεχόμενα προς το νότο θεμέλια του λεγόμενου «παλατιού» και ένα κομμάτι αναλληματικού τοίχου ισοδομικά χτισμένου με μεγάλες ορθογώνιες πέτρες. Όλοι οι δρόμοι για την Αρκαδία περνούσαν από την Φλιούντα. Στην ακμή του αριθμούσε περίπου 15.000 κατοίκους.

Ήταν μεγαλύτερος από τις Κλεωνές και κατά το δωρικό παρελθόν ήταν προσκολλημένος στη Σπάρτη. Μεγάλα ιστορικά γεγονότα συνδέονται με τους Φλιάσιους και από αυτόν κατάγονται πολλές πνευματικές προσωπικότητες της αρχαιότητας όπως ο φιλόσοφος Ασκληπιάδης , ο ζωγράφος Κλεαγόρας , ο Τίμων ο Σιλλογράφος , ο Ασωπόδωρος , η μαθήτρια του Πλάτωνα Αξιοθέα , οι Πυθαγόρειοι Πολύμναστος , Φιντίας , Εχεκράτης , ο δημιουργός του σατυρικού δράματος Πρατίνας , ο Αριστίας και πολλοί άλλοι. Δύσκολα ο περαστικός από τον εγκαταλελειμμένο αρχαιολογικό χώρο του Φλιούντα μπορεί να υποθέσει την μακραίωνη ιστορία και την παλιά αίγλη. Δυτικότερα της Φλιασίας , διασχίζοντας τους περιποιητικούς αμπελώνες με τα αγιωργίτικα κλήματα , ο περιηγητής συναντά τα χωριά Πετρί και Αηδόνια , χωριά σχεδόν αποκλειστικά αμπελοκαλλιεργητών , και γοητεύεται από την ομορφιά , τα πλατάνια και τα τρεχούμενα.

 Χάρτης:


Προβολή Φλιούντα σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Joomla templates by a4joomla