Ολύμπιος Δρόμος

 

Ονομασία: Ολύμπιος Δρόμος

 

Διοργανωτής: Ο αγώνας πραγματοποιείται από το διεθνή σύλλογο αγώνων δρόμου υπεραποστάσεων ?ΑΕΘΛΙΟΣ?.

 

Συνοπτική Περιγραφή: Ο ολύμπιος δρόμος είναι ένας αγώνας δρόμου υπεραποστάσεων ο οποίος έχει ως αφετηρία του το αρχαίο στάδιο της αρχαίας νεμέας και τερματισμό το αρχαίο στάδιο της αρχαίας ολυμπίας. 

Ο αγώνας διασχίζει απόσταση 180 χλμ και έχει μέγιστη διάρκεια 28 ώρες. Η θετική υψομετρική διαφορά των 3500 μ και οι χωματινες ορεινές διαδρομές του πελοπονησικού τοπίου τον καθιστούν έναν από τους πιο απαιτητικούς αλλά και πιο όμορφους αγώνες του είδους.

 

Χρόνος διεξαγωγής: Ο αγώνας πραγματοποιείται το τρίτο συνήθως δεκαήμερο του Μαϊου κάθε δύο χρόνια.

 

Αναλυτική περιγραφή: Οι δρομείς του Ολύμπιου Δρόμου εισέρχονται στο στάδιο από την ίδια θολωτή δίοδο όπως και στην αρχαιότητα. Ο καθηγητής S. Miller τους ξεναγεί στο στάδιο, κατόπιν παίρνουν θέση γύρω από το βωμό όπου καίει η φλόγα και μετά την αναφώνηση, ανά δύο των ονομάτων τους, εξέρχονται από το στάδιο και μπαίνουν στη γραμμή της εκκίνησης μπροστά στην είσοδο του αρχαίου σταδίου.

Τα 180 χμ.  της διαδρομής έχουν κατανεμηθεί μεταξύ τμημάτων με προδιαγραφές trail και τμημάτων σε δευτερεύοντες ασφαλτοστρωμένους δρόμους με μικρή κίνηση, σε σχεδόν ίση αναλογία. Τόσο τα τμήματα trail όσο κι εκείνα σε άσφαλτο βρίσκονται  κατά μήκος όλης της διαδρομής, με εναλλασσόμενο ρυθμό, για την διατήρηση μιας ισορροπίας σχετικά με το μήκος του κάθε τμήματος, είτε είναι σε ορεινή ή πεδινή περιοχή. Αυτό αντανακλά οπωσδήποτε  στη ψυχοσωματική  κατάσταση του αθλητή ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πιο αποδοτικά τη διαδρομή του αγώνα και να διατηρεί υπό έλεγχο το ρυθμό και τις δυνάμεις του.

Η χάραξη της διαδρομής του Ολύμπιου Δρόμου, εκτός από τις τεχνικές της προδιαγραφές, έχει και το αναπόσπαστο στοιχείο του πλούτου του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο έχει σχεδιαστεί και το οποίο ο αθλητής απολαμβάνει από την αρχή ως το τέλος του αγώνα. Γενικά  οι περιοχές στη διαδρομή του Ολύμπιου Δρόμου  είναι κατά το πλείστον ορεινές. Είτε πρόκειται για χωματόδρομο είτε για άσφαλτο, το υψηλότερο σημείο φτάνει τα 1450μ. και οι υψομετρικές αποκλίσεις  φτάνουν τα 3.700μ. Η γραφικότητα και η γαλήνη των τοπίων τα οποία δεν διαταράσσει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Ολύμπιου Δρόμου.

Από τα πρώτα χιλιόμετρα ο αθλητής μπαίνει σε ένα ατελείωτο  πράσινο κομμάτι της φύσης που τον ακολουθεί όπου κι αν στρέψει το βλέμμα του. Όταν σκαρφαλώνει στα μονοπάτια των δύο μεγάλων βουνών, του Ολίγυρτου και του Μαίναλου, (υψ. 1200-1400 σε επίπεδο αγώνα), με τις πλαγιές σκεπασμένες με πυκνά δάση ελάτων, με την κρυστάλλινη ατμόσφαιρα και την απόλυτη ηρεμία και σιγή τους.

Όταν διασχίζει μονοπάτια σε μεγάλο υψόμετρο απ? όπου απολαμβάνει μια υπέροχη θέα, άλλοτε ενός κάμπου πολύχρωμου, άλλοτε μιας γαλάζιας λίμνης που γράφει μαιάνδρους ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους, ή άλλοτε    όταν βρέχεται μέσα στο νερό ενός ήρεμου ποταμού ή, τέλος, όταν βαδίζει δίπλα σ? ένα άλλο μεγάλο ποτάμι. Αυτή η διαδρομή είναι στο σύνολό της μια τεράστια εικόνα εκπληκτικής ομορφιάς που η φύση  έχει συνθέσει κι εμείς έχουμε επιλέξει για να την χαρίσουμε στους αθλητές μας όταν έρχονται να καταθέσουν τις αντοχές τους σ? αυτό που κυριολεκτικά και μεταφορικά έχουμε ονομάσει Ολύμπιο Δρόμο.

Οι 19 σταθμοί ελέγχου και τροφοδοσίας των αθλητών βρίσκονται όλοι μέσα σε χωριά επανδρωμένοι κατά το πλείστον με εθελοντές κατοίκους της περιοχής. Οι αποστάσεις μεταξύ των C.P. είναι μέχρι 22 χλμ η μακρύτερη. Αυτή είναι η νυχτερινή  διαδρομή μέσα στο Μαίναλο, από Λεβίδι μέχρι Βυτίνα και η δεύτερη μακρύτερη, 19χμ, είναι μεταξύ Βαλτεσινίκο-Περδικονέρι, επίσης ορεινή.

Στον τελευταίο αγώνα πραγματοποιήθηκε παράλληλος αγώνας 62 χλμ από την Αρχαία Νεμέα στο Λεβίδι απόστασης 62 χλμ και διάρκειας 10 ωρών. Οι αθλητές του ?μεγάλου ? και ?μικρού? αγώνα έτρεχαν μαζί μέχρι το Λεβίδι. Η προσθήκη του αγώνα αυτού στη διργάνωση έδωσε την ευκαιρία σε αθλητές που ήθελαν να δοκιμάσουν την εμπειρία ενός υπερμαραθωνίου και μάλιστα είχαν την ευκαιρία να τρέξουν δίπλα σε πολύ έμπειρους αθλητές υπεραποστάσεων.

 

Χάρτης διαδρομής:

Ιστορία: Ο Ολύμπιος δρόμος έχει μια ιστορία 10 και πλέον ετών καθώς η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 2002. Τα έτη 2004, 2006, 2008, 2010 και 2012 ο αγώνας καθιερώθηκε ως ένας από τους πλέον απαιτητικούς αγώνες υπεραποστάσεων.

Οι συμμετοχές και στους δύο αγώνες στην τελευταία διοργάνωση του 2012 έφτασαν τις 150 περίπου. Ο σύλλογος έχει αποφασίσει στα έτη που δεν θα πραγματοποιείται ο αγώνας των 180 χλμ να πραγματοποιείται αγώνας 62 χλμ με αφετηρία το Λεβίδι και τερματισμό το Αρχαίο Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας.

 

Ιστοσελίδα Αγώνα: www.aethlios.gr

 

Joomla templates by a4joomla