Θησαυρός Αηδονίων

   

 

Ονομασία: Το όνομα του οφείλεται στα χιλιάδες αηδόνια που είναι στην περιοχή.

 

Περιγραφή:Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων, ανατολικά από τη λίμνη Στυμφαλία και ανήκει στο Δήμο Νεμέας. 

 

Ιστορική Αναδρομή: Παλιότερα ονομαζόταν Μπότσικας ή Μποτζίκας και το 1927 μετονομάστηκε σε Αηδόνια. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, το ελληνικό κράτος παρεχώρησε την εκμετάλευση δύο από τους πέντε νερόμυλους του χωριού στην οικογένεια Κολοκοτρώνη, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους στον αγώνα. Επειδή το προηγούμενο όνομα των Κολοκοτρωναίων ήταν Μπότσικας, είναι πιθανόν κάποιος από αυτούς να εγκαταστάθηκε στην περιοχή και να έδωσε το όνομά του στον οικισμό.

Το χωριό έγινε γνωστό από τους μυκηναϊκούς τάφους που  ανασκάφθηκαν από το 1978 ως 1980. Είναι ένας από τους ομορφότερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας, πριν δημοπρατηθεί στην Νέα Υόρκη.

Ο περίφημος θησαυρός περιέχει δύο χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες, δύο χρυσά κι ένα δαχτυλίδι από ήλεκτρο, σφραγιδόλιθο από στεατίτη, αμέθυστο και αχάτη, χρυσά κοσμήματα και χάντρες και επίσης χάντρες από ημιπολύτιμους λίθους, ήλεκτρο, φαγιεντιακή και υαλόμαζα.

Το 1500 μΧ. κλάπηκαν τα αντικείμενα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων κι  έφτασαν στη Νέα Υόρκη τα οποία δημοπρατήθηκαν στην αίθουσα τέχνης του MichaelWard. Ο Μάλκομ  Γουίνερ, ήταν ειδικευμένος στη Μυκηναϊκή Ελλάδα, ο οποίος ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού μόλις είδε τον κατάλογο της δημοπρασίας.

Μετά από δύο χρόνια ο θησαυρός επέστρεψε στην Ελλάδα , ο οποίος παρουσιάστηκε το 1996 σε έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και ο οποίος κατέληξε το 2000 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας. 

Σήμερα γίνεται αποδεκτό ότι το νεκροταφείο των Αηδονιών με τους μνημειώδης τάφους είναι ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Πελοποννήσου. Τα πολύτιμα αντικείμενα των Αηδονιών μαρτυρούν ότι κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους ένας σπουδαίος οικισμός αναπτύχθηκε στην περιοχή αυτή , ίσως η ομηρική Αραιθυρέα.

Σήμερα το χωριό έχει 330 περίπου κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. 

 

Χάρτης:


Προβολή Αηδόνια σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Joomla templates by a4joomla