Νέμεοι Αγώνες

 

Ονομασία: Νέμεοι Αγώνες [1996 ? 2012]

 

Διοργανωτής:Φορέας υλοποίησης της αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων είναι ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων. Ο Συλλόγος για την αναβίωση των Νέμεων Αγώνων ιδρύθηκε το 1994 και η πρώτη σύγχρονη Νεμεάδα τελέστηκε το 1996. Από τότε και κάθε 4 χρόνια επισκέπτες απ? όλο τον κόσμο βιώνουν τα ίδια συναισθήματα με τους αρχαίους αθλητές που αγωνίστηκαν στο ίδιο στάδιο.  

 

Συνοπτική Περιγραφή: Η αναβίωση των Νέμεων αγώνων ξεκινάει το 1974 όταν ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Berkeleyτης Καλιφόρνια ξεκίνησε τις ανασκαφές για την ανάδειξη του Αρχαίου Σταδίου της Νεμέας. Το στάδιο ήρθε στο φως μετά από αιώνες κάτω από τόνους χώματος και ως τα τέλη της δεκαετίας του 80? οι ανασκαφές είχαν αποκαλύψει και όλο τον περιβάλλοντα χώρο όπως τη θολωτή δίοδο εισόδου με τους τοίχους της καλυμμένους με αρχαία χαράγματα και το αποδυτήριο στην άλλη άκρη της στοάς. Η ήσπληγα  - δηλαδή ο μηχανισμός στην αφετηρία των αγώνων δρόμου ? αποτελεί εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα.Χρόνος διεξαγωγής: Η πρώτη σύγχρονη Νεμεάδα τελέστηκε το 1996 και έκτοτε οι Νέμεοι αγώνες τελόυνται κάθε 4 χρόνια με τελευταία χρονιά διεξαγωγής το 2012.

 

Αναλυτική περιγραφή: Οι Νέοι Νέμεοι Αγώνες είναι μια προσπάθεια να αναβιώσουν αρχαίες εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες βασίζονταν, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σε αθλητικές αναμετρήσεις. Υπάρχουν αγώνες δρόμου για ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, ηλικίας τουλάχιστον 8 ετών. Δεν προβλέπεται ανώτατο όριο ηλικίας. Οι αγώνες είναι απόστασης των 90 μέτρων, για τους οποίους οι δρομείς θα κατατάσσονται σε ομάδες ανά φύλο και ηλικία. Αυτοί αποτελούν το μακρύ ημερήσιο πρόγραμμα που παρακολουθούν χιλιάδες θεατών, επίσης από ολόκληρο τον κόσμο. Εμβόλιμα στους αγώνες υπάρχουν μουσικά και χορευτικά δρώμενα από τοπικά συγκροτήματα. Στο τέλος της ημέρας γίνεται αγώνας απόστασης 7,5 χιλιομέτρων -- "Τα Βήματα του Ηρακλή"  -- από τον αρχαίο Ναό του Ηρακλή στις Κλεωνές μέχρι το αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Στόχος είναι μια διεθνής διοργάνωση, εμφορούμενη από το πνεύμα της συναδέλφωσης για όλους όσοι θα πατήσουν στην αρχαία γη, όπου πρώτο αναπτύχθηκε η έννοια της υποκατάστασης του πολέμου από αθλητικούς αγώνες. Η πιο πρόσφατη Νεμεάδα τελέστηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο 22-6-2012 έως 24-6-2012.

 

Χάρτης διαδρομής:

 

Ιστοσελίδα Αγώνα: http://nemeangames.org/

Joomla templates by a4joomla