Αρχική Σελίδα

Η ιστοσελίδα που βλέπετε είναι μια εργασία της Β Τάξης του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑΛ ΝΕΜΕΑΣ στα πλαίσια του μαθήματος "Ειδική Θεματική Δραστηριότητα".

Το αντικέιμενο της εργασίας αφορά στην κατασκευή ενος ιστότοπου ο οποίοε θα αποτελεί έναν τουριστικό οδηγό για την περιοχή του Δήμου Νεμεάς. Για την δημιουργία του ιστότοπου χρησιμοποιήθηκε λογισμικό ανοικτού κώδικα   ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εργασία αλφαβητικά είναι :

ΒΑΝΙΚΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΓΚΟΦΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΖΟΥΖΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΜΕΡΤΖΕΣΚΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ-ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ
ΜΠΕΝΕΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΗΤΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΧΟΤΖΑ ΑΛΜΠΑΝΟ
ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Την προσπάθεια τους καθοδήγησαν οι καθηγητές Πληροφορικής Κάππου Αγγελική και Χανιάς Κωνσταντίνος.

Αρχαίες Κλεωνές

 

Ονομασία:Το όνομα της η αρχαία πόλη το έλαβε από την Κλεώνη, κόρη του Πέλοπα ή του Ασωπού και της Μετόπης, (κορή του ποταμού και Θεού Λάδωνα),υπήρξε αδελφή της Νεμέας,της Σαλαμήνας,της Αίγινας,που όλες έδωσαν τα ονόματα τους σε πόλεις.

 

Ιστορική αναδρομή: Στην περιοχή της Νεμέας, στις Αρχαίες Κλεωνές, βρίσκονται τα ερείπια του Ναού του Ηρακλέους. Πρόκειται για τον μοναδικό αρχαίο Ναό του είδους του, που έχει αποκαλυφθεί σε όλο τον κόσμο.      

Αποτελεί την αφετηρία του «Κλεωναίου Αγώνα στα βήματα του Ηρακλή» που πραγματοποιείται σαν αγώνας αποστάσεως 7,5 χιλιομέτρων στα πλαίσια των σύγχρονων Νεμέων, σε ανάμνηση της μετάβασης του αρχαίου ήρωα από τις Κλεωνές στην Νεμέα, προκειμένου να την απαλλάξει από τον ομώνυμο λέοντα.

 

Εισιτήριο: Η είσοδος στον χώρο του ναού είναι ελεύθερη.

Χάρτης:

 


Προβολή Ναός Ηρακλέους σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Θησαυρός Αηδονίων

   

 

Ονομασία: Το όνομα του οφείλεται στα χιλιάδες αηδόνια που είναι στην περιοχή.

 

Περιγραφή:Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων, ανατολικά από τη λίμνη Στυμφαλία και ανήκει στο Δήμο Νεμέας. 

 

Ιστορική Αναδρομή: Παλιότερα ονομαζόταν Μπότσικας ή Μποτζίκας και το 1927 μετονομάστηκε σε Αηδόνια. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, το ελληνικό κράτος παρεχώρησε την εκμετάλευση δύο από τους πέντε νερόμυλους του χωριού στην οικογένεια Κολοκοτρώνη, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους στον αγώνα. Επειδή το προηγούμενο όνομα των Κολοκοτρωναίων ήταν Μπότσικας, είναι πιθανόν κάποιος από αυτούς να εγκαταστάθηκε στην περιοχή και να έδωσε το όνομά του στον οικισμό.

Το χωριό έγινε γνωστό από τους μυκηναϊκούς τάφους που  ανασκάφθηκαν από το 1978 ως 1980. Είναι ένας από τους ομορφότερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας, πριν δημοπρατηθεί στην Νέα Υόρκη.

Ο περίφημος θησαυρός περιέχει δύο χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες, δύο χρυσά κι ένα δαχτυλίδι από ήλεκτρο, σφραγιδόλιθο από στεατίτη, αμέθυστο και αχάτη, χρυσά κοσμήματα και χάντρες και επίσης χάντρες από ημιπολύτιμους λίθους, ήλεκτρο, φαγιεντιακή και υαλόμαζα.

Το 1500 μΧ. κλάπηκαν τα αντικείμενα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων κι  έφτασαν στη Νέα Υόρκη τα οποία δημοπρατήθηκαν στην αίθουσα τέχνης του MichaelWard. Ο Μάλκομ  Γουίνερ, ήταν ειδικευμένος στη Μυκηναϊκή Ελλάδα, ο οποίος ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού μόλις είδε τον κατάλογο της δημοπρασίας.

Μετά από δύο χρόνια ο θησαυρός επέστρεψε στην Ελλάδα , ο οποίος παρουσιάστηκε το 1996 σε έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και ο οποίος κατέληξε το 2000 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας. 

Σήμερα γίνεται αποδεκτό ότι το νεκροταφείο των Αηδονιών με τους μνημειώδης τάφους είναι ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Πελοποννήσου. Τα πολύτιμα αντικείμενα των Αηδονιών μαρτυρούν ότι κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους ένας σπουδαίος οικισμός αναπτύχθηκε στην περιοχή αυτή , ίσως η ομηρική Αραιθυρέα.

Σήμερα το χωριό έχει 330 περίπου κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. 

 

Χάρτης:


Προβολή Αηδόνια σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Περιοχή Φλιούντα

 

Ονομασία: Στους Ομηρικούς χρόνους η Φλιούς ήταν γνωστή με το όνομα Αιρεθυρέα (θελκτική) που κατά την μυθολογία ήταν κόρη του γενάρχη Άραντα, ο οποίος θεωρείται πολύ αρχαιότερος του Πελασγού. Από τον Αργοναύτη ηρώα της Φλία, τέκνο του Διόνυσου και της Αριάδνης, πήρε το κατοπινό της όνομα. 

Ιστορική Αναδρομή: Ιστορικό κέντρο της περιοχής ήταν η Αρχαία Φλιούς που έζησε από τα μυθικά βάθη των προϊστορικών χρόνων μέχρι και τον 10ο αιώνα μΧ. Ο Παυσανίας βρήκε τον Φλιούντα σε μέτρια ακμή με πολλούς ναούς, αγάλματα και ιερά, μάρτυρες πανάρχαιας λατρείας όπως ο ναός της Δήμητρας και της κόρης.

Το 1925 ο Μπλέγκεν έφερε στο φως ευρήματα της νεολιθικής περιόδου αλλά και των ιστορικών χρόνων. Αποκαλύφτηκαν τα χαμηλότερα εδώλια του θεάτρου, τα θεμέλια της σκηνής, τα σχεδόν συνεχόμενα προς το νότο θεμέλια του λεγόμενου «παλατιού» και ένα κομμάτι αναλληματικού τοίχου ισοδομικά χτισμένου με μεγάλες ορθογώνιες πέτρες. Όλοι οι δρόμοι για την Αρκαδία περνούσαν από την Φλιούντα. Στην ακμή του αριθμούσε περίπου 15.000 κατοίκους.

Ήταν μεγαλύτερος από τις Κλεωνές και κατά το δωρικό παρελθόν ήταν προσκολλημένος στη Σπάρτη. Μεγάλα ιστορικά γεγονότα συνδέονται με τους Φλιάσιους και από αυτόν κατάγονται πολλές πνευματικές προσωπικότητες της αρχαιότητας όπως ο φιλόσοφος Ασκληπιάδης , ο ζωγράφος Κλεαγόρας , ο Τίμων ο Σιλλογράφος , ο Ασωπόδωρος , η μαθήτρια του Πλάτωνα Αξιοθέα , οι Πυθαγόρειοι Πολύμναστος , Φιντίας , Εχεκράτης , ο δημιουργός του σατυρικού δράματος Πρατίνας , ο Αριστίας και πολλοί άλλοι. Δύσκολα ο περαστικός από τον εγκαταλελειμμένο αρχαιολογικό χώρο του Φλιούντα μπορεί να υποθέσει την μακραίωνη ιστορία και την παλιά αίγλη. Δυτικότερα της Φλιασίας , διασχίζοντας τους περιποιητικούς αμπελώνες με τα αγιωργίτικα κλήματα , ο περιηγητής συναντά τα χωριά Πετρί και Αηδόνια , χωριά σχεδόν αποκλειστικά αμπελοκαλλιεργητών , και γοητεύεται από την ομορφιά , τα πλατάνια και τα τρεχούμενα.

 Χάρτης:


Προβολή Φλιούντα σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Αρχαία Νεμέα

 

Ονομασία:Τα πρώτα χρόνια ονομαζόταν Νεμέα λόγο των Νέμεων Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην περιοχή, αργότερα όμως ονομάστηκε Αρχαία Νεμέα και το ονομά της το πήρε η κωμόπολη που βρισκόταν 5 χιλιόμετρα από το χωριό για λόγους τουριστικούς.

 

Ωράριο: Το μουσείο λειτουργεί κάθε μέρα εκτός από τη Δευτέρα που είναι κλειστό λόγο καθαριότητας και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοιχτοί. Οι ώρες λειτουργίας του είναι από της 08:00 π.μ. έως της 15:00 μ.μ.

 

Περιγραφή Χώρου: Η καρδιά του Μακεδονικού οικοδομικού προγράμματος υπήρξε ο Ναός του Νεμείου Διός, στον οποίο τρεις κολώνες παραμένουν όρθιες από την εποχή της κατασκευής τους. Να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι ο Νέμειος Δίας δεν πρέπει να συγχέεται με τον Ολύμπιο Δία. Ο πρώτος είναι ο θεός των βοσκών και της κτηνοτροφίας, σύμβολο και ταυτότητα της κοιλάδας αντίθετα ο δεύτερος είναι ο βασιλιάς των θεών.

 

Ιστορική Αναδρομή: Ο ναός χρονολογείτε από τα τέλη της εποχής του Κλασικού Δωρικού ρυθμού και στην αφετηρία της νέας Ελληνιστικής, αρχιτεκτονικής  τάσης με έμφαση τη διακόσμηση. Η κάτοψη του είναι μαζεμένη, έχει έξι κίονες στις μικρές πλευρές και δώδεκα στις μεγάλες. Έχει μια επέκταση του εσωτερικού χώρου, που αντιπροσωπεύει το άδυτο απαγορευμένο χώρο το οποίο περιλαμβάνει ένα υπόγειο πέρασμα άγνωστης χρήσης. Μπροστά από το άδυτο, η εσωτερική κιονοστοιχία αποτελείται από 14 κίονες κορινθιακού ρυθμού που εδράζονται στο έδαφος και φέρουν σε δεύτερο όροφο Ιωνικούς κίονες (πρόκειται για ένα από τα πρώτα αρχαία οικοδομήματα που συνδυάζουν και τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς).

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αναστήλωσης του ναού του Διός. Έτσι, μέχρι το 2002, προστέθηκαν στις τρεις αρχικές δύο αρχαίες κολώνες, και μέχρι το 2011 αναστηλώθηκαν άλλες τέσσερες ακόμα.

Στο κέντρο του Ιερού του Διός βρίσκεται oναός του Νεμείου Διός, στον οποίο περιλαμβανόταν μια σειρά από κτίρια και μνημεία, τα οποία αξιοποιούνταν για τις λατρευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις των αρχαίων Αγώνων. Κυριότερο από αυτά ήταν ο επιμήκης βωμός ανατολικά του ναού. Εκεί οι αθλητές και οι προσκυνητές έφερναν ζώα για να τα θυσιάσουν στο Δία, με την ελπίδα να εισακουσθούν οι προσευχές τους.

Νότια του Βωμού υπάρχουν κυπαρίσσια, τα οποία αναδασώθηκαν στους λάκκους του Ιερού Άλσους που υπήρχε πριν και στη συνέχεια νοτιότερα υπήρχε μια σειρά «Πρεσβειών» διαφόρων πόλεων, που χρησιμοποιούνταν ως κέντρα διαμονής των κατοίκων τους κατά τους αγώνες. Ένα διώροφο κτίριο παρείχε στέγαση στους αθλητές και σε ευθεία προς αυτόν τον «ξενώνα» υπήρχε ένα λουτρό. Νοτιότερα υπήρχε μια σειρά μεμονωμένων οικιακών κτιρίων για το προσωπικό των Αγώνων (ιερείς, Κριτές, επιμελητές κ.λπ.).Δυτικά του λουτρού υπήρχε το περιφραγμένο Ηρώον του Οφέλτη με υπολείμματα θυσιών και αφιερωμάτων στο νήπιο-ήρωα, και δυτικά του ο ιππόδρομος για τα ιππικά αγωνίσματα των Νεμέων Αγώνων. Μια μακρόστενη δεξαμενή τριών διαμερισμάτων εξασφάλιζε επαρκή ποσότητα νερού για τα άλογα.

  Οι πρώτες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του μουσείου έγιναν το 1963 επίσημα όμως η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών με υπεύθυνο τον κύριο Στέφανο Μίλλερ ξεκίνησε τις ανασκαφές το 1974. Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν στις 28 Μαΐου 1984 έως τότε  λειτουργούσε μόνο ο αρχαιολογικός χώρος. Το 1994 έγινε δοκιμαστικά η πρώτη αναπαράσταση των Νέμεων Αγώνων αλλά δεν είχε μεγάλη εντέλεια όπως και τώρα, το 1996 άνοιξε το στάδιο έως τότε δεν λειτουργούσε, έτσι ξεκίνησαν να τελούνται οι αγώνες κανονικά και έκτοτε γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες  ενώ στην αρχαιότητα δραματοποιούνταν κάθε δύο χρόνια. Η αίθουσα των Αηδωνίων εγκαινιάστηκε το 2002 όταν επιστράφηκαν τα κλοπιμαία που βρέθηκαν σε μία γκαλερί στη Νέα Υόρκη. Έγιναν δύο εκθέσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και μία έκθεση στην Αυστραλία, έπειτα επέστρεψαν στο μουσείο και άνοιξε η αίθουσα με όλα πλέον τα εκθέματα.  Κάθε χρόνο επισκέπτονται το μουσείο 30.000 άτομα αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός δραματικά στο μισό.

Κόστος Εισητηρίων: H τιμή για το Χώρο, το Μουσείο και το Στάδιο του ολόκληρου εισιτηρίου είναι 4? , το μειωμένο, το οποίο ισχύει για τα άτομα άνω των 65 ετών,είναι 2?. Η τιμή για το Μουσείο και το Χώρο του ολόκληρου εισιτηρίου είναι 2?, το μειωμένο είναι 1,50?. Η τιμή για το Στάδιο του ολόκληρου εισιτηρίου είναι 2?, το μειωμένο είναι 1?. Για τους μαθητές, τους φοιτητές της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, τους πολύτεκνους και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες η είσοδος είναι σε όλα δωρεάν. Ξενάγηση γίνετε  μόνο με ξεναγό επί πληρωμή που μπορεί το μουσείο να σας φέρει σε επαφή. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε καταλόγους που έχει τα εκθέματα του μουσείου αλλά και του σταδίου.

 

Χάρτης:


Προβολή Μουσείο Αρχαίας Νεμέας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Joomla templates by a4joomla