Ιερά μονή Παναγίας του Βράχου

 

Ονομασία: Ιερά  Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου ή Παναγιά του Βράχου.

 

Τοποθεσία: Νεμέα Κορινθίας.

 

Περιγραφή: Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου ή  Παναγία του Βράχου, βρίσκεται γαντζωμένη στο μέσο σχεδόν ενός απόκρημνου και βραχώδους όρους που υψώνεται επιβλητικά, το Πολύφεγγο. Εντός του σπηλαίου υπάρχει το ναΰδριο, καθολικό, της πάλαι τότε διαλαμψάσεως Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, που ιδρύθηκε στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα (1631). Φυσικά είχε αρχίσει να κτίζεται αρκετά χρόνια νωρίτερα, αρχές του 16ου αιώνα και το 1631 ανακηρύσσεται επίσημα Μονή με άδεια της Υψηλής Πύλης και σήμερα αποτελεί ιερό προσκύνημα πανελλήνιας ακτινοβολίας και σεβασμού. Η Παναγία του Βράχου είχε μεγάλη συμβολή στον αγώνα της απελευθέρωσης του γένους. Στα χρόνια εκείνα το ιερό τέμπλο της Μονής ήταν επίχρυσο, σημάδι του πλούτου που συσσώρευσε εκεί ο σεβασμός και η πίστη των ανθρώπων. Εντός του σπηλαίου υπάρχει και σώζεται έως σήμερα πηγή, αγίασμα, το οποίο και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τροφοδοτούσε και δρόσιζε τους πατέρες και τους αγωνιστές που έβρισκαν εκεί ασφάλεια σε περιόδους επιδρομών.

Η Ιερά Εικόνα φυλάσσεται σήμερα στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου για μεγαλύτερη προστασία. Έχει διαστάσεις 0,90 Χ 0,67 εκατ. και χαρακτηρίζεται ως Παναγία του Πάθους. Δεξιά και αριστερά της μορφής Της και στο επάνω μέρος έχει ζωγραφισμένους δυο Αγγέλους γονυπετείς, φέροντες και σύμβολα του Πάθους. Επιγράφεται ως «Η Αμόλυντος Παρθένος ». Τα θαύματά Της είναι πάμπολλα και έχουμε πάρα πολλές μαρτυρίες θαυματουργικών επεμβάσεων της Παναγίας.

Το 1936, επί ηγουμενίας Χριστόφορου Βλάχου, ιερόσυλες χείρες σύλησαν το εξ΄ αργύρου επικάλυμμα της Εικόνος και άρπαξαν όλα τα αφιερώματα και τα τιμαλφή, προσφορές των πιστών. Μάλιστα ένας εκ των ιερόσυλων, φεύγοντας πυροβόλησε την Εικόνα, η οποία μέχρι και σήμερα φέρει τον τραυματισμό αυτό στη δεξιά χείρα της Παναγίας μας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί το ασκηταριό του Πολυφέγγους που βρίσκεται σφηνωμένο μέσα στη σπηλιά της κορυφής του προβούνου, με τοιχογραφίες της Υπαπαντής του Κυρίου και του Αγίου Γεωργίου, του 11ου - 12ου αιώνα.

Η Ιερά Μονή εορτάζει την 15η Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Χάρτης:


Προβολή Παναγία Βράχου σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Joomla templates by a4joomla