Επισκέψιμα Οινοποιεία

 

Για να χαρακτηριστεί ένα οινοποιείο ως επισκέψιμο πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις:

 

1.      Πινακίδες

Πρέπει να υπάρχουν πινακίδες τοποθετημένες σε κατάλληλες θέσεις  που να ενημερώνουν τους επισκέπτες για:

  • το ωράριο επίσκεψης στο οινοποιείο.
  • το κόστος γευστικής δοκιμής, εάν υπάρχει.
  • τον τιμοκατάλογο του οίνου και των άλλων αμπελοοινικών προϊόντων.
  • κάθε άλλη αναγκαία  ενημέρωση

 

 

2.      Χώροι 

  • Πρέπει να υπάρχουν επαρκείς και ασφαλείς χώροι για:
  •  πρόσβαση στο οινοποιείο.
  •  υποδοχή και διανομή των επισκεπτών και WC.
  •  γευσιγνωσία, παρουσίαση και πώλησης του οίνου και των προϊόντων    
  •  που παράγονται με πρώτη υλη τα αμπελοοινικά  προϊόντα.

 

3.      Δραστηριότητες

 Τα επισκέψιμα αυτά οινοποιεία, για τη διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων τους μπορούν:

  • Να συνεργάζονται με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς προκειμένου να αναδείξουν, προβάλλουν και αξιοποιήσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομία γύρω από το αμπέλι και τον οίνο.
  • Να συνεργάζονται με ελληνικούς  και διεθνείς οργανισμούς τουρισμού , αγροτουρισμού και  να πραγματοποιούν εθνικές και διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο τους, με στόχο την προβολή των ελληνικών οίνων στο εσωτερικό και εξωτερικό.
  • Να οργανώνουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας οίνου συνεργαζόμενα με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιλεγμένα εστιατόρια, εταιρίες catering και άλλες ομοειδείς  επιχειρήσεις. 
  • να υποδέχονται σχολεία και εκπαιδευτικά  ιδρύματα και οποιονδήποτε επιθυμεί να τα επισκεφθεί συμβάλλοντας με σεμινάρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις και  γευσιγνωσίες στην αύξηση ενδιαφέροντος του κοινού και των επαγγελματιών για το αμπέλι και τον οίνο.
  • να οργανώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις μέσω των οποίων προωθείται και προάγεται η εν γένει εμπορική και πολιτιστική ταυτότητα των παραγόμενων   οίνων τους.                      
  • να πωλούν αξεσουάρ, βιβλία και αντικείμενα σχετικά με τον οίνο και το οινοποιείο.
  •  να πωλούν ειδικούς οίνους και συσκευασίες δώρου.
  •  να εκθέτουν παραδοσιακά αντικείμενα αμπελουργίας και οινοποιίας.

 

4. Αδειοδότηση

  • Η επισκεψιμότητα στα αναφερόμενα οινοποιεία είναι δυνατή εφόσον αυτά είναι εφοδιασμένα με τις απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες που αφορούν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και χώρων καθώς και χώρων      υγιεινής κατά την παραμονή των επισκεπτών.
  • Παράλληλα δε, η προβολή και διαφήμιση των οίνων και των λοιπών οινικών προϊόντων πρέπει να γίνεται με θεμιτά μέσα, που σκοπό έχουν να καθοδηγούν ορθά τους επισκέπτες - καταναλωτές και να τους προστατεύουν από ανακρίβειες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση ή να τους παραπλανήσουν.        
  • Τα οινοποιεία που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω και καθίστανται επισκέψιμα, υποχρεούνται να γνωστοποιούν το γεγονός αυτό στο Υπουργείο Γεωργίας και στην αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι δε υπεύθυνοι του οινοποιείου υποχρεούνται να δέχονται τα εντεταλμένα όργανα του Υπ. Γεωργίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για έλεγχο.
Joomla templates by a4joomla