Αρχαία Νεμέα

 

Ονομασία:Τα πρώτα χρόνια ονομαζόταν Νεμέα λόγο των Νέμεων Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην περιοχή, αργότερα όμως ονομάστηκε Αρχαία Νεμέα και το ονομά της το πήρε η κωμόπολη που βρισκόταν 5 χιλιόμετρα από το χωριό για λόγους τουριστικούς.

 

Ωράριο: Το μουσείο λειτουργεί κάθε μέρα εκτός από τη Δευτέρα που είναι κλειστό λόγο καθαριότητας και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοιχτοί. Οι ώρες λειτουργίας του είναι από της 08:00 π.μ. έως της 15:00 μ.μ.

 

Περιγραφή Χώρου: Η καρδιά του Μακεδονικού οικοδομικού προγράμματος υπήρξε ο Ναός του Νεμείου Διός, στον οποίο τρεις κολώνες παραμένουν όρθιες από την εποχή της κατασκευής τους. Να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι ο Νέμειος Δίας δεν πρέπει να συγχέεται με τον Ολύμπιο Δία. Ο πρώτος είναι ο θεός των βοσκών και της κτηνοτροφίας, σύμβολο και ταυτότητα της κοιλάδας αντίθετα ο δεύτερος είναι ο βασιλιάς των θεών.

 

Ιστορική Αναδρομή: Ο ναός χρονολογείτε από τα τέλη της εποχής του Κλασικού Δωρικού ρυθμού και στην αφετηρία της νέας Ελληνιστικής, αρχιτεκτονικής  τάσης με έμφαση τη διακόσμηση. Η κάτοψη του είναι μαζεμένη, έχει έξι κίονες στις μικρές πλευρές και δώδεκα στις μεγάλες. Έχει μια επέκταση του εσωτερικού χώρου, που αντιπροσωπεύει το άδυτο απαγορευμένο χώρο το οποίο περιλαμβάνει ένα υπόγειο πέρασμα άγνωστης χρήσης. Μπροστά από το άδυτο, η εσωτερική κιονοστοιχία αποτελείται από 14 κίονες κορινθιακού ρυθμού που εδράζονται στο έδαφος και φέρουν σε δεύτερο όροφο Ιωνικούς κίονες (πρόκειται για ένα από τα πρώτα αρχαία οικοδομήματα που συνδυάζουν και τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς).

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αναστήλωσης του ναού του Διός. Έτσι, μέχρι το 2002, προστέθηκαν στις τρεις αρχικές δύο αρχαίες κολώνες, και μέχρι το 2011 αναστηλώθηκαν άλλες τέσσερες ακόμα.

Στο κέντρο του Ιερού του Διός βρίσκεται oναός του Νεμείου Διός, στον οποίο περιλαμβανόταν μια σειρά από κτίρια και μνημεία, τα οποία αξιοποιούνταν για τις λατρευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις των αρχαίων Αγώνων. Κυριότερο από αυτά ήταν ο επιμήκης βωμός ανατολικά του ναού. Εκεί οι αθλητές και οι προσκυνητές έφερναν ζώα για να τα θυσιάσουν στο Δία, με την ελπίδα να εισακουσθούν οι προσευχές τους.

Νότια του Βωμού υπάρχουν κυπαρίσσια, τα οποία αναδασώθηκαν στους λάκκους του Ιερού Άλσους που υπήρχε πριν και στη συνέχεια νοτιότερα υπήρχε μια σειρά «Πρεσβειών» διαφόρων πόλεων, που χρησιμοποιούνταν ως κέντρα διαμονής των κατοίκων τους κατά τους αγώνες. Ένα διώροφο κτίριο παρείχε στέγαση στους αθλητές και σε ευθεία προς αυτόν τον «ξενώνα» υπήρχε ένα λουτρό. Νοτιότερα υπήρχε μια σειρά μεμονωμένων οικιακών κτιρίων για το προσωπικό των Αγώνων (ιερείς, Κριτές, επιμελητές κ.λπ.).Δυτικά του λουτρού υπήρχε το περιφραγμένο Ηρώον του Οφέλτη με υπολείμματα θυσιών και αφιερωμάτων στο νήπιο-ήρωα, και δυτικά του ο ιππόδρομος για τα ιππικά αγωνίσματα των Νεμέων Αγώνων. Μια μακρόστενη δεξαμενή τριών διαμερισμάτων εξασφάλιζε επαρκή ποσότητα νερού για τα άλογα.

  Οι πρώτες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του μουσείου έγιναν το 1963 επίσημα όμως η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών με υπεύθυνο τον κύριο Στέφανο Μίλλερ ξεκίνησε τις ανασκαφές το 1974. Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν στις 28 Μαΐου 1984 έως τότε  λειτουργούσε μόνο ο αρχαιολογικός χώρος. Το 1994 έγινε δοκιμαστικά η πρώτη αναπαράσταση των Νέμεων Αγώνων αλλά δεν είχε μεγάλη εντέλεια όπως και τώρα, το 1996 άνοιξε το στάδιο έως τότε δεν λειτουργούσε, έτσι ξεκίνησαν να τελούνται οι αγώνες κανονικά και έκτοτε γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες  ενώ στην αρχαιότητα δραματοποιούνταν κάθε δύο χρόνια. Η αίθουσα των Αηδωνίων εγκαινιάστηκε το 2002 όταν επιστράφηκαν τα κλοπιμαία που βρέθηκαν σε μία γκαλερί στη Νέα Υόρκη. Έγιναν δύο εκθέσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και μία έκθεση στην Αυστραλία, έπειτα επέστρεψαν στο μουσείο και άνοιξε η αίθουσα με όλα πλέον τα εκθέματα.  Κάθε χρόνο επισκέπτονται το μουσείο 30.000 άτομα αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός δραματικά στο μισό.

Κόστος Εισητηρίων: H τιμή για το Χώρο, το Μουσείο και το Στάδιο του ολόκληρου εισιτηρίου είναι 4? , το μειωμένο, το οποίο ισχύει για τα άτομα άνω των 65 ετών,είναι 2?. Η τιμή για το Μουσείο και το Χώρο του ολόκληρου εισιτηρίου είναι 2?, το μειωμένο είναι 1,50?. Η τιμή για το Στάδιο του ολόκληρου εισιτηρίου είναι 2?, το μειωμένο είναι 1?. Για τους μαθητές, τους φοιτητές της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, τους πολύτεκνους και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες η είσοδος είναι σε όλα δωρεάν. Ξενάγηση γίνετε  μόνο με ξεναγό επί πληρωμή που μπορεί το μουσείο να σας φέρει σε επαφή. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε καταλόγους που έχει τα εκθέματα του μουσείου αλλά και του σταδίου.

 

Χάρτης:


Προβολή Μουσείο Αρχαίας Νεμέας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Joomla templates by a4joomla