Η εποχή των μεγάλων γεωγραφικών ανακαλύψεων, 15ος – 16ος αι.

Πηγές

Αρχική Σελίδα



Χάρτης Πλοήγησης




Ο Μικρός Εξερευνητής




Ο Μικρός Ιστορικός




Οδηγίες Χρήσης




Αξιολόγηση
Πάνω

Κάτω

Μέχρι τα τέλη του 15ου αι., οι ωκεανοί, που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης, κρατούσαν τους ανθρώπους απομονωμένους.

Βεβαίως, η επιθυμία για γνωριμία με το άγνωστο είχε οδηγήσει σε μεγάλα ταξίδια και εξερευνήσεις πριν τις Ανακαλύψεις Για τους Ευρωπαίους, ωστόσο, ο κόσμος εξακολουθούσε να είναι η ήπειρός τους, η Μεσόγειος και η Βόρεια Θάλασσα. Μόνο μετά τις πρώτες δεκαετίες του 15ου αι., άρχισαν να αναζητούν οργανωμένα νέους δρόμους για να βγουν από την Ευρώπη και οδηγήθηκαν, έτσι, στις Ανακαλύψεις.

Τα αίτια των Ανακαλύψεων ήταν, κυρίως οικονομικά. Η δίψα για πλούτο, όμως, παρ’ ότι ήταν απαραίτητη για να οδηγήσει τους ανθρώπους σε τόσο τολμηρές πράξεις, δεν ήταν, ωστόσο, αρκετή.

Παράγοντες που διευκόλυναν τις Ανακαλύψεις ήταν οι τεχνικές, τεχνολογικές και επιστημονικές πρόοδοι που συντελούνταν στην Ευρώπη πολλά χρόνια πριν.

Οι Πορτογάλοι, οι πρωτοπόροι των Ανακαλύψεων, ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που αναζήτησαν συστηματικά και για πολλά χρόνια καινούργιους δρόμους.

Όσο αυτοί έπλεαν ανατολικά αναζητώντας τον δρόμο για την Ανατολή, ένας παράξενος θαλασσοπόρος από τη Γένοβα της Ιταλίας, ο Χριστόφορος Κολόμβος , πίστευε ότι μπορεί κανείς να φτάσει στην Ανατολή ταξιδεύοντας … δυτικά. Για πολλά χρόνια δεν έπειθε κανέναν. Οι πρώτοι που κατάφερε, ωστόσο, να πείσει δεν ήταν άνθρωποι δίχως δύναμη … Οι βασιλείς της Ισπανίας χρηματοδότησαν το ταξίδι του παράξενου ταξιδευτή.

Το αποτέλεσμα ήταν η ανακάλυψη μιας νέας ηπείρου, παρ’ ότι ο Κολόμβος πέθανε νομίζοντας ότι είχε φτάσει στην Ασία. Η ανακάλυψη, η κατάκτηση και η αποικιακή οργάνωση της Αμερικής ήταν, αναμφισβήτητα, το θεαματικότερο από τα άμεσα αποτελέσματα των εξερευνητικών ταξιδιών του 15ου και του 16ου αι.

Μετά απ’ όλα αυτά, οι ισχυροί της εποχής, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αποφάσισαν ότι τώρα που ο κόσμος ανακαλύφθηκε θα πρέπει και να μοιραστεί. Η συνθήκη της Τορδεσίγιας χώρισε τον Νέο Κόσμο δίνοντας ένα τμήμα του σε κάθε διεκδικητή και βάζοντας τα θεμέλια της αποικιοκρατίας.

Αυτό που περίμεναν όλοι, πλέον, ήταν ο περίπλους της Γης Πολλοί πίστευαν ότι η Γη είναι σφαιρική. Χρειαζόταν, όμως, και κάποιος να το αποδείξει. Ο Μαγγελάνος ξεκίνησε από την Ισπανία, έπλευσε δυτικά και έφτασε μέχρι τις Φιλιππίνες. Εκεί σκοτώθηκε σε μια μάχη με τους ιθαγενείς, αλλά σήμερα, όταν γίνεται λόγος για τον πρώτο περίπλου της Γης, όλοι σκέφτονται το όνομά του.

Έτσι, έκλεισε η χρονική περίοδος που επικράτησε να αποκαλείται ‘εποχή των μεγάλων γεωγραφικών ανακαλύψεων’.

Οι συνέπειες των μεγάλων γεωγραφικών ανακαλύψεων υπήρξαν καταλυτικές για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι Ανακαλύψεις ήταν, ουσιαστικά, ο δύσκολος και επώδυνος τοκετός από τον οποίο γεννήθηκε ένας νέος κόσμος με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που κάτι τέτοιο συνεπάγεται …

Τα ταξίδια, βεβαίως, δεν σταμάτησαν.

Οι εξερευνήσεις και οι ανακαλύψεις από τον 17ο έως και τον 20ο αι. έδωσαν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να αρχίσει να γνωρίζει πραγματικά και στο σύνολό του το σπίτι του, τον πλανήτη Γη.

 

Μεγέθυνση εικόνας

Η αποστολή του Μαγγελάνου περνά το στενό που φέρει το όνομά του (Εγκυκλοπαίδεια Grand Larousse).