Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Σχολική γιορτή αφιερωμένη στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Η ζωή των κλεφτών στην εποχή του Αγώνα για τη λευτεριά

1821-7Η τουρκική κατάκτηση δημιούργησε τις συνθήκες για την ανάπτυξη ενός ρεύματος, που οδηγούσε τους κατοίκους από τις πεδινές περιοχές προς τους ορεινούς όγκους. Μπροστά στην απειλή της σφαγής ή της αιχμαλωσίας οι πληθυσμοί πεδινών οικισμών ή και μεμονωμένα άτομα έπαιρναν τον δρόμο που οδηγούσε μακριά από την ταπείνωση και τον εξευτελισμό.

Οι συνθήκες διαβίωσης των κλεφτών ήταν πολύ άσχημες. Αυτό συνέβαινε γιατί αναγκάζονταν να μετακινούνται συνεχώς και να βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή. Η πολεμική τους τακτική ήταν άρτια, λόγω της πολλής και σκληρής τους εξάσκησης όποτε δεν βρίσκονταν στη μάχη.

Στις καινούριες συνθήκες ζωής τους στο σκληρό αυτό περιβάλλον δημιουργήθηκε και η ψυχοσύνθεση του αντάρτη, του ανυπότακτου, οποίος καταφεύγει στην αρπαγή, για την ηθική ικανοποίησή του αλλά και για λόγους επιβίωσης.

flower3Τη γιορτή άνοιξε η χορωδία μας, η οποία έψαλλε τα Απολυτίκια "Τη Υπερμάχω" και "Αγνή Παρθένε" - διδασκαλία και καθοδήγηση : π.Αμβρόσιος Γκιώνης.

25-01

Αγνή Παρθένε ψάλλουν οι μοναχοί της Σιμωνόπετρας. Είναι ένα ποίημα του Αγίου Νεκταρίου του Αιγίνης. Η παράδοση λέει ότι τον 19ο αιώνα μ.Χ παρουσιάστηκε η Υπεραγία Θεοτόκος στον Άγιο Νεκτάριο και του ζήτησε να γράψει έναν ιδιαίτερο ύμνο που θα του τον έψαλλαν Αγγελικές χορωδίες για να τον καταγράψει...

25-02

Ακολούθησε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με τη ζωή των κλεφτών, εμπλουτισμένη με τραγούδια της κλέφτικης ζωής από τη χορωδία μας - διδασκαλία και καθοδήγηση από τη μουσικό μας, κα Βέρα Κατσή - και δημοτικούς χορούς από τους μαθητές του σχολείου μας - διδασκαλία και καθοδήγηση από τους γυμναστές μας, κο Κώστα Κύρκο και κο Μιχάλη Μαρσουβανίδη.

25-03 25-04 25-05 25-06 25-07 25-08  25-10 25-11  

Έγινε εκτενής αναφορά στη ζωή και τη δράση των ηρώων του 1821 και συγκεκριμένα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Αρχιστράτηγο των Ελλήνων, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης, τον Αντώνη Κατσαντώνη και τον τοπικό ήρωα Καπετάν Κουτμάνη από το Τρίκερι.

Λίγα λόγια και από τον διευθυντή μας...

25-13

flower3και μην ξεχάσουμε...

25-12




Από όλους μας με αγάπη : Χρόνια Πολλά Βαγγελίτσα! tumblr static_fl474


 

flower3

25-09

Συντελεστές της Γιορτής : Μαρία Καρκαλέτσου, Βασιλική Παπανικολάου 

Χορωδία : Βέρα Κατσή  

Διδασκαλία ύμνων : π.Αμβρόσιος Γκιώνης

Διδασκαλία Ελληνικών Χορών : Κώστας Κύρκος, Μιχάλης Μαρσουβανίδης 

Υπεύθυνοι ήχου : π.Αμβρόσιος Γκιώνης, Κώστας Καλαντζής

Φωτορεπόρτερ : Νικόλ Κατσίκη 

Προβολή διαφανειών κι επιμέλεια του προγράμματος : Κλειδωνάρης Δημήτριος, Β2

stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση