Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

Θεατρικό εργαστήρι, η Ανδρομάχη του Ευριπίδη

Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα του σχολείου μας

Afisa

Αγαπητές κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μας καθηγητές και συμμαθητές

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στη φετινή παράσταση του 9ου Γυμνασίου Βόλου , που έχει τον τίτλο «Ανδρομάχη». Πρόκειται για μια διασκευή της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη. Μια τραγωδία με πολλές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, αλλά και με πολλή τρυφερότητα και ευαισθησία και πολλά διαχρονικά μηνύματα. Ας δούμε λίγο την υπόθεση του έργου.

Γονατιστή η Ανδρομάχη μπροστά στο βωμό της Θέτης, στη Φθία της Θεσσαλίας, εξιστορεί τις συμφορές της. Είδε τον άνδρα της τον Έκτορα να τον σκοτώνει ο Αχιλλέας. Το γιο της τον Αστυάνακτα τον είδε να τον πετούν οι Αχαιοί πάνω από το κάστρο. Την ίδια τη δώσανε σκλάβα στο Νεοπτόλεμο, το γιο του Αχιλλέα. Από το Νεοπτόλεμο γέννησε παιδί η Ανδρομάχη. Ο Νεοπτόλεμος όμως παντρεύτηκε την Ερμιόνη, την κόρη του Μενέλαου και της Ελένης. Και τώρα η άτεκνη Ερμιόνη ζηλεύει την Ανδρομάχη και αποφάσισε το θάνατο αυτής και του παιδιού της με βοηθό της τον πατέρα της Μενέλαο.

WP 20160511_006newΜια υπηρέτρια αναγγέλλει στην Ανδρομάχη ότι ο Μενέλαος ψάχνει να βρει το κρυμμένο παιδί. Δεκατρείς γυναίκες από τη Φθιώτιδα δείχνουν τη συμπόνια τους στην Ανδρομάχη. Ντυμένη πολυτελέστατα και ξιπασμένη για τα πλούτη της, βγαίνει η Ερμιόνη από το παλάτι και με λόγια φαρμακερά μιλάει στην Ανδρομάχη. Ο Μενέλαος και οι ακόλουθοί του ετοιμάζονται να θανατώσουν την Ανδρομάχη με το παιδί της. Μα την κρίσιμη στιγμή φτάνει ο Πηλέας. Ποια θα είναι άραγε η τύχη της Ανδρομάχης και του παιδιού της;

WP 20160511_009newΑπό εδώ μπαίνουμε στο δεύτερο μέρος του δράματος. Μια από τις παραμάνες της Ερμιόνης έντρομη βγαίνει από το παλάτι και αναγγέλλει στο Χορό ότι οι συμφορές έρχονται απανωτές στο παλάτι. Η Ερμιόνη, , τρέμοντας μη κακοπάθει από το Νεοπτόλεμο για τα όσα σχεδίασε να κάνει στην Ανδρομάχη και στο παιδί της θέλει να αυτοκτονήσει. Με δυσκολία τη συγκρατούν. Ένας ξένος ορμά από την αριστερή πάροδο. Είναι ο Ορέστης. Περαστικός για τη Δωδώνη, έμαθε τα βάσανα της Ερμιόνης, πρώτης του ξαδέλφης και παλιάς του αρραβωνιαστικιάς. Δε θα την εγκαταλείψει στην κακοτυχία της. Την παίρνει και φεύγει για να την πάει στο πατρικό της. Όσο για το Νεοπτόλεμο, της λέει, δε θα γυρίσει ζωντανός από τους Δελφούς στη Φθία. Πώς το ξέρει αυτό; Ποια θα είναι η τύχη του Νεοπτόλεμου; Ποια θα είναι η αντίδραση του παππού του, του Πηλέα; Ποιο θα είναι το τέλος του έργου; Θα βρεθεί κάποιος «από μηχανής θεός»;

Σ' όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσει η παράσταση που θα παρακολουθήσετε. Ζητούμε την επιείκειά σας για τις τυχόν ατέλειες που θα συναντήσετε. Πρόκειται για μια μαθητική παράσταση, που δουλεύτηκε όμως με πολύ μεράκι και αγάπη από τους μαθητές που απαρτίζουν το θεατρικό εργαστήρι του σχολείου μας. Ας τους ενθαρρύνουμε λοιπόν. Καλή σας θέαση.

Οι εμψυχώτριες καθηγήτριες

Ασπασία Βαλασσά, ΠΕ02

Μαρία Καρκαλέτσου, ΠΕ02

Λίνα Σαλβάνου, ΠΕ06

Η παράστασή μας...

Διανομή

Αναμνήσεις - Backstage...

stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση