Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

20.05.2014 Παρουσίαση του προγράμματος Το Μηδέν στα βάθη των αιώνων

Το μηδέν στα βάθη των αιώνων

Γιατί πραγματοποιήσαμε το πρόγραμμα αυτό;

  Κατά τη διάρκεια της συλλογής στοιχείων για το περσινό μας πρόγραμμα ?Μετρήσεις μεγεθών στην αρχαία Ελλάδα?διαπιστώσαμε ότι σε καμία από τις πηγές μας δεν συναντήσαμε την έννοια του μηδενός. Αναρωτηθήκαμε τότε αν οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το μηδέν. Έτσι προέκυψε το φετινό μας πρόγραμμα για την αναζήτηση της πορείας του μηδενός στους αιώνες.

Η εξέλιξη του προγράμματος ήταν απρόσμενη:

 Το πρόγραμμα αυτό μας έβγαλε πολύ έξω από τα όρια της αρχαίας Ελλάδας. Περιπλανηθήκαμε στη Μεσοποταμία την εποχή των Σουμέριων και των Βαβυλώνιων όπου είδαμε γραφείς να γράφουν  το μηδέν με την μορφή δύο πλάγιων σφηνών  πάνω σε ένα υγρό κομμάτι άργιλου.

 Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην άγνωστη τότε, για τους ευρωπαίους, Αμερική όπου παρακολουθήσαμε τους ιερείς των Μάγιας στις αστρονομικές τους εξερευνήσεις και υπολογισμούς να χρησιμοποιούν το μηδέν συμβολίζοντας το με ένα κοχύλι ή ένα σαλιγκάρι.

 Ακολούθησε η περιήγησή μας στην Ινδία μαζί με το στράτευμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τέλος συνοδεύσαμε τους Άραβες στην πορεία τους προς την Βόρεια Αφρική και την Ισπανία.

 Διαπιστώσαμε έτσι ότι η επινόηση του μηδενός δεν ήταν μία προφανής συνέπεια της εξέλιξης της ανθρώπινης σκέψης . Από την γέννησή του το μηδέν δεν ήταν ένας αριθμός σαν όλους τους άλλους . Επιπλέον η πορεία που ακολούθησε για να φτάσει σε εμάς σήμερα ήταν η ίδια η  πορεία  της ανθρωπότητας?

 Ας παρακολουθήσουμε ένα μικρό μόνο μέρος του πλούτου που αποκτήσαμε κατά την περιπλάνηση αυτή?.

Σε αυτό το ταξίδι οι συνοδοιπόροι μας ήταν οι μαθητές μας της Γ΄ τάξης :

Καραγιάννης Μανώλης, Κίτσος Γρηγόρης, Κίτσος Λευτέρης, Κωστόπουλος Μάριος, Μαρτίου Φωτεινή, Μπόλλο Εύα, Μπορλώτου Ρίτσα, Νικολού Έλενα, Νίκου Ιωάννης, Πασσιάς Δημήτρης, Πατέρας Στάθης, Πέρντοφ Χαράλαμπος, Σάμιος Βασίλης, Σγατζή Νάσια, Σκέμπι Άννα, Σωτηρίου Χρήστος, Τσατσάκος Μάνος ,Τσατσαρώνης Βασίλης,Τσουνάι Μαρίνα, Τσιούνη Ραφαέλλα, Τσαντού θεοδώρα, Τσίτογλου Ευθύμης, , Τσαμασιώτης Χρήστος, Τσιόβολος Σταύρος, Τσόχας Βασίλης, Φαλιάγκας Άλκης, Φερχάτι Φρατζέσκο, Χαλβατζόγλου Αντώνης,Χριστογιαννούλα Λεμονιά, Χούσσος Αναστάσιος Ψάρρας Στέφανος  

Οι συντονιστές καθηγητές του προγράμματος ήταν οι μαθηματικοί:

Γιώργος Κομίνης

Δέσποινα Γιάλβαλη

stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση