Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

Οι δρόμοι του νερού - Η εκδρομή μας στην Καστοριά και στο Νυμφαίο

21066 kastoriaaaΣτις 11 και 12 Απριλίου 2016 οι μαθητές του σχολείου μας, που συμμετείχαν στα προγράμματα :

  • Οι δρόμοι του νερού
  • Ανακύκλωση και
  • Μουσική και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο

επισκέφθηκαν την Καστοριά και το Νυμφαίο Φλώρινας.

Στην Καστοριά συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις του τοπικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς. Κατά την διάρκεια των συγκεκριμένων δράσεων τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η λίμνη της Καστοριάς, αλλά και κάθε άλλος υδροβιότοπος από την απερίσκεπτη δράση των ανθρώπων. Επιπλέον προβληματίστηκαν για το μέλλον μιας περιοχής μετά την μόλυνση του υδάτινου ορίζοντα της. Συμμετείχαν σε μετρήσεις του PH του νερού της λίμνης, στη μέτρηση της θερμοκρασίας του καθώς και σε ανίχνευση βλαβερών μικροοργανισμών.

Στη συνέχεια πήγαμε στο Ντολτσό, όπου επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο της Καστοριάς και θαυμάσαμε τα πανέμορφα αρχοντικά.

Το απόγευμα ξεναγηθήκαμε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαυριώτισσας, που χτίστηκε το 1082 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού. Η Μονή αυτή είναι ένας Βυζαντινός θησαυρός και βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το κέντρο της Καστοριάς, στο ανατολικό μέρος του βουνού της , που αποτελεί χερσόνησο μέσα στη λίμνη Ορεστιάδα.

Το βράδυ φάγαμε, αλλά και διασκεδάσαμε με χορό μέχρι τελικής πτώσης... σε ταβέρνα της Καστοριάς και συνεχίσαμε στο ξενοδοχείο.

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε το Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό. Πρόκειται για έναν προϊστορικό οικισμό που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά στη θέση «Νησί», του οποίου η πρώιμη φάση τοποθετείται γύρω στο 5.500 π.Χ. και είναι ένας από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. Από το 2000 στην περιοχή λειτουργεί υπαίθριο οικομουσείο, στους χώρους του οποίου έχει επιχειρηθεί μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού.

Στη συνέχεια πήγαμε στο Νυμφαίο, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Βίτσι. Εκεί περπατήσαμε στα δρομάκια του πανέμορφου οικισμού με τα καλοσυντηρημένα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά και το σπουδαίο περιβαλλοντικό κέντρο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» για την προστασία της αρκούδας. Εκεί ενημερωθήκαμε για την ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ, για την εξέλιξή της , τη γεωγραφική της κατανομή , τη βιολογία, την οικολογία και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σαν είδος αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Τέλος περπατήσαμε μέχρι το Καταφύγιο, όπου είδαμε τις αρκούδες που φιλοξενούνται σ' αυτό και μάθαμε για την προέλευση, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μία από αυτές.

Στον δρόμο της επιστροφής για Βόλο δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε το χωριό Νεράιδα του Πολύφυτου, από όπου θαυμάσαμε τη γέφυρα του Πολύφυτου και τον Αλιάκμονα από ψηλά.


Οι συνοδοί καθηγητές:

Γαρουφαλής Σταύρος

Ακρίβος Νικόλαος

Γαλανοπούλου Ευανθία

Γιάλβαλη Δέσποινα

Κατσή Βαρβάρα

stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση