Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

Σχολικό Έτος 2012 - 2013

 

Οι μαθητές της Α' Γυμνασίου παρουσιάζουν

την ιστορική εξέλιξη των υπολογιστών

 

ENIAC 1945   Στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορική - Α' Γυμνασίου ανατέθηκε στους μαθητές η έρευνα στο διαδίκτυο υλικού σχετικά με την ιστορική εξέλιξη των υπολογιστών. Οι μαθητές, αφού συγκεντρώσουν ο καθένας στοιχεία για μια ιστορική περίοδο ή ένα μοντέλο υπολογιστή που τους ενδιαφέρει, παρουσιάζουν το υλικό τους στους συμμαθητές του τμήματός τους και όλοι μαζί οι μαθητές της Α' Γυμνασίου δημιουργούν ένα ηλεκτρονικό λήμμα στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης μας...


Γενικά

 pc44   Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια μηχανή κατασκευασμένη κυρίως από ψηφιακά ηλεκτρονικά κυκλώματα και δευτερεόντως από ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα και έχει ως σκοπό να επεξεργάζεται δεδομένα για να παράγει πληρφορίες. Ο υπολογιστής είναι ένα αυτοματοποιημένο, ηλεκτρικό και ψηφιακό επαναπρογραμματιζόμενο σύστημα γενικής χρήσης, το οποίο μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα βάσει ενός συνόλου προκαθορισμένων οδηγιών που συνολικά ονομάζονται προγράμματα.

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Δεμελή Φωτειάννα, Α4


pc47    Το υλικό του υπολογιστή (computing hardware) αποτελεί σημαντικό τμήμα της υπολογιστικής διαδικασίας και της αποθήκευσης δεδομένων. Η αρχική μορφή του υλικού των υπολογιστικών συσκευών ήταν, πιθανότατα, κάποια ράβδος με εγκοπές. Μεταγενέστερα βοηθήματα αποθήκευσης πληροφοριών είναι τα Φοινικικά πήλινα σχήματα, που αντιπροσώπευαν τον αριθμό αντικειμένων (ζώων ή καρπών) σε δοχεία. Παρόμοιοι «αριθμοί» έχουν βρεθεί σε Μινωικές ανασκαφές. Αυτά φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν από εμπόρους, λογιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους της εποχής.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Κοντοβάς Αλέξανδρος, Α2


pc57    Τα στοιχεία που συναποτελούν έναν Η/Υ είναι το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software). Το υλικό είναι τα μέρη του υπολογιστή που μπορούμε να πιάσουμε με τα χέρια μας, είναι, δηλαδή, οι επιμέρους εξωτερικές συσκευές, όπως η οθόνη ή το πληκτρολόγιο. Το λογισμικό είναι οι εντολές που λένε στον υπολογιστή τι να κάνει. Είναι δηλαδή τα διάφορα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι κ.τ.λ., τα οποία αποθηκεύονται σε αποθηκευτικά μέσα, όπως π.χ. το CD-ROM. Το κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία είναι άχρηστο από μόνο του.
  Τα πιο συνήθη σύγχρονα λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές είναι Microsoft Windows, Mac OS, Linux, και Solaris, ενώ οι πιο συνήθεις μικροεπεξεργαστές είναι x86-compatible CPUs, ARM architecture CPUs και PowerPC CPUs.

Πηγή : http://cgi.di.uoa.gr

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Οσμάνι Διονύσης, Α4


Ταξινόμηση των υπολογιστών

pc58Οι ακόλουθες ενότητες περιγράφουν ταξινομήσεις των υπολογιστών ως προς διάφορα κριτήρια.

Ταξινόμηση ως προς την προβλεπόμενη χρήση

  • Υπερυπολογιστής (supercomputer)
  • Μικρός υπερυπολογιστής
  • Κεντρικός υπολογιστής (mainframe)
  • Εξυπηρετητής (server)
  • Σταθμός εργασίας (Workstation)
  • Προσωπικός υπολογιστής (PC)
    • Επιτραπέζιος υπολογιστής (desktop PC)
    • Φορητός υπολογιστής (Laptop)
    • Υπολογιστής παλάμης (Palmtop)
    • Προσωπικός ψηφιακός βοηθός (PDA)

Πηγή : http://imarinakis.webs.com/computer.htm

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Σταμούλης Αντώνης, Α4


microchip   Η ιστορία των υπολογιστών ξεκινάει με τον άβακα το 400 π.Χ. που ήταν η πρώτη αριθμομηχανή. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 δημιουργούνται σύνθετες υπολογιστικές μηχανές, όπως είναι οι μηχανές του Πασκάλ, του Λάϊμπνιτς και του Μπάμπατζ, που θεωρείται ο πατέρας των υπολογιστών. Το 1944 ο Άικεν κατασκευάζει τον πρώτο ψηφιακό υπολογιστή, ενώ το 1946 ο Μόκλι και ο Έκερτ κατασκευάζουν τον ENIAC, που είναι ο πρώτος υπολογιστής γενικής χρήσης με ηλεκτρονικές λυχνίες. Το 1950 τα τρανζίστορ αντικαθιστούν τις λυχνίες και τέλος δημιουργούνται ολοκληρωμένα κυκλώματα (microchips), επιτρέποντας τη δημιουργία των πρώτων οικιακών υπολογιστών. Το 1951 η αμερικανική εταιρεία IBM λάνσαρε τον πρώτο υπολογιστή γενικής χρήσης τον IBM701.

Πηγή : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, Νίκος Δραμουντάνης, Εκδόσεις Σαββάλας, 2007

Πηγή : Wikipedia

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Μουλάς Πηλέας, Α2


Yπολογιστές στην Αρχαιότητα

PC21   Η αρχική μορφή των υπολογιστικών συσκευών ήταν, πιθανότατα, κάποια ράβδος με εγκοπές. Μεταγενέστερα βοηθήματα αποθήκευσης πληροφοριών είναι τα Φοινικικά πήλινα σχήματα, που αντιπροσώπευαν τον αριθμό αντικειμένων (ζώων ή καρπών) σε δοχεία. Παρόμοιοι "αριθμοί" έχουν βρεθεί σε μινωικές ανασκαφές. Οι βοηθητικές συσκευές για υπολογισμούς έχουν αλλάξει από τις απλές συσκευές για μέτρηση και καταγραφή, τον άβακα ή το λογαριθμικό κανόνα, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Λέκα Στέλλα, Α1


Άβακας, 2200 π.Χ.

Άβακας 2200 π.Χ.   Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει πολύ το ε?πόριο και χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισμούς τους. Αυτή η ανάγκη τους οδήγησε στο να δη?ιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή, που δεν ήταν άλλος από το γνωστό Αριθ?ητήριο που χρησιμοποιούν όλα (σχεδόν) τα παιδιά στην πρώτη τάξη του σχολείου. Το επίσημο όνο?ά του είναι Άβακας.Τον Άβακα τον βελτίωσαν αρκετά οι Κινέζοι αρκετά χρόνια αργότερα και του έδωσαν τη ?ορφή που έχει σήμερα. Αναφέρουμε, επίσης, ότι αρκετά σχολεία σε φτωχές χώρες του Κόσμου χρησιμοποιούν τον Άβακα όχι μόνο στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αλλά και σε ?εγαλύτερες.

 Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Καραγιάννη Νικολέτα, Α2


Το Κόσκινο του Ερατοσθένη, 130 π.Χ.

Το Κόσκινο του Ερατοσθένη, 130 π.Χ.   Ο αρχαίος Έλληνας Ερατοσθένης, μεγάλος μαθηματικός, ανακάλυψε μια μέθοδο για να υπολογίζει τους πρώτους αριθμούς. Το "κόσκινο" του ήταν μια σπουδαία ανακάλυψη για την εποχή του και ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του σημαντικού αυτού προσώπου.

 Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Ηλία Κατερίνα, Α1


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 150 με 100 π.Χ.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 150 με 100 π.Χ.   Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι συσκευή αστρονομικών υπολογισμών που χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ο «Αρχαιότερος Υπολογιστής». Κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. στη Ρόδο και διέθετε 32 οδοντωτά γρανάζια. Κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη το πλοίο που τον μετέφερε βυθίστηκε κοντά στα Αντικύθηρα και ανακαλύφθηκε γύρω στα 1900 από ομάδα σφουγγαράδων. Σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

   Οι διαστάσεις του είναι 16 x 32 x 9 cm (ίδιες με αυτές ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή). Αποτελούνταν από ένα κέλυφος με ενδεικτικούς πίνακες στην εξωτερική του όψη και ένα πολυσύνθετο μηχανισμό 32 τροχών στο εσωτερικό του. Ο πίνακας έδειχνε την ετήσια κίνηση του ήλιου στο ζωδιακό κύκλο καθώς και τις ανατολές και τις δύσεις των λαμπρών άστρων και αστερισμών κατά τη διάρκεια του έτους.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Ηλία Κατερίνα, Α1


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 150 με 100 π.Χ.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 150 με 100 π.Χ.   Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε ανοιχτά των Αντικυθήρων από ναυάγιο που χρονολογείται μεταξύ του 150 και του 100 π.Χ. από Συμιακούς σφουγγαράδες σε βάθος 40 - 64 μέτρα, το 1900 μ.Χ. Από το ναυάγιο ανασύρθηκαν θησαυροί, αγάλματα και πολλά αντικείμενα στα οποία ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας βρήκε έναν οδοντωτό τροχό και επιγραφές με αστρονομικούς όρους. Ο Μηχανισμός αποτλείται από γρανάζια από μπρούτζο και χρησιμοποιούνταν για να δείχνει τη θέση του ήλιου και τις φάσεις της σελήνης.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Βούλγαρης Γρηγόρης, Α1


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 150 με 100 π.Χ.

Νέα Έρευνα από ΕθνικόΑρχαιολογικό Μουσείο

 Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 150 με 100 π.Χ.    Οι ψηφιακές ακτινογραφίες όλων των γνωστών σωζόμενων θραυσμάτων του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που αποκτήθηκαν με την τεχνογνωσία της Tek χρησιμοποιώντας το σύστημα BladeRunner βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Shaw Inspection Systems (πρώην X-Tek Industrial). Οι ψηφιακές ακτινογραφίες που διατίθενται περιλαμβάνουν όλα τα κυρίως θραύσματα (θραύσματα A έως G) αλλά και όλα τα μικρά θραύσματα (θραύσματα 1 έως 75), και αποκτήθηκαν με τη χρήση του συστήματος BladeRunner CT (Υπολογιστική Τομογραφία) της X-Tek.

   Το σύστημα αυτό διαμορφώθηκε με τη βοήθεια μία πηγής ακτίνων Χ της X-Tek με μικροεστίαση και τάσεως 225kV, σε συνδυασμό με έναν επίπεδο ανιχνευτή Perkin Elmer 16 ιντσών. Ο ανιχνευτής Perkin Elmer είναι τετράγωνος, 2048 x 2048 εικονοστοιχείων, με μέγεθος εικονοστοιχείου 0.4mm, ή 400μm. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα θραύσματα μεγεθύνθηκαν κατά 2.7 έως 4.4 φορές, ξεπερνώντας έτσι τις συνηθισμένες κλίμακες μεγεθών των 75 με 46 μm.

Πηγή : http://www.antikythera-mechanism.gr/el/data/radiographs

http://www.e-telescope.gr/el/history-and-archaeology/157-antikithira-mechanism

    Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Παπαδοπούλου Μαρία, Α3


Ήρων ο Αλεξανδρεύς: «Ο πρόδρομος των Πολυμέσων», 1ος  αι. μ.Χ

Ήρων ο Αλεξανδρεύς: «Ο πρόδρομος των Πολυμέσων», 1ος  αι. μ.Χ    Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς ήταν ένας μηχανικός του 2ου π.Χ. αιώνα, που κατάφερε να συνδέσει την τέχνη με την τεχνολογία. Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς  περιγράφει μηχανισμούς, όπως πόρτες που ανοιγοκλείνουν αυτόματα, κρήνες διακοσμημένες με πουλιά που κινούνται και τραγουδούν κ.α.. 

     Εκεί όμως που πραγματικά καινοτόμησε ο Ήρων ήταν η κατασκευή του αυτόματου θεάτρου, η πρώτη περιγραφή των πολυμέσων (multimedia). Το αυτόματο θέατρο ήταν ένας μηχανισμός που παρουσίαζε έναν ναό του Διονύσου με διάφορες ιέρειες. Στο ναό αυτό οι διάφορες μορφές μπορούσαν να κινηθούν, φωτιές άναβαν ενώ ταυτόχρονα ακούγονταν και διάφοροι ήχοι τυμπάνων και κυμβάλων. Οι κατασκευές αυτές θεωρούνται ιδιοφυείς διότι ήταν προγραμματιζόμενες δηλαδή μπορούσαν με ανάλογες ρυθμίσεις να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι διάφορες κινήσεις και να κάνουν διαφορετικά πράγματα.

Πηγή : http://cgi.di.uoa.gr

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Ντάϊμου Κατερίνα, Α4


Υπολογιστές στην περίοδο της Αναγέννησης

 

Τα «Κόκκαλα του Νέπιερ», 1610 μ.Χ.

Τα «Κόκκαλα του Νέπιερ», 1610 μ.Χ.   Ο γνωστός από τη δημιουργία των Νεπερίων λογαρίθμων Σκώτος μαθηματικός Τζον Νέπιερ βασίστηκε σε ένα αρχαίο Ινδικό σύστημα υπολογισμών και δημιούργησε ένα αβάκιο με ράβδους, που έμεινε στην Ιστορία με την ονομασία «Κόκκαλα του Νέπιερ», επειδή οι ράβδοι του ήταν κοκκάλινες. Με τα «κόκκαλα» αυτά ήταν δυνατός ο σχετικά εύκολος υπολογισμός γινομένων αλλά και πηλίκων. Η μέθοδος αυτή ήταν αρκετά δημοφιλής και την χρησιμοποιούσαν μέχρι κα τον 20ο αιώνα σε πολλές χώρες, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα «κόκκαλα του Νέπιερ» έγιναν, με την πάροδο του χρόνου, αρκετές βελτιώσεις, ώστε να έχουν καλύτερη αναγνωσιμότητα και να μπορούν να χρησιμοποιούνται και για άλλους υπολογισμούς, όπως π.χ. για τον υπολογισμό της τετραγωνικής ρίζας ενός αριθμού.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Μάιπας Σπύρος, Α2

 

Οι επινοήσεις του Νέπιερ (Napier), 1610

Οι επινοήσεις του Νέπιερ (Napier), 1610   Στο Μεσαίωνα, η εκτέλεση μιας πράξης πολλαπλασιασμού αποτελούσε έργο ειδικού. Το 1614 ο Σκωτσέζος μαθηματικός Τζων Νέπιερ (John Napier) επινόησε τους λογαρίθμους, ένα βασικό εργαλείο που μετατρέπει σύνθετα προβλήματα πολλαπλασιασμού σε απλά προβλήματα πρόσθεσης.
   Τα "οστά" ή "κόκκαλα" ήταν ομάδες τεμαχισμένων ράβδων οι οποίες τακτοποιούνταν με τέτοιο τρόπο, ώστε η απάντηση σε κάποιο πρόβλημα πολλαπλασιασμού να προκύπτει με την πρόσθεση αριθμών σε γειτονικά τμήματα.

   Το 1617 ο Νέπιερ κατασκεύασε μια πρωτόγονη -μη λογαριθμική - συσκευή για την εκτέλεση πολλαπλασιασμών με το όνομα "κόκκαλα του Νέπιερ".
   Με βάση τους λογαρίθμους, το 1630 ο Άγγλος Ουίλιαμ Όουτρεντ κατασκεύασε το λογαριθμικό κανόνα, που είναι το πρώτο αναλογικό υπολογιστικό όργανο.

Πηγή : http://www.tmth.edu.gr

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Μπουλογεώργου Μαρία, Α3

 

Το υπολογιστικό ρολόι του Σικάρντ, 1623

Το υπολογιστικό ρολόι του Σικάρντ, 1623   Ορισμένοι από τους πλέον διακεκριμένους μαθηματικούς της εποχής ασχολήθηκαν κάποια στιγμή της ζωής τους με το πρόβλημα του "μηχανικού υπολογισμού". Η πρώτη προσπάθεια στον τομέα αυτό είναι του Γερμανού καθηγητή μαθηματικών και αστρονομίας Wilhelm Schickard. Το "υπολογιστικό ρολόι" του Schickard στηριζόταν σε απλά συστήματα τροχών και είχε την δυνατότητα να εκτελεί και τις τέσσερις πράξεις. Τα σχεδιά του όμως, δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα.

   Το 1623 μ.Χ. ο Βίλχελμ Σικάρντ έφτιαξε την πρώτη μηχανική αριθμομηχανή και έτσι έγινε ο πατέρας της εποχής των υπολογιστών. Λόγω του ότι η μηχανή του χρησιμοποιούσε οδοντώσεις και γρανάζια που αρχικά χρησιμοποιούνταν σε ωρολόγια, λεγόταν επίσης υπολογιστικό ρολόι. Χρησιμοποιήθηκε για πρακτικούς σκοπούς από τον φίλο του Γιόχαν Κέπλερ ο οποίος έφερε επανάσταση στην αστρονομία.

Πηγή : http://www.connecta-it.gr

Πηγή : http://imarinakis.webs.com/computer.htm

 Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Νίκολης Γιώργος, Α2


Η Pascaline - Πασκαλίν, 1645

Η Pascaline - Πασκαλίν, 1645

   Οι πρώτες αριθμομηχανές ήταν μηχανικές και εφευρέθηκαν τον 17ο αιώνα. Λειτουργούσαν με οδοντωτούς τροχούς. Η πρώτη μηχανή αυτού του τύπου εφευρέθηκε από τον Γάλλο Μαθηματικό Μπλαίζ Πασκάλ. Η "Πασκαλίν", όπως ονομάστηκε, μπορούσε να εκτελέσει κυρίως προσθέσεις. Αυτή η συσκευή ενέπνευσε πολλούς λαμπρούς φιλοσόφους και μαθηματικούς, όπως τον Λάιμπνιτς.

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Ηλία Κατερίνα, Α1


Άντα Λάβλεϊς, η πρώτη αναλύτρια/προγραμματίστρια

 Άντα Λάβλεϊς, η πρώτη αναλύτρια/προγραμματίστρια  Η μηχανή του Μπάμπατζ ήταν πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της, γι? αυτό και δεν κατάφερε να την δημιουργήσει όπως την ήθελε. Τα σχέδιά του, όμως, δεν πήγαν χαμένα, μια και η Άντα Λάβλεϊς? (Ada Lovelace) τα κατέγραψε και τα επεξεργάστηκε, κάνοντάς την να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη προγραμματίστρια / αναλύτρια υπολογιστών στην ιστορία. Προς τιμή της, μια από τις σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού πήρε το όνομά της (Ada). Αξίζει να αναφέρουμε πως η λαίδη Άντα ήταν κόρη του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα που βοήθησε πάρα πολύ την Ελληνική Επανάσταση.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Κοντίλι Κωστής, Α4


Ο αργαλειός Jacquard, 1804

Ο αργαλειός Jacquard, 1804    Ο 19ος ξεκινάει με μία εφεύρεση του Γάλλου Joseph-Marie Jacquard (Ζακάρ, 1752-1834), η οποία αυτοματοποίησε σημαντικά την υφαντουργία και προκάλεσε νεότερες παραγωγικές και κοινωνικές ανακατατάξεις. Ο Ζακάρ δούλευε από μικρός στην επιχείρηση του πατέρα του που διέθετε μερικούς αργαλειούς και έμαθε νωρίς τις σχετικές εργασίες. Επειδή τον κούραζε όμως η μονότονη δουλειά στον αργαλειό, προτίμησε να εκπαιδευτεί στη βιβλιοδεσία.

    Η τεχνική αυτή στηριζόταν σε μια ατέρμονη ταινία από κάρτες, κάθε μία από τις οποίες είχε οπές. Επάνω σε κάθε κάρτα πάταγαν τα στενόμακρα βαρύδια που βρίσκονταν στο άκρο νημάτων και, όπου τα βαρύδια συναντούσαν οπή, προχωρούσαν και τραβούσαν το αντίστοιχο στήμονα στο άκρο του νήματος. Όπου δεν υπήρχε οπή, το βαρύδι σταματούσε εκεί και ο στήμονας έμενε στη θέση του. Έτσι δημιουργείτο μία περίπλοκη αλλά σαφώς προμελετημένη σχέση θέσεων μεταξύ των στημόνων και το υφάδι που πέρναγε ανάμεσά τους, δημιουργούσε τα σχέδια στο ύφασμα. Επειδή η ταινία ήταν ατέρμων, τα σχέδια επαναλαμβάνονταν στο ύφασμα περιοδικά.

   Προφανώς η ταινία μπορούσε να αλλαχθεί και να δημιουργηθούν έτσι νέα σχέδια στα υφάσματα, πράγμα για το οποίο ήταν αρμόδιοι καλλιτέχνες, εκπαιδευμένοι στη σχεδίαση υφασμάτων. Αυτή η «μηχανή Ζακάρ» ήταν και η πρώτη στην Ιστορία της Τεχνικής που λειτουργούσε με προγραμματισμό και όλη αυτή η διαδικασία παραγωγής ήταν το πρώτο βήμα για τις αυτοματοποιημένες μηχανές. Μάλιστα, σήμερα αναγνωρίζουμε στην επινόηση του Ζακάρ τα πρώτα βήματα της ψηφιοποίησης λειτουργιών. Κάθε οπή στην κάρτα της ταινίας Ζακάρ αντιστοιχεί στο 1 και κάθε απουσία οπής στο 0 του δυαδικού αριθμητικού συστήματος.

 Πηγή : http://sfrang.com/historia/selida501.htm

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Χορταργιά Βασούλα, Α4



Η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ, 1822

Η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ, 1822    Ο 19ος αιώνας ήταν ο Αιώνας του Ατμού, μια και είχαν δημιουργηθεί πάρα πολλές μηχανές που εργάζονταν ?αυτόματα? με ατμό. Ο Βρετανός μαθηματικός Τσαρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage) σχεδίασε μια αυτόματη μηχανή, που θα εργαζόταν με ατμό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση υπολογισμών. Οι ιδέες του ήταν πολύ πρωτοποριακές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους λόγω των περιορισμών της τεχνολογίας της εποχής. Έτσι, η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ έμεινε μόνο στη θεωρία και δεν κατασκευάστηκε ποτέ, παρά τις προσπάθειες του δημιουργού της.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Κούκα Αντωνία, Α2


Άλγεβρα Boole, 1847

George Boole, 1815-1864Ο μαθηματικός Τζορτζ Μπουλ (George Boole, 1815-1864) παρουσίασε το 1847 μια άλγεβρα με μεταβλητές δύο τιμών (που καλούνται "λογικές μεταβλητές"). Ουσιαστικά παρουσίασε με τα μαθηματικά της εποχής του την Αριστοτέλεια λογική του είναι ή δεν είναι. Σήμερα η άλγεβρα αυτή ονομάζεται άλγεβρα Μπουλ, ή δυαδική άλγεβρα, ή διακοπτική άλγεβρα και έχει βρει ευρεία εφαρμογή στην σχεδίαση του λογισμικού και των κυκλωμάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, επειδή είναι ιδανική για χειρισμό λογικών συναρτήσεων και πράξεων στο δυαδικό σύστημα. Ο παρακάτω ορισμός της άλγεβρας Μπουλ στηρίζεται σε συγκεκριμένα αξιώματα που παρουσίασε το 1933 ο μαθηματικός Έντουαρντ Χάντινγκτον.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Μπουλογεώργος Πανγιώτης, Α3


H μηχανή του Hollerith, 1890

H μηχανή του Hollerith, 1890   Ήταν μια  μηχανή πινάκων που λειτουργούσε με διάτρητες κατρέλες και, με τη βοήθειά της, κατόρθωσε το 1890 να μελετήσει τα απογραφικά στοιχεία των ΗΠΑ μέσα σε τέσσερις μόλις εβδομάδες. Η βοήθεια που πρόσφερε αυτή η μηχανή ήταν τόσο μεγάλη, αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι τα απογραφικά στοιχεία της προηγούμενης δεκαετίας δεν είχαν ακόμη μελετηθεί. Από την εταιρεία που ίδρυσε ο Hollerith προήλθε η παγκοσμίου φήμης στο χώρο των υπολογιστών εταιρεία IBM.

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Ακριβούση Ελένη, Α1

 

H μηχανή του Hollerith, 1890

H μηχανή του Hollerith, 1890  Ο Χέρμαν Χόλεριθ - Herman Hollerith, (29 Φεβρουαρίου 1860 ? 17 Νοεμβρίου 1929), ήταν Αμερικανός στατιστικολόγος που ανέπτυξε μια μηχανή πινακοποίησης (tabulating machine, tabulator) με βάση τις διάτρητες κάρτες, με σκοπό τη γρήγορη πινακοποίηση στατιστικών από εκατομμύρια στοιχεία δεδομένων. Ήταν ο ιδρυτής μιας από τις εταιρείες που αργότερα ενώθηκαν για να σχηματίσουν την IBM.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Ντόγκας Βαγγέλης, Α4


Σύγχρονοι (ηλεκτρονικοί) υπολογιστές

 

Η Καθολική Μηχανή Turing, 1936

Η Καθολική Μηχανή Turing, 1936Ο Άλαν Τούρινγκ, ο Bρετανός μαθηματικός και καθηγητής της λογικής, κατάφερε να θέσει τα θεμέλια της σύγχρονης πληροφορικής, να καθορίσει τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και να αποκωδικοποιήσει τους μυστικούς κώδικες του γερμανικού στρατού.

Η πρώτη έκδοση της «Αυτόματης Υπολογιστικής Μηχανής» του Άλαν Τούρινγκ, ήταν ο πιο γρήγορος υπολογιστής στον κόσμο.

Αλλά επίσης κατάφερε, μαζί με την ομάδα του, να σπάσει τους κώδικες της κρυπτογραφικής μηχανής «Αίνιγμα», που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για τις επικοινωνίες τους μέσω των γερμανικών υποβρυχίων στο βόρειο Ατλαντικό. Ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι αυτό συνέβαλε στην ταχύτερη πτώση του Χίτλερ, ο οποίος διαφορετικά θα παρέμενε στην εξουσία για ακόμη δύο ή περισσότερα χρόνια.

Το 1936 ο Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θέλει να «κατασκευάσει έναν εγκέφαλο», δημοσιεύει άρθρο στο οποίο περιγράφει την «καθολική μηχανή Τούρινγκ». Ήταν ο πρώτος, που εξέτασε πώς να προμηθεύει προγράμματα σε μια μηχανή υπό μορφή «δεδομένων», τα οποία θα μπορούν πολλοί να επεξεργάζονται ταυτόχρονα.

Παρείχε μία επίσημη έννοια του αλγορίθμου και των υπολογίσιμων αριθμών με τη μηχανή Τούρινγκ, διατυπώνοντας την ευρέως αποδεκτή έκδοση «Τούρινγκ» με την διατριβή του για την καθολική μηχανή Τούρινγκ, δηλαδή ότι οποιοδήποτε πρακτικό πρότυπο υπολογισμού έχει είτε ένα ισότιμο είτε ένα υποσύνολο των ικανοτήτων μιας μηχανής Τούρινγκ.

Οι συνεισφορές του Άλαν Τούρινγκ κατά τη διάρκεια του Β? Παγκοσμίου πολέμου δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ δημόσια κατά τη διάρκεια της ζωής του επειδή η εργασία του ήταν απόρρητη.

Πηγή : http://www.fimes.gr/2012/06/alan-turing-google/#ixzz2GSPKHbPh

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Παπαθεολόγου Βασιλική, Α3


ABC - Ο Πρώτος Υπολογιστής, Ατανάσοφ και Μπέρι, 1937-1938

ABC - Ο Πρώτος Υπολογιστής, Ατανάσοφ και Μπέρι, 1937-1938    Ο Τζον Ατανάσοφ πρώτος εισήγαγε την έννοια "αναλογικός υπολογιστής". Μέσα σε μια νύχτα το χειμώνα του 1937-38, μετά από ένα μακρινό ταξίδι οι σκέψεις του δημιούργησαν ένα δύσκολο γρίφο, από το οποίο γεννήθηκε η ιδέα για έναν καινούργιο υπολογιστή.
    Το Κρατικό πανεπιστήμιο στην Αϊόβα υποστηρίζει την ιδέα του και έτσι ο Ατανάσοφ, μαζί με τον βοηθό του, Κλίφορντ Μπέρι, δημιούργησε την συσκευή ΑΒC (Atanasoff ? Berry Computer) και με το όνομα αυτό έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος υπολογιστής.
   Αυτός διέφερε από τις προηγούμενες παρόμοιες μηχανές με τους νέους επαναστατικούς υπολογισμούς, εφαρμοσμένοι στο δυαδικό σύστημα, καθώς και στην λειτουργική της μνήμη.
   Και οι δυο οι επιστήμονες προσπαθούν να βελτιώσουν τον σχεδιασμό του υπολογιστή, αλλά στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η δουλειά τους σταματάει.
   Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εφεύρεσή τους δεν κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, γιατί ακόμα και η αρχική συσκευή αποσυναρμολογήθηκε, ενώ ένα μέρος του πετάχτηκε.
   Πέρασαν πολλά χρόνια με δικαστικές διαμάχες για την ανακάλυψη του πρώτου υπολογιστή, οι οποίες τελείωσαν το 1973 με απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Μινεσότας, το οποίο αναγνωρίζει την εφεύρεση του Τζον Ατανάσοφ για τον πρώτο αυτόματο ηλεκτρονικό ψηφιακό υπολογιστή.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Online

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Τερλιγκάκη Ελισσάβετ, Α4

 

Αρχιτεκτονική φον Νόιμαν

Αρχιτεκτονική φον Νόιμαν    Οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σχεδιάζονται με βάση τις αρχές που διατυπώθηκαν τη δεκαετία του 1940 από τον Τζον φον Νόιμαν στο Ινστιτούτο Προηγμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες αναφέρονται παρακάτω, συνιστούν την αρχιτεκτονική φον Νόιμαν :

  • Τα δεδομένα και οι εντολές των εκτελούμενων προγραμμάτων αποθηκεύονται σε μια μοναδική μνήμη εγγραφής-ανάγνωσης.
  • Τα περιεχόμενα της μνήμης αυτής μπορούν να διευθυνσιοδοτηθούν κατά κελί, χωρίς να μας ενδιαφέρει ο τύπος των δεδομένων που περιέχεται εκεί.
  • Η εκτέλεση των εντολών του προγράμματος πραγματοποιείται σειριακά (εκτός και αν υπάρχει ρητή διακλάδωση), από μια εντολή στην επόμενη.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Καρούλης Χρήστος, Α1


Ζ3, 1941

Ζ3, 1941  Ο Ζ3 είναι ο πρώτος προγραμματισμένος υπολογιστής του κόσμου.Ο Z3 κατασκευάστηκε με 2.200 ηλεκτρονόμους, είχε συχνότητα ρολογιού από 5 έως 10 Ηz, και μήκος λέξης 22 bit. Οι υπολογισμοί γίνονταν σε δυαδική αριθμητική κινητής υποδιαστολής. Η μηχανή ολοκληρώθηκε το 1941 (στις 12 Μαίου) του ίδιου χρόνου παρουσιάστηκε με επιτυχία σε κοινό επιστημόνων στο Βερολίνο.

Πηγή : http://dsepwiki.wikispaces.com/

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Παναγοπούλου Μαρκέλλα, Α4


Ο εκτυπωτής

pc50  Παράλληλα με την ανάπτυξη των υπολογιστών δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν και οι εκτυπωτές, αφού αρχικά αποτελούσαν την μοναδική μονάδα εξόδου. Αρχικά βασίστηκαν στην τεχνολογία των τηλέτυπων, τρόπος επικοινωνίας που εξελίχθηκε σημαντικά κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο εκτυπωτής (printer) είναι το μέσο στο οποίο αποτυπώνονται σε χαρτί τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή. Ο εκτυπωτής τυπώνει κείμενα μορφοποιημένα από επεξεργαστές κειμένου, εικόνες και σχέδια από ειδικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνων, αριθμητικά δεδομένα από λογιστικά φύλλα, αποδείξεις και τιμολόγια σε εφαρμογές επιχειρήσεων και ό, τι άλλο μπορεί να αναπαρασταθεί σε χαρτί.

   Η εξέλιξη στην τεχνολογία εκτύπωσης είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία. Πριν από μερικά χρόνια για τους χρήστες προσωπικών υπολογιστών ήταν σχεδόν αδύνατη η εκτύπωση γραφικών και σύνθετων μορφών κειμένου με εικόνες.

  Όμως, οι εξελίξεις στις μηχανές εκτύπωσης που βασίζονται στην τεχνολογία των laser, έχουν κάνει δυνατή την αναπαραγωγή και των πιο δύσκολων εκτυπώσεων. Σήμερα οι εκτυπωτές κοινής χρήσης προσεγγίζουν σε ποιότητα επαγγελματικές φωτοστοιχειοθετικές μηχανές.

  Οι εκτυπωτές διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την τεχνολογία εκτύπωσης που χρησιμοποιούν:

  • Κρουστικοί εκτυπωτές (Ιmpact printers)
  • Εκτυπωτές ψεκασμού (Inkjet printers)
  • Εκτυπωτές laser (Laser printers).

   Ένας άλλος διαχωρισμός των εκτυπωτών γίνεται ως προς τον τρόπο εκτύπωσης, σε εκτυπωτές γραμμής και εκτυπωτές σελίδας.

  •  Οι εκτυπωτές σελίδας (page printers) ολοκληρώνουν το σχηματισμό της σελίδας στην μνήμη τους πριν προχωρήσουν στην εκτύπωση και κατόπιν την εκτυπώνουν.
  • Οι εκτυπωτές γραμμής (line printers) εκτυπώνουν τη σελίδα γραμμή-γραμμή.

Πηγή : Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων & Λειτουργικά Συστήματα, ΟΕΔΒ, 1999

 Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Ζορδομπά Μαρία, Α1

 

Memex, 1945

Memex, 1945Το 1945 ο Βάνεβαρ Μπους (Vannevar Bush), τότε σύμβουλος του Φραγκλίνου Ρούσβελτ πάνω σε θέματα τεχνολογίας και έρευνας, σε άρθρο του στο περιοδικό "Atlantic Monthly" με τίτλο As we may think περιγράφει την Memex, μια υποθετική μηχανή που επέτρεπε - μεταξύ άλλων - τη διασύνδεση της υπάρχουσας ανθρώπινης γνώσης και την εύκολη πλοήγησή της, δημιουργώντας την παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια. Η δυνατότητα της μηχανής Memex να συσχετίζονται γνώσεις είναι εμπνευσμένη από τον συσχετιστικό τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Σήμερα, ο παγκόσμιος ιστός θεωρείται μία υλοποίηση της υποθετικής αυτής μηχανής.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Πολίτης Γιώργος, Α4

 

Mark I, 1944

Mark I, 1944Το 1939, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Χάουαρντ 'Εικεν ξεκίνησε την υλοποίηση μιας υπολογιστικής μηχανής γενικής χρήσης. Η Ι.Β.Μ. χρηματοδότησε το έργο και το 1944 τέθηκε σε λειτουργία ο MARK-Ι.

Ο ορισμός του "ηλεκτρονικού υπολογιστή" λέει: Η/Υ είναι ένα σύνολο πόρων που περιλαμβάνει ψηφιακές ηλεκτρονικές μηχανές, αποθηκευμένα προγράμματα και δεδομένα, το οποίο, υπό τον έλεγχο των αποθηκευμένων προγραμμάτων εισάγει, επεξεργάζεται και εξάγει δεδομένα και μπορεί να εξάγει συμπεράσματα από την επεξεργασία που διεξάγει.

Ο Mark I είχε τις εξής εκπληκτικές δυνατότητες:

  • Δυαδική σχεδίαση
  • Αποθηκευμένα προγράμματα
  • Μνήμη
  • Σχεδίαση πραγματικού επεξεργαστή
  • Κώδικα μηχανής και assembly
  • Πληκτρολόγιο
  • Οθόνη

Τα περισσότερα τμήματά του ήταν φυσικά πρωτόγονα. Ο Mark I είναι ένας τοίχος περίπου 8-10 μέτρα καλυμμένος με racks ύψους δύο-τριών μέτρων. Η κατασκευή ήταν εξαιρετικά πειραματική.

Κατασκευάστηκε στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από υλικά που αποκτήθηκαν από το στρατιωτικό πλεόνασμα του βρετανικού στρατού μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για παράδειγμα, το πληκτρολόγιο κατασκευάστηκε από διακόπτες ασυρμάτων αεροπλάνων.

Η μηχανή είναι σχεδιασμένη να επεξεργάζεται ποσότητες που απεικονίζονται με βάση το 2, είναι δηλαδή μια δυαδική μηχανή. Είναι γνωστό το θεώρημα της Πληροφορικής που λέει ότι οι καλύτερες βάσεις για κατασκευή υπολογιστών είναι οι βάσεις 2 και 3 (η βάση e για την ακρίβεια, αλλά ένας υπολογιστής με βάση το e θα ήταν απίστευτα δύσκολος στον προγραμματισμό). Ο Mark I είναι από τους πρώτους υπολογιστές που ακολουθούν αυτή την αρχή.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Τσαρτσάλης Δημήτρης, Α3

 

 

Η 1η Γενιά Υπολογιστών, 1946-1956

 

Ηλεκτρονικές Λυχνίες, 1946   Το 1946, μετά το τέλος του Β? Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονταν μια συσκευή η οποία να βοηθά τους στρατιωτικούς στους υπολογισμούς για να βρίσκουν τα όπλα τους το στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια.

   Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μηχάνημα που αντί για μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες, κατασκευασμένες από τον Λι Ντε Φορέ (Lee DeForest). Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής επονομάστηκε ENIAC.

    Ο ΕΝΙΑC ήταν τεράστιος σε μέγεθος (καταλάμβανε έναν ολόκληρο όροφο), και έπρεπε να τον ελέγχουν συνεχώς ειδικοί επιστήμονες. Συχνά, επίσης, καίγονταν οι λυχνίες του και έπρεπε να τις αντικαθιστούν.

    Ακόμα και ο πιο ταπεινός σημερινός υπολογιστής είναι χιλιάδες φορές καλύτερος από τον ENIAC ως προς τις δυνατότητες. Ήταν, όμως, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας υπολογιστικής μηχανής.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Ηλίεβ Σάσο, Α4

 

Ο ENIAC, 1946

ENIAC, 1946  Η σύγχρονη εποχή των υπολογιστών ξεκίνησε με τον Ηλεκτυρονικό Αριθμητικό Ολοκληρωτή και Υπολογιστή ή αλλιώς γνωστό ως ENIAC.

  Κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ το 1946 από τους Τζον Μόολι και Τζον Έκερτ. Ζύγιζε περίπου όσο 30 αυτοκίνητα και καταλάμβανε ένα ολόκληρο δωμάτιο. Παρά το μέγεθός του, μπορούσε να εκτελέσει λιγότερες εργασίες από μια σύγχρονη προγραμματισμένη μηχανή.

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Γκολτσίδου Αναστασία, Α1

 

ENIAC, 1946

ENIAC, 1946    Ο ENIAC (αγγλική συντομογραφία του Electronic Numerical Integrator and Computer, Ηλεκτρονικός αριθμητικός ολοκληρωτής και υπολογιστής), ήταν ο πρώτος μεγάλης κλίμακας επαναπρογραμματιζόμενος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής ικανός να λύσει ένα πλήρες εύρος υπολογιστικών προβλημάτων, όντας ο πρώτος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής γενικής χρήσης στον κόσμο.

   Ο ENIAC σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε υπό την εποπτεία των Τζον Μόχλι (John Mauchly), Καθηγητή Φυσικής και Τζον Έκερτ (John Presper Eckert), έναν από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια για την έγκαιρη και με ακρίβεια σύνταξη των πινάκων εμβέλειας και τροχιάς για βολές των νέων όπλων από το Εργαστήριο Βαλλιστικής Έρευνας του στρατού των Η.Π.Α., κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

   Ο ENIAC είχε περισσότερες από 18.000 λυχνίες κενού και 1500 ηλεκτρονόμους. Ζύγιζε 30 τόνους και καταλάμβανε 63 τετραγωνικά μέτρα χώρο. Κατανάλωνε 140 κιλοβάτ ισχύ.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Γιάτσος Μηνάς, Α1


O EDVAC, 1949

O EDVAC, 1949   Ο EDVAC, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1949, μπορούσε να εκτελέσει ένα συγκεκριμένο σύνολο εντολών (instruction set). Συνδυάζοντας τις εντολές ο χρήστης δημιουργούσε ένα πρόγραμμα και το αποθήκευε στη μνήμη, περιμένοντας τον υπολογιστή να το εκτελέσει. Η πρότυπη σχεδίαση του EDVAC, που μείωσε δραματικά τον απαιτούμενο χρόνο προγραμματισμού, ονομάστηκε αρχιτεκτονική φον Νόιμαν, προς τιμήν του εμπνευστή και σχεδιαστή της. Παρόμοιες προσεγγίσεις, ανέπτυξαν και άλλοι επιστήμονες, όπως ο Άλαν Τούρινγκ και ο Κόνραντ Τσούζε. Αξιοσημείωτος είναι ο υπολογιστής Mark I του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που ολοκληρώθηκε πριν τον EDVAC και χρησιμοποιούσε επίσης ένα σχέδιο αποθήκευσης προγραμμάτων σε διάτρητη ταινία αντί για ηλεκτρονική μνήμη. Η σχεδίαση που προέκυψε από τον Mark I ονομάστηκε αρχιτεκτονική Χάρβαρντ και η βασική της διαφορά με την αρχιτεκτονική φον Νόιμαν είναι ότι διαχωρίζει τον χώρο αποθήκευσης εντολών και δεδομένων.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Αγγελοσοπούλου Χρίστίνα, Α4


Γλώσσα Προγραμματισμού FORTRAN, 1950

FORTRAN, 1950  Η γλώσσα FORTRAN (από τα αρχικά FORmulae TRANslator - μεταφραστής τύπων) είναι μία από τις πρώτες γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, η οποία χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε επιστημονικές αλλά και σε εμπορικές εφαρμογές. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 από την ΙΒΜ και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Αρχικά η FORTRAN ήταν προσανατολισμένη στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Κλειδωνάρης Δημήτρης, Α1


2η Γενιά Υπολογιστών - Το τρανζίτσορ, 1956-1963


Το τρανζίτσορ, 1956-1963

    Την περίοδο αυτή οι λυχνίες αντικαθίστανται από τρανζίστορς. Οι ηλεκτρονικές αυτές κατασκευές (κρυσταλλοτρίοδοι, όπως τις ονομάζουν οι ηλεκτρονικοί), επιτρέπουν τη δημιουργία μικρότερων και ταχύτερων υπολογιστών. Το 1956 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) κατασκευάστηκε ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορς, ο ΤΧ-0.

   Τα τρανζίστορς χρησιμοποιήθηκαν (και χρησιμοποιούνται ακόμη) σε πάρα πολλές συσκευές. Επέτρεψαν τη δημιουργία ραδιοφώνων αρκετά μικρών ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να τα κουβαλούν μαζί τους (φορητά ραδιόφωνα), και πολλές φορές, ακόμη και σήμερα, τα φορητά ραδιόφωνα αποκαλούνται "τρανζίστορ".

   Το τρανζίστορ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 20ου αιώνα. Είναι το κυριότερο συστατικό όλων σχεδόν των σύγχρονων ηλεκτρονικών κατασκευών. Η πλατιά χρήση του οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα παραγωγής του σε τεράστιες ποσότητες που μειώνουν το κόστος ανά μονάδα.

    Παρόλο που αρκετοί παραγωγοί παράγουν, ακόμα και σήμερα, μεμονωμένες συσκευασίες τρανζίστορ, η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται μέσα σε ολοκληρωμένα κυκλώματα (που συχνά αναφέρονται ως τσιπς) μαζί με τις διόδους, αντιστάσεις, πυκνωτές και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Κουτσικός Δημήτρης, Α2

Τεχνητή Νοημοσύνη, 1956

Τεχνητή Νοημοσύνη, 1956  Η τεχνητή νοημοσύνη θεμελιώθηκε τυπικά ως πεδίο στη συνάντηση ορισμένων επιφανών Αμερικανών επιστημόνων του τομέα το 1956 (Τζον Μακάρθι, Μάρβιν Μίνσκυ, Κλοντ Σάνον κλπ).

   Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ, εκ του Artificial Intelligence) αναφέρεται στον κλάδο της επιστήμης υπολογιστών ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ. Ο Τζον Μακάρθι όρισε τον τομέα αυτόν ως «επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοούντων μηχανών».

   Η ΤΝ αποτελεί σημείο τομής μεταξύ πολλών πεδίων όπως της επιστήμης υπολογιστών, της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της νευρολογίας, της γλωσσολογίας και της επιστήμης μηχανικών, με στόχο τη σύνθεση ευφυούς συμπεριφοράς, με στοιχεία συλλογιστικής, μάθησης και προσαρμογής στο περιβάλλον, ενώ συνήθως εφαρμόζεται σε μηχανές ή υπολογιστές ειδικής κατασκευής. Διαιρείται στη συμβολική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία επιχειρεί να εξομοιώσει την ανθρώπινη νοημοσύνη αλγοριθμικά χρησιμοποιώντας σύμβολα και λογικούς κανόνες υψηλού επιπέδου, και στην υποσυμβολική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προσπαθεί να αναπαράγει την ανθρώπινη ευφυΐα χρησιμοποιώντας στοιχειώδη αριθμητικά μοντέλα που συνθέτουν επαγωγικά νοήμονες συμπεριφορές με τη διαδοχική αυτοοργάνωση απλούστερων δομικών συστατικών («συμπεριφορική τεχνητή νοημοσύνη»), προσομοιώνουν πραγματικές βιολογικές διαδικασίες όπως η εξέλιξη των ειδών και η λειτουργία του εγκεφάλου («υπολογιστική νοημοσύνη»), ή αποτελούν εφαρμογή στατιστικών μεθοδολογιών σε προβλήματα ΤΝ.

   Η διάκριση σε συμβολικές και υποσυμβολικές προσεγγίσεις αφορά τον χαρακτήρα των χρησιμοποιούμενων εργαλείων, ενώ δεν είναι σπάνια η σύζευξη πολλαπλών προσεγγίσεων (διαφορετικών συμβολικών, υποσυμβολικών, ή ακόμα συμβολικών και υποσυμβολικών μεθόδων) κατά την προσπάθεια αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Με βάση τον επιθυμητό επιστημονικό στόχο η ΤΝ κατηγοριοποιείται σε άλλου τύπου ευρείς τομείς, όπως επίλυση προβλημάτων, μηχανική μάθηση, ανακάλυψη γνώσης, συστήματα γνώσης κλπ. Επίσης υπάρχει επικάλυψη με συναφή επιστημονικά πεδία όπως η μηχανική όραση, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η ρομποτική κλπ.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Σκαρίμβας Μάνος, Α3


Το πρώτο στον κόσμο ποντίκι, μέσα δεκαετίας 1960

Το πρώτο στον κόσμο ποντίκι, μέσα δεκαετίας 1960   Ο πρώην τεχνικός πολεμικών ραντάρ, Douglas Engelbart, διεύθυνε την εφεύρεση του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστικού ποντικιού στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στο Stanford Research International (SRI). Ο Engelbart και Ο Bill English συνεργάστηκαν συγκρίνοντας διάφορα ποντίκια για την ταχύτητα και την ακρίβειά τους. Ο Bill English κατασκεύασε το πρωτότυπο ποντίκι σύμφωνα με τις αντιλήψεις του Engelbart. Ο Bill English πιστώνεται με την πρώτη χρήση του όρου ποντίκι στην έκδοση του 1965 του "Computer-Aided Display Control".

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Κοντούλης Νίκος, Α2


 Η τρίτη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, 1964 - 1971


Microchip, 1958   Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ Jack Kilby της εταιρείας Texas Instruments κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο των ηλεκτρονικών για πάντα. Κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα συνδυάζοντας τρανζίστορς, πυκνωτές, αντιστάτες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όλα τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο. Το δημιούργημα του Κίλμπυ επέτρεψε στους επιστήμονες να κατασκευάσουν υπολογιστές τόσο μικρούς ώστε να μπορούμε ακόμη και να τους μεταφέρουμε. Χρησιμοποιείται, επίσης, σε μια πληθώρα άλλων εφαρμογών, όπως τηλεπικοινωνίες, πολυμέσα, ακόμη και παιχνίδια.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Τσάλας Βαγγέλης, Α3


Η τέταρτη γενιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, 1971 - 1990

 

4η γενιά, Altair 8800   Η γενιά αυτή χαρακτηρίζεται απο πολλές και σημαντικές εξελίξεις. Κατ' αρχήν από την κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων LSI (Large Scale Integration) και VLSI (Very Large Scale Integration), κυκλωμάτων δηλαδή που ενσωματώνουν χιλιάδες ηλεκτρονικά στοιχεία σε επιφάνειες της τάξης του 1cm2. Οι τεχνολογίες αυτές έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου μείωση του όγκου και του κόστους και αύξηση της χωρητικότητας της μνήμης και της ταχύτητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

  Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της εποχής είναι η εισαγωγή της λεγόμενης παράλληλης επεξεργασίας που στην κυριολεξία "εκτοξεύει" την υπολογιστική ισχύ στα δισεκατομύρια πράξεις το δευτερόλεπτο. Αν και παλαιότερα η παράλληλη επεξεργασία αποτελούσε μονοπώλειο των υπερυπολογιστών, στις μέρες μας όλα σχεδόν τα μικρά συστήματα κάνουν χρήση παράλληλης επεξεργασία, ανεβάζοντας κατακόρυφα την υπολογιστική τους ισχύ.
  Στις αρχές της περιόδου αυτής αναπτύσεται στο κέντρο ερευνών της Xerox η ιδέα των γραφικών περιβαλλόντων χρήστη (GUIs-Graphical User Interface). Σύμφωνα με αυτά, η επικοινωνία ανθρώπου μηχανής γίνεται ιδιαίτερα φιλική, μια και οι εντολές προς τον υπολογιστή δίδονται μέσω χειρισμού εικονιδίων, παραθύρων κλπ. Περιβάλλοντα, που ως γνωστόν, σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Το πιο βασικό όμως χαρακτηριστικό της τέταρτης γενιάς είναι η τεράστια ανάπτυξη των μικροϋπολογιστών και ιδιαίτερα των προσωπικών υπολογιστών (PCs - Personal Computers). Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά την ιστορία των προσωπικών υπολογιστών.

Πηγή : http://www.it.uom.gr

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Μανιατάκης Αναστάσης, Α4


Το e-mail, 1971

Το e-mail, 1971     Το πρώτο email στάλθηκε το μακρινό 1971 από τον Ray Tomlinson. Αν και αρχικά η χρήση του περιορίστηκε στους χώρους των πανεπιστημίων ωστόσο σιγά-σιγά άρχισε να χρησιμοποιείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Έτσι σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους επικοινωνίας.

   Μπορούμε να ανταλλάξουμε ηλεκτρονική αλληλογραφία με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το e-mail μας προσφέρει έναν γρήγορο, οικονομικό και βολικό τρόπο αποστολής μηνυμάτων σε όλους.

    Το e-mail είναι πιο γρήγορο από τα κλασσικά ταχυδρομεία. Ένα μήνυμα e-mail μπορεί να σταλεί και να φτάσει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά.

     Ένα πρόγραμμα e-mail μας επιτρέπει να στέλνουμε, να λαμβάνουμε και να διαχειριζόμαστε την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία, π.χ. Eudora Light, Netscape Mail, Outlook, κ.α.

Πηγή : Υπολογιστές και Internet Visually

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Χότζα Λόλα, Α4


Ο Apple I, 1976

Ο Apple I, 1976    Ο Apple I ήταν ένας πρώιμος προσωπικός υπολογιστής, και σχεδιάστηκε από τον Στήβεν Βόζνιακ αρχικά για προσωπική του χρήση. Ο φίλος του Βόζνιακ, Στηβ Τζομπς είχε την ιδέα να πουλήσει τον υπολογιστή. Πουλήθηκε σαν το πρώτο προϊόν της εταιρίας Apple ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 1976.

   O Apple I ήταν μια έτοιμη συναρμολογημένη ηλεκτρική πλακέτα που περιείχε περίπου 30 τσιπς . Ωστόσο για να γίνει λειτουργικός ο υπολογιστής απαιτούνταν ένα κουτί, μονάδα παροχής ρεύματος, πληκτρολόγια και μια οθόνη. Μια προαιρετική πλακέτα που παρείχε διασύνδεση με κασετόφωνο για εξωτερική αποθήκευση δεδομένων διατέθηκε αργότερα στο κόστος των 75$. Ο Apple I θεωρείται από μια μερίδα ειδικών σαν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που πουλήθηκε σε πλήρως συναρμολογημένη μορφή.

   Αυτό που διέκρινε τον Apple I ήταν η δυνατότητα του να συνδεθεί με πληκτρολόγιο και οθόνη υπολογιστή. Αυτό το χαρακτηριστικό του Apple I τον έκανε έναν καινοτόμο προσωπικό υπολογιστή για την εποχή του, παρά την απουσία γραφικών και ηχητικών δυνατοτήτων.

 Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Γιαννακόπουλος Φίλιππος, Α1

 

Ο Apple II, 1977

Apple II, 1977   Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1977, η Apple ανακοίνωσε τον Apple II, τον διάδοχο του Apple I, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρείας. Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα όπως το VisiCalc του Νταν Μπρίκλιν (Dan Bricklin), το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικού φύλλου (spreadsheet), το οποίο έγινε και λόγος αγοράς του εν λόγω υπολογιστή.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Νταοπούλου Αναστασία, Α3


Commodore PET 2001, 1977

Commodore PET 2001, 1977   O Τσακ Πεντλ (Chuck Peddle) ήρθε στην Commodore to 1977, όπου έγινε επικεφαλής του τμήματος εξέλιξης. Κατάφερε να πείσει τον Τράμιελ να στραφεί στην αγορά των μικροϋπολογιστών και σχεδίασε τον Commodore PET 2001 (Personal Electronic Transactor), τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή της Commodore, ο οποίος βγήκε με επιτυχία στην αγορά το 1977.

   Η παραγωγή αριθμομηχανών της Commodore εξαρτιόνταν από την Texas Instruments, η οποία την προμήθευε με τα απαιτούμενα εξαρτήματα. Αυτή όμως αποφάσισε το 1975 να γίνει επίσης παραγωγός αριθμομηχανών και αφού κατασκεύαζε η ίδια τα απαιτούμενα εξαρτήματα, ήταν σε θέση να προσφέρει το νέο της προϊόν σε καλύτερη τιμή από ότι η Commodore.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Τσιτσιγιάννη Μαρία, Α3


Apple III, 1980

Apple III, 1980Ο Apple III είναι ένα επιχειρηματικού προσανατολισμού προσωπικός υπολογιστής που δημιοργήθηκε από την Apple Computer. Προορίζονταν για το διάδοχο της σειράς Apple II. Ο σχεδιασμός για τον Apple III ξεκίνησε στα τέλη του 1978 υπό την καθοδήγηση του Δρ. Wendell Sander. Είχε την εσωτερική κωδική ονομασία του «Sara», το όνομα της κόρης του Sande. Ο υπολογιστής κυκλοφόρησε στις 19 Μαΐου 1980, αλλά, λόγω σοβαρών ζητημάτων σταθερότητας που απαιτούνται, έγινε μια αναθεώρηση του σχεδιασμού και ανάκληση των υπολογιστών και κυκλοφόρησε ξανά επίσημα το επόμενο φθινόπωρο. Η παραγωγή διακόπηκε στις 24 Απριλίου 1984, και το Apple III Plus εγκαταλήφθηκε από την γραμμή προϊόντων της Apple, τον Σεπτέμβριο του 1985.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Κουφιδάκη Ελίνα, Α1


Ρομποτική, 1980

Ρομποτική, 1980   Ρομποτική είναι σύγχρονος τεχνολογικός κλάδος της αυτοματοποίησης, που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, το σχεδιασμό και τη λειτουργία των ρομπότ, καθώς και την έρευνα για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

   Αρχικά το ρομπότ συγκροτείται από δύο συστήματα, το μηχανικό (στο οποίο περιλαμβάνεται το σύστημα κίνησης) και το ηλεκτρονικό (στο οποίο υπάγεται και η επαναπρογραμματιζόμενη μνήμη του).

   H ρομποτική χρησιμοποιείται στις διάφορες βιομηχανίες και παράγουν ποικίλα προϊόντα. Οι δουλείες για τις οποίες αντικαταστάθηκαν οι άνθρωποι με τους ρομποτικούς βραχίονες ή διάφορα άλλα εξαρτήματα που έχουν σχέση με ρομπότ. Οι κυριότερες εφαρμογές των βιομηχανικών ρομπότ μέχρι σήμερα ήταν οι ηλεκτροσυγκολλήσεις, οι εφαρμογές σε εργασίες πρεσαρίσματος, οι συναρμολογήσεις, οι βαφές με ψεκασμό και η επεξεργασία επιφανειών σε τροφοδοτήσεις εργαλειομηχανών κ.ά.
    Από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980 η χρήση των ρομπότ γενικεύτηκε στο πλαίσιο της ανάπτυξης των λεγόμενων "ολοκληρωμένων συστημάτων παραγωγής, αυτοματοποιημένων και ευέλικτων εργοστασίων, στα οποία οι εργαλειομηχανές μπορούν να επαναπρογραμματίζονται ταχύτατα για την παραγωγή νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων.
    Πρωτοποριακά εργοστάσια ως προς την ευρύτατη χρήση ρομπότ θεωρούνται το εργοστάσιο της General Motors στο Χάμτραμεκ, το Buick City στο Φλιντ του Μίσιγκαν, το εργοστάσιο της ΙΒΜ στο Λέξινγκτον κ.ά. Πέρα, όμως, από τη βιομηχανία ευρύτατη χρήση ρομπότ γίνεται και σε μη μεταποιητικές εφαρμογές.

Ρομποτική : Από το σήμερα στην αρχαιότητα ...

Τάλως : Ένα από τα πιο γνωστά αρχαία ρομπότ στην Ελλάδα ήταν ο διάσημος Τάλως. Κατασκευάστηκε από τον Θεό Ήφαιστο σαν δώρο στον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ο Τάλως ήταν τεράστιος ανθρωπόμορφος και χάλκινος. Προστάτευε την Κρήτη από τους εχθρούς της και επέβλεπε την εφαρμογή των νόμων. Μπορούσε να κινείται πολύ γρήγορα και ήταν σε θέση να κάνει σε μία μέρα τρεις φορές τον γύρο της Κρήτης (περίπου 250 klm/h). Είχε την δύναμη να εκσφενδονίζει τεράστιους βράχους εναντίων των αντιπάλων του ή να τους καίει με την αναπνοή του που πετούσε φωτιά! Με αυτόν τον τρόπο έδιωχνε τα εχθρικά πλοία, προστατεύοντας την Κρήτη.

Θρόνος Παγίδα : Ένα αυτόματο μηχάνημα κατασκεύασε ο Ήφαιστος για να εκδικηθεί την μητέρα του Ήρα που τον απέρριψε σαν άσχημο μωρό. Ήταν ένας εντυπωσιακά καλοφτιαγμένος χρυσός θρόνος. Όταν όμως η Ήρα κάθισε πάνω του αυτόματα σφίχτηκαν γύρω της αλυσίδες κρατώντας την δέσμια! Κανένας δεν μπορούσε να την απελευθερώσει απ' τα δεσμά της και ο Ήφαιστος ούτε που δεχόταν να συζητήσει την απελευθέρωσή της. Τελικά ο Διόνυσος τον επισκέφτηκε και αφού τον μέθυσε για τα καλά τον έπεισε να ελευθερώσει την μάνα του απ' τα δεσμά. Οι υπόλοιποι Θεοί αναγνωρίζοντας τις δυνάμεις και τα ταλέντα του τον δέχτηκαν στον Όλυμπο σαν ίσο τους.

Μηχανήματα : Στον Όλυμπο, ο Ήφαιστος είχε εργαστήριο με είκοσι καμίνια και φυσερά που δούλευαν απλά με εντολές του. Κατασκεύασε επίσης αυτόματα τρίποδα χρυσά τραπέζια που τον ακολουθούσαν όπου τα χρειαζόταν. Αποδείχθηκαν χρησιμότατα και στα συμπόσια των θεών όπου ακολουθούσαν όποιον τα χρειαζόταν.

Πηγή : http://roboticsinformations.blogspot.gr

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Σκαρίμβας Μάνος, Α3


Η πρώτη Κάρτα Γραφικών, 1981

Η πρώτη Κάρτα Γραφικών, 1981    Οι Κάρτες γραφικών εμφανίζονται για πρώτη φορά στον πρώτο προσωπικό υπολογιστή IBM PC το 1981. Ονομαζόταν Μονόχρωμος Προσαρμογέας Γραφικών (Monochrome Display Adapter, MDA) και ήταν ένα κύκλωμα (κάρτα) που προέβαλε μόνο κείμενο σε πράσινο ή λευκό χρώμα μαύρο υπόβαθρο.

   Ακολούθησαν οι κάρτες CGA (Color Graphics Adaptor) με δυνατότητα απεικόνισης οκτώ χρωμάτων (συχνά όχι ταυτόχρονα) και EGA (Enhanced Graphics Adaptor) με δυνατότητες απεικόνισης 64 χρωμάτων.

   Στους σημερινούς υπολογιστές το ελάχιστο πρότυπο για τις νέες κάρτες βίντεο είναι το Video Graphics Array (VGA), το οποίο επιτρέπει 256 χρώματα και την εμφάνιση εικόνων. Με υψηλά πρότυπα απόδοσης όπως ο Quantum Extended Graphics Array (QXGA),οι κάρτες βίντεο μπορεί να εμφανίσουν εκατομμύρια χρώματα σε ανάλυση έως και 2040 x 1536 pixel.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Γεωργούδη Γεωργία, Α1


Osborne 1, Ο πρώτος φορητός υπολογιστής, 1981

Osborne 1, Ο πρώτος φορητός υπολογιστής, 1981   Το μοντέλο Osborne 1 παρουσιάστηκε ως ο πρώτος  μεταφερόμενος υπολογιστής.

    Με κόστος ? τότε ? $1.795 και βάρος 11,10 κιλά. Στα τεχνικά του χαρακτηριστικά : επεξεργαστής Z80 στα 4MHz, οθόνη 5 ιντσών με 52 χαρακτήρες πλάτος max.), μνήμη 65Kb, πακέτο μπαταριών (έξτρα) και διπλούς οδηγούς δισκέττας 5 1/4 ιντσών.

   Αυτός ο υπολογιστής κυκλοφόρησε το 1981 από την Osborne Computer Corporation, Το Osborne 1 θεωρείται ότι είναι ο πρώτος αληθινός φορητός υπολογιστής, και έχει μία χειρολαβή μεταφοράς. Έχει ακόμη και μια προαιρετική μπαταρία, γι 'αυτό δεν πρέπει να συνδεθεί με την πρίζα 110VAC. Η οθόνη είναι μόνο 5 ιντσών (διαγώνια) σε μέγεθος, και δεν μπορεί να εμφανίσει περισσότερα από 52 χαρακτήρες ανά γραμμή κειμένου. Για να αντισταθμιστεί, μπορείτε να μετακινηθείτε προς τα πραγματικά της οθόνης μπροστά και πίσω με τα βελάκια για να δείξει τις γραμμές του κειμένου μέχρι 128 χαρακτήρες ευρεία. Αυτός είναι ένας λόγος που η οθόνη είναι τόσο μικρή είναι ότι όσο ποιο μεγάλη οθόνη τόσο περισσότερες βλάβες θα υπάρξουν.Οι δύο "τσέπες" κάτω από τις μονάδες δισκέτας για την αποθήκευση στο δίσκο δισκέτα, παρόλο που το μόντεμ Osborne ταιριάζει επίσης τέλεια στην αριστερή τσέπη και συνδέεται με το front-mounted "μόντεμ" port. 

    Σχεδιασμένο ως ένα πραγματικό φορητό σύστημα του υπολογιστή - μπορεί να είναι θεωρείται αεροπορική μεταφορά στις αποσκευές, και θα χωράει κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού του κάθε εμπορικού αεροσκάφους. Ενώ ο Osborne ήταν μια καλή συμφωνία σε $1795, που επίσης ήρθε πακέτο με περίπου $1500 από το ελεύθερο λογισμικό

Πηγή : http://gtsamis.wordpress.com

 Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Ανετόπουλος Θέμης, Α4


Microsoft Windows, 1985

Microsoft Windows, 1985   Τα Microsoft Windows είναι μια σειρά από λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές.

   H σειρά εμφανίστηκε πρώτα από την Microsoft το 1985 για να ανταγωνιστεί το καινούριο σύστημα της Apple, τον Apple Macintosh, το οποίο χρησιμοποιούσε γραφικό περιβάλλον. Tα Microsoft Windows τελικά επικράτησαν στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών με ένα μερίδιο αγοράς που υπολογίζεται περίπου στο 90%. Tα Microsoft Windows είναι λογισμικό κλειστού κώδικα.

   Tα Windows αναπτύχθηκαν για τους IBM συμβατούς μικροϋπολογιστές οι οποίοι ήταν βασισμένοι στην αρχιτεκτονική x86 της Intel, και σήμερα σχεδόν όλες οι εκδόσεις των Windows είναι κατασκευασμένες για αυτή την πλατφόρμα.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Λυκούρης Γιάννης, Α2


Ο Παγκόσμιος Ιστός - www, 1989

Ο Παγκόσμιος Ιστός - www, 1989Παγκόσμιος ιστός είναι το δίκτυο των συνδεδεμένων υπολογιστών και δικτύων σε παγκόσμια κλίμακα, το οποίο χρησιμοποιεί συγκεκριμένη ομάδα πρωτοκόλλων επικοινωνίας, γνωστή ως "http". Κάθε δίκτυο-δομική μονάδα του διαδικτύου αποτελείται από συνδεδεμένους υπολογιστές σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα το δίκτυο υπολογιστών των κεντρικών γραφείων μιας εταιρίας. Αυτά τα δίκτυα με τη σειρά τους συνδέονται σε ευρύτερα δίκτυα, όπως εθνικά και υπερεθνικά. Το ευρύτερο δίκτυο στον κόσμο λέγεται παγκόσμιος ιστός το οποίο είναι μοναδικό (δηλαδή δεν υπάρχουν παραπάνω από ένα δίκτυα υπολογιστών παγκόσμιας κλίμακας), και συμπεριλαμβάνεται τόσο τα γήινα δίκτυα, όσο και τα δίκτυα των δορυφόρων της και άλλων διαστημικών συσκευών που είναι συνδεδεμένα σε αυτό.

Η τεχνολογία του ιστού καθιστά δυνατή την δημιουργία "υπερκειμένων", μία διασύνδεση δηλαδή πάρα πολλών μη ιεραρχημένων στοιχείων που παλαιότερα ήταν απομονωμένα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να πάρουν και άλλες μορφές πέραν της μορφής του γραπτού κειμένου, όπως εικόνας και ήχου.

Η τεχνολογία του ιστού δημιουργήθηκε το 1989 από τον Βρετανό Τιμ Μπέρνερς Λη, που εκείνη την εποχή εργαζόταν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Γενεύη της Ελβετίας. Το όνομα που έδωσε στην εφεύρεσή του ο ίδιος ο Lee είναι World Wide Web, όρος γνωστός στους περισσότερους από το "www". Αυτό που οδήγησε τον Lee στην εφεύρεση του Παγκόσμιου ιστού ήταν το όραμά του για ένα κόσμο όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες άμεσα προσβάσιμες από τους υπολοίπους. Το σημείο στο οποίο έδωσε ιδιαίτερο βάρος ήταν η μη ιεράρχηση των διασυνδεδεμένων στοιχείων. Οραματίστηκε κάθε στοιχείο, κάθε κόμβο του ιστού ίσο ως προς την προσβασιμότητα με τα υπόλοιπα. Αν σκεφτεί, όμως, κανείς τον βαθμό ιεράρχησης με τον οποίο λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης του ιστού, όπως για παράδειγμα το google, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι στην πράξη κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τουλάχιστον στον βαθμό που το είχε οραματιστεί ο Lee.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Λορθές Γιώργος, Α3

 

 

Οι σύγχρονοι υπολογιστές, 1990 έως σήμερα


pc40        Οι παράλληλοι υπολογιστές συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

     Οι Λεωφόροι των Πληροφοριών συνδέουν όλο και περισσότερους υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Οι υπολογιστές γίνονται όλο και πιο γρήγοροι, όλο και πιο μικροί και γεννιέται η νανοτεχνολογία.

 Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Αγγελοσοπούλου Χρίστίνα, Α4

HTML, 1990

HTML, 1990Η HTML (ακρώνυμο του αγγλικού Hyper Text Markup Language, ελλ : Γλώσσα Σήμανσης Υπερκειμένου) είναι η κύρια γλώσσα σήμανσης για τις ιστοσελίδες, και τα στοιχεία της είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των ιστοσελίδων.

Το 1990, ο Tim Berners Lee ανέπτυξε τη γλώσσα HTML, η οποία βασίζεται στο hypertext και σχεδίασε τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web) στο Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής CERN, έξω από τη Γενεύη. Ο Berners Lee χάρισε στο δίκτυο τη σημερινή του μορφή και άνοιξε το δρόμο για τη μαζική παγκόσμια χρήση του. Η δύναμη του Web είναι ότι κάτω από έναν εύχρηστο τρόπο λειτουργίας ενοποιεί πολλά πρωτόκολλα και υπηρεσίες.

Η HTML γράφεται υπό μορφή στοιχείων HTML τα οποία αποτελούνται από ετικέτες, οι οποίες περικλείονται μέσα σε σύμβολα «μεγαλύτερο από» και «μικρότερο από» μέσα στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Οι ετικέτες HTML συνήθως λειτουργούν ανά ζεύγη, με την πρώτη να ονομάζεται ετικέτα έναρξης και τη δεύτερη ετικέτα λήξης (ή σε άλλες περιπτώσεις ετικέτα ανοίγματος και ετικέτα κλεισίματος αντίστοιχα). Ανάμεσα στις ετικέτες, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων μπορούν να τοποθετήσουν κείμενο, πίνακες, εικόνες κλπ.

Ο σκοπός ενός web browser είναι να διαβάζει τα έγγραφα HTML και τα συνθέτει σε σελίδες που μπορεί κανείς να διαβάσει ή να ακούσει. Ο browser δεν εμφανίζει τις ετικέτες HTML, αλλά τις χρησιμοποιεί για να ερμηνεύσει το περιεχόμενο της σελίδας.

Tα στοιχεία της HTML χρησιμοποιούνται για να κτίσουν όλους του ιστότοπους. Η HTML επιτρέπει την ενσωμάτωση εικόνων και άλλων αντικειμένων μέσα στη σελίδα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμφανίσει διαδραστικές φόρμες. Παρέχει τις μεθόδους δημιουργίας δομημένων εγγράφων (δηλαδή εγγράφων που αποτελούνται από το περιεχόμενο που μεταφέρουν και από τον κώδικα μορφοποίησης του περιεχομένου) καθορίζοντας δομικά σημαντικά στοιχεία για το κείμενο, όπως κεφαλίδες, παραγράφους, λίστες, συνδέσμους, παραθέσεις και άλλα. Μπορούν επίσης να ενσωματώνονται σενάρια εντολών σε γλώσσες όπως η JavaScript, τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ιστοσελίδων HTML.

Οι Web browsers μπορούν επίσης να αναφέρονται σε στυλ μορφοποίησης CSS για να ορίζουν την εμφάνιση και τη διάταξη του κειμένου και του υπόλοιπου υλικού. Ο οργανισμός W3C, ο οποίος δημιουργεί και συντηρεί τα πρότυπα για την HTML και τα CSS, ενθαρρύνει τη χρήση των CSS αντί διαφόρων στοιχείων της HTML για σκοπούς παρουσίασης του περιεχομένου.

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Τσιανάβας Θανάσης, Α3


Windows 98, 15 Μαΐου 1998

Windows 98, 15 Μαΐου 1998   Τα Windows 98 (με κωδικό όνομα Memphis) είναι ένα γραφικό λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Παρουσιάστηκε στους κατασκευαστές στις 15 Μαΐου 1998 και στα καταστήματα στις 25 Ιουνίου 1998. Τα Windows 98 αντικατέστησαν τα Windows 95. Όπως και η προηγούμενη έκδοση, είναι ένα υβριδικό 16-bit/32-bit μονολιθικό προϊόν με έναν φορτωτή εκκίνησης (boot loader) βασισμένο στο MS-DOS. Τα Windows 98 αντικαταστάθηκαν από τα Windows Me στις 14 Σεπτεμβρίου 2000. Η υποστήριξη της Microsoft για τα Windows 98 τελείωσε στις 11 Ιουλίου 2006.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Σιαφαρίκας Γιώργος, Α4


Google, 27.09.1998

Google, 27.09.1998   Η Google είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Η λειτουργία του ξεκίνησε στης 27 Σεπτεμβρίου του 1998. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες. Το Google ξεκίνησε σαν μια κολεγιακή εργασία από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996 για μια μηχανή αναζήτησης. Σήμερα η μηχανή αναζήτησης google είναι μια από τις δημοφιλέστερες, και οι φράσεις «κάνω google», «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω», « google it» ή «μπαίνω στον γκούγκλη» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο Διαδίκτυο». Αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα "to google" έχει αποκτήσει πλέον ταυτόσημη έννοια με το ρήμα «αναζητώ», και, πρόσφατα, το ίδιο ρήμα προστέθηκε στο αγγλικό λεξικό Merriam-Webster με όλα τα παράγωγά του (to google > googling > googled).

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Ζωιόπουλος Απόστολος, Α2

 

 Skype, 2003

Skype, 2003    Το Skype είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή VoIP με εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο. Αρχικά ήταν για επικοινωνία από Η/Υ σε Η/Υ. Πλέον προσφέρει κλήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής, με χαμηλές χρεώσεις, Instant Messenger, δυνατότητα αποστολής SMS, αποστολής αρχείων και δυνατότητα συνδιάσκεψης. Διατίθεται σε εκδόσεις για Windows, Mac και Linux όπως επίσης και για τις πλατφόρμες φορητών συσκευών Android, iOS και Symbian. Παλαιότερα ήταν διαθέσημο και για Windows Mobile αλλά η έκδοση αυτή έχει διακοπεί. H σύνδεση που παρέχει μεταξύ των χρηστών γίνεται μέσω Peer-to-Peer άμεσων συνδέσεων, χωρίς την διαμεσολάβηση διακομιστών. Για να στείλετε SMS αλλά και για να τηλεφωνήσετε σε κινητά τηλέφωνα χρειάζεται πρώτα να αγοράσετε μονάδες SkypeOut. Η τελευταία έκδοση για Windows είναι η 5.5.0.124 η οποία κυκλοφόρησε στις 13 Οκτωβρίου 2011. Η τελευταία έκδοση για Linux είναι η 2.2.035 η οποία κυκλοφόρησε στις 2 Ιουνίου 2011.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Γιάννου Άσπα, Α1


Google Earth, 2004

 Google Earth, 2004   Google Earth ονομάζεται το πρόγραμμα γραφικής απεικόνισης της Γης το οποίο είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο. Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Keyhole Inc. με το όνομα Earth Viewer. Όταν η εταιρεία αγοράστηκε από την Google το 2004, πήρε το σημερινό του όνομα.

  Το πρόγραμμα συνθέτει εικόνες και πληροφορίες από δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες, στοιχείων GIS και από πολλές πηγές σε επάλληλα στρώματα (που τα ονομάζει «επίπεδα» - στα αγγλικά levels), με σημαντική ευκολία χρήσης.

 Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Γεωργαλούσης Βάιος, Α2


Google Earth, 2004

Google Earth, 2004Για Επιφάνεια Εργασίας : Προβάλετε εικόνες δορυφόρου, χάρτες, εδάφη, τρισδιάστατα κτίρια, γαλαξίες που βρίσκονται μακριά στο διάστημα και τις πιο βαθιές θάλασσες του ωκεανού.

Για τον ιστό : Η προσθήκη Google Earth σάς επιτρέπει να πραγματοποιήσετε πλοήγηση και να εξερευνήσετε γεωγραφικά δεδομένα σε μια τρισδιάστατη υδρόγειο χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

 Πηγή : www.google.com

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Γιαννουσάς Δημήτρης, Α2


Το Facebook, 04.02.2004

Το Facebook, 04.02.2004  Το Facebook είναι ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου 2004. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληρφορίες τους. Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο να συμμετάσχουν σε δίκτυα που σχετίζονται μέσω πανεπιστημίων, θέσεων απασχόλησης ή γεωγραφικών περιοχών.

  Το Facebook δημιουργήθηκε από τον Mark Zuckerberg. Στο Facebook έχουν λογαριασμό πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα web sites του πλανήτη.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε o μαθητής Βούλγαρης Θανάσης, Α1


Το Facebook, 04.02.2004

Το Facebook, 04.02.2004  Το Facebook είναι ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο να συμμετάσχουν σε δίκτυα που σχετίζονται μέσω πανεπιστημίου, θέσεων απασχόλησης ή γεωγραφικών περιοχών.

    Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook ως μέλος του πανεπιστημίου του Harvard. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Harvard ενώ αργότερα επεκτάθηκε για την Ivy League. Το όνομα της ιστοσελίδας προέρχεται από τα έγγραφα παρουσίασης των μελών πανεπιστημιακών κοινοτήτων μερικών Αμερικάνικων κολεγίων και προπαρασκευαστικών σχολείων που χρησιμοποιούσαν οι νεοεισερχόμενοι σπουδαστές για να γνωριστούν μεταξύ τους. Tο 2005 το δικαίωμα πρόσβασης επεκτάθηκε σε μαθητές συγκεκριμένων λυκείων και μέλη ορισμένων μαθητικών κοινοτήτων, ενώ το 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη που η ηλικία του ξεπερνούσε τα 13 χρόνια.

    Το Facebook σήμερα έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, κατατάσσοντάς το έτσι στη λίστα ταξινόμησης του Alexa ως ένα από τα δημοφιλέστερα web sites του πλανήτη (2ο μετά το Google). Επίσης, το Facebook είναι ένα από τα δημοφιλέστερα sites για ανέβασμα φωτογραφιών με πάνω από 14 εκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά. Με αφορμή τη δημοτικότητά του, το Facebook έχει υποστεί κριτική και κατηγορηθεί σε θέματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και τις πολιτικές απόψεις των ιδρυτών του. Ωστόσο η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παραμένει η πιο διάσημη κοινωνική περιοχή δικτύωσης σε πολλές αγγλόφωνες χώρες.

    Το Facebook είναι ένας καλός τρόπος δικτύωσης με φίλους και γνωστούς. Παρά το ότι ενέχει κινδύνους (κυρίως για παραβίαση προσωπικών δεδομένων), ο προσεκτικός χρήστης δεν έχει πρόβλημα. Το Facebook ακόμα παρέχει παιχνίδια και υπάρχει η δυνατότητα ανεβάσματος φωτογραφιών και βίντεο.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Βροχίδη Γεωργία, Α1

 

Η ιστορία του facebook σε αριθμούς

Το Facebook, 04.02.2004- 1 στους 10 ανθρώπους του πλανήτη έχει λογαριασμό στο facebook.
- Οι χρήστες του Facebook στην Ελλάδα είναι 3.107.720. Εξ αυτών οι 1.707.440 είναι άνδρες και οι 1.342.760 γυναίκες
- Στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 το facebook βγήκε στον αέρα, αρχικά με το όνομα «thefacebook.com».
- 8 προσκλήσεις για φιλία είναι ο μέσος όρος που λαμβάνει ένας χρήστης ανά μήνα στο facebook.
- Το 24% της εταιρίας ανήκει στο Mark Zuckerberg.
- Το 25% των εργοδοτών έχουν απορρίψει υποψήφιο για δουλειά, όταν είδαν το προφίλ του στο facebook.
- Το 27% των χρηστών του site δεν έχουν γράψει στη σελίδα την προσωπική τους κατάσταση.
- Το 42% των αντρών και το 62% των γυναικών με προφίλ στο facebook έχουν χρησιμοποιήσει το λογαριασμό τους για να βρουν το προφίλ πρώην αγαπημένου τους.
- 130 είναι ο μέσος αριθμός των φίλων που έχει ένας χρήστης στο facebook.
- Το facebook απασχολεί 1.700 άτομα σε 12 χώρες. Οι τυχεροί εργαζόμενοι έχουν 3 δωρεάν γεύματα την ημέρα!

Πηγή: www.techit.gr

Tο υλικό συγκέντρωσε o μαθητής Θεοδώρου -Αϋφαντής Γιάννης, Α2

 

Mozilla Firefox, 9 Νοεμβρίου 2004

Mozilla Firefox, 9 Νομεβρίου 2004Ο Mozilla Firefox (γνωστός και ως Firefox, αρχικά ως Phoenix και για λίγο ως Mozilla Firebird) είναι ένας ελεύθερος, γραφικός φυλλομετρητής Web (Web browser) σε πολλά λειτουργικά συστήματα, που αναπτύχθηκε από το Mozilla Foundation και εκατοντάδες εθελοντών. Πριν την επίσημη κυκλοφορία της έκδοσης 1.0 στις 9 Νοεμβρίου 2004, ο Firefox είχε ήδη τραβήξει την προσοχή χάρη στα αφιερώματα που παρουσιάστηκαν γι' αυτόν στον Τύπο. Ο Firefox είναι μία από τις περισσότερο χρησιμοποιούμενες εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού, ειδικά μεταξύ των οικιακών χρηστών. Στις 19 Οκτωβρίου 2005, πραγματοποιήθηκε το 100στό εκατομμυριοστό κατέβασμα του Firefox, 344 ημέρες μετά την κυκλοφορία της έκδοσης 1.0.

Ο Firefox είναι βασισμένος σε κώδικα ενός άλλου προϊόντος του Mozilla Foundation, του Navigator που είναι ο φυλλομετρητής του Mozilla Application Suite. Η παράλληλη δημιουργία του Firefox προσανατολίστηκε στην ανάπτυξη ενός ελαφρού, γρήγορου και εύκολα επεκτάσιμου φυλλομετρητή, και τελικά αντικατέστησε (μαζί με τον Thunderbird ως εφαρμογή e-mail) τον κύριο αναπτυξιακό προσανατολισμό του Mozilla Foundation.

Ο Firefox περιλαμβάνει ενσωματωμένη φραγή αυτόκλητα αναδυομένων παραθύρων, περιήγηση με καρτέλες, ενεργούς σελιδοδείκτες, υποστήριξη των προτύπων του WWW Consortium και έναν μηχανισμό επέκτασης για προσθήκη λειτουργιών. Παρ' όλο που και άλλοι φυλλομετρητές παρουσίασαν παρόμοιες δυνατότητες, ο Firefox ήταν ο πρώτος που έτυχε ευρείας αποδοχής.

 

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Τσιρίκου Αλεξία, Α3


Ιστορία του YouTube, 2005

YouTube, 2005   Το YouTube ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2005 και επιτρέπει σε δισεκατομμύρια άτομα να ανακαλύψου, να παρακολουθήσουν και να πραγματοποιήσου κοινή χρήση πρωτότυπων βίντεο. Το YouTube παρέχει ένα φόρουμ, στο οποίο τα άτομα μπορούν να συνδεθούν, να παρέχουν πληροφορίες και να εμπνεύσουν άλλα άτομα σε όλο τον κόσμο και μια πλατφόρμα διανομής για δημιουργούς πρωτότυπου περιεχομένου και διαφημιζόμενους, μικρούς και μεγάλους.

 Πηγή: www.youtube.com

 Tο υλικό συγκέντρωσε o μαθητής Γανωτής Γιάννης, Α2


Ιστορία του Twitter, 2007

Twitter, 2007Το Twitter δημιουργήθηκε το 2007 και ξεπερνάει τους 25 εκατομμύρια χρήστες. Δέχεται μηνύματα των 140 χαρακτήρων.

Το Twitter είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης και microblogging υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν και να διαβάσετε το κείμενο με βάση τα μηνύματα της μέχρι 140 χαρακτήρες , που είναι γνωστή ως «tweets».

Πηγή: Safepc Blog

Tο υλικό συγκέντρωσε o μαθητής Γεωργούσης Νίκος, Α2


Roadrunner, Ο σύγχρονος υπερυπολογιστής, 2008

Roadrunner, Ο σύγχρονος υπερυπολογιστής, 2008    Υπερυπολογιστής ονομάζεται ένας υπολογιστής που διαφέρει αισθητά απ' τους υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από απλούς χρήστες όσον αφορά στον αριθμό των υπολογισμών κινητής υποδιαστολής που μπορεί να εκτελέσει ανά δευτερόλεπτο. Οι υπερυπολογιστές αποτελούνται συνήθως από εκατοντάδες ή και χιλιάδες επεξεργαστές και χρησιμοποιούνται σε μεγάλα εργαστήρια, μεταξύ άλλων για πολύ απαιτητικές προσομοιώσεις (π.χ. της συμπεριφοράς των αστεριών ενός γαλαξία ή της ατμόσφαιρας σε πλανητική κλίμακα). Η ικανότητα υπολογισμών μετριέται συνήθως με τον όρο Flops (FLoating-point Operations Per Second, υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Η υπολογιστική ικανότητα των σημερινών υπερυπολογιστών έχει ξεπεράσει το 1 PetaFlop.

 Σύγχρονες κατασκευές υπερυπολογιστών, σχεδόν κατά κανόνα χρησιμοποιούν χιλιάδες κοινούς μικροεπεξεργαστές σε παράλληλη διάταξη για να επιτύχουν πολύ υψηλές ταχύτητες επεξεργασίας. Ένας από αυτούς τους υπερυπολογιστές, είναι ο Blue Gene/L, περιέχει 65536 μικροεπεξεργαστές και έχει πετύχει μέγιστη ταχύτητα 596 TFlops (terra-flops δηλαδή τρισεκατομμύρια).

    Η IBM κατασκεύασε επίσης τον πιο ισχυρό έως σήμερα υπολογιστή με το όνομα Roadrunner. Xρησιμοποιεί τους αντίστοιχους με τον BlueGene/L τυπικούς επεξεργαστές και επιπλέον 16000 οκταπύρηνους επεξεργαστές Cell της IBM, οι οποίοι βρίσκονται στις παιχνιδομηχανές Sony Playstation 3. H συνολική επεξεργαστική ισχύς είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν του BlueGene/L και ξεπερνάει το ένα PetaFlop (1000 TeraFlop = 1 PetaFlop, δεκάκις τρισεκατομμύρια ή 1015 Flop). Είναι εγκατεστημένος στο Λος Άλαμος του Νέου Μεξικού με σκοπό την προσομοίωση πυρηνικών δοκιμών. Η εγκατάστασή του ολοκληρώθηκε το 2008 και καταλαμβάνει χώρο 1100 τετραγωνικών μέτρων.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Κατσαντώνης Χρήστος, Α1


BING, 03.06.2009

BING, 03.06.2009   Το Bing (πρώην Live Search, Windows Live Search και MSN Search) είναι μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης, Η παρουσίαση έγινε από την  Microsoft CEO ( Steve Ballmer)  στις 28 Μαΐου, 2009 και είναι σε πλήρως online από τις 3 Ιουνίου, 2009.

   Κοιτάζοντας την Bing φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές "απλή" εικόνα και αίσθηση της Google και άλλες μηχανές, χαιρετισμό σας με μια όμορφη εικόνα από κάποια μακρινή εξωτικό προορισμό.

 Πηγή: www.easylogic.gr

Tο υλικό συγκέντρωσε o μαθητής Ζαρώνης Ταξιάρχης, Α2

 

Apple iPad, 27 Ιανουαρίου 2010

Apple iPad, 27 Ιανουαρίου 2010Το iPad είναι υπολογιστής που αναπτύσσεται από την Apple βασισμένος στην οθόνη αφής. Η αναγγελία της παραγωγής του έγινε στις 27 Ιανουαρίου 2010 και θεωρείται ότι ανήκει σε μια κατηγορία μεταξύ των έξυπνων τηλεφώνων και του φορητού υπολογιστή.

Παρόμοιο στη λειτουργία του με το μικρότερο και λιγότερο ισχυρό iPhone ή iPod touch, τρέχει μια τροποποιημένη έκδοση του ίδιου λειτουργικού συστήματος (iPhone OS), με ένα επανασχεδιασμένο περιβάλλον για να εκμεταλλευτεί τη μεγαλύτερη οθόνη. Το iPad έχει μια αναδρομικά φωτισμένη (LED) οθόνη αφής 9.7 ιντσών (25 εκατ.), 16 έως 64 (GΒ) μνήμης, Bluetooth, και ένα καλώδιο σύνδεσης ώστε να συγχρονίζεται με το iTunes και να συνδέεται με ενσύρματα περιφερειακά.

Επειδή η κύρια λειτουργία του iPad είναι η ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων (e-books) από το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα βιβλίων της Apple (ibookstore) το iPad έχει συγκριθεί με το Kindle της Amazon και το Barnes & Noble's Nook.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Πετρούλιας Γιάννης, Α3


Tablet PC - Apple iPad, 2010

 Tablet PC - Apple iPad, 2010   Τα Tablet PC είναι φορητοί υπολογιστές που συνδυάζουν χαρακτηριστικά φορητών υπολογιστών και υπολογιστών χειρός. Όπως συμβαίνει με τους φορητούς υπολογιστές, τα Tablet PC είναι πολύ ισχυροί υπολογιστές και διαθέτουν ενσωματωμένη οθόνη. Όπως και στους υπολογιστές χειρός, με τα Tablet PC μπορείτε να γράφετε σημειώσεις ή να ζωγραφίζετε εικόνες στην οθόνη, συνήθως χρησιμοποιώντας μια πένα αντί για ένα στυλό. Επίσης μπορούν να μετατρέπουν χειρόγραφο κείμενο σε πληκτρολογημένο κείμενο. Ορισμένα Tablet PC είναι "ανατρεπόμενα", η οθόνη τους δηλαδή περιστρέφεται και "ξεδιπλώνεται" και από κάτω αποκαλύπτεται το πληκτρολόγιο.

Πηγή: http://windows.microsoft.com

Tο υλικό συγκέντρωσε o μαθητής Γεωρτσέκης Στέφανος, Α1


Υπολογιστής Ταμπλέτα - Tablet, 2010

Υπολογιστής Ταμπλέτα - Tablet, 2010Ένας υπολογιστής ταμπλέτα ή Tablet είναι ένας φορητός υπολογιστής ή προσωπικός ψηφιακός βοηθός και είναι σε μέγεθος μεγαλύτερο από ένα κινητό τηλέφωνο, ενσωματωμένο σε μια επίπεδη οθόνη αφής και κυρίως λειτουργεί αγγίζοντας την οθόνη αντί να χρησιμοποιεί ένα φυσικό πληκτρολόγιο. Χρησιμοποιεί συχνά την οθόνη σαν εικονικό πληκτρολόγιο, μια παθητική γραφίδα η μια ψηφιακή πένα. Ο όρος μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε μια ποικιλία μορφές παραγόντων που διαφέρουν ως προς τη θέση της οθόνης σε σχέση με το φυσικό πληκτρολόγιο. Το τυποποιημένο έντυπο αυτό, που ονομάζεται πλάκα, η οποία δεν διαθέτει ενσωματωμένο πληκτρολόγιο, αλλά έχει την δυνατότητα να συνδεθεί με ένα ασύρματο σύνδεσμο ή μια θύρα USB.

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Ρίτσι Ρισιόζα, Α3


Το iPhone 5, 14 Σεπτέμβρη 2012

Το iPhone 5, 14 Σεπτέμβρη 2012    Το iPhone 5 είναι μια οθόνη αφής που βασίζεται στην τεχνολογία smartphone που αναπτύχθηκε από την Apple. Είναι η έκτη γενιά του iPhone και διαδέχεται το iPhone 4S. Το τηλέφωνο αυτό είναι μια πιο ευέλικτη συσκευή, το πιο ελαφρύ μοντέλο που εισάγει μια υψηλότερης ανάλυσης, 4-ιντσών οθόνη, 16:09 widescreen αναλογίας υποστήριξης. Το τηλέφωνο διαθέτει επίσης ένα ειδικά σχεδιασμένο ARMv7 επεξεργαστή. Μια ενημέρωση στο λειτουργικό σύστημα για κινητά της Apple είναι γνωστή ως iOS 6.
   Η Apple παρουσίασε επίσημα το τηλέφωνο στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. Η Apple άρχισε να παίρνει προ-παραγγελίες από τις 14 Σεπτεμβρίου 2012 και πάνω από δύο εκατομμύρια παραγγελίες ελήφθησαν εντός 24 ωρών. Η αρχική ζήτηση για το iPhone 5 ξεπέρασε κάθε προσδοκία με το λανσάρισμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2012, και έχει περιγραφεί από την Apple ως «έκτακτες παραγγελίες». Με τις προ-παραγγελίες έχουν πωληθεί είκοσι φορές πιο γρήγορα από ό, τι τα προηγούμενα μοντέλα. Πωλήθηκαν 5 εκατομμύρια μονάδες τις τρεις πρώτες ημέρες. 

Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Το υλικό συγκέντρωσε ο μαθητής Πούλιος Φάνης, Α3


Ο Υπολογιστής του μέλλοντος

Ο Υπολογιστής του μέλλοντος   Σύμφωνα με τον Στέφαν Γένιχεν, καθηγητή στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο υπολογιστής του μέλλοντος θα είναι λιλιπούτειος, σχεδόν αόρατος. "Αυτό οφείλεται στο ότι η μνήμη του υπολογιστή θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη, όλο και πιο ανθεκτική και ο επεξεργαστής όλο και πιο μικρός και γρήγορος", λέει.

    Στον κόσμο του αύριο, τα επί μέρους τμήματα του υπολογιστή θα είναι ενσωματωμένα στο χώρο μας, σε σημεία που περνάμε την καθημερινότητά μας. "Νομίζω ότι θα υπάρχουν συσκευές γύρω μας που θα μας συνοδεύουν και θα είναι τόσο μικρές, που θα τις βάζουμε στην τσέπη μας, ίσως να τις στερεώνουμε στο γυαλιά μας", συμπληρώνει.

Σχέσεις διαδραστικές

"Ο τρόπος επικοινωνίας του ανθρώπου με τα κομπιούτερ θα έιναι πιο διαδραστικός", λέει ο Γένιχεν. Θα παίρνω την πληροφορία που θέλω και θα την παρουσιάζω μαζί με τα αποτελέσματά της, τρισδιάστατα, στο περιβάλλον μου. Ο υπολογιστής δε θα μου δείχνει πράγματα μόνο στην οθόνη, αλλά θα αντιδρά, κι αυτό θα επηρεάζει το περιβάλλον μου".

 Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Κονιστή Aννούλα, Α1


Ιστορία της Πληροφορικής

Philippe Breton, Ιστορία της Πληροφορικής, Εκδόσεις Δίαυλος, 1991    Την ιστορία της Πληροφορικής, από τα πρώτα δειλά βήματα μέχρι τη σημερινή της εξέλιξη, κατέγραψε ο ερευνητής-μηχανικός Φιλίπ Μπρετόν στο βιβλίο του "Ιστορία της Πληροφορικής".

   "Ο υπολογιστής, για πολύ καιρό, αποτέλεσε το μόνο έκθεμα της Πληροφορικής που ήταν προσιτό στο πλατύ κοινό. Στις μέρες μας όμως ο καθένας πλέον γνωρίζει ότι η Πληροφορική είναι ένας χώρος πολυδιάστατος, όπου συνυπάρχουν ο βιομηχανικός ανταγωνισμός, ο σύνθετος κόσμος του προγραμματισμού και των γλωσσών, η ανάπτυξη κάθε τύπου εφαρμογών", αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου.

     Η "Ιστορία της Πληροφορικής" πρωτοτυπεί και ως προς την ανάγνωση. Τα έντεκα κεφάλαια του βιβλίου έχουν γραφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διαβαστούν με διαφορετική σειρά. Τα τρία κεφάλαια του πρώτου μέρους περιγράφουν την... προϊστορία της Πληροφορικής και καταλήγουν χρονικά στα μέσα του 20ου αιώνα. Από αυτό το σημείο και μετά ο αναγνώστης μπορεί ν'' ακολουθήσει δύο διαδρομές. Η πρώτη παρουσιάζει τα γεγονότα με σειρά χρονολογική και η δεύτερη με σειρά θεματική. Η θεματική διαδρομή καλύπτει τις τεχνολογικές εξελίξεις, τον πολλαπλασιαμό των εφαρμογών και την επέκταση της βιομηχανίας της Πληροφορικής και τη θεμελίωση του πολιτισμού της Πληροφορικής.

 Πηγή : Philippe Breton, Ιστορία της Πληροφορικής, Εκδόσεις Δίαυλος, 1991

Το υλικό συγκέντρωσε η μαθήτρια Χατζηνικολάου Ευθυμία, Α3

stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση