Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

31.03.2016 Επίσκεψη στο Χαμόγελο του Παιδιού στη Λάρισα

ctqeencrtl5684d59f6ecbf-130x130Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας «To know us better (Ας γνωριστούμε καλύτερα). Οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα από το πρίσμα του Ελληνικού Κινηματογράφου.», πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του Χαμόγελου του Παιδιού στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα.

Στο τρένο..

Ήταν μια πολύ όμορφη, γεμάτη ημέρα!

Ξεκινήσαμε το πρωί με το τρένο. Για πολλά παιδιά αυτό ήταν μια νέα εμπειρία, καθώς δεν είχαν ξαναταξιδέψει ποτέ με τρένο! Φτάσαμε στη Λάρισα την ώρα που αυτή "ξυπνούσε". Μια πόλη γεμάτη ζωή με όμορφες πλατείες και πολλά νέα παιδιά να κυκλοφορούν στους δρόμους της..

Περπατώντας μέσα από τους πεζόδρομους φτάσαμε στο Χαμόγελο του Παιδιού. Η μεγάλη πινακίδα με το χαρακτηριστικό ζωγραφιστό προσωπάκι του μικρού Αντρέα μας καλωσόριζε χαμογελώντας! Είχαμε φτάσει!

Στο Χαμόγελο του Παιδιού στη ΛάρισαΤο προσωπικό του Χαμόγελου μας περίμενε χαμογελαστό και μας επιφύλαξε μια πολύ ζεστή υποδοχή. Μας οδήγησαν στο χώρο όπου βρίσκεται το εργαστήριο κατασκευής προϊόντων προς πώληση για να εξασφαλίζονται έτσι έσοδα για τον οργανισμό. Όλοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για το κοινό καλό, την εξασφάλιση του χαμόγελου όλων των παιδιών!

Η κα Βάσω Χατζή, ψυχολόγος του Χαμόγελου, ήταν υπεύθυνη για την ξενάγησή μας και την ενημέρωσή μας. Μας έγιναν οι εξής δύο παρεμβάσεις:

  • «Το Χαμόγελο του Παιδιού και οι δράσεις του», και
  • «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο».

Μάθαμε ότι ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥείναι* ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ' αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.

(*από το site του Χαμόγελου)

Ο μικρός ΑντρέαςΕπίσης μάθαμε ότι το Χαμόγελο είναι το όνειρο ενός μικρού παιδιού που ήθελε όλα τα παιδιά να είναι ασφαλή, ευτυχισμένα και να χαμογελούν, του μικρού Ανδρέαμε την μεγάλη Καρδιά!

Τέλος, μάθαμε την ιστορία της μικρής Έλενας η οποία έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού και πως αυτή αντιμετώπισε το πρόβλημα με τη βοήθεια του σχολείου της και του Χαμόγελου του Παιδιού. Πήραμε πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο!

Πολύ συγκινημένοι μα και φορτωμένοι με νέες εμπειρίες αποχαιρετίσαμε το Χαμόγελο. Δώσαμε υπόσχεση ότι αυτό δε θα είναι το τέλος μιας απλής επίσκεψης, αλλά ότι σίγουρα με τον τρόπο μας και τις δυνατότητές μας θα γίνουμε μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας που λέγεται Χαμόγελο του Παιδιού!

smile04Η ηλιόλουστη Λάρισα μας περίμενε! Επισκεφτήκαμε το Αρχαίο Θέατρο και θαυμάσαμε το πόσο καλοδιατηρημένο είναι! Θαυμάσαμε τη σκηνή του, κάτι που δύσκολα έχει διασωθεί σε άλλα θέατρα!

Πεινασμένοι, φάγαμε όλοι μαζί. Τα γέλια μας αντήχησαν και αντικείμενο συζήτησης ήταν τα όσα είχαμε δει και ακούσει όλη την ημέρα. Ήταν σαν να μας ακολουθούσε ο Ανδρέας και το μάθημα ζωής που μας έδωσε!

Λίγα λόγια από τα ίδια τα παιδιά..

smile03"Η επίσκεψή μας στο Χαμόγελο του Παιδιού ήταν μια αξέχαστη εμπειρία! Όταν μεγαλώσω θα ήθελα να γίνω κι εγώ μέλος στην οργάνωση."

"Σας ευχαριστώ πάρα πολύ καθώς μας διηγηθήκατε την ιστορία με την Έλενα και μας μάθατε τι θα πρέπει να προσέχουμε στο Διαδίκτυο."

"Σε μια εκσυγχρονισμένη κοινωνία σαν τη δικιά μας όπου οι άνθρωποι έχουν απομονωθεί, έχουν γίνει ξένοι μεταξύ τους και έχουν χάσει κάθε αίσθηση ανθρωπιάς που μπορεί να είχαν, η δημιουργία μιας τέτοιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης είναι μεγαλειώδης. Τα μέλη του Χαμόγελου επιτελούν πραγματικά ένα πολύ μεγάλο έργο και θα πρέπει όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε και να πάρουμε ενεργή θέση."

"Ο Ανδρέας, ένα πανέξυπνο παιδί, ύστερα από εμπειρίες πολλές στη ζωή του ίδρυσε αυτόν τον οργανισμό επειδή έβλεπε καημένα, φτωχά παιδιά να ζουν στους δρόμους. Ήθελε να βλέπει όλα τα παιδιά να χαμογελάνε."

smile05"Μου άρεσε πάρα πολύ η φιλοξενία. Μας υποδέχτηκαν με πολλή χαρά και αγάπη!"

"Η επίσκεψη θα μου μείνει αξέχαστη. Η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός ήταν πολύ ενημερωτικές και εξυπηρετικές, οι πληροφορίες που μαζέψαμε ήταν πολύ χρήσιμες και οι βιωματικές δράσεις πολύ βοηθητικές. Στο τέλος έφυγα συγκινημένη και με τις καλύτερες εντυπώσεις."

"Θέλω να βοηθήσω κι εγώ όσο το δυνατόν περισσότερο τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη. Ευχαριστούμε γι' αυτήν την εμπειρία!"

"Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που μας ενημέρωσαν για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο."

"Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας σύλλογος έμπνευσης για όλους. Ακούγοντας την ανάλυση της ιστορίας του Ανδρέα, είναι και για μένα προσωπικά το πρότυπο της κοινωνίας όπως θα έπρεπε αυτή να είναι."

deltio 01_04_2016_02_317x200"Το Χαμόγελο είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους. Όσοι συμμετέχουν στις δράσεις που κάνετε αποτελούν πλέον πρότυπα για εμάς. Θα ήταν τιμή μας να προσφέρουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να βοηθήσουμε στο έργο σας!"

"Χαίρομαι που έμαθα και θα μπορώ να προφυλάσσομαι από κάποια πράγματα που δεν ήξερα ότι είναι επικίνδυνα. Μου άρεσε πολύ και θα ήθελα κι εγώ να βοηθήσω ως εθελόντρια, όπως πολλοί άνθρωποι, τα παιδιά που έχουν ανάγκη."

"Μέσα από την παρέμβαση που μας κάνατε κατάλαβα πως υπάρχουν αρκετά παιδιά τα οποία χρειάζονται έστω και την παραμικρή βοήθεια... θα θέλαμε πολύ να βοηθήσουμε κι εμείς: θέλουμε να γίνουμε εθελοντές!"

"Μου έκανε αρκετή εντύπωση ο μεγάλος αριθμός κλήσεων που δέχονται καθημερινά από παιδιά που έχουν ανάγκη. Ο τρόπος που λειτουργούν είναι πολύ οργανωμένος και φροντίζουν να καλύψουν τις αδυναμίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ανήλικα παιδιά."

"Μας έκαναν πολλά πράγματα εντύπωση, για παράδειγμα το πώς άρχισε ο οργανισμός, πόσα παιδιά έχετε βοηθήσει. Συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά που ήδη κάνετε!"

grammisos1056"Θεωρώ ότι είναι από τις λίγες οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν σε όλους τους τομείς ένα παιδί."

"Εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση για την εκπλήρωση του έργου σας, την αγάπη που δείχνετε στα παιδιά, τις εργασίες και τα παιχνίδια που αναθέτετε στα παιδιά που σας επισκέπτονται και την υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση."

"..Όσο για την παρουσίαση, ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη (κάνοντας διάφορες παύσεις για να λύσουμε τις απορίες μας) και σε συνεργασία με την ψυχολόγο που μας την έκανε, περάσαμε πολύ ευχάριστα."

Η Εμψυχώτρια της ομάδας: Βάσω Βούλγαρη

Ο Διευθυντής του 9ου Γυμνασίου Βόλου: Νίκος Αγγελόπουλος

stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση