Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

Επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και αναζητήσαμε βιβλία τα οποία στην περίληψη του ιστορίας που διηγούνται περιέχουν και τις δύο λέξεις ΑΓΑΠΗ και ΧΕΙΜΩΝΑΣ.

Ιδού τι ανακαλύψαμε...

 

Τσόκο Μπλοκ,Ελένη Πριοβόλου, Εκδόσεις Καστανιώτη

Τσόκο Μπλοκ,Ελένη Πριοβόλου, Εκδόσεις ΚαστανιώτηΠερίληψη

Παγωμένος χειμώνας του 1941-42. Η πείνα και το κρύο θερίζουν. Ο φόβος παγώνει τα όνειρα. Οι μπότες των ατσάλινων στρατιωτών συνθλίβουν την ελευθερία. Οι μαυραγορίτες συγκεντρώνουν τα λιγοστά τρόφιμα της χώρας.

Δύο παιδιά, μια κοπέλα, η Ανθή, εθελόντρια νοσοκόμα, και ο μικρότερος αδελφός της, ο Τσόκο, μαθητής γυμνασίου και μέλος της μπάντας του μαέστρου Φι-Φι, μπαίνουν στην Αντίσταση. Η Ανθή συνειδητά, ο Τσόκο τυχαία, μέσα από μια σειρά απρόβλεπτων γεγονότων. Γνωρίζεται με τον Νίνο, το γιο του Ιταλού στρατηγού Φρατζιόλο, τον οποίο ο ισχυρός πατέρας του επιβάλλει στην μπάντα. Τα δυο παιδιά γίνονται φίλοι και αλληλοϋποστηρίζονται. Ο Νίνο κάνει τα στραβά μάτια για να κλέψει ο Τσόκο έναν πολύ σημαντικό χάρτη και ο Τσόκο απαλύνει με τη συντροφιά του τη μοναξιά που νιώθει εκείνος, απομονωμένος μέσα στο σπίτι-αρχηγείο των ιταλικών δυνάμεων κατοχής.

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από ένα άρωμα αισιοδοξίας μέσα στο ζόφο. Οι άνθρωποι ζουν τον όλεθρο και την καταστροφή, αλλά αγωνίζονται. Η μουσική και η ποίηση τους βοηθούν να αντέξουν. Και όταν μοιάζει πως όλες οι ανθρώπινες αξίες έχουν χαθεί, ανακαλύπτουν την αλληλεγγύη και τη σύμπνοια. Παιδιά και ενήλικες δημιουργούν μια άρρηκτη αλυσίδα αγάπης και γίνονται Στρατιώτες της Ειρήνης.


 

Η βασίλισσα των ζαχαρωτών,Sarah Addison Allen, Εκδόσεις Ωκεανίδα

Η βασίλισσα των ζαχαρωτών,Sarah Addison Allen, Εκδόσεις ΩκεανίδαΠερίληψη

Η Τζόσι είναι βέβαιη για τρία πράγματα: ότι ο χειμώνας είναι η αγαπημένη της εποχή, ότι είναι ασχημούλα κι ότι τα γλυκά τρώγονται καλύτερα μες στην απομόνωση της κρυψώνας της.

Για πολύ καιρό η Τζόσι αρκείται σε μια ζωή χωρίς τίποτα ιδιαίτερο, στο σπίτι της μητέρας της. Η μόνη της παρηγοριά είναι τα γλυκά και τα αισθηματικά μυθιστορήματα που της γεμίζουν τα βράδια?

Μέχρι που ανακαλύπτει ότι στην κρυψώνα της έχει εγκατασταθεί η Ντέλα Λι, μια γκαρσόνα της περιοχής που γίνεται κατά το ένα τρίτο η Νέμεσή της και κατά τα δύο τρίτα η καλή της νεράιδα.

Η "Βασίλισσα των ζαχαρωτών", πλημμυρισμένη ζεστασιά και πνεύμα, και καρυκευμένη με μαγεία, είναι μια συναρπαστική ιστορία για τη φιλία, τον έρωτα και τις υπέροχες δυνατότητες που φέρνει κάθε καινούργια μέρα.

 

Ο κυνηγός των ψυχών - Τα χρονικά των προαιώνιων μυστηρίων,Μισέλ Πέιβερ, Εκδόσεις Μίνωας

Ο κυνηγός των ψυχών - Τα χρονικά των προαιώνιων μυστηρίων,Μισέλ Πέιβερ, Εκδόσεις ΜίνωαςΠερίληψη

Η πολική αρκούδα γύρισε το κεφάλι στρίβοντας το μακρύ λαιμό της και γρύλισε· το βαθύ μουγκρητό της αντήχησε σ' όλη την πλάση και ο πάγος τραντάχτηκε. Η ματιά της συνάντησε το βλέμμα του Τόρακ, κι ο κόσμος γύρω τους κατέρρευσε.
Είναι χειμώνας, κι ένας άγνωστος εχθρός αιχμαλωτίζει το Λύκο, τον αγαπημένο λυκαδερφό του Τόρακ. Στον απεγνωσμένο τους αγώνα για να τον σώσουν, ο Τόρακ και η Ρεν δε διστάζουν να διασχίσουν τις παγωμένες εκτάσεις του Μακρινού Βορρά.
Ενώ παλεύουν να επιβιώσουν από τις χιονοθύελλες και τη φρικτή απειλή της μεγάλης πολικής αρκούδας, η φιλία τους δοκιμάζεται σκληρά και φτάνουν στο σημείο της ρήξης, όταν ο Τόρακ πλησιάζει τους εχθρούς του περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Ο "Κυνηγός των Ψυχών" είναι μια συνταρακτική ιστορία αφοσίωσης και απώλειας, διαποτισμένη από τη γλαφυρή αλλά και συνταρακτική απεικόνιση της φύσης και του κακού, θα μεταφερθείτε σ' έναν πανάρχαιο κόσμο, και στο τρεμουλιαστό φως των δαυλών θα συνεχίσετε το επικίνδυνο ταξίδι που ξεκινήσατε με τον "Αδερφό του Λύκου" και το "Περιπλανώμενο Πνεύμα".


Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο,Όσκαρ Ουάιλντ, Εκδόσεις Άγκυρα

Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο,Όσκαρ Ουάιλντ, Εκδόσεις ΆγκυραΠερίληψη

Ένας ερωτευμένος φοιτητής πιστεύει ότι θα κερδίσει την αγαπημένη του μόνο αν της προσφέρει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο που του έχει ζητήσει.
Είναι όμως χειμώνας και η κόκκινη τριανταφυλλιά δεν πρόκειται ν' ανθίσει.
Ένα αηδόνι που βλέπει το φοιτητή να υποφέρει για την αγάπη του συγκινείται τόσο που αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να τον βοηθήσει. Tο αηδόνι αυτό πιστεύει ότι η αγάπη είναι το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο και αξίζει κάθε θυσία...

 

 

Ο ήλιος βούλιαξε στα χιόνια,Χρήστος Ταρναράς, Εκδόσεις Εντός

Ο ήλιος βούλιαξε στα χιόνια,Χρήστος Ταρναράς, Εκδόσεις ΕντόςΠερίληψη

Ήταν απόγευμα. Η μάνα του καθόταν κι έγνεθε - ήθελε να φτιάξει μια μπελερίνα. Ερχόταν χειμώνας. Τα έλατα είχαν πολλά κουκουνάρια. Αυτό σήμαινε βαρυχειμωνιά. Έπρεπε να ντύνεται καλά, όλη μέρα στα πρόβατα, όλη μέρα έξω. Εκεί κοντά της, καταγής καθόταν κι έπαιζε το μωρό. Μα αυτό μπουσούλισε, μπουσούλισε, βρήκε την πόρτα ανοιχτή και βγήκε έξω απ' την αυλή τους χωρίς να το πάρει είδηση. Μπουσούλησε ακόμα λίγο και έφτασε κοντά σ' ένα έλατο. Μικρό ήταν, δυο-τριών χρονών. Είχε λεπτό κορμό και τα κλαδιά του ανοίγονταν ψηλά, λεπτούλια κι αδύνατα. Ακούμπησε πάνω του και στάθηκε όρθιο. Γέλασε και βιάστηκε ν' αφήσει τα χέρια του. Παραλίγο να χάσει την ισορροπία του, τραμπαλίστηκε δώθε-κείθε, δώθε-κείθε και φοβισμένο αγκάλιασε το δέντρο. Το μουτράκι του ακούμπησε στον κορμό του, μύρισε τη μυρωδιά του και η γλωσσίτσα του ακούμπησε στο ρετσίνι. Αυτή η γεύση τυπώθηκε στην καρδιά και στο μυαλό του και από τότε σε όλη του τη ζωή, κάθε φορά που κατόρθωνε κάτι σπουδαίο, γέμιζαν τα σωθικά του μυρωδιά έλατου και το στόμα γεύση από ρετσίνι.

Τα βιώματα και οι αναμνήσεις όσων μεγάλωσαν στην ελληνική επαρχία μεταφέρονται από το Χρ. Ταρναρά μέσα από την περιγραφή της ζωής ενός νέου που μεγαλώνει μακριά από το άγχος και τα σκούρα τοπία της μεγαλούπολης. Μια ζωή με περισσό μόχθο και κόπο, ανταμείβεται από τα αγαθά που προσφέρει η γη και η διαβίωση μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας τοπικά γλωσσικά ιδιώματα και εκφράσεις, ο συγγραφέας παραθέτει πλήθος εθίμων και παραδόσεων που εξακολουθούν να απαντώνται στην ελληνική ύπαιθρο. Αξίες που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου μέσα από τη ζωή στη μεγαλούπολη, ζωντανεύουν ξανά μέσα από τις σελίδες ενός αφηγήματος με πλούσια λαογραφική αξία. Ο Χρήστος Ταρναράς "ζωγραφίζει" με την πένα του παραστάσεις πανέμορφες που ηρεμούν το πνεύμα, μακριά από το άγχος της μεγάλης πόλης. Ο ήρωας, αγνός κι αξιαγάπητος, μεταφέρει στον αναγνώστη τα πρότυπα και τις αξίες μιας περιόδου που απέχει από τη σημερινή απάνθρωπη εποχή.

 


Αγγελική και Λουίτζι - Mια αληθινή, συγκλονιστική ιστορία αγάπης,Νάνσυ Παυλοπούλου, Εκδόσεις Λιβάνη

Αγγελική και Λουίτζι - Mια αληθινή, συγκλονιστική ιστορία αγάπης,Νάνσυ Παυλοπούλου, Εκδόσεις ΛιβάνηΠερίληψη

Μια αληθινή, συγκλονιστική ιστορία αγάπης
Θα τελείωνε άραγε ποτέ αυτός ο πόλεμος; Θα ερχόταν η μέρα που ελεύθεροι και οι δύο θα ένωναν τις ζωές τους;
Το πλοίο που θα τον έπαιρνε μακριά θα απέπλεε, όπως της είπε, στις οχτώ το βράδυ. Όταν έφτασε εκείνη η ώρα ένιωσε ένα σφίξιμο στην καρδιά. Έκλεισε τα μάτια και του είπε νοερά αντίο. Όμως και η ίδια είχε σαλπάρει την ίδια ώρα, χωρίς να το ξέρει, για ένα μοναχικό και σκληρό ταξίδι που θα διαρκούσε μια ζωή.
Χειμώνας του '41 στην Πάτρα. Στους δρόμους της πόλης, εκεί όπου παραμόνευαν η δυστυχία και ο θάνατος, έστησε και ο έρωτας καρτέρι...
Θύματά του δυο νέοι άνθρωποι, δυο ορκισμένοι εχθροί. Ο Ιταλός Λουίτζι είχε έρθει στην Ελλάδα ως κατακτητής, μα έμελλε να φύγει δέσμιος μιας μεγάλης, αξεπέραστης αγάπης. "Όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα έρθω για να παντρευτούμε", υποσχέθηκε στη λατρεμένη του Αγγελική πριν την αποχωριστεί.
Μα η ζωή και η μοίρα είχαν αλλιώς αποφασίσει... Εκείνος για μια ζωή θα αναζητούσε απελπισμένος τα ίχνη της, κι εκείνη θα έμενε ολομόναχη να τον περιμένει...
Το συγκλονιστικό και απροσδόκητο φινάλε γράφτηκε πενήντα εφτά χρόνια αργότερα... Η αγάπη τους είχε πια νικήσει το χρόνο και η συγκινητική ιστορία τους έκανε το γύρο του κόσμου.

 

Πηγή www.biblionet.gr, μια υπηρεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου


stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση