Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

Η Γιορτινή βραδυά..

Ek02Το βράδυ της Τρίτης 18 Ιουνίου 2013 αποχαιρετίσαμε για πάντα τα γυμνασιακά μας χρόνια σε μια όμορφη, ρομαντική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αυλή του σχολείου μας.

Την οργάνωση της γιορτής είχαν αναλάβει να φέρουν εις πέρας οι μαθητές και οι καθηγητές της ομάδας του Πολιτιστικού Προγράμματος Αποχαιρετώντας τα Γυμνασιακά μας χρόνια παίρνουμε μαζί μας τους καρπούς της Βιβλιοθήκης μας.

Ek03

Ήταν όλοι εκεί... Οι μαθητές, που ήταν και τα τιμώμενα πρόσωπα, οι γονείς τους και τα οικεία τους πρόσωπα, οι καθηγητές και όλοι όσοι εργάζονται στο σχολείο μας, κοπιάζοντας καθημερινά για να προσφέρουν ό,τι καλύτερο για την άριστη λειτουργία αυτού του μικρού "μελισσιού" που λέγεται 9ο Γυμνάσιο Βόλου.

Το πρόγραμμα άνοιξαν και παρουσίασαν οι μαθήτριες του προγράμματος:.

Ιωάννα Κερμελιώτη, Γ2 και Αγγελική Κομίνη, Γ2.

Συμμετείχαν οι μαθητές του προγράμματος :

Πέτρος Αγγελόπουλος, Γ1, Αθανασία Δάρα, Γ1, Ανέλ Ευφραιμίδη, Γ1, Βασιλική Κατούνη, Γ2, Μαρία Κομίνη, Γ2, Μιχάλης Κυριαζής, Γ3, Βέρα Λούμα, Γ3, Μαριαλένα Μπούτλα, Γ2, Βάσω Μπιλιούρη, Γ3, Θανάσης Παπανικολάου, Γ3, Γιώργος Σινούλης, Γ3, Αλεξία Στύλα, Γ4.

Μουσική έπαιξαν οι μαθητές της σχολικής μπάντας. Συμμετείχαν στη μπάντα οι μαθητές του προγράμματος: 

Ek04

Πιάνο : Γιάννης Θεοδοσίου, Γ2Ντραμς : Κώστας Ανδρικάκης, Γ1, Ηλεκτρικές Κιθάρες : Δήμητρα Τζαλαβρέτα, Γ4, Γιώργος Καραγιάννης, Γ2 και Δημήτρης Κουτσόπουλος, Γ2, Φωνές : Καραχάλιος Δήμος, Γ2, Μακούχα Βέρα, Γ2, Σκοτεινιώτη ? Σταφυλά Βαγγελίτσα, Γ4, Στατήρα Χριστίνα, Γ4, Τελοπούλου Θάλεια, Γ4, Τόλιου Κωνσταντίνα, Γ4, Τσελεπή Ιωάννα, Γ4, Χατζηπλάκη Πωλίνα, Γ4 και ο άνθρωπός μας, αυτός που φρόντιζε όλες τις ανάγκες μας ο : Αποστόλης Καζόγλου, Γ2.

Στον ήχο: κος Κώστας Καλαντζής και Αποστόλης Καζόγλου, Γ2.Ek05

Ρύθμιση μουσικών οργάνων και τελευταίες συμβουλές για την εκδήλωση: κος Ανδρικάκης.

Στον υπολογιστή: Αλέξανδρος Κούρτης, Γ2.

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους κοπίασαν για μια σχολική χρονιά για την παραγωγή όλου αυτού του υλικού.

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους βοήθησαν:

Τον κο Κώστα Καλαντζή και τον κο Ανδρικάκη, για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφεραν στο νευραλγικό σημείο της ηχητικής επένδυσης της εκδήλωσης

Ek15Τον π.Αμβρόσιο Γκιώνη, για την "κατάληψη" που κάναμε στο εργαστήριό του για κάνουμε πρόβες με την μπάντα,

Τους συναδέλφους, κο Νίκο Ακρίβο, κα Ασπασία Βαλασσά, κα Βάνα Γαλανοπούλου, κα Χριστίνα Ζησοπούλου, κα Νικόλ Κατσίκη, κα Εύα Πατελοδήμου και κα Αντιγόνη Σδρόλια, που μας στήριξαν στις πρόβες (ξέρουν εκείνοι...),

Την κα Λαμπροπούλου, για την πολύτιμη βοήθειά της στο να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της προβολής των videos,

Την κα Μαρία Καρκαλέτσου και τον κο Γιώργο Τσούπα για το φωτογραφικό υλικό που μας εξασφάλισαν σαν αναμνήσεις από την εκδήλωση

Τον κο Γιώργο Τσούπα, για την παροχή του υπολογιστή του και λοιπού ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την διεξαγωγή της εκδήλωσης (και όχι μόνο), 

Ek01

Την κα Σταυρούλα και την κα Μηλίτσα, για το ότι μια ακόμη φορά ήταν όλα έτοιμα και καθαρά (ήρθαν, όπως πάντα πρώτες και έφυγαν τελευταίες),

Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Βόλου, για την ηθική, συναισθηματική και οικονομική στήριξη, καθώς για το ότι μας δρόσισε με τα παγωτάκια που μας προσέφερε την όμορφη εκείνη καλοκαιρινή βραδυά, 

Το 7ο Γυμνάσιο Βόλου, για παροχή εξοπλισμού και τέλος,

Τη Διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας για την στήριξή της (και την υπομονή της) όσο διάστημα κάναμε πρόβες στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΔΕ.

Η ομάδα των καθηγητών του προγράμματος: Νίκος Αγγελόπουλος, Διευθυντής, Βάσω Βούλγαρη, ΠΕ20, Σταύρος Γαρουφαλής, Υποδιευθυντής.

Υπεύθυνη προγράμματος και εκδήλωσης: Βάσω Βούλγαρη


Ας ξαναθυμηθούμε τη βραδυά εκείνη...

(Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πρόγραμμα της γιορτής...)

 

Παρουσίαση : Ιωάννα Κερμελιώτη και Αγγελική Κομίνη

Λίγα λόγια για τη δράση μας?

Η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί νέες μορφωτικές και κοινωνικές πρακτικές. Το σχολείο σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να παρέχει ποιότητα ανθρωπιστικής παιδείας. Η επαφή με την λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική και τις τέχνες συμβάλλουν σημαντικά στην παιδαγωγική διαδικασία σαν το άριστο εργαλείο για την καλλιέργεια αισθητικής αγωγής, την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της δημιουργικής έκφρασης και την προώθηση στοιχείων πολιτισμού. 

  • Επιθυμία μας ήταν να έχουν οι μαθητές μας μέσα από τη δράση αυτή:
  • Επαφή, μέσω της έρευνας, με την βιβλιοθήκη του σχολείου και με το βιβλίο σαν εργαλείο έρευνας,
  • Την δυνατότητα να γνωριστούν με τους μεγάλους λογοτέχνες της χώρας μας,
  • Την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες πολιτισμού και καλλιτεχνικής φύσης.

Χωρίσαμε το πεδίο έρευνας σε τέσσερις θεματικές ενότητες :

  • Φθινόπωρο ? Φιλία (Τμήμα Γ1)
  • Χειμώνας ? Αγάπη (Τμήμα Γ2)
  • Άνοιξη ? Αισιοδοξία (Τμήμα Γ3)
  • Καλοκαίρι ? Όνειρα (Τμήμα Γ4)

Οι μαθητές ερεύνησαν και εντόπισαν το σχετικό υλικό μέσα από τη λογοτεχνία, την ποίηση και τις υπόλοιπες τέχνες και παρήγαγαν, σαν μικροί συγγραφείς, ποιητές, μουσικοί, ζωγράφοι και φωτογράφοι το δικό τους υλικό. Το υλικό αυτό δημοσιεύεται στον ιστότοπο (site) της βιβλιοθήκης μας, εμπλουτίζοντας έτσι το έντυπο υλικό της σχολικής μας βιβλιοθήκης με ηλεκτρονικό.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι μας στις εποχές και στις αξίες?


Φθινόπωρο

Το Φθινόπωρο είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης, η ενδιάμεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα.

Αστρονομικά, ξεκινά στο Βόρειο ημισφαίριο κατά την φθινοπωρινή ισημερία, στις 21 Σεπτεμβρίου και τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου.

Στην εύκρατη ζώνη το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής. Τα φυλλοβόλα δένδρα χάνουν το φύλλωμά τους, τα χρώματα στη φύση είναι διαφορετικά και ξεκινούν οι πρώτες βροχές, που προετοιμάζουν το έδαφος για την επερχόμενη σπορά.  

Για να ακούσουμε τι έχουν τα παιδιά να μας πουν?


Σκέψεις για το Φθινόπωρο, ένα κείμενο της Αθανασίας Δάρα

Ek10Το φθινόπωρο διαδέχεται την εποχή του καλοκαιριού και είναι μια πολύ ξεχωριστή εποχή. Οι φωνές των παιδιών που αντηχούν από τα σχολεία καθώς οι διακοπές έχουν τελειώσει και τα παιδία «επιστρέφουν στα θρανία». Έχουν μήνες να ειδωθούν μεταξύ τους. Στο προαύλιο του σχολείου διηγούνται τα νέα τους και οι φιλίες αναζωπυρώνονται, αναγεννιούνται. Στην ατμόσφαιρα υπάρχει μόνο χαρά και ένα αίσθημα ανυπομονησίας πλανιέται στον αέρα και μοιάζει να προέρχεται από τα ίδια τα παιδιά τα οποία επιθυμούν να επιστρέψουν στις παλιές τους παρέες και συνήθειες που τους δίνουν ευχαρίστηση. Πραγματικά κανείς δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει πως το φθινόπωρο είναι μια εποχή αναζωογόνησης τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τη φύση. Μια εποχή κατάλληλη για αλλαγές η οποία κρύβει μια πραγματική μαγεία και ενώνει τους ανθρώπους, γιατί μας δείχνει πως με τη σκληρή δουλειά μόνο μπορούμε να απολαύσουμε καρπούς και πως δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε στις δύσκολες περιπτώσεις αφού μετά από το μαρασμό τα πάντα ξανανθίζουν και γίνονται πιο δυνατά.


Φιλία

Ο Αριστοφάνης είπε : Τον φίλο σου πρέπει να τον προσέχεις σαν τον εαυτό σου, γιατί ο φίλος σου είναι ένας άλλος σου εαυτός, ενώ ο απλός, καθημερινός Έλληνας λέει : δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι.

Ας αφήσουμε τα παιδιά να μας μιλήσουν με τα δικά τους λόγια?


Τι είναι Φιλία, ένα κείμενο του Πέτρου Αγγελόπουλου

Ek11Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι συνοδοιπόρος μου, όχι μόνο στις εύκολες και ευχάριστες στιγμές, αλλά επίσης στις αναπόφευκτες περιόδους θλίψης και δυσκολίας. Σε μια γνήσια φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, ώστε να υπάρχει ώρα και χώρος για να εκφραστούν όλοι. Ο καλύτερος φίλος είναι αυτός που δε φοβάται να μας πει την αλήθεια, αν πιστεύει ότι σε κάτι έχουμε παρεκτραπεί. Είναι όμως παράλληλα έτοιμος να σεβαστεί τις επιλογές μας, έστω και αν διαφωνεί, χωρίς να φύγει από το πλευρό μας.


Για τους Φίλους, ένα κείμενο της Ανέλ Ευφραιμίδη

Ek12Κατά τη γνώμη μου σε μια φιλία υπάρχουν οι αληθινοί φίλοι (κολλητοί που λέμε) και οι απλοί γνωστοί? Ξέρουμε όλοι τι πρέπει να κάνει ένας φίλος για να είναι πρέπει να μη σε προδίδει να μη λέει ψέματα να σε βοηθάει κ.ά.

Πως όμως βρίσκεις έναν τέτοιον φίλο? Τι πρέπει να κάνεις για να τον  κερδίσεις?...

Καταρχάς έναν τέτοιον φίλο τον γνωρίζουμε όταν εμείς περνάμε από ένα δύσκολο στάδιο της ζωής μας ή είμαστε στενοχωρημένοι κ εκείνος μας κάνει να ξεχνάμε για λίγο τα προβλήματα μας και να γελάμε μαζί του. Αυτός μπορεί να ανήκει στη κατηγορία των φίλων που ανέφερα παραπάνω, στους γνωστούς. Μπορεί να είναι ένας απλός γνωστός φίλος που να τον έχεις παραμελήσει και όταν θα θες βοήθεια, να στη δώσει χωρίς να του τη ζητήσεις ή να τη περιμένεις. Σίγουρα όμως αν σου συμβεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν έχεις κολλητούς, φίλους που σε στηρίζουν.

Προχωρώντας λοιπόν στην απάντηση της ερώτησης που έθεσα θα απαντήσω λέγοντας ότι για κανέναν άνθρωπο δεν πρέπει να αλλάζουμε τον χαρακτήρα μας μονό και μονό για να γίνουμε φίλοι του. ΑΥΤΟΣ είναι ο πρώτος κανόνας της φιλίας, ένας αληθινός φίλος πρέπει να σε δέχεται όπως είσαι! Όταν, λοιπόν, θεωρείς ότι έχεις βρει τον κατάλληλο άνθρωπο απλά θα προσπαθείς να περνάς περισσότερο χρόνο μαζί του, για να  τον μάθεις και να τον αγαπήσεις και με τα πλεονεκτήματα του αλλά φυσικά και με τα μειονεκτήματα του.


Video :

Καθημερινή ζωή στο σχολείο

hol05

hol07

Τραγούδια από την Μπάντα :

 

Φιλαράκι, Σοφίας Βόσσου και The Wall, Pink Floyd


Χειμώνας
 

Ο χειμώνας είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης και είναι η ψυχρότερη εποχή του έτους. Αστρονομικά, ξεκινά με το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου στο Βόρειο Ημισφαίριο τελειώνει κατά την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο.

Τα σπίτια ντύνονται τα ζεστά τους ενδύματα, έρχονται τα πρώτα χιόνια, μα και η πιο αγαπημένη γιορτή σε όλο τον κόσμο : Τα Χριστούγεννα!


Χειμώνας, ένα ποίημα του Αλέξανδρου Κούρτη, απαγγέλλει η Βάσω Μπιλιούρη

Ek09Κρύο, χιόνι και βροχή,

είναι χειμώνας βαρύς.

Άσπρα τα ατελείωτα βουνά

από το χιόνι το πολύ,

μαύρη έχει γίνει η θάλασσα 

από την τρικυμία την τρελή.

 

Κρύο κάνει τσουχτερό, πολύ,

στης Ηπείρου το βουνό, το τρανό,

και στης Κρήτης το νησί, 

χιόνι και βροχή ούτε που έχουν φανεί.

 

Είναι χειμώνας βαρύς 

και το ξέρουνε πολλοί 

πως, αρκούδα δεν θα δεις

γιατί έχει πέσει να κοιμηθεί.

 

Δεκέμβρης, Γενάρης, Φλεβάρης,

είναι οι μήνες οι τρελοί, 

για αυτό τρέχα να κρυφτείς

στου σπιτιού σου την θαλπωρή.

 

Χειμώνας είναι και το ξέρω,

στο σπίτι μου είμαι κλεισμένος,

μα ελπίζω πως η άνοιξη θα 'ρθεί

προτού ξημερώσει το πρωΐ.

 

Μα σαν δω πουλί να πετεί

στου ουρανού την ελευθερία,

θα ξέρω πως άνοιξη θα έχει 'ρθεί

προτού ξημερώσει το πρωΐ.


Αποσπάσματα από τη Λογοτεχνία, διαβάζει η Μαριαλένα Μπούτλα

Ek08-Άρχισε να χιονίζει τη νύχτα πριν την Πρωτοχρονιά. Αυτή τη φορά οι μικροσκοπικές νιφάδες δε διαλύονται στο βραχώδες έδαφος του ξέφωτου. Το επόμενο πρωί κοιτάζαμε την απέναντι μεριά του λευκού λιβαδιού που λαμπίριζε.

-Το χιονοδρομικό κέντρο στην κορυφή του βουνού των Κενταύρων ήταν κυριολεκτικά ένα μπαλκόνι με πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού.

-Έφτασε δέκα λεπτά νωρίτερα και η πλατεία ήταν ένα τοπίο ονειρικό, κατάλευκο, βουτηγμένο στην ομίχλη που λαμπύριζε με μια εσωτερική μαργαριταρένια λάμψη. Εδώ πάνω θα πρέπει να χιόνιζε όλη νύχτα γιατί τα κλαδιά των ελάτων λύγιζαν από το φορτίο τους και στο έδαφος ήταν στρωμένος ένας απάτητος λευκός μανδύας. Και το χιόνι εξακολουθούσε να πέφτει αθόρυβο, πυκνό μες την απόκοσμη σιγαλιά, σαβανώνοντας την κοιμισμένη πλάση. Γύρω δεν υπήρχε ψυχή. Ακόμα και το καστράκι στην άκρη της πλατείας ήταν σκοτεινό, κλεισμένο στο καβούκι του, αν και μπροστά του ήταν παρκαρισμένα δυο αυτοκίνητα.  

 

Αγάπη

Τι είναι η αγάπη; Δεν είναι συμπόνια μήτε καλοσύνη. Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει κι αυτός που συμπονάει. Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται. Μα στην αγάπη είναι ένας. Σμίγουν οι δύο και γίνονται ένα. Δεν ξεχωρίζουν. Το εγώ κι εσύ αφανίζονται. ΑΓΑΠΩ ΘΑ ΠΕΙ ΧΑΝΟΜΑΙ...

Αυτά είπε ο Νίκος Καζατζάκης?


Ο Χειμώνας έχει κρύο και είναι καιρός για δύο, ένα κείμενο του Γιάννη Θεοδοσίου, διαβάζει ο Μιχάλης Κυριαζής

Ek16Φαίνεται ότι η εποχή της αγάπης πλησιάζει γρήγορα, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει απότομα. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι περνούν πιο μοναχικά και θέλουν μια σχέση όταν ο καιρός είναι ψυχρός. Περίεργο που ο καιρός έχει επίδραση στην αγάπη; Δεν είναι στην πραγματικότητα! Γυναίκες και άντρες έχουν αυτό το συναίσθημα της επιθυμίας να αγκαλιάζουν κάποιον, όταν ο άνεμος σηκώνεται και αρχίζει να χιονίζει.

Υποθέτω ότι αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως το να θέλει ένα άτομο κάποιον ή κάποια κοντά του το χειμώνα είναι στη φύση του ανθρώπου! Είναι ένα από τα αρχαία ένστικτα του ανθρώπου, το να δημιουργεί σχέσεις σε δύσκολες περιόδους...


Σ? αγαπώ, ένα ποίημα της Μυρτιώτισσας, απαγγέλει η Μαρία Κομίνη (Το ποίημα μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις)

Ek07Σ' αγαπώ, δεν μπορώ
Τίποτ' άλλο να πω
Πιο βαθύ, πιο απλό
Πιο μεγάλο!

Μπρος στα πόδια σου εδώ
Με λαχτάρα σκορπώ
Τον πολύφυλλο ανθό
Της ζωής μου

Τα δυο χέρια μου, να...
Στα προσφέρω δετά
Για να γείρεις γλυκά
Το κεφάλι 

Κι η καρδιά μου σκιρτά
Κι όλη ζήλια ζητά
Να σου γίνει ως αυτά
Προσκεφάλι 

Ω μελίσσι μου, πιες
Απ' αυτόν τις γλυκές
Τις αγνές ευωδιές
Της ψυχής μου! 

Σ' αγαπώ τι μπορώ
Ακριβέ να σου πω
Πιο βαθύ, πιο απλό
Πιο μεγάλο;


Ek06

Απόσπασμα από τον Ύμνο της Αγάπης, διαβάζει η Βασιλική Κατούνη 

...Εκείνος που αγαπάει έχει μακροθυμία, έχει και καλοσύνη, εκείνος που αγαπάει δε ζηλοφθονεί, εκείνος που αγαπάει δεν κομπάζει ούτε περηφανεύεται, είναι ευπρεπής, δεν είναι εγωιστής ούτε ευερέθιστος, ξεχνάει το κακό που του έχουν κάνει. Δε χαίρεται για το στραβό που γίνεται, αλλά μετέχει στη χαρά για το σωστό. Εκείνος που αγαπάει, όλα τα ανέχεται, σε όλα εμπιστεύεται, για όλα ελπίζει, όλα τα υπομένει.

Ποτέ η αγάπη δεν θα πάψει να υπάρχει... 

 


Video :

Σχολικές Δράσεις

Εκδρομή στα Τρίκαλα

hol02

hol04


Τραγούδια από την μπάντα :

Someone like you και People are strange


Άνοιξη

Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης. Αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο, περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου.

Η αξονική κλίση της γης στρέφει το βόρειο ημισφαίριο προς τον ήλιο και το φως της ημέρας διαρκεί περισσότερο ή ακριβώς 12 ώρες. Το ημισφαίριο αρχίζει να ζεσταίνεται σημαντικά γεγονός που ευνοεί την ανθοφορία και τη φυτική ανάπτυξη. Το χιόνι (αν υφίσταται) αρχίζει να λιώνει και τα ποτάμια ή οι χείμαροι φουσκώνουν.

Τότε έρχεται η όμορφη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα?


Αποσπάσματα από το ποίημα Τα ετεροθαλή του Οδυσσέα Ελύτη, απαγγέλει η Βέρα Λούμα

Ek13Άνοιξη θρύψαλο μενεξεδί

Άνοιξη χνούδι περιστέρας

Άνοιξη σκόνη μυριόχρωμη[?]

Άνοιξη πίκρισμα του σκίνου[?]

Άνοιξη σουσάμι αόρατο[?]

Άνοιξη μυρμηγκιά της μέρας

Άνοιξη αίμα του βολβού

Άνοιξη οπλοπολυβόλο απύλωτο

Στων ωραίων γυναικών τα χέρια

Όπου τύχει

Ριπές θανάτου[?]

Στων ωραίων γυναικών τα χέρια

Τα δυνατά λουλούδια με τον ήλιο μέσα τους[?]

Άνοιξη τσίτι τσιτωμένο

Άνοιξη σφήκα του χεριού[?]

Άνοιξη μούρο αδάγκωτο

Άνοιξη βιδωτό φιλί

Άνοιξη χάσμα της λιποθυμιάς[?]

Άνοιξη άνοιξη σαλπάροντας

Άνοιξη άνοιξη σημαιοστόλιστη

Άνοιξη «αντίο αντίο παιδιά!»


Αισιοδοξία

Στο ποίημά του Αγάπη σε κάθε βήμα ο Ντάρσαν Σινγκ γράφει :

Τα χτυπημένα απ' το φθινόπωρο μονοπάτια

ξαφνικά

άνθισαν και λουλούδισαν,

Σ' όποια κατεύθυνση και να στραφεί ο

Αγαπημένος

υπάρχει μονάχα άνοιξη εκεί.


Λίγο Ακόμα, ένα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη, απαγγέλει ο Θανάσης Παπανικολάου (Το ποίημα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης) 

Ek14Λίγο ακόμα θα ιδούμε, λίγο ακόμα θα ιδούμε,

τις αμυγδαλιές ν? ανθίζουν,

τις αμυγδαλιές ν? ανθίζουν,

τις αμυγδαλιές ν? ανθίζουν.

 

Λίγο ακόμα θα ιδούμε, λίγο ακόμα θα ιδούμε,

τα μάρμαρα να λάμπουν,

να λάμπουν στον ήλιο,

τη θάλασσα να κυματίζει.

 

Λίγο ακόμα να σηκωθούμε,

Λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα.

 

Λίγο ακόμα θα ιδούμε, λίγο ακόμα θα ιδούμε,

τα μάρμαρα να λάμπουν,

να λάμπουν στον ήλιο,

τη θάλασσα να κυματίζει.

 

Λίγο ακόμα να σηκωθούμε.

Λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα.

Λίγο ακόμα να σηκωθούμε.

Λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα.

 

Video :

Παρέλαση 25ης Μαρτίου

Εκδρομή στα Γιάννενα

hol09

hol08

Τραγούδια από την μπάντα :

Nothing else matters και Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα

 

Καλοκαίρι

Στην μετεωρολογία το καλοκαίρι καθορίζεται συμβατικά ως η περίοδος που περιλαμβάνει για το Βόρειο ημισφαίριο τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και διαρκεί από το θερινό ηλιοστάσιο έως τη φθινοπωρινή ισημερία.

Κατά την διάρκεια του, το Βόρειο ημισφαίριο ξεπερνά σε άνοδο της θερμοκρασίας τους υπόλοιπους μήνες.

Έρχονται οι διακοπές, τα μπάνια στη θάλασσα και οι παρεούλες στην ακρογιαλιά?


Καλοκαίρι, ένα ποίημα της Αθηνάς Δρόσου ? Μάλλιου, απαγγέλει η Βάσω Μπιλιούρη

Η Αθηνά Δρόσου-Μάλλιου γεννήθηκε το 1923 στη Ζίτσα Ιωαννίνων και πέθανε το 1989. Εργάστηκε ως δασκάλα σε διάφορα σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων. Ασχολήθηκε με την ποίηση και την πεζογραφία. Έγραψε ποιήματα για τα παιδιά του Δημοτικού. Αρκετά μελοποιήθηκαν και δημοσιεύτηκαν σε μουσική ανθολογία.


Καλοκαίρι

Ek09Καλοκαίρι. Πώς μ' αρέσει
η χρυσή εποχή.
Φρούτα άφθονα και υγεία,
στην ωραία εξοχή.

 

Τρέχουμε, χοροπηδούμε
στο λιβάδι, στο βουνό,
στην πηγούλα για να πιούμε
κρύο, δροσερό νερό.

 

Πώς μ' αρέσει να θαυμάζω
του Θεού τις ομορφιές,
τη μοσχοβολιά του πεύκου,
το θυμάρι, τις ελιές.

 

Και στο θρόισμα των φύλλων
στου ανέμου την πνοή
σιγοψέλνουνε τα χείλη
μυστικά μια προσευχή.

 

Όνειρα

Στο ποίημά του Ειρήνη, ο Γιάννης Ρίτσος γράφει :

Τ? όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη

Τ? όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη

Τα λόγια της αγάπης κάτω απ? τα δέντρα είναι η ειρήνη.


I have a dream, απόσπασμα του διάσημης ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, διαβάζει η Αλεξία Στύλα

Ek19"Έχω ένα όνειρο ότι κάποια μέρα τα τέσσερα παιδιά μου θα ζήσουν σε μια χώρα όπου δεν θα κρίνονται από την απόχρωση του δέρματός τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους... Ότι μια μέρα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορούν να ενώσουν τα χέρια τους μαζί με τα λευκά παιδιά σαν αδέλφια... Εκείνο για το οποίο η δικιά μας γενιά θα μετανιώσει πικρά δεν θα είναι τόσο η σκληρότητα και οι αδικίες των κακών ανθρώπων, όσο η απαράδεκτη σιωπή των καλών..."

ΜάρτινΛούθερΚίνγκ, 1963

I have a dream


Είπαν για τα Όνειρα, διαβάζει ο Γιώργος Σινούλης

Ek18Τίποτα δεν μπορεί να δημιουργήσει το μέλλον καλύτερα από ένα όνειρο...

Βίκτωρ Ουγκώ

Μπορείς να πεις πως είμαι ένας ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος?

Τζον Λένον, Imagine

Ναι, είμαι ένας ονειροπόλος. Γιατί ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει το δρόμο του με το φεγγαρόφωτο, και να δει το χάραμα πριν από τον υπόλοιπο κόσμο.          

Όσκαρ Ουάιλντ

?Ονειρέψου, ονειρέψου, ονειρέψου μέχρι τα όνειρά σου να γίνουν πραγματικότητα?

Aerosmith, Dream On

 

Video :

Ταξίδι στη Γερμανία

Θεατρική παράσταση Ελένη

hol03hol06

Τραγούδια από την μπάντα :

Dust in the wind και Knockin? on heaven?s door

 

Τέλος, μέσα από την παιδαγωγική μας ομάδα, με δειλά βήματα, σχηματίστηκε μια σχολική μπάντα αποτελούμενη από μουσικά όργανα (τρεις ηλεκτρικές κιθάρες, ένα πιάνο και ντραμς) και μια μικρή χορωδία μαθητριών, η οποία ήρθε σε επαφή με έλληνες και ξένους μουσικούς που έγραψαν μουσική σχετική με τη θεματολογία μας. Η μπάντα έκανε πρόβες καθημερινά και η όρεξη, ο ζήλος και η χαρά για δημιουργία ήταν διάχυτη στους μικρούς «μουσικούς» μας.


Video :

Οι πρόβες μας

hol01

Τραγούδι από την μπάντα :

Just hold me

 

Και τώρα θα ακούσετε το τραγούδι που έγραψε η ομάδα του προγράμματος σε μουσική του Διονύση Τσακνή στο τραγούδι Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον

Τραγούδι από την μπάντα :

Η Μπαλάντα του Αποχαιρετισμού

 

Εδώ κάπου τελειώσαμε. Καλούμε το Διευθυντή μας να κλείσει αυτή τη μικρή αποχαιρετιστήρια γιορτή, αφιερωμένη στους φετινούς απόφοιτους και να μοιράσει τα αναμνηστικά λευκώματα.

Καληνύχτα σας...

stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση