Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

witer 

Σήμερα γνωρίσαμε από κοντά μια συγγραφέα..

 

Η κα Ασημένια Σαράφη, είναι μια Βολιώτισσα συγγραφέας, με αγάπη για τη λογοτεχνία για τα παιδιά.

Με χαρά δέχτηκε την πρόταση των υπεύθυνων καθηγητριών μας για μια συνάντηση μαζί της.

Η συζήτηση μαζί της ήταν ευχάριστη και μας έμαθε πολλά..

 

Μοιραστήκαμε μαζί της τις ιδέες - προτάσεις της ομάδας μας για το πως θα μπορούσαν οι μαθητές να έρθουν πιο κοντά στο βιβλίο μέσα από δραστηριότητες του σχολείου, όπως :

  • Να διδάσκονται στο σχολείο ολόκληρα λογοτεχνικά κείμενα και όχι αποσπάσματα, έτσι ώστε να βλέπουμε τους ήρωες να εξελίσσονται και να γνωρίζουμε την ολόκληρη την πλοκή..
  • DSC 0088Κάθε δεύτερη Παρασκευή στο σχολείο να υπάρχει ημέρα "Φιλαναγνωσίας" με βιωματικές δραστηριότητες..
  • Οι μαθητές να ανταλλάσουν μεταξύ τους τα αγαπημένα τους βιβλία έτσι ώστε να μπορούν να μοιραστούν μια αγαπημένη τους ιστορία με τους φίλους τους..
  • Να οργανωθούν βιβλιοπαρουσιάσεις από τους μαθητές, όπου το κάθε παιδί θα παρουσιάζει στα υπόλοιπα το αγαπημένο του βιβλίο..
  • Αντί να εξετάζονται προφορικά ή να γράφουν διαγωνίσματα οι μαθητές, να κάνουν σε κάθε μάθημα δύο εργασίες που θα έχουν σαν προϋπόθεση την έρευνα, διαδικτυακή ή βιβλιογραφική..

 

Επίσης, συζητήσαμε μαζί της..

Πως φαντάζομαι ένα συγγραφέα;

  • DSC 0091Είναι ένας ξεκούραστος, ήρεμος, χαλαρός άνθρωπος,που γράφει από χόμπι..
  • Είναι ένας άνθρωπος ευαίσθητος, γεμάτος συναισθήματα..
  • Είναι προβληματισμένος..
  • Αισθάνεται τη ανάγκη να αλλάξει τα πράγματα και να περάσει μέσα από τα βιβλία του μηνύματα..
  • Έχει φαντασία..
  • Κάνει κάτι που αγαπά ο ίδιος πολύ..
  • Το έργο του έχει κοινωνική διάσταση..


DSC 0092Τέλος, μας χάρισε ένα βιβλίο της, το "Αρόδο", για να το διαβάσουμε στην ομάδα και να το μοιραστούμε με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου στη σχολική μας βιβλιοθήκη. Μας υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει, σε μια νέα συνάντηση μαζί μας, για νέα, συγγραφικά ταξίδια..



Αρόδο (απόσπασμα)

arodoΤο νησί απείχε πολύ από τη στεριά και, άρα, ήταν ανέκαθεν αρόδο, μόνο που μέχρι τότε δεν το είχε συνειδητοποιήσει κανείς. Είχε κάμποσους μόνιμους κατοίκους, πολλά όμορφα τοπία κι έναν φάρο, που τον άναβε, ένας από χρόνια νεκρός φαροφύλακας. Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες του έσπευδαν να θαυμάσουν το κάστρο, το εγκαταλελειμμένο οθωμανικό λουτρό, το ιερό της θεάς Δήμητρας, τα πολλά ετοιμόρροπα μεσαιωνικά σπίτια κι έναν λιμένα που δεν επρόκειτο να επεκταθεί ποτέ. Εν τω μεταξύ, ένα καταστροφικό κοπάδι κατσίκια συνέχιζε ανενόχλητο να πηδά μέσα από ρημαγμένους τοίχους και να τρώει μουχλιασμένα στρωσίδια.

Το νησί, όπως ισχυρίζονται οι ιστορικοί, υπήρξε ανέκαθεν το μήλον της έριδος. Ποιος άμυαλος θα δάγκωνε ποτέ ένα τόσο επικίνδυνο μήλο;

Ένα παιδί που μεγάλωσε εκεί, υπακούοντας σε μια ευγενή γονική προσδοκία, σύντομα θα εκλεγόταν δήμαρχός του. Την ημέρα που είδαν τα πλοία αρόδο, φυσούσε νοτιάς και η ατμόσφαιρα δεν ήταν καθαρή. Οπότε και τους πήρε χρόνο για να βεβαιωθούν ότι επρόκειτο για πλοία αληθινά κι όχι για ψευδαισθήσεις της υγρασίας. Με το που βεβαιώθηκαν όμως πως τους απέκλεισαν από τον κόσμο όλο, είχαν πολλά να κάνουν. Στο νησί εγκλωβίστηκαν πολλοί: ένας θίασος ηθοποιών με τον διακεκριμένο σκηνοθέτη του, το συνεργείο διάνοιξης δρόμων, Έλληνες και ξένοι τουρίστες, ο αρχαιοφύλακας και η καλοκαιρινή αγαπημένη, ένας αποτυχημένος συγγραφέας, μία ομάδα λαθρομεταναστών και όσοι ντόπιοι δεν έτυχε να λείπουν σε ταξίδι.

«Αυτός ο τόπος δεν είναι τόπος» θα συμφωνήσουν όλοι, κι αμέσως θ΄ ανασκουμπωθούν για ν΄ αντιμετωπίσουν την έλλειψη φαρμάκων, τηλεπικοινωνιών, τροφίμων και τσιγάρων. Μαζί με την κακοκαιρία και το αίσθημα της ασφυξίας που θα προκύψει σ΄ όλους απαράλλακτο. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα ισχυρίζεται πως εργάζεται φιλόπονα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταρρέει μπροστά στις κάμερες. Και ο εχθρικός στόλος θα συνεχίζει να παραμένει αρόδο, για να διαιωνίζει τη δεινή τους θέση.

 

Βιογραφία

DSC 0093a

Η Ασημένια Σαράφη γεννήθηκε το 1973 στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, όπου και ζει. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι μόνιμη καθηγήτρια σε δημόσιο σχολείο.

 

stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση