Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

Η Άννα Φρανκ στο Βερολίνο

annafrank   Οταν η νεαρή Αννα Φρανκ ξεδίπλωνε τα συναισθήματά της στις σελίδες ενός ημερολογίου, ούτε που μπορούσε να διανοηθεί πως αυτές οι αράδες θα αποτελούσαν μετά το τέλος του πολέμου μία από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες για την ωμότητα της γερμανικής κατοχής. Ούτε βέβαια ότι θα γινόταν ίσως το πιο γνωστό θύμα του Ολοκαυτώματος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συνειδητοποιήσει η ίδια το μέγεθος της ωριμότητάς της, αυτό που συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο;

    Γεννημένη στη Φρανκφούρτη, η εβραία έφηβη Άννα Φρανκ, της οποίας η οικογένεια ζούσε εξόριστη στο Άμστερνταμ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κρατούσε σημειώσεις στο ημερολόγιό της έως την ημέρα της σύλληψης και του εγκλεισμού της σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή το 1945.

   Κοιτώντας τη φωτογραφία από τα χθεσινά αποκαλυπτήρια (09.03.2012) του ομοιώματός της στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό, στο Βερολίνο, σχεδόν αυθόρμητα αναρωτιέσαι: τα αγόρια και τα κορίτσια της ηλικίας της, σαν το τσούρμο που κοιτάει με απορία το κέρινο ομοίωμά της, πόσο προβληματισμένα είναι για τη ζωή, την αγάπη, το μέλλον της ανθρωπότητας; Εξαρτάται: πού και πώς ζουν. Αν, λοιπόν, ο πόλεμος και οι κακουχίες είναι ο τρόπος ? ο πιο βίαιος ? για να ωριμάσει ένα παιδί, ίσως είναι καλύτερα να μείνει για πάντα παιδί.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ online και

http://www.iefimerida.gr

stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση