Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

Φώτης Κόντογλου

Φώτης Κόντογλου   Ο Φώτης Κόντογλου ήταν έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος ο οποίος γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1895. Σε ένα βιογραφικό του σημείωμα, σταλμένο στο λογοτέχνη Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο, ο ίδιος γράφει πως οι γονείς του βλέποντας την κλίση του στη θάλασσα τον προορίζανε για ναυτικό και σχεδιάζανε να τον στείλουν στην Αγγλία να σπουδάσει καπετάνιος σε κάποια ναυτική σχολή. Εκείνος το ήθελε, μα στο τέλος υπερίσχυσε ο πόθος του να γίνει ζωγράφος και έτσι έφυγε στο εξωτερικό.


Kon1   Στο Παρίσι γνώρισε την τέχνη μεγάλων Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Ο ζωγράφος γνώρισε από κοντά τη δυτική τέχνη, αλλά διάπυρος Μικρασιάτης, ξεριζωμένος μετά την καταστροφή, εμπνέεται από τη λαϊκή μας παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό, τη μυθολογία και κάνει σκοπό της ζωής του να αναστήσει με το χρωστήρα του, τη βυζαντινή εικονογραφία.


Kon2   Ο Φώτης Κόντογλου είναι ένας από τους πρώτους εκπροσώπους της αποκαλούμενης γενιάς του ?30, ή μάλλον η κυρίως γενιά του ?30 αρχίζει με τους μαθητές του Κόντογλου και του Παρθένη. Γνωστό του έργο είναι «Η Τέχνη του Άθω».

  

Kon3   Εκτός όμως από το ζωγραφικό του έργο έγραψε κριτικές, μελέτες, έργα ξένων συγγραφέων και βραβεύτηκε για την εικονογράφηση της «Πείνας του Χάμσουν» στο Παρίσι. Όμως ο κοσμοπολίτης αυτός ο υπερρεαλιστής της ορθοδοξίας, όπως λέγεται, ξεδίπλωσε το πολύμορφο ταλέντο του και στην πεζογραφία. Τα βιβλία του είναι γεμάτα σχέδια και εικονογραφήσεις και είναι φανερή η επίδραση από το θέατρο σκιών.


   Έργα του είναι: «? κουρσάρος Πέδρο Καζ?ς», «?λληνας θαλασσινός στίς θάλασσες τ?ς νοτι?ς», «Η Αφρική και οι θάλασσες της Νοτιάς», «?μερολόγιον παιδικόν το?», «?ποστολική Διακονία», «Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου» κ.α.

   Το 1925 παντρεύτηκε τη Μαρία Χατζηκαμπούρη και εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία. Πέθανε στην Αθήνα στις 13 Ιουλίου 1965, έπειτα από μετεγχειρητική μόλυνση.


Ένα άρθρο από τις μαθήτριες : Ευφραιμίδη Άννα-Ελευθερία, Γ1

Δάρα Αθανασία, Γ1

Βιβλιογραφία: http://el.wikipedia.org


   Στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του Φώτη Κόντογλου με τίτλο :

  • ΘΑΛΑΣΣΕΣ, ΚΑΪΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΙΔΕΣ
  • ΤΟ ΑΪΒΑΛΙ, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ

stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση