Αριθμός Επισκεπτών

Η ώρα είναι...

Links

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν - Ο παραμυθάς του κόσμου... 

ant01Άντερσεν Χανς Κρίστιαν . Διάσημος Δανός συγγραφέας, που επιβλήθηκε στην παγκόσμια λογοτεχνία με τα παραμύθια του (1805 - 1875). Γεννήθηκε στην κωμόπολη Όντεσε του δανικού νησιού Φίεν. Ήταν γιος ενός φτωχού τσαγκάρη. Το προσωπικό του καταφύγιο, τις όποιες ελεύθερες ώρες είχε, ήταν ένα μικρό κουκλοθέατρο. Έφτιαχνε με τα ίδια του τα χέρια τις κούκλες, τις έντυνε κι έδινε τις δικές του προσωπικές παραστάσεις, με έργα κυρίως του Σαίξπηρ, τα οποία απομνημόνευε με χαρακτηριστική ευκολία.

ant02Σε πολύ μικρή ηλικία ορφάνεψε από πατέρα και η μητέρα του, που ήταν και μοναδικός προστάτης του, στην αρχή το έριξε στο πιοτό και ύστερα ξαναπαντρεύτηκε. Ήταν 14 χρονών, όταν αηδιασμένος από τη ζωή αυτή, εγκατέλειψε το σπίτι και την ιδιαίτερη πατρίδα του και πήγε στην Κοπεγχάγη (1819) για να αναζητήσει την τύχη του. Μόνα του εφόδια ήταν 33 φράγκα και η δυνατή θέληση για δράση. Η πρώτη απογοήτευση ήρθε με την απόρριψη στις εξετάσεις της όπερας, όπου ήθελε να σπουδάσει τραγουδιστής. Το κοντό του ανάστημα, το ασήμαντο παρουσιαστικό του και η ακαλλιέργητη φωνή του όχι μόνο δεν τον βοήθησαν, αλλά έγιναν αιτία να τον κοροϊδέψουν και να γελάσουν μαζί του. Πικράθηκε, αλλά δεν εγκατέλειψε τον αγώνα. Στράφηκε στη σπουδή της μουσικής. Αλλά νέα ατυχία τον περίμενε. Αρρώστησε και έχασε τη φωνή του.

ant03Τότε ζήτησε στήριγμα στην ποίηση. Το λυρικό του ποίημα "Το παιδί που πεθαίνει" είχε ιδιαίτερη επιτυχία και προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και των ειδικών. Το ποίημα εκδίδεται τρεις φορές και ξαναδίνει στο Χανς την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση. Κατόπι, στέλνει στο διευθυντή του θεάτρου Κόλεϊ μερικά δράματά του, στα οποία το έμπειρο μάτι του ειδικού διέκρινε το ταλέντο του και τον βοήθησε να συμπληρώσει τις σχολικές του γνώσεις. Ο Χανς ήταν 19 χρονών, όταν ξανακάθησε στα μαθητικά θρανία. Στα 23 χρόνια του κερδίζει μια κυβερνητική υποτροφία και γράφεται στο πανεπιστήμιο. Την πρώτη ποιητική του συλλογή τη δημοσίευσε το 1829. Ακολούθησαν η φιλολογική σάτιρα "Πεζοπορία στο Αμάκ" και οι "Φαντασιογραφίες και Σκιαγραφίες".

ant04Η χάρη του αυτή έφτασε στα αυτιά του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 6ου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το παράξενο αυτό αγόρι. Τον έστειλε σ? ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, καταβάλλοντας ο ίδιος τα δίδακτρα . Ο τελευταίος αυτός του παραχωρεί τα οικονομικά μέσα για να περιηγηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες και να μελετήσει τη φιλολογία τους. Στην Ιταλία έγραψε το καλύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο "Ο αυτοσχεδιαστής". Μετά περιηγήθηκε την Ελλάδα και την Τουρκία. Τις εντυπώσεις από τα ταξίδια του αυτά τις έγραψε στο έργο του "Αγορά ποιητή". Το έργο όμως που τον έκανε διάσημο ήταν το "Βιβλίο εικόνων χωρίς εικόνες", μία σειρά δηλ. φανταστικές συνεντεύξεις με γλαφυρές διηγήσεις και χαριτωμένες περιγραφές τοπίων. Στη διεθνή λογοτεχνία όμως ο Άντερσεν είναι κυρίως ο μεγάλος "παραμυθάς". Το 1842 δημοσίευσε σε τρεις τόμους τα "Παραμύθια" του και η εντύπωση που προκάλεσε ήταν καταπληκτική. Είναι σ? αυτά ο ώριμος συγγραφέας με τη ζεστασιά της ανήσυχης παιδικής ψυχής και την αγνότητα του παιδικού πνεύματος. Την άνοιξη του 1872,ο Άντερσεν έπεσε από το κρεβάτι του και χτύπησε σοβαρά. Δεν ξαναέγινε ποτέ τελείως καλά και στις 4 Αυγούστου του 1875 πέθανε, σε ηλικία 70 ετών.     

Το 1835 δημοσιεύθηκαν τα πρώτα του παραμύθια για παιδιά.

ant05Μερικά από αυτά είναι:

  • Τα κόκκινα παπούτσια 
  • Το ασχημόπαπο
  • Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι 
  • Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
  • Η τοσοδούλα
  • Η μικρή γοργόνα
  • Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα 
  • Η βασίλισσα του χιονιού
  • Το μικρό έλατο 
  • Το μολυβένιο στρατιωτάκι .

Συνολικά έχει γράψει 168 παραμύθια.

Το άρθρο έγραψε η μαθήτρια Χορταργιά Βασούλα, Α4

stk-fgr6 Copyright: Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ20-01 9ου Γυμνασίου Βόλου, Οκτώβρης 2012 stk-fgr6


Σύνδεση διαχειριστή       Εκτεταμένη διαχείριση