Αρχείο κατηγορίας Τ.Ε.Ε. & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ.

Πανελλήνιες και συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων στα ΕΠΑ.Λ.

Τελικά μια επιτυχημένη αλλαγή?

 

Στη ζωή δεν πρέπει να ενδιαφέρει μόνον η αλλαγή αλλά το γιατί, το πώς, το πότε και κυρίως το που οδηγεί αυτή η αλλαγή.

Πρόσφατα είχαμε μια σημαντική αλλαγή στα ΕΠΑ.Λ. αφού το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε με  την ΚΥΑ Φ.151/43612/Α5 (ΦΕΚ 983/Β΄/20-03-2018) που αφορά στην πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές σχολές, στις ΑΕΝ, κ.λπ. και ανήκουν στην κοινή ομάδα σχολών, να αλλάξουν οι συντελεστές βαρύτητας των Πανελληνίως εξεταζομένων μαθημάτων. Να σημειωθεί πως στην κοινή ομάδα σχολών όλοι οι απόφοιτοι διεκδικούν από κοινού τα ίδια τμήματα. Το γεγονός αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι ο απόφοιτος από τον τομέα Μηχανολόγων και ο απόφοιτος από τον τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος διεκδικούν υπό προϋποθέσεις την ίδια θέση στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου. Τα μαθήματα που θα εξετασθούν ανάλογα με την ειδικότητά τους Πανελλαδικά χωρίζονται σε γενικά (Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά) και σε δυο μαθήματα ειδικότητας. Μέχρι σήμερα τα γενικά είχαν συντελεστή 1,5 και τα ειδικότητας 3,5. Με την προαναφερόμενη ΚΥΑ τα γενικά έχουν συντελεστή 3,5 και τα ειδικότητας 1,5. Η συγκεκριμένη αλλαγή, προσωπικά, εντοπίστηκε στις 21-3-2018 και είχα την ευκαιρία να  θέσω το θέμα στις 31-3-2018 σε αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

Το γιατί της αλλαγής

Παρατηρήθηκε ότι επειδή τα μαθήματα ειδικότητας παρουσίαζαν διαφορετικό συντελεστή δυσκολίας ανάλογα με την ειδικότητα και τον τομέα των μαθητών προκειμένου να εξορθολογιστεί το αποτέλεσμα των εξετάσεων θα ήταν δικαιότερο οι μαθητές όλων των τομέων και ειδικοτήτων να εξετάζονται με βαρύτερους συντελεστές στα γενικά μαθήματα αφού εξετάζονται όλοι στα ίδια θέματα. Απλά σε κάποιους μαθητές τα εξεταζόμενα μαθήματα με λύση ασκήσεων παρουσίαζαν περισσότερη δυσκολία από άλλα που είχαν μόνο θεωρητικό υπόβαθρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ευνοούνται οι μαθητές με εξεταζόμενο μόνον το θεωρητικό περιεχόμενο. Τονίσθηκε εκ μέρους μου ότι αν τα επιστημονικά δεδομένα οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα σωστά δρομολογήθηκε η αλλαγή και δεν ανατρέπει το αξίωμα ότι στο ΕΠΑΛ θα πρέπει οι συντελεστές των μαθημάτων ειδικότητας να έχουν μεγαλύτερη αξία από τα γενικά μαθήματα αφού και γι΄αυτό επιλέγουν οι μαθητές ως σχολείο φοίτησης το ΕΠΑ.Λ. Στο γεγονός αυτό συνηγορεί και το ότι δεν αλλάζουν οι συντελεστές στις υπόλοιπες ομάδες σχολών. Επομένως δικαίως αλλάζουν οι συντελεστές βαρύτητας στην κοινή ομάδα σχολών.

Το πώς και το πότε της αλλαγής  

Με νομοθετική ρύθμιση αποφασίσθηκε αρχικά να πραγματοποιηθεί η αλλαγή και μάλιστα από την τρέχουσα χρονιά. Το γεγονός δημιούργησε δικαιολογημένες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, θεσμικούς και πολιτικούς φορείς. Στην Χίο δραστηριοποιήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κος Κάρμαντζης στις 2-4-2018 καθώς και ο βουλευτής κος Μιχαηλίδης ο οποίος μάλιστα εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση επίλυσης του ζητήματος στις 5-4-2018 προς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην προαναφερθείσα συνάντηση στις 31-3-2018 μου δόθηκε η ευκαιρία και προσωπικά να εκφράσω την αντίθεσή μου ως προς τον χρόνο υλοποίησης της συγκεκριμένης απόφασης. Ήδη δε, είχε τεθεί το θέμα προς διερεύνηση στους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας και από τον Υπουργό Παιδείας κο Γαβρόγλου μετά την επίσκεψή του στα Ψαρά στις 25-3-2018. Το αποτέλεσμα ήταν στις 5-4-2018 να ανακοινωθεί ότι: ¨Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αντιλαμβανόμενο ότι η αλλαγή αυτή των συντελεστών μαθημάτων της κοινής ομάδας σχολών, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δημιουργεί προβλήματα στην προετοιμασία των μαθητών-τριών, ανακοινώνει ότι η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19. Για το λόγο αυτό θα προωθηθεί τις επόμενες ημέρες σχετική τροποποίηση της ΚΥΑ.¨

Που οδηγεί η αλλαγή

Μια τέτοιας υφής επιτυχημένη αλλαγή οδηγεί, εφόσον επιβεβαιώνεται επιστημονικά, σε δικαιότερη άρα και σε ποιοτικότερη εκπαίδευση και ειδικά επαγγελματική εκπαίδευση που αποτελεί στόχο όχι μόνον των ιθυνόντων του Υπουργείου Παιδείας αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων και πολιτών της χώρας μας.

Χίος 13 Απριλίου 2018

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης