Αρχείο κατηγορίας Τ.Ε.Ε. & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ-ΚΤΙΡΙΑΚΑ

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ Τ.Ε.Ε.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ Τ.Ε.Ε.

Παρότι στην Αθήνα ευρισκόμενος για μεταπτυχιακές σπουδές δεν σταματώ να σκέφτομαι τη Χίο μας και να δουλεύω αδιάκοπα από όποια θέση κιαν βρίσκομαι γι΄αυτήν. Διαβάζω τελευταία δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σε Χιακές ιστοσελίδες εφημερίδων στο Internet  που αφορούν την επίλυση του σχολικού κτιριακού προβλήματος σε επίπεδο Λυκείων και από τη θέση του Προέδρου του Παραρτήματος της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Βορείου Αιγαίου θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου επιγραμματικά.

Δεν θα ασχοληθώ με το να απαντήσω στο τελευταίο κείμενο της Επιτροπής για τη Δημιουργία Λυκείου στο Βόρειο Τμήμα της Πόλης που είδε το φως της δημοσιότητας στις 6-2-2007 διότι οι αγώνες των εκπαιδευτικών της Χίου και ειδικά των καθηγητών της ΤΕΕ για μια καλύτερη εκπαίδευση στο νομό μας είναι πολύχρονοι, πολυπληθείς και φυσικά δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα άρθρο. Οι σημαντικότεροι όμως έχουν καταγραφεί ώστε ο μελλοντικός ερευνητής να ανακαλύψει πλούσιο υλικό μέσα από έγγραφα, πρακτικά και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο.

Δεν θα ασχοληθώ με ένα άρθρο που η σύνταξή του διακατέχεται από παλινδρομήσεις στην παιδική ηλικία πιστεύοντας πως κάθε  αυθόρμητη  προσδοκώμενη, ή ενορατική σκέψη, χωρίς να ωριμάσει πραγματώνεται με μιας, αρκεί να τη ζητάς επίμονα από την κοινωνία. Διακατέχεται από άγνοια για την προσφορά του άλλου. Παρουσιάζει στοιχεία έξαρσης θυμού δανεισμένα από την εφηβική ηλικία, χρησιμοποιώντας παράλληλα υπεραπλουστευτικό, διαισθητικό και εξαρτημένο τρόπο σκέψης  χωρίς ορθολογιστικά στοιχεία. Αυτό το τελευταίο  αποδεικνύεται και από την ελλιπή  επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται. Έτσι το πρώτο και ισχυρότερο επιχείρημα  είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων μιας γειτονιάς, δημιουργώντας την Πανελλαδική πρωτοτυπία του «Λυκείου της Γειτονιάς Σας». Το δεύτερο επιχείρημα αναφέρεται στην αποσυμφόρηση των υπολοίπων Λυκείων, γεγονός που επιτυγχάνεται και με την οικοδόμηση του σχολείου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ενώ το τρίτο επιχείρημα που έχει να κάνει με το οικονομικό του θέματος, μας έχει γίνει βίωμα πλέον, πως δεν μπορούν να ξεφυτρώσουν δια μαγείας όσα Λύκεια ζητάμε.

Όμως για εμένα προσωπικά το αίτημα για να δημιουργηθεί ένα κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει την  ΤΕΕ στο Δήμο Χίου δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας επειδή ξεκίνησε να διατυπώνεται εδώ και 20 χρόνια ( σαν το παλιό καλό κρασί )χωρίς να έχει δοθεί αποτελεσματική λύση, αλλά κυρίως διότι σήμερα απαιτεί πλέον επιτακτικά την επίλυσή του. Επιγραμματικά λοιπόν αναφέρομαι στους λόγους υποστήριξης της πρόταξης του κτιριακού έργου για την ΤΕΕ σαν έργο άμεσης προτεραιότητας για τον Νομό μας που είναι:

Η Ελλάδα και το νησί μας, η Χίος μας, δεν έχει άλλες διεξόδους παρά μόνον αυτές της θάλασσας και της ανάπτυξης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης προκειμένου να κρατήσει τα παιδιά της στον τόπο της. Να σημειωθεί πως η πρώτη τα αφήνει ελάχιστο χρόνο να χαρούν τη Χίο μας αφού όπως λέει χαρακτηριστικά ο λαός «τα τρώει η θάλασσα».

Ο μεγάλος αριθμός  μαθητών σε συνάρτηση με την πολυπλοκότητα τομέων και ειδικοτήτων καθώς και η ύπαρξη άλλων βοηθητικών χώρων π.χ βιβλιοθήκης κλπ που επιζητούν μεγάλο αριθμό αιθουσών και εργαστηριακών χώρων στο κτιριακό συγκρότημα της οδού Μιχάλων που στεγάζονται τρεις σχολικές μονάδες μέχρι σήμερα δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά πως επί ένα χρόνο το Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σύνδεσης Αγοράς του 1ου ΤΕΕ Χίου στεγαζόταν στο σπίτι μου λόγω αδυναμίας εξεύρεσης χώρου. Ας μην αναφερθώ αναλυτικά στον αύλειο χώρο του σχολείου που θυμίζει περισσότερο Disneyland από τα λυόμενα, ούτε θα γράψω για το που πηγαίνουν οι μαθητές στο διάλειμμα ή που γυμνάζονται.

Ο πολυπόθητος επερχόμενος Εργαστηριακός Εξοπλισμός  από πρόγραμμα που ανέθεσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Νομάρχη Χίου στην ΔΙΕΦΕΣ  και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης προβλέποντας εξοπλισμό 15 Εργαστηρίων ποσού 1.706.227,00 ? ή 581.396.850 δρχ. Εξοπλισμός τέτοιας τάξεως δεν αφήνει πλέον το παραμικρό ίχνος υποψίας ότι θα τοποθετηθεί στον ήδη υπάρχοντα χώρο του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου Χίου.

Η μεταστέγαση του ΙΕΚ Χίου αυξάνει τις κτιριακές απαιτήσεις σε χώρο αφού τα ΙΕΚ πρέπει να εγκαθίσταται σε σχολικό χώρο όπου θα συνυπάρχουν Εργαστήρια Ειδικοτήτων. Ο λόγος είναι για να μπορεί να αναπτυχθεί η βεντάλια   Επαγγελματικών Ειδικοτήτων με συνέπεια να ανέβει το επίπεδο κατάρτισης των Επαγγελματιών της Χίου μας. Άμεσο συνεπακόλουθο αυτού θα είναι η απόλαυση ποιοτικότερων υπηρεσιών από τους  Επαγγελματίες στους καταναλωτές, που είμαστε όλοι εμείς οι Χιώτες πολίτες.

Σήμερα πλέον όλοι έχουν πεισθεί πως αποτελεί πρώτης προτεραιότητας ανάγκη η ύπαρξη ενός κτιριακού συγκροτήματος στο κέντρο του Δήμου Χίου που θα εξυπηρετήσει την Επαγγελματική Εκπαίδευση του νησιού μας. Ευκταίος στόχος μας είναι να υπάρξει η Χίος στο διηνεκές αναπαράγοντας πάντα στην φαρέτρα της ένα φυτώριο νέων ενεργών εργασιακά πολιτών με υψηλό πνευματικό περιεχόμενο που θα έχουν αναπτύξει  υψηλής ποιοτικής στάθμης επαγγελματικές δεξιότητες για να υπηρετούν και να υπηρετούνται από το κοινωνικό σύνολό της.

Αθήνα 9 Φεβρουαρίου 2007

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Βορείου Αιγαίου