Archive for the ‘Λογοτεχνία’ Category

Οπτικός γραμματισμός και φιλολογικά μαθήματα

 

barcode

 

Εισήγηση στο σεμινάριο του Συνδέσμου Φιλολόγων Φθιώτιδας στις 10 Απριλίου 2013 για τον οπτικό γραμματισμό στο σύγχρονο σχολείο. Για την παρουσίαση της   εισήγησης πατήστε εδώ

Διάγραμμα διηγήματος, μια διδακτική δοκιμή για το «Πατέρα στο σπίτι» του Παπαδιαμάντη

p

Λένε ότι η έλλειψη πόρων ενεργοποιεί τη δημιουργική σκέψη. Το ίδιο, πιστεύω, συμβαίνει και με το δάσκαλο, όταν πρέπει να ανακαλύψει πόρους, περάσματα δηλαδή ή διαύλους επικοινωνίας με τους έφηβους μαθητές του στο μάθημα της  Λογοτεχνίας. Σκέφτεται να βρει τρόπους να φέρει το μαθητή του  κοντά στον Βιζυηνό ή στον Παπαδιαμάντη, χωρίς να τους θυσιάσει είτε φιλολογίζοντας είτε αγνοώντας τους. Πρέπει να επιστρατεύσει όχι μόνο τις γνώσεις του αλλά και την ευρηματικότητά του για να αποκαταστήσει μια δημιουργική σχέση του νέου ανθρώπου με το λογοτεχνικό κείμενο, όταν μάλιστα αυτό, έχοντας διανύσει χιλιόμετρα χρόνου, εφορμά ξαφνικά στη σχολική αίθουσα.

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε εδώ.

«Όνειρο στο κύμα»: Μια διακειμενική προσέγγιση του έρωτα στον Παπαδιαμάντη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσεγγίσει κανείς ένα κείμενο. Ο καθένας από εμάς έχει το δικό του κλειδί για να περάσει τη μυστική πόρτα της ερμηνείας και να ανταποκριθεί στην πολυδιάστατη αναφορικότητα του κειμένου. Η δική μου αναγνωστική πρόταση είναι μια διακειμενική προσέγγιση του λογοτεχνικού κειμένου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Όνειρο στο κύμα» (Θεωρητική Κατεύθυνση της Γ΄ Λυκείου) με θεματικό άξονα τον έρωτα, όπως τον συναντάμε στα κείμενά του.Η προσέγγιση αυτή μπορεί αφενός να προσθέσει μια νέα οπτική στη διδασκαλία του κειμένου στην τάξη, αφετέρου να προσφέρει έναν πλούσιο κατάλογο παράλληλων κειμένων για να τον αξιοποιήσει ο καθηγητής, όπως αυτός κρίνει καλύτερα.
πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλο το άρθρο.