Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ












Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



«ΚΟΛΩΣΤΡΑ» ΚΑΙ «ΣΚΟΡΚΟΦΙΝΙ»


ΥΛΙΚΑ

Στα μέσα Δεκεμβρίου
παραγγέλνουμε από
τους τσοπάνηδες στην Λυσσαρέα
Ενα μας κρατήσουν λίγο πρωτόγαλα
Α(το πρώτο γάλα αμέσως μετά την γέννα των προβάτων)


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Τι διαβάζουμε στα λεξικά-Τι μου είπαν οι ειδικοί

 Colostra - ae (θηλ) ή  Colostra - orum   είναι λατινική λέξη που σημαίνει το πρώτο γάλα που προορίζεται για το νεογέννητο. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου.
Στην Ελληνική Ύπαιθρο είναι γνωστό με το όνομα «Πρωτόγαλα». Οι τσοπάνηδες αφού βοηθήσουν το νεογέννητο αρνί ή κατσίκι να θηλάσει, αρμέγουν το υπόλοιπο «Πρωτόγαλα». Οι νοικοκυρές προσέχουν να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά του. Γι αυτό το χρησιμοποιούν χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία.
Στην Λυσσαρέα και σέ ολόκληρη την Ορεινή Γορτυνία δύο συνταγές είναι γνωστές :

  ΚΟΛΩΣΤΡΑ
Η  Κολώστρα παρασκευάζεται μέ απλό τρόπο : Το Πρωτόγαλα βράζεται σε μεταλλικό σκεῦος μέχρι ναπάρει τη μορφή κρέμας.
Σερβίρεται σκέτη ἤ μέ λίγη ζάχαρη

  ΣΚΟΡΚΟΦΙΝΙ
 Το πρωτόγαλα τοποθετεῖται σέ ταψί καί ψήνεται στό φούρνο περίπου μισή ὥρα - μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει.
Σερβίρεται ζεστό.



ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια (σε τρίφτη του κρεμμυδιού). Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι με λίγο αλάτι να μείνουν μια ώρα. Κατόπιν τα στύβουμε καλά και τα τοποθετούμε σε μικρή λεκάνη.

Χτυπάμε τα αυγά, τα ρίχνουμε στην λεκάνη με τα τριμμένα κολοκυθάκια. Τρίβουμε την φέτα σε χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τα ρίχνουμε στην λεκάνη. Προσθέτουμε την φρυγανιά, το αλεύρι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μίγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.. Μετά από μία - δύο ώρες πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο.
Τους βγάζουμε με κεψέ (τρυπητή κουτάλα). Τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί (χαρτί κουζίνας) για να απορροφηθεί το περιττό λάδι απ' το τηγάνισμα.