Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ












Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΟΚΑΓΙΑΝΑΣ»


ΥΛΙΚΑ

300 γραμμάρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλλες
  4 ντομάτες ψιλοκομμένες
  Αλάτι,  πιπέρι,
Ρίγανη από το φαράγγι της Γκούρας
  Ελαιόλαδο Λυσσαρεώτικο
   4 αυγά "κτυπημένα"


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι. 
 Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν ρίχνουμε την ντομάτα και αφήνουμε να βράσουν.
Όταν μείνουν μόνο "με το λάδι τους",  ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι. τη ρίγανη και τα αυγά χτυπημένα.
Όταν ψηθούν και τα αυγά, ο κρεμμυδοκαγιανάς είναι έτοιμος.
 


«ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ»


ΥΛΙΚΑ

5 - 6  σκελίδες σκόρδο από τον κήπο μας
  Μισό κιλό ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο 
  Αλάτι,
3 κουταλιές ξύδι (ή  λεμόνι)
  Ελαιόλαδο Λυσσαρεώτικο
   4 αυγά "κτυπημένα"


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Καθαρίζουμε, κόβουμε σε ψιλά κομματάκια το σκόρδο και το λιώνουμε. 
 Λιώνουμε το μουσκεμένο ψωμί . Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και τα αυγά ενώ με δύο πιρούνια ανακατεύουμε.
Αν η σκορδαλιά είναι αραιή, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη.
Όσες νοικοκυρές θέλουν να αποκτήσει η σκορδαλιά "κρεμώδη υφή" καταφεύγουν στο μίξερ με το οποίο κτυπούν όλα τα υλικά .