Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ












Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ  ΜΕ  ΜΑΡΑΘΙΑ


ΥΛΙΚΑ

Ένα μπούτι κατσικιού
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι  λάδι
 1 κιλό μαράθια
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
μαϊντανό και δυόσμο


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε το κρέας, το αλατοπιπερόνουμε, προσθέτουμε το λάδι και το νερό και το βάζουμε σε δυνατό φούρνο να ψηθεί.
Καθαρίζουμε τα μαράθια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
Αφού μισοψηθεί  το κρέας τα προσθέτουμε και ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό.
Όταν γίνει το φαγητό το σερβίρουμε ζεστό. Συνοδεύεται με γιαούρτι.



ΑΡΝΑΚΙ  ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ


ΥΛΙΚΑ

1 μπούτι αρνιού
2 κιλά πατάτες
1 ½ λάδι
αλάτι, πιπέρι, σκόρδο
λεμόνι και ρίγανη


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε καλά το κρέας, με ένα μαχαίρι το τρυπάμε και βάζουμε μέσα το σκόρδο, το αλατοπιπερόνουμε  και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

 Το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού, κόβουμε και αλατοπιπερόνουμε τις πατάτες, τις πασπαλίζουμε με ρίγανη   και τις βάζουμε γύρο από το κρέας.  Προσθέτουμε κομματάκια σκόρδο και ρίχνουμε το ανάλογο νερό. Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το βάζουμε να ψηθεί περίπου δύο ώρες.

   Όταν κοντεύει  να γίνει ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.



«ΒΡΑΣΤΟ» (ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ)


ΥΛΙΚΑ

3 κιλά  γίδα
μια χούφτα δυόσμο
αλάτι και πιπέρι
1φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι μεγάλο


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Κόβουμε και πλένουμε το κρέας. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να πάρει βράση. Αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργεί το κρέας, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκεπάζουμε να βράσει για δύο ώρες περίπου. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε τα φυλλαράκια δυόσμου (ολόκληρα), το αλατοπίπερο, το λάδι και το αφήνετε να πάρει μια βράση.

  Όταν το κρέας βγαίνει από το κόκαλο τότε έχει βράσει καλά. Και το φαγητό είναι έτοιμο.