Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ












Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



 ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΥΣΣΑΡΕΩΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Άκουσα μια θεία στη Λυσσαρέα που με συμβούλευε :
«Τι νά σου πω ! Όσο νόστιμη και να είναι η Μαγειρίτσα, δεν θα την ευχαριστηθείς αν δεν πας στην Ανάσταση - να καθίσεις μέχρι το τέλος - να μεταλάβεις -να ευχηθείς στους χωριανούς - και να φέρεις το Άγιο Φως στο σπίτι»

Μήπως η θεία έχει δίκιο;

ΥΛΙΚΑ

Για να φτιάξουμε νόστιμη μαγειρίτσα πρέπει να παραγγείλουμε απ' τούς τσοπάνηδες της Λυσσαρέας
μια κατσικίσια σηκωταριά και τα ανάλογα έντερα.
Ο κήπος μας τέτοιον καιρό έχει μπόλικα φρέσκα κρεμμύδια - που μεγαλώνουν μόνο με κοπριά.  Ας βγάλουμε πέντε κρεμμυδάκια.
Στου Σιέλικου μπορούμε να μαζέψουμε μπόλικα μαράθια. Μαζεύουμε περίπου ένα κιλό.  Μην ξεχάσουμε και ένα ματσάκι άνηθο λίγο δυόσμο καί ένα ματσάκι μακεδονίσι (μαϊντανό). Καί φυσικά ελαιόλαδο Λυσσαρέας.


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Θα γυρίσουμε τα έντερα με μια βεργούλα - ίση στο πάχος με μολύβι. Αφού τα τρίψουμε με αλάτι και λεμόνι θα τα πλύνουμε καλά και θα τα κόψουμε κομματάκια. Θα πλύνουμε τήν συκωταριά θα την κόψουμε σε κομματάκια.
Τα μαράθια, τον άνηθο τον δυόσμο και το μακεδονήσι θέλουν καλό πλύσιμο. Ας βράσουν για κάμποση ώρα. Τα μαράθια αργούν πολύ να μαλακώσουν. Όταν καταλάβουμε ότι έβρασαν τα μαράθια, θα ρίξουμε την συκωταριά και τα έντερα. Ας βράσουν όλα μαζί μέχρι να δέσει ο ζωμός.

Στις 23.00 πρέπει να βρισκόμαστε στον Άγιο Νικόλαο έτοιμοι για την Ακολουθία της Αναστάσεως.
Όταν τελειώσει η Θ. Λειτουργία ας μαζευτεί όλη η οικογένεια στο τραπέζι.
Άν η μαγειρίτσα σερβιριστεί με φρέσκο Λυσσαρεώτικο γιαούρτι, θα είναι το τέλειο δείπνο.   Θα τσουγκρίσουμε

τα αυγά που βάψαμε με παραδοσιακό τρόπο

Και θα απολαύσουμε μιαν ακόμη Αναστάσιμη Νύκτα.

Καλή Ανάσταση !!!  Καλή  Όρεξη !!!