ΑΡΙΑ
ΗΡΑΙΑ |
|
|
Η Αλεξία
Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές
ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
|
ΥΛΙΚΑ |
1 ½ κιλό χοιρινό
(σπάλα ή νεφραμιά )
1 ½ κιλό σέλινο και μαϊντανό
Άνηθο
2 μέτρια κρεμμύδια
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
αλάτι, πιπέρι, λάδι
1-2 λεμόνια
3 κροκάδια αυγών
1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
4 φλιτζάνι τσαγιού νερό
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
2-3 κροκάδια αυγών,
2 κουταλάκια αλεύρι ή κορνφλάουρ
χυμό 2 λεμονιών. |
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ |
Κόβουμε και πλένουμε το κρέας
σε μερίδες.
Ζεσταίνουμε ½ κούπας λάδι και σοτάρουμε
το κρέας σε δυνατή φωτιά.
Όταν ροδίσει το κρέας ρίχνουμε το
κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σβήνουμε με το λευκό κρασί. Ρίχνουμε
το αλατοπίπερο και το νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου
μια ώρα.
Πλένουμε το σέλινο και το κόβουμε σε
χοντρά κομμάτια. Το προσθέτουμε στο κρέας και τα αφήνουμε να
σιγοβράσουν μαζί επί μισή ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν.
Λίγο πριν
κατεβάσουμε την κατσ αρόλα απ την φωτιά
ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Βγάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε τμηματικά το
αυγολέμονο. |
ΥΛΙΚΑ |
2 κιλά χοιρινό
(σπάλα ή νεφραμιά )
2 κρεμμύδια,
σέλινο,
ξὐδι (πολλές νοικοκυρές φτιάχνουν ξύδι και το αποθηκεύουν)
ελαιόλαδο Λυσσαρέας
αλάτι - πιπέρι
πελτέ τομάτας (οι Λυσσαρεώτισσες πάντα έφτιαχναν και
αποθήκευαν πελτέ)
Μισό κιλό περίπου λαχανίδες από τον κήπο μας
4 κρεμμυδάκια φρέσκα απ' τον κήπο μας
|
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ |
Χωρίζουμε το κρέας σε μερίδες .
Ρίχνουμε στην χύτρα μισό φλιτζάνι λάδι. Προσθέτουμε το κρέας, το
κρεμμύδι και το σέλινο ψιλοκομμένα και το αλάτι και το πιπέρι.
Σοτάρουμε για μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε δυο φλιτζάνια τσαγιού ζεστό
νερό και τον πελτέ τομάτας .
Όταν ροδίσει το κρέας ρίχνουμε το
κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σβήνουμε με το λευκό κρασί. Ρίχνουμε
το αλατοπίπερο και το νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου
μια ώρα.
Πλένουμε στην
λεκάνη τις λαχανίδες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια,
Τις ρίχνουμε στο κρέας που βράζει. Προσθέτουμε νερό(ανάλογα όσο
χρειαστεί) ανακατεμένο με λίγο ξύδι .
Αφήνουμε να βράσει ώσπου να
μαλακώσουν το κρέας αι οι λαχανίδες και να πήξει η σάλτσα.
|
ΥΛΙΚΑ |
1 κομμάτι μπούτι ως 2
κιλά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ξύδι
ρίζες σέλινου και δάφνη
αλάτι, πιπέρι |
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ |
Αφήνουμε το κρέας μέσα στο νερό για
αρκετή ώρα για να ξεπλυθεί καλά.
Το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό, τόσο ώστε να
σκεπαστεί εντελώς. Όταν πάρει βράσει, προσθέτουμε 2 μεγάλα
κρεμμύδια, λίγο μαϊντανό και ρίζες σέλινου,1-2 φύλλα δάφνης και το
ανάλογο αλάτι και το αφήνουμε να βράσει εντελώς.
Όταν βράσουν τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και αφήνουμε το ζωμό και
το κρέας να κρυώσουν.
Αφού κόψουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια προσθέτουμε σ' αυτά δύο
κουταλιές της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο , ψιλοκομμένο μαϊντανό
και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το ανάλογο
αλατοπίπερο και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν και τοποθετούμε το
μίγμα σε φόρμα και ρίχνουμε πάνω ζωμό.
Βάζουμε τη φόρμα σε ψυχρό μέρος, είτε μέσα σε πάγο και την
αφήνουμε έτσι έως ότου πήξει. |
|
| | | |