Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ












Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



«ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ»


Όπως μας λένε παλιές Λυσσαρεώτισσες νοικοκυρές, το εορταστικό πασχαλινό έδεσμα ήταν κατά παράδοση το κατσικάκι στον φούρνο. Την δεκαετία του '70 πολλές οικογένειες άρχισαν να ψήνουν στην σούβλα τον οβελία. Σιγά - σιγά,  το σύνολο σχεδόν των Γορτυνίων εγκατέλειψαν το πατροπαράδοτο Πασχαλινό Κατσικάκι (κατσικάκι γιουβέτσι) και επιδίδονται συστηματικά στο ψήσιμο του οβελία.

Αξίζει να δοκιμάσουμε μια χρονιά να ξαναφέρουμε  στα Γορτυνιακά χωριά το παλιό αυτό έθιμο.
 

ΥΛΙΚΑ

Μισό κατσικάκι
1 ½ λάδι
νερό
πιπέρι, αλάτι και σκόρδο
μακαρόνια
ντομάτα


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε το κρέας, με ένα μαχαίρι το τρυπάμε  και βάζουμε μέσα το σκόρδο, το αλατοπιπερώνουμε και από τις δυο πλευρές και προσθέτουμε το λάδι και το ανάλογο νερό.

 Το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί και το ψήνουμε σε δυνατό     φούρνο για δυο ώρες περίπου.

 Αφού έχει ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και το τοποθετούμε σε ένα άλλο ταψάκι διατηρώντας το ζεστό.

  Στο ταψί που ψήθηκε το κρέας  μας, ρίχνουμε τη ντομάτα, γαρύφαλλο, μπαχάρι  και λίγη κανέλλα. Προσθέτουμε το νερό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο να πάρει βράση.

  Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε.
  Όταν κοντεύουν να βράσουν τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα και το κρέας για να πάρει όλες τις ουσίες.