ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΕΘΙΜΑ
ΓΑΪΔΟΥΡΟΓΑΜΟΣ
Ένα έθιμο αποκριάτικο (αν θυμάμαι καλά γινόταν την τσικνοπέμπτη, αν όχι παρακαλώ στείλτε μου σχόλιο όποιος έχει περισσότερα στοιχεία), όπου γινόταν σατυρική αναπαράσταση του γάμου, με τη νύφη (που υποδυόταν άντρας) και το γαμπρό μασκαρεμένους καβάλα σε γαϊδούρια να περιφέρονται στους δρόμους της πόλης με χωρατά και πειράγματα, ακολουθούσαν κάτοικοι επίσης μασκαρεμένοι με ότι παλιό είχαν. Η πομπή είχε περισσότερο Διονυσιακό χαρακτήρα με σκοπό να φτιάξουν τη διάθεση του κόσμου, και κατέληγε στην πλατεία των Καλαβρύτων. Εκεί τελείωνε με το κάψιμο του Βασιλιά καρνάβαλου που ήταν φτιαγμένος πάνω σε κάρο και ακολουθούσε γλέντι με ψητά και άφθονο κρασί και γέλιο…
Η όλη τελετή θεωρείτο “παγανιστική” από θρησκόληπτους κύκλους και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Βασιλιάς καρνάβαλος ανεφλέγετο από την προηγούμενη. Δεν είχαν αναφερθεί ευτυχώς αναφλέξεις γαϊδάρων. Το έθιμο αυτό σταμάτησε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ΄60.
Γενικά τις απόκριες συνηθιζόταν οι κάτοικοι να μασκαρεύονται και να πηγαίνουν σε φιλικά σπίτια, με όσο πιο αστείες μεταμφιέσεις γινόταν (Διονυσιακές), με σκοπό να φέρουν το γέλιο και να συσφίξουν τις σχέσεις τους.