ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Ορειβατικός Σύλλογος Καλαβρύτων

ΙΔΡΥΣΗ Μία αυτόνομη ομάδα ανήσυχων Καλαβρυτινών ιδρύουν το 1931 το Ορειβατικό τμήμα στα Καλάβρυτα, που ξεκινάει σαν αυτόνομη ορειβατική ομάδα. Εντάσσεται αμέσως μετά, στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο (Ε.Ο.Σ.) που έχει έδρα την Αθήνα και δημιουργεί αργότερα την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβατικών Συλλόγων με τελικό τίτλο «Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης» (Ε.Ο.Ο.Α.), η οποία έχει πλούσια δράση για εκείνη την εποχή. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 με το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων σβήνει κάθε σπίθα πολιτιστικής ζωής, μαζί και η δράση του Ορειβατικού. Επαναδραστηριοποιείται μετά την απελευθέρωση, για να γίνει το πιο ζωντανό κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας των Καλαβρύτων. Το 1967 η ντόπια χούντα σταματά τη λειτουργία του για δεύτερη φορά.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Δέκα χρόνια αργότερα η νέα γενιά των Καλαβρυτινών επαναλειτουργεί τον Ορειβατικό ως «Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο  Τμήμα Καλαβρύτων». Το 1991, μετονομάζεται σε «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων» και ξεκινάει μία νέα δραστηριότητα. Ήταν εμπνευστής και κύριος μοχλός συνεχούς πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία και το Δήμο Καλαβρύτων και ξεκίνησε όλες τις διαδικασίες για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Χελμό.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Από το 1984 έως το 1994 συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, ως τακτικό μέλος. Το 1997, μετά από είκοσι χρόνια συνεχούς δράσης, εναρμονιζόμενος με τις διεθνείς εξελίξεις μετονομάζεται σε «Σύλλογο Ορειβασίας Χιονοδρομίας  Αναρρίχησης Καλαβρύτων». Προσθέτει ακόμη στο τίτλο του: «Προστασίας Περιβάλλοντος». Είναι αυτός που κίνησε όλες τις διαδικασίες προς τα συναρμόδια Υπουργεία (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Γ.Γ. Δασών, κλπ.) για να ξεκινήσει να υλοποιείται από το 1997 το πρόγραμμα για την προστασία του οικοσυστήματος ΧΕΛΜΟΣ  ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ και να αρχίσει να λειτουργεί στα Καλάβρυτα το «Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Διοίκησης και Διαχείρισης». Το 2002, συμπληρώνοντας τα 71 χρόνια δράσης του και με το σύνθημα «ΠΑΝΤΑ ΨΗΛΑ» έχει μπροστά του ένα φωτεινό μέλλον για το καλό του Αθλητισμού και του Πολιτισμού στα Καλάβρυτα και την Επαρχία.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ Κορυφαία διοργάνωση του Συλλόγου Ορειβασίας ? Χιονοδρομίας ? Αναρρίχησης Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων αποτελεί το Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάιου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πεζοπόρων από όλη την Ελλάδα. Το κεντρικό σύνθημα είναι: «Να γίνει ο Χελμός εθνικός δρυμός και το φαράγγι του Βουραϊκού να προστατευθεί ως μοναδικό μνημείο της φύσης».  Στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του Ορεινού Όγκου Χελμού  Βουραϊκού, ως επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη της περιοχής.  Στην ανακαίνιση και λειτουργία του Οδοντωτού.  Στην καταγραφή και επίλυση των Οικολογικών προβλημάτων περιοχής Καλαβρύτων.

Σκακιστικός – Επιμορφωτικός Όμιλος Καλαβρύτων – Επαρχίας (ΣΕΠΟΚΕ)

Ο Σκακιστικός – Επιμορφωτικός Όμιλος Καλαβρύτων – Επαρχίας (ΣΕΠΟΚΕ) είναι Αθλητικό Σωματείο και ιδρύθηκε το 1995 από 50 μέλη, με σκοπό τη διάδοση και τη καλλιέργεια του ζατρικίου (σκάκι). Έχει την έδρα του στη Μαθητική Εστία Καλαβρύτων. Ο ΣΕΠΟΚΕ έχει πλούσια αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα. Πραγματοποίησε πολλούς αγώνες επίδειξης τυφλού σκακιού και σιμουλτανέ με προσκεκλημένους διάσημους παίχτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Χ. Πούντζας, Α.Μ. Μπότσαρη, Τ. Πανταβός, Κ. Μπουνιάς, Γ. Σερέτης, C. Moscarino, R. Trabert, Σπ. Σκέμπρης, Ι. Μιλαντίνοβιτς). Ξεχωριστά σκακιστικά γεγονότα αποτελούν: 1. Το Πανελλήνιο ρεκόρ σε Σιμουλτανέ στις 25.05.99 στο ΚΕΔΙΚ ο Τάκης Πανταβός αντιμετώπισε 221 αντιπάλους και σημείωσε 212 νίκες και 9 ισοπαλίες. 2. Σε αγώνα Σιμουλτανέ η Άννα Μαρία Μπότσαρη το διήμερο 27 ? 28 Ιανουαρίου 2001 στο ξενοδοχείο «Φιλοξενία» αντιμετώπισε 1.102 αντιπάλους, σημείωσε 1.095 νίκες και 7 ισοπαλίες και γράφτηκε στο βιβλίο ΓΚΙΝΕΣ το 2002. Ο ΣΕΠΟΚΕ δίνει πάντα το παρόν σε αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες. Κορυφαίες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής έχουν παρευρεθεί στις εκδηλώσεις του. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο τ. Υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, οι Νομάρχες Αχαΐας Στάθης Αθανασόπουλος Σερέτης και Δημήτρης Κατσικόπουλος, οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος και Σηλυβρίας κ.κ. Αιμιλιανός, κ.α. Το σημερινό 5μελές διοικητικό συμβούλιο αποτελούν οι: Ν.Ραζής, Κ.Λούτση, Γ. Μπαχάς, Ε. Μαζαράκης, Αρ. Νικολοπούλου.

Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ποιότητας Ζωής Καλαβρύτων

ΣΥΣΤΑΣΗ Η Αμιγής Δημοτική Επιχείρηση με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης-Ποιότητας Ζωής Καλαβρύτων» (Δ.Ε.Π.Α.ΠΟ.Ζ.) συστάθηκε στις 07/07/1995 (Φ.Ε.Κ. 592/τ.Β΄) από το Δήμο Καλαβρύτων, ως ίδιο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της επιχείρησης είναι η σύνταξη, προώθηση και υλοποίηση ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος της πόλης των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής, που θα αναφέρεται στους παρακάτω τομείς: α). Πολιτιστικός: Λειτουργία θεάτρου, κινηματογράφου και διοργάνωση διαφόρων μουσικών δραστηριοτήτων. β). Αθλητισμός: Συντονισμός και στήριξη αθλητικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. γ). Περιβάλλον: Εκπόνηση μελετών για την προστασία περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. δ). Η οργάνωση, λειτουργία και διαχείριση τουριστικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών του Δήμου Καλαβρύτων (δημοτικά αναψυκτήρια, κυλικεία, τουριστικά περίπτερα) καθώς και η δημιουργία και διαχείριση νέων δραστηριοτήτων ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα για: (i) την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επισκέπτες, (ii) την αξιοποίηση και προβολή των πόρων της περιοχής, και (iii) την απόκτηση εσόδων για τη χρηματοδότηση έργων κοινωνικής και πολιτιστικής υποδομής. ε). Η ανάληψη και υλοποίηση Κοινοτικών και Εθνικών προγραμμάτων επιμορφωτικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού και ερευνητικού χαρακτήρα. Επίσης η ανάληψη και υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα (κοινωνική φροντίδα-πρόνοια-προληπτική ιατρική)  (Φ.Ε.Κ. 2009/τ.Β΄/15.11.1999). Η επ’ αμοιβή ανάληψη ή εκπόνηση μελετών οικονομοτεχνικών, κτιριολογικών και τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων για Δημοτικά-Κοινοτικά και Δημόσια έργα. Στο σκοπό φυσικά της επιχείρησης περιέχεται και η πραγματοποίηση εσόδων για την παραπέρα διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτιστικής της αποστολής αλλά και την οικονομική εκμετάλλευση των έργων και υπηρεσιών της. στ). Έκδοση βιβλίου της Ιστορίας των Καλαβρύτων, ανάπτυξη τοπικής δημοσιότητας και ενημερωτικών μέσων (Ραδιοφωνικός Σταθμός), έκδοση διαφόρων εντύπων.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η Δ.Ε.Π.Α.ΠΟ.Ζ. έχει την ευθύνη για τον Πολιτιστικό τομέα του Δήμου Καλαβρύτων.  Επιμελείται της διοργάνωσης των θεσμοθετημένων εκδηλώσεων, όπως: εορτασμός απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων από τον τουρκικό ζυγό την 21η Μαρτίου, εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου, τις εκδηλώσεις μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα την 13η Δεκεμβρίου. Επίσης οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους όπως Καρναβάλι, Πρωτομαγιά, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κ.α.  Υλοποιεί Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αφορούν ανταλλαγές νέων και φιλοξενίες παιδιών αποδήμων σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς, την Ε.Ε.Τ.Α.Α. και τη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού.  Συνεργάζεται με φορείς για τη διοργάνωση συνεδρίων  συναντήσεων αντιπροσωπειών νέων από τις Μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδος και της Ευρώπης για θέματα που αφορούν την ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση των λαών.  Υποστηρίζει εκδηλώσεις Πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας που πραγματοποιούνται στα Καλάβρυτα, όπως π.χ. Παγκόσμιο κύπελλο Enduro, Παγκόσμιο κύπελλο Αλεξίπτωτου Πλαγιάς, Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας, Αγώνες αυτοκινήτων, Περιφερειακοί  Μαθητικοί Αγώνες Χορού, κ.λ.π.  Έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Γραφείου Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαβρύτων. ? Λειτουργεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Κωνσταντίνου Φάσσου.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Το 1997 υπογράφτηκε τριμερής Προγραμματική Σύμβαση 10ετούς διάρκειας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Καλαβρύτων και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Ποιότητας Ζωής Καλαβρύτων (Δ.Ε.Π.Α.ΠΟ.Ζ.), στα πλαίσια των θεσμών του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων (Ε.Π.Δ.Π.), για την ίδρυση του Μουσικού Κέντρου Καλαβρύτων με κύριο σκοπό την εκπαίδευση των νέων στους τομείς της Μουσικής, του Χορού, του Θεάτρου και των Εικαστικών Τεχνών. Το Μουσικό Κέντρο Καλαβρύτων ανασυγκρότησε τη Φιλαρμονική της πόλης (που ιδρύθηκε το 1926), λειτουργεί τμήματα κρουστών, πιάνου, αρμονίου, κιθάρας, παραδοσιακών και σύγχρονων χορών, ρυθμικής γυμναστικής και εργαστήρι ζωγραφικής. Στα τμήματά του εκπαιδεύονται πάνω 200 παιδιά ετησίως.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 2006-2007 Για την εκπαιδευτική περίοδο 2006-2007 λειτουργούν τα ακόλουθα τμήματα: ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΟΥ: Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Λυκείου Καλαβρύτων και διδάσκει η κ. Ζαχαριουδάκη Αλεξία. ΤΜΗΜΑ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ: Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Λυκείου Καλαβρύτων και διδάσκει η κ. Ζαχαριουδάκη Αλεξία. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΓΥΝΑΙΚΑ»: Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Στάδιο Καλαβρύτων και διδάσκει η κ. Κιρστόϊ Μιχαέλα. ΤΜΗΜΑ ΠΙΑΝΟΥ – ΑΡΜΟΝΙΟΥ: Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας και διδάσκει η κ. Τσουρούτη Λόπη. ΤΜΗΜΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ (Κιθάρα, Μπάσο, Μπουζούκι): Tα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας ? Πλατεία Πετιμεζαίων και διδάσκει ο κ. Σκεπαρνιάς Νίκος. ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ (Χάλκινα & Ξύλινα Πνευστά): Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας και διδάσκει ο κ. Μπαμπαράκος Γιώργος. ΤΜΗΜΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ: Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας και διδάσκει ο κ. Στρουμπούκης Νίκος.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 Posted by at 21:38