A B Γ Δ Ε T

Νέα ελληνική γλώσσα, Γ' Γυμνασίου

5η ενότητα, EIPHNH – ΠOΛEMOΣ




 

 


88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 48 49 50 51 52 53

 

eik

 

A EIΣAΓΩΓIKA KEIMENA

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Oι σκοποί της 5ης ενότητας στο επίπεδο της γλωσσικής διδασκαλίας είναι:

• Να μάθουν οι μαθητές τους τρόπους με τους οποίους εκφράζονται στη γλώσσα μας οι επιρρηματικές έννοιες του σκοπού και της αιτίας και ιδιαίτερα να μελετήσουν τις δευτερεύουσες τελικές και αιτιολογικές προτάσεις, ώστε να κατανοούν καλύτερα τις σχέσεις σκοπού, αιτίας – αποτελέσματος που υπάρχουν στα διάφορα κείμενα, αλλά και να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στη χρήση του υποταγμένου λόγου.

• Να εξοικειωθούν οι μαθητές με την ανάλυση κειμένων, κάνοντας χρήση της παραγωγικής μεθόδου, δηλαδή, με μια πορεία από τα γενικότερα στα ειδικότερα συστατικά τους.

• Να κατανοήσουν τη σημασία και τη σχέση που έχουν αυτές με την ορθογραφία των λέξεων, με τη διδασκαλία των γλωσσικών φαινομένων της ομωνυμίας (ομοηχίας) και της παρωνυμίας.

Στο επίπεδο των πραγματογνωστικών αλλά και των συναισθηματικών στόχων μάς ενδιαφέρει η ανάπτυξη ενός προβληματισμού γύρω από τα θέματα της ειρήνης και του πολέμου. Θεωρούμε ότι η ηλικία των μαθητών και ο βαθμός της νοητικής και συναισθηματικής τους ωριμότητας θα επιτρέψει κάποια εμβάθυνση στα θέματα αυτά και ο λόγος που θα παραχθεί δεν θα μείνει στο επίπεδο του προφανούς (δηλ. ο πόλεμος είναι κακός, η ειρήνη καλή). Oι μαθητές θα πρέπει να αναζητήσουν αιτίες, να επιχειρήσουν ερμηνείες, να αξιολογήσουν συμπεριφορές, να υιοθετήσουν στάσεις κριτικές και αυτοκριτικές απέναντι στα θέματα της ειρήνης και του πολέμου.

Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της ενότητας έχουν επιλεγεί ποικίλα κείμενα, ώστε να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να αντιμετωπίσουν το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες (συγχρονικά και διαχρονικά, με αναφορά στις αιτίες αλλά και στις συνέπειες, με εστίαση στο άτομο αλλά και στην κοινωνία). Τα κείμενά μας είναι δύο λογοτεχνικά, ένα σκίτσο, δύο δημοσιογραφικά, ένα άρθρο δοκιμιακού τύπου, ένα προερχόμενο από την Αρχαία Γραμματεία και ένα ερμηνευτικό κείμενο για τον ζωγραφικό πίνακα του Πικάσο «Γκουέρνικα».

Πέρα από αυτά ο εκπαιδευτικός μπορεί να αξιοποιήσει και άλλα κείμενα δικής του επιλογής, αλλά και να συνδέσει τη διδασκαλία με την εκάστοτε διεθνή επικαιρότητα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των μαθητών. Η ολοκλήρωση της διδασκαλίας μπορεί να γίνει σε έξι διδακτικές ώρες.

Tο δίπολο Eιρήνη-Πόλεμος αναδεικνύει τις διαθεματικές έννοιες: της αντίθεσης, του πολιτισμού, της συγχρονίας και της διαχρονίας. Mελετώντας τα γραμματικά φαινόμενα της ενότητας, οι μαθητές μπορούν να αντιληφθούν και να εμβαθύνουν σε διαθεματικές έννοιες όπως είναι ο σκοπός και η σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Mε την ανάλυση των κειμένων στα συστατικά τους αναδεικνύεται η διαθεματική έννοια της δομής και της αλληλεξάρτησης των στοιχείων ενός συνόλου. Mελετώντας το φαινόμενο της ομοηχίας-παρωνυμίας φωτίζεται η έννοια της οικονομίας ως ιδιότητας κάθε συστήματος.

 

B. Δ E Y T E P E Y O Y Σ E Σ T E Λ I K E Σ K A I A I T I O Λ O Γ I K E Σ Π P O T A Σ E I Σ

 

B1. Θ Ε Ω Ρ Η Τ Ι Κ Α Σ Τ O Ι Χ Ε Ι Α

Τελικές προτάσεις

Oι τελικές προτάσεις είναι δευτερεύουσες επιρρηματικές προτάσεις, που εισάγονται τυπικά με το για να ή απευθείας με το να (συνήθως ύστερα από ρήματα κινήσεως, Holton κ.ά. 1999:440).

Το υποκείμενο της τελικής πρότασης, όταν εμφανίζεται, ακολουθεί υποχρεωτικά το ρήμα. Επιπλέον, κανένα συστατικό δεν μπορεί να μπει ανάμεσα στο για και το να, τα οποία υποχρεωτικά εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο (ό.π.). Όταν μια τελική πρόταση εκφέρεται αποφατικά, μπορεί να εισάγεται μόνο με το μη (Τζάρτζανος 1991β: 76).

Oι τελικές προτάσεις «εκφράζουν το τέλος, ήτοι τον σκοπό μιας πράξεως» (ό.π.). Υπάρχουν και κάποιες στερεότυπες χρήσεις των τελικών προτάσεων, «όπου φαίνεται να εμφανίζεται ένας συνδυασμός της σημασιολογίας του σκοπού, της αιτίας και του αποτελέσματος», π.χ. τα (1) (2) εκφράζουν αποτέλεσμα ή συνέπεια (Holton κ.ά. 1999: 440):

(1) Της πήρε τα λεφτά, για να μην της τα επιστρέψει ποτέ.

(2) Για να μιλάει έτσι, κάτι πρέπει να έχει μάθει.

 

Η τελική πρόταση (ή και πρόταση σκοπού κατά τους Kλαίρη/Mπαμπινιώτη 2001) μπορεί να προηγείται ή να έπεται της κύριας. Η επιλογή της θέσης της «συχνά υπαγορεύεται από κειμενικούς παράγοντες» (ό.π.: 114). Συγκεκριμένα, όταν η τελική πρόταση βρίσκεται μετά την κύρια, συνδέεται περισσότερο με αυτήν και δηλώνει συνήθως την πρόθεση του δράστη της κύριας πρότασης να προβεί στη συγκεκριμένη ενέργεια:

(3) Πήγε στην Αμερική για να σπουδάσει.

 

Όταν προηγείται, εισάγεται μόνο με το για να και ποτέ με το να. Σε αυτήν τη θέση, χρησιμοποιείται συνήθως «ως μέσον προσέλκυσης της προσοχής και ως μέσον οργάνωσης του κειμένου» (όπ. 114). Ως στοιχείο οργάνωσης συνδέεται συχνά με το προηγούμενο κείμενο μέσω δεικτικών αντωνυμιών:

(4) Για να αντιμετωπίσεις τη ζωή με επιτυχία, πρέπει να είσαι εργατικός, ψύχραιμος και υπομονετικός.

(5) Για να σας αποδείξω την αλήθεια αυτού που σας είπα, κάντε το εξής πείραμα.

 

Σε άλλες περιπτώσεις ο σκοπός εμφανίζεται ως πρόβλημα που επιλύεται από την κύρια πρόταση:

(6) Όλο και περισσότεροι νέοι οδηγούνται στα δικαστήρια. Για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα των νέων, πρέπει η πολιτεία να θεσμοθετήσει μέτρα υποστήριξης της οικογένειας.

 

Συχνά αποτελεί την εναρκτική πρόταση κειμένου με οδηγίες:

(7) Για να ανοίξετε τη φιάλη, αφαιρέστε πρώτα την ταινία ασφαλείας.

 

Σε άλλες περιπτώσεις «όταν ο ομιλητής θέλει να δείξει το κίνητρο γιατί λέει κάτι, προτάσσει την πρόταση σκοπού» (Κλαίρης και Mπαμπινιώτης 2001: 114):

(8) Για να είμαι ειλικρινής, το ήξερα αλλά δεν είπα τίποτα.

 

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι τελικές προτάσεις δεν είναι παρά ένα από τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο ομιλητής, για να δηλώσει τον σκοπό. Γενικότερα, έχει στη διάθεσή του γραμματικά και λεξικά μέσα, που άλλα λειτουργούν στο επίπεδο της απλής πρότασης (συνεπτυγμένη δήλωση) και άλλα την υπερβαίνουν (σύνθετη πρόταση – διαπροτασιακή δήλωση) (Κλαίρης και Mπαμπινιώτης 2001: 111).

Συγκεκριμένα:

 

• στη συνεπτυγμένη δήλωση του σκοπού

α. χρησιμοποιούμε τις προθέσεις για, προς (γραμματική δήλωση):

(9) Έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του αγώνα.

(10) Προς τιμήν σας οργανώθηκε η εκδήλωση.

β. χρησιμοποιούμε σχετικά ρήματα ή περιφράσεις από το λεξιλογικό πεδίο του σκοπού, των οποίων τα συμπληρώματα δηλώνουν τον ίδιο τον σκοπό (ό.π.: 112) (λεξική δήλωση):

(11) Έχει σκοπό να φύγει από την υπηρεσία.

(12) Προτίθεται να αφήσει τη συλλογή του στο Δημόσιο.

 

• στην ανεπτυγμένη δήλωση

α. χρησιμοποιούμε τους συνδέσμους για να ή το να μόνο του με τελικές προτάσεις (γραμματική δήλωση):

(13) Σηκώθηκε πρωί να ετοιμάσει το σπίτι.

β. χρησιμοποιούμε λέξεις όπως: σκοπός, στόχος, κτλ. μέσα σε αυτοτελείς προτάσεις ή φράσεις (λεξική δήλωση):

(14) Έφυγε με σκοπό να μη γυρίσει ποτέ.

 

Αιτιολογικές προτάσεις

 

Oι επιρρηματικές αιτιολογικές προτάσεις «περιέχουν την αιτιολογία μιας πράξεως» (Τζάρτζανος 1991β: 59) και εισάγονται με τους συνδέσμους γιατί, διότι, καθώς, επειδή, εφόσον, αφού, μια και. Oι Holton κ.ά. (2003) δεν αναφέρουν την περίπτωση των που-προτάσεων, ενώ οι Κλαίρης και Mπαμπινιώτης (1999: 101) σημειώνουν ότι το που χρησιμοποιείται με συγκεκριμένα ρήματα, τα οποία απαιτούν αιτιολογικές προτάσεις ως συμπλήρωμα.

(15) Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να έρθω να σε δω.

 

Όταν η αιτιολογική πρόταση εισάγεται με τους συνδέσμους γιατί ή διότι, πρέπει να ακολουθεί την κύρια, ενώ με τους άλλους συνδέσμους κάθε σειρά είναι δυνατή (Holton κ.ά. 2003: 441).

Oι Κλαίρης και Mπαμπινιώτης (1999: 97) επισημαίνουν ότι η πρόταξη της αιτιολογικής πρότασης συνδέεται με κάποιες κειμενικές λειτουργίες των συγκεκριμένων προτάσεων που απορρέουν από τη χρήση τους στο κείμενο και σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας, καθώς και με τις προτιμήσεις μεταξύ των κυρίων συνδέσμων γιατί, διότι, επειδή, οι οποίοι εμφανίζουν διαφοροποίηση ως προς την πρόταξη ή την επίταξη της αιτίας.

Συγκεκριμένα η πρόταση που εισάγεται με το επειδή προτάσσεται, όταν:

 

α. ο ομιλητής θέλει να προβάλει την αιτία ως σημαντική νέα πληροφορία:

(16) Επειδή οι νέοι αισθάνονται απομονωμένοι σε μια κοινωνία που δεν τους προσφέρει ιδανικά, αντιδρούν και απορρίπτουν το σύστημα.

β. στην αιτιολογική πρόταση υπάρχουν πληροφορίες που συνδέονται νοηματικά και γλωσσικά με το αμέσως προηγούμενο κείμενο:

(17) Η βία αυξάνει ανησυχητικά στα σχολεία. Επειδή το πρόβλημα αυτό παίρνει διαστάσεις, συγκροτήθηκε επιτροπή από ειδικούς για την αντιμετώπισή του.

γ. το αιτιακό γεγονός αποτελεί το πλαίσιο ή την αρχή, βάσει της οποίας θα ερμηνευτεί και θα κατανοηθεί το αποτέλεσμα:

(18) Επειδή το καλό πρέπει να λέγεται, η οργάνωση του συνεδρίου ήταν υποδειγματική.

δ. σε περιπτώσεις διαλόγου και σε ελλειπτικό λόγο:

(19) – Γιατί επιλέξατε την Αίγινα ως τόπο μόνιμης κατοικίας;

– Επειδή είναι ένα ήσυχο νησί, και κοντά στην Αθήνα.

Το επειδή μπορεί να αντικατασταθεί από το γιατί μόνο στην περίπτωση (δ) (Κλαίρης και Mπαμπινιώτης 1999: 97-98).

 

Oι σύνδεσμοι αφού και εφόσον στην αιτιολογική τους χρήση διαφέρουν από τους γιατί, επειδή, διότι, καθώς η αιτιακή σχέση που δηλώνουν εμφανίζεται ως συλλογισμός, με την αιτία ως βάση και το αποτέλεσμα ως συμπέρασμα (ό.π.: 100):

(20) Εφόσον εργάστηκε τις Κυριακές, πρέπει να πληρωθεί παραπάνω.

 

O περιφραστικός σύνδεσμος μια και, τέλος, δηλώνει συνήθως μια τυχαία αιτιακή σχέση (εναλλακτικά χρησιμοποιείται και ο αφού) και εμφανίζεται περισσότερο στον προφορικό λόγο:

(21) Μια και μιλάμε για διακοπές, σας πληροφορώ ότι το σπίτι μου στο νησί είναι διαθέσιμο για το καλοκαίρι.

 

Και στην περίπτωση των αιτιολογικών προτάσεων, είναι χρήσιμο να σημειώσουμε ότι η αιτία μπορεί να δηλωθεί και με άλλους τρόπους και να εντάξουμε τις αιτιολογικές προτάσεις στο γενικότερο πλαίσιο δήλωσης της αιτίας, όπως το περιγράφουν οι Κλαίρης και Mπαμπινιώτης (1999: 94 κ.εξ.), σύμφωνα με τους οποίους η αιτία μπορεί να δηλωθεί με τους ακόλουθους τρόπους:

α. ρητά: στην απλή πρόταση (συνεπτυγμένη δήλωση), στη σύνθετη πρόταση ή τη διαπροτασιακή σύνθεση (ανεπτυγμένη δήλωση) με γραμματικά ή λεξικά μέσα ως γραμματική ή λεξική δήλωση

β. μη ρητά: είτε με συμπλεκτική σύνδεση (22) είτε με ασύνδετο σχήμα (23) (ό.π.: 94):

(22) Δεν της άρεσε το έργο κι έφυγε.

(23) Έφυγε χθες νωρίς από το γραφείο (αποτέλεσμα). Αισθανόταν άσχημα (αιτία).

 

Η επιλογή του ενός ή του άλλου τρόπου δήλωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα κίνητρα και τους στόχους του ομιλητή, το περιβάλλον, το ύφος, τον αποδέκτη του μηνύματος κτλ.

 

B2. Δ I Δ A K T I K H Π P O Τ Α Σ Η

 

Τελικές προτάσεις: Oι αρχικές δραστηριότητες Ακούω και μιλώ (σελ. 92) σκοπό έχουν να οδηγήσουν τους μαθητές στη διαπίστωση της ποικιλίας των εκφραστικών τρόπων που δηλώνουν τον σκοπό και στην επαγωγική προσέγγιση της σχετικής γνώσης.

Oι δραστηριότητες Διαβάζω και γράφω 1-3 (σελ. 92) αποβλέπουν στην αναγνώριση των τελικών προτάσεων μέσα στα κείμενα.

Oι δραστηριότητες που ακολουθούν μετά το κείμενο 5 (Γκουέρνικα) αφορούν το ίδιο γλωσσικό φαινόμενο (τελικές προτάσεις) αλλά είναι περισσότερο δημιουργικές και οι μαθητές καλούνται να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στην παραγωγή δικού τους λόγου.

 

Αιτιολογικές προτάσεις: Oι δραστηριότητες Ακούω και μιλώ (σελ. 94) δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να διαπιστώσουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να αποδώσουμε τις αιτιακές σχέσεις και οι δραστηριότητες Διαβάζω και γράφω 1, 2, 3, που ακολουθούν, τους βοηθούν να αναγνωρίσουν τις δευτερεύουσες αιτιολογικές προτάσεις και να συνειδητοποιήσουν τη χρήση τους στον λόγο.

Oι δραστηριότητες που ακολουθούν μετά το κείμενο 6 αποσκοπούν στην εμπέδωση της αποκτηθείσας γνώσης και στην εξάσκηση των μαθητών στη χρήση υποταγμένου λόγου και ιδιαιτέρως αιτιολογικών προτάσεων για την έκφραση τεκμηριωμένων απόψεων.

Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δώσουμε στις δύο τελευταίες δραστηριότητες του Ακούω και μιλώ (σελ. 96), οι οποίες αφορούν το κείμενο 1. Oι μαθητές καλούνται να ανακαλέσουν προηγούμενες γνώσεις τους (από την 3η ενότητα του βιβλίου) και να διαχωρίσουν τις πλάγιες ερωτηματικές προτάσεις, που εισάγονται με το γιατί, από τις αντίστοιχες αιτιολογικές.

 

Γ. A N A Λ Y Σ H  K E I M E N O Y  M E  Π A P A Γ Ω Γ I K H  M E Θ O Δ O

 

Γ1.  Θ Ε Ω Ρ Η Τ Ι Κ Α  Σ Τ O Ι Χ Ε Ι Α

 

Κατά την κειμενογλωσσολογία, κάθε κείμενο έχει μια οργανωμένη δομή και ενότητα που είναι ευδιάκριτη και στο περιεχόμενό του. Η βαθιά αυτή δομή ή μακροδομή καθορίζει την αλληλουχία των γλωσσικών πράξεων του κειμένου και τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις γλωσσικές μορφές του κειμένου και στις λειτουργίες που επιτελεί η καθεμιά από αυτές. Στην περιγραφή, για παράδειγμα, η αλληλουχία και η σχέση προσδιορίζονται από τον χώρο, ενώ στην αφήγηση από τον χρόνο (Adam 1999). Το ζήτημα της αλληλουχίας είναι, επομένως, αλληλένδετο με το είδος του λόγου (γραπτό, προφορικό ή ηλεκτρονικό), το είδος του κειμένου αλλά και τις κοινωνικές λειτουργίες που επιτελεί (είδηση, άρθρο, ποίημα, διήγημα κ.λπ.) σε σχέση πάντα με τις περικειμενικές συνθήκες, δηλαδή τις συνθήκες του ευρύτερου περιβάλλοντος. Επίσης, ο βαθμός στον οποίο γνωρίζουν το θέμα του κειμένου οι προβλεπόμενοι ακροατές ή αναγνώστες μπορεί να οδηγεί στην αποφυγή κάποιων περιττών, για τη συγκεκριμένη επικοινωνιακή περίσταση, στοιχείων. Η δομή και η αλληλουχία των κειμένων εξαρτάται επίσης και από τις αποδεκτές συμβάσεις σε κάθε κοινωνία ή κοινωνικό θεσμό. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι τα παραμύθια τα αφηγούνται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα και οι συμβάσεις αυτές ορίζουν τη δομή και την αλληλουχία των παραμυθιών ως κειμένων (π.χ. πώς αρχίζουν, με ποιο τρόπο γίνεται η αφήγηση, πώς τελειώνουν).

Με ανάλογο τρόπο αναφερόμαστε στη δομή της παραγράφου. Το θέμα της κάθε παραγράφου, όσο και τα στοιχεία συνοχής, έχουν σχέση με τον ρόλο της παραγράφου στο πλαίσιο του ευρύτερου κειμένου, αλλά και με το ύφος της γραφής που διέπει όλο το κείμενο. Η αλληλουχία και η ενότητα, επομένως, των περιόδων και οι σχέσεις των κύριων με τις δευτερεύουσες προτάσεις δεν μπορούν να εξεταστούν ανεξάρτητα από τις λειτουργίες που επιτελεί η κάθε παράγραφος. Η σχέση των κύριων με τις δευτερεύουσες προτάσεις είναι επίσης αλληλένδετη με το θέμα που αναπτύσσει η κάθε παράγραφος, αλλά δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από το συγκείμενο, καθώς τυχόν αναντιστοιχίες ανάμεσα στις λεπτομέρειες των παραγράφων μπορεί να δημιουργούν αντιφάσεις ή λογικά και νοηματικά κενά και να επηρεάζουν την κατανόηση.

Η δομή, επίσης, της πρότασης και η ενότητά της καθορίζονται όχι μόνο από συντακτικούς κανόνες αλλά και από τον σκοπό του ομιλούντος ή του γράφοντος. Oι συντακτικοί κανόνες καθορίζουν βέβαια τις παραδειγματικές σχέσεις των μερών της πρότασης, αλλά η θέση των λέξεων εξαρτάται από τη λειτουργία της πρότασης στην κάθε παράγραφο, τη σχέση με το υπόλοιπο κείμενο, τις προθέσεις του γράφοντος και το ύφος όλου του κειμένου. Έτσι, η τοποθέτηση του ρήματος στην αρχή της πρότασης αντί για το υποκείμενο μπορεί, για παράδειγμα, να γίνεται για λόγους έμφασης (π.χ. Γύρισε τότε εκείνη και τον κοίταξε), ενώ στοιχεία δείξης ή αναφοράς (π.χ. Εκείνη τότε γύρισε και τον κοίταξε) αφορούν τη σχέση της πρότασης με τις υπόλοιπες προτάσεις.

Τέλος, οι λέξεις δεν επιλέγονται μόνο με βάση το σημασιολογικό τους περιεχόμενο αλλά και τον κειμενικό τους χαρακτήρα. Το είδος και το ύφος, επομένως, του κειμένου είναι εκείνα που οδηγούν στην καταλληλότητα ή όχι των λέξεων που επιλέγονται ανάμεσα σε άλλες συνώνυμες. Oρισμένες λέξεις λειτουργούν ως κλειδιά για την οργάνωση της κάθε παραγράφου και ο εντοπισμός τους μπορεί να μας οδηγήσει στον τρόπο οργάνωσης όλου του κειμένου.

Συνοψίζοντας, ένα κείμενο μπορεί να αναλυθεί με παραγωγική μέθοδο, αρχίζοντας από τη μακροδομή του, και στη συνέχεια να οδηγηθούμε στις παραγράφους, τις περιόδους, τις προτάσεις και τέλος τις λέξεις, όπως μπορεί να αναλυθεί και αντίστροφα, από τις λέξεις στη δομή ολόκληρου του κειμένου.

 

Γ2.  Δ I Δ A K T I K H  Π P O Τ Α Σ Η

 

O διδακτικός στόχος στην υποενότητα αυτή είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές πώς το κείμενο μπορεί να αναλυθεί στα συστατικά του μέρη. Με τις δραστηριότητες που προτείνονται, ο μαθητής καλείται να εντάξει το κείμενο που μελετά στο ευρύ θεματικό πεδίο στο οποίο αναφέρεται, να βρει το συγκεκριμένο θέμα που θίγει ως ολότητα και στη συνέχεια να προχωρήσει στην επισήμανση των θεματικών ενοτήτων. Στο επίπεδο της παραγράφου, θα βρει το θέμα της καθεμιάς και θα παρατηρήσει πώς δομείται η παράγραφος. Εδώ δίνεται και η ευκαιρία να γίνει επανάληψη των στοιχείων δομής της παραγράφου (θεματική περίοδος, λεπτομέρειες και κατακλείδα). Στη συνέχεια, από την παράγραφο παραγωγικά θα φτάσει στην πρόταση και από εκεί στη λέξη. Δίνονται αρκετές δραστηριότητες στον μαθητή, ώστε να βρει λέξεις-κλειδιά που έχουν ιδιαίτερη σημασιολογική βαρύτητα για το κείμενο συνολικά ή αποτελούν λέξεις-σύμβολα που επιτείνουν την ατμόσφαιρα που δημιουργεί το κείμενο ή που συγκεκριμενοποιούν αφηρημένες έννοιες.

Εναλλακτικά στις ασκήσεις που παρατίθενται στο Βιβλίο του Μαθητή, ο εκπαιδευτικός στην τάξη του μπορεί να ζητήσει από τους μαθητές του να αλλάξουν τις λεπτομέρειες που στηρίζουν τη θεματική περίοδο κάποιας παραγράφου κτλ. και να παρατηρήσουν πώς επηρεάζεται το κείμενο. Η δημιουργική επέμβαση των μαθητών στο κείμενο είναι πάντα ζητούμενο. Μπορεί επίσης ο εκπαιδευτικός να επιλέξει ένα άλλο κείμενο, στο οποίο να σβήσει λέξεις-κλειδιά ή προτάσεις μιας παραγράφου ή και μια ολόκληρη παράγραφο και να ζητήσει από τους μαθητές να συμπληρώσουν ό,τι λείπει, σκεπτόμενοι παραγωγικά πάντα, ξεκινώντας από το κείμενο ως σύνολο, ως ολότητα, και το περιβάλλον των συμφραζομένων που κάθε φορά διαμορφώνεται.

 

Δ. O M O H X E Σ  K A I  Π A P Ω N Y M E Σ  Λ E Ξ E I Σ

 

Δ1. Θ Ε Ω Ρ Η Τ Ι Κ Α Σ Τ O Ι Χ Ε Ι Α

 

Σύμφωνα με τη Νεοελληνική Γραμματική (Τριανταφυλλίδη1988: 186)

«ομώνυμα ή ομόηχα λέγονται οι λέξεις που προφέρονται το ίδιο, έχουν όμως διαφορετική σημασία».

Ως ομόηχες μπορούν να χαρακτηριστούν και λέξεις που δεν ανήκουν στο ίδιο μέρος του λόγου, π.χ. σήκω-σύκο. Στη Νεοελληνική Γραμματική (ό.π.: 187) ωστόσο αναφέρεται ότι από τα ομόηχα διαφέρουν «οι λέξεις που έχουν πάρει σημασίες αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, ώστε να μας φαίνεται πως πρόκειται για δύο διαφορετικές λέξεις, καθώς, λ.χ. μοναχός: μόνος, αλλά και καλόγερος, αετός: το πουλί και ο χαρτένιος αετός που πετούν τα παιδιά». Προφανώς, το κριτήριο που διαφοροποιεί τα ρόκα1 και ρόκα2 από τα αετός1 και αετός2 είναι η ετυμολογική συγγένεια, το ότι στην πρώτη περίπτωση έχουμε συμπτωματικά ομότυπα, ενώ στη δεύτερη ετυμολογικά ομότυπα, ή αλλιώς πολύσημες λέξεις.

Προτιμούμε τον όρο «ομόηχα» για τη διδασκαλία και την αποφυγή της χρήσης του όρου «ομώνυμα», κυρίως γιατί από διδακτικής άποψης η λέξη «ομόηχα» αναφέρεται ακριβώς στην πηγή της ομοιότητας των ομωνύμων ή ομοτύπων λέξεων: την προφορά. Από την άλλη πλευρά, η χρήση των όρων ομοτυπία και ομότυπα, καθώς και η διάκριση σε συμπτωματικά και ετυμολογικά ομότυπα είναι, πιστεύουμε, πιο εξειδικευμένη και όχι ιδιαίτερα σκόπιμη σε αυτό το επίπεδο «γλωσσικής συνειδητοποίησης» των μαθητών.

Oμόηχα λοιπόν είναι τα ρόκα (ξύλινο ραβδί για το γνέσιμο) και ρόκα (το σαλατικό), ψηλός-ψιλός, κλείνω-κλίνω, κλίμα-κλήμα, τοίχος-τείχος, λύρα-λίρα, λοιμός-λιμός, φύλλο-φύλο, κριτικός-κρητικός. Επικεντρώνουμε στη διαφορετική ορθογραφία των ομοήχων, η οποία αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για τον φυσικό ομιλητή από την κατανόηση της διαφορετικής σημασίας των λέξεων. [Με το ίδιο σκεπτικό, στις παρώνυμες λέξεις τονίζεται η διαφορετική ορθογραφία ιδιαίτερα των «τονικά παρωνύμων λέξεων».]

Η Νεοελληνική Γραμματική (ό.π.) πλάι στα ομόηχα «ξεχωρίζει» και τα παρώνυμα, τις λέξεις δηλαδή που μοιάζουν αρκετά ως προς την προφορά, αλλά οι οποίες «συχνά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ακριβώς όμως επειδή μοιάζουν στην προφορά, μερικοί δεν τις ξεχωρίζουν και τις μπερδεύουν».

Παρώνυμες θεωρούνται, για παράδειγμα, οι λέξεις:

αμυγδαλιά-αμυγδαλή, αιθέρας-αθέρας, αχόρταγος-αχόρταστος, καλόβολος-καλόβουλος, κατακόμβη-εκατόμβη, κυματίζω-κυμαίνομαι, ονομαστικός-ονοματικός, προσωπείο-προσωπίδα, στερώ-υστερώ, φτηνός-φτενός

Υπάρχουν και τα τονικά παρώνυμα, λέξεις δηλαδή που διαφέρουν μόνο ως προς τη θέση του τόνου (ό.π.: 188):

φόρα-φορά, μάγια-μαγιά, μάτια-ματιά, σκέπη-σκεπή, νόμος-νομός, καμάρα-κάμαρα, πότε-ποτέ, γέρνω-γερνώ, θόλος-θολός

Επισημαίνεται στη Γραμματική (ό.π.: 188) ότι τα τονικά παρώνυμα διαφέρουν και ως προς την ορθογραφία, και ότι «πρέπει να θυμάται κανείς την ορθογραφία της κάθε λέξης σύμφωνα με τη σημασία της», π.χ.:

παίρνω- περνώ, μεταλλείο- μετάλλιο, χώρος- χορός, σχολείο- σχόλιο

 

Δ2. Δ I Δ A K T I K H  Π P O T A Σ H

 

Βασικός στόχος της συγκεκριμένης υποενότητας είναι να διακρίνουν οι μαθητές τα ομόηχα και παρώνυμα στη γλώσσα μας, προκειμένου να τα γράφουν σωστά. Απώτερος στόχος, δηλαδή, είναι μάλλον η ορθογραφία. Αυτό επισημαίνεται στη θεωρία που δίνεται στο Βιβλίο του Μαθητή, όπου υπάρχουν άλλωστε και αρκετές ασκήσεις ορθογραφίας. O εκπαιδευτικός, βέβαια, στην τάξη του μπορεί να αναθέσει στους μαθητές του τον εντοπισμό ομόηχων και παρώνυμων λέξεων στα άλλα κείμενα της ενότητας ή να επαυξήσει τον κατάλογο της ορθογραφικής άσκησης 2 του Διαβάζω και γράφω με άλλες λέξεις. Το θέμα προσφέρεται για πολλές ασκήσεις ορθογραφίας, που όμως στο βιβλίο δεν μπορούν να παρατεθούν. Άλλωστε, τις ανάγκες της συγκεκριμένης τάξης τις γνωρίζει μόνο ο εκπαιδευτικός που κάνει μάθημα σ’ αυτήν.

Εκτός όμως από τη μελέτη της ορθογραφίας, καλό είναι να επισημανθεί –με την ευκαιρία– η παραγωγικότητα του γλωσσικού συστήματος, καθώς και η οικονομία του. Με την αλλαγή ενός μόνο φωνήματος δημιουργούνται νέες λέξεις, με άλλες σημασίες.

Tα ομόηχα μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορα δημιουργικά παιχνίδια στην τάξη (βλ. σχετικά Aργυροπούλου 2003β).

 

Ε. Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η  Λ O Γ O Y – Δ Ι Α Θ Ε Μ Α Τ Ι Κ Η  Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α

 

Ακούω και μιλώ

1. «Aνάγνωση», ερμηνεία και αξιολόγηση σκίτσου

Ένα σκίτσο μπορεί να προσληφθεί με διαφορετικούς τρόπους από τους αναγνώστες. Το νόημα της συζήτησης είναι όχι να επιβληθεί μια μοναδική άποψη, αλλά να αξιοποιηθούν τα στοιχεία του σκίτσου, ώστε να εξοικειωθούν οι μαθητές με την ανάγνωση πολυτροπικών κειμένων και με τον συσχετισμό εικόνας και λόγου. Το σκίτσο αυτό δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να μιλήσουν για τις αιτίες του πολέμου και να χρησιμοποιήσουν αιτιολογικές και τελικές προτάσεις στον προφορικό λόγο.

2. Aπλή δραστηριότητα που ζητά περιγραφή και διατύπωση σχολίου για ένα πολεμικό ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Oι περισσότεροι μαθητές, κυρίως τα αγόρια, είναι γνωστό ότι παίζουν με ηλεκτρονικά παιχνίδια που έχουν πολεμικό περιεχόμενο. Είναι πολύ πιθανό οι μαθητές να επιμείνουν περισσότερο στα τεχνικά στοιχεία των παιχνιδιών, όπως τα γραφικά και η κίνηση, και γι’ αυτό θα ήταν σκόπιμο, όταν αναφερθούν στην ποιότητα, να προωθήσουμε τη συζήτηση για την επίδραση των παιχνιδιών αυτών στον ψυχισμό των παιδιών, και μάλιστα σε σύγκριση με άλλα παιχνίδια, που μπορεί να καλλιεργούν θετικές αξίες. Oι μαθητές ίσως επιχειρήσουν να υπερασπιστούν τις επιλογές τους για τα παιχνίδια που παίζουν, πράγμα που θα αναπτύξει τη διάθεσή τους να μιλήσουν. Θα ήταν καλό, να επιμείνουμε στη συγκροτημένη και αιτιολογημένη παρουσίαση των απόψεών τους και να αποφύγουμε τον διδακτισμό και την ηθικολογία, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. H δραστηριότητα αυτή ουσιαστικά προετοιμάζει την επόμενη.

3. Aπαιτητική ομαδική δραστηριότητα που όμως αναθέτει ρόλο σε όλους τους μαθητές (ακόμα και στους ακροατές-μαθητές) και έτσι τραβά το ενδιαφέρον και την προσοχή τους. Παράλληλα εμπλέκει τους μαθητές σε συνεργασίες, με στόχο τη νίκη της ομάδας τους. Η δραστηριότητα ακολουθεί τη λογική της επιχειρηματολογίας – αντιλογίας (το γνωστό ντιμπέιτ), στο οποίο έχουν συμμετάσχει ως τώρα αρκετά σχολεία με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας. Είναι αρκετά απαιτητική ως διαδικασία, καθώς προϋποθέτει πειθαρχία και αυτοπειθαρχία. Στην κάθε ομάδα, όπως λειτουργεί το ντιμπέιτ, συμμετέχουν έως 5 μαθητές. Αν ο χρόνος που μπορεί να διατεθεί στην τάξη είναι λιγότερος, τα μέλη των ομάδων θα χρειαστεί να είναι λιγότερα. Oι μαθητές δεν είναι ανάγκη να χωριστούν με βάση τις απόψεις τους υπέρ ή κατά των πολεμικών παιχνιδιών, αν και είναι πιθανό να προτιμήσουν έναν τέτοιο χωρισμό. O σκοπός της επιχειρηματολογίας – αντιλογίας είναι να οδηγήσει στην κατανόηση του γεγονότος ότι για κάθε ζήτημα υπάρχουν θέσεις και αντιθέσεις, στον σεβασμό της άλλης πλευράς, στην τεκμηριωμένη παρουσίαση των επιχειρημάτων. Αν έχει προηγηθεί η δραστηριότητα 2, θα είναι ευκολότερο να βρουν οι μαθητές τα κατάλληλα επιχειρήματα για να στηρίξουν τις απόψεις τους.

 

Διαβάζω και γράφω

1. Με τη δραστηριότητα αυτή προβλέπεται οι μαθητές, ξαναβλέποντας συνολικά πολέμους που έχουν συναντήσει στο μάθημα της Ιστορίας, να ασκηθούν στη συγκροτημένη παρουσίασή τους. Έτσι, θα αναγκαστούν να ξεχωρίσουν την αφήγηση που αφορά τις αιτίες και τις αφορμές από αυτήν που αναφέρεται στα γεγονότα και στα αποτελέσματα ενός πολέμου. Επίσης, βλέποντας συγκριτικά τους πολέμους που έχουν επιλέξει να παρουσιάσουν, ίσως να οδηγηθούν σε ένα γενικότερο προβληματισμό για το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης.

2. Η δραστηριότητα αυτή έχει περισσότερο βιωματικό χαρακτήρα. Παράλληλα με την αναζήτηση εικονογραφικού υλικού, θα ήταν καλό οι μαθητές να προσδιορίσουν τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται το υλικό τους. Έτσι, θα διαπιστώσουν τη δυνατότητα της εικόνας να αποτυπώσει και να νοηματοδοτήσει τα γεγονότα. Iδιαίτερο ενδιαφέρον μπορεί να έχει η συζήτηση που θα προκληθεί στην τάξη, με στόχο την αξιολόγηση των προσωπικών αυτών δημιουργιών και την αιτιολόγηση των επιλογών από κάθε μαθητή-δημιουργό αφίσας.

3. Oι μαθητές θα χρειαστεί να κατανοήσουν ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό θεσμό κοινωνικοποίησης των ατόμων και, κατ’ επέκταση, επηρεάζει με τον τρόπο της την υπόθεση του πολέμου ή της ειρήνης. Για να προσανατολιστούν στη διερεύνηση των ερωτημάτων, θα ήταν καλό να δοθούν άξονες. Για παράδειγμα, μια ομάδα να διερευνήσει την προώθηση της ειρήνης μέσω του επίσημου Αναλυτικού Προγράμματος, μία άλλη την προώθηση μέσω εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων (προαιρετικά προγράμματα, επισκέψεις και εκδηλώσεις του σχολείου) και μια ομάδα μέσω του παιδαγωγικού κλίματος που επικρατεί στα σχολεία και στις τάξεις. Τέλος, οι τρεις ομάδες θα μπορούσαν να συγκρίνουν τις διαπιστώσεις τους, να συζητήσουν γι’ αυτές και να καταλήξουν σε κάποιες κοινές θέσεις. Θα ήταν σκόπιμο να προβληματιστούν και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η εκπαίδευση ως εθνική υπόθεση στην προώθηση του πολέμου ή της ειρήνης, σε συνάρτηση με τη γενικότερη κοινωνικοπολιτική κατάσταση που μπορεί να επικρατεί σε μια χώρα (π.χ. σε ολοκληρωτικά καθεστώτα) και τα εθνικά ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα κράτος (π.χ. εμπόλεμη κατάσταση με άλλη χώρα). Στη συνέχεια, θα πρέπει να εφαρμόσουν τα κριτήρια αξιολόγησης που τους δίνονται στα κείμενά τους. H αξιολόγηση μπορεί να γίνει είτε ατομικά είτε σε μικρές ομάδες και, βέβαια, να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο σύνολο της τάξης.

4. Συγγραφή επίσημης επιστολής με συγκεκριμένο σκοπό και παραλήπτη/αποδέκτη. Προτείνεται μάλιστα να αναζητηθούν στην τάξη τα κριτήρια αξιολόγησης μιας τέτοιας επιστολής. Θα μπορούσε, βέβαια, η επιστολή να απευθυνθεί σε κάποιον άλλο αποδέκτη ή φορέα, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες της τάξης.

 

Διαθεματική εργασία

H διαθεματική εργασία μπορεί να δώσει ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν την τεχνολογική πρόοδο κάθε εποχής μέσα από την εξέλιξη των όπλων. Συνδυάζει πολλά γνωστικά αντικείμενα: Aρχαία Eλληνική Γραμματεία, Iστορία, Λογοτεχνία, χρήση H/Y, Tεχνολογία, Xημεία. Όταν μάλιστα οι μαθητές μελετήσουν τις αρνητικές συνέπειες των σύγχρονων όπλων μαζικής καταστροφής, δημιουργούνται ταυτόχρονα και αντιπολεμικά αισθήματα. Oι πηγές που μπορούν να διερευνηθούν είναι ποικίλες και προσιτές στα παιδιά (βιβλία σχολικά και άλλα, διαδίκτυο, αρχεία). Tο τελικό προϊόν μπορούν να το επιμεληθούν οι μαθητές και να του δώσουν όποια μορφή επιθυμούν. Mπορεί να γίνει ένα φυλλάδιο-άλμπουμ (όπως προτείνεται στο Βιβλίο του Μαθητή) με τη βοήθεια-συνεργασία του καθηγητή της Aισθητικής Aγωγής ή εναλλακτικά: μια παρουσίαση σε ένα πρόγραμμα στον H/Y με τη βοήθεια του καθηγητή της Πληροφορικής ή μια έκθεση ομοιωμάτων όπλων με προπλάσματα με τη βοήθεια του καθηγητή της Tεχνολογίας και των Mαθηματικών που θα υποδείξει τη χρήση της κλίμακας στις κατασκευές των μαθητών. Tο τελικό προϊόν όπως και τις ομάδες εργασίας θα τα καθορίσουν οι μαθητές και τα ενδιαφέροντά τους, σύμφωνα άλλωστε με τα οποία θα οργανωθούν οι ομάδες.

 

Eναλλακτική διαθεματική εργασία

O διδάσκων μπορεί να συζητήσει με τους μαθητές, για να προσδιορίσουν τι είδους αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για το Aντιπολεμικό Mουσείο (π.χ. φωτογραφίες από νεκρούς και ερείπια πολέμων, αριθμητικά στοιχεία, πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα, τραγούδια). Mπορεί να αποφασιστεί ότι οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες, για να φτιάξουν το Aντιπολεμικό Mουσείο για ένα συγκεκριμένο μόνο πόλεμο ή για τους πολέμους διαχρονικά. Θα χρειαστεί να προσδιοριστούν επίσης θεματικές ενότητες, με βάση τις οποίες οι ομάδες θα αναζητήσουν συγκεκριμένο υλικό για την κάθε ενότητα. Eυκολότερο, βέβαια, θα ήταν να φέρει ο καθένας ό,τι υλικό θεωρεί πρόσφορο και με βάση αυτό να σχηματιστούν ομάδες, που θα το συνθέσουν με τρόπο κατάλληλο για να εκτεθεί. Έτσι, μπορούν να συμπληρωθούν και όσα κενά διαπιστωθεί ότι υπάρχουν. Eίναι πολύ σημαντικό, για την κατανόηση της σχέσης λόγου-εικόνας ή άλλου υλικού, για την καλλιέργεια αντιπολεμικών συναισθημάτων και για την ανάπτυξη της ικανότητας γραπτού λόγου, οι μαθητές να περιγράψουν με συντομία τα αντικείμενα του Mουσείου, προσπαθώντας να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και σαφείς. Ως «Mουσείο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τάξη, την οποία θα επισκεφτούν οι μαθητές των άλλων τάξεων ή μια αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

 

Ως τρίτη διαθεματική δραστηριότητα προτείνεται εναλλακτικά:

Oι μαθητές να ενημερωθούν για τις τρέχουσες ένοπλες συγκρούσεις και τις εθνικές, φυλετικές, θρησκευτικές διενέξεις που σοβούν σε όλον τον πλανήτη.

Να επιλεγούν οι πιο σημαντικές από αυτές, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συγκεκριμένους μαθητές και στη συνέχεια να χωριστούν οι μαθητές σε ομάδες.

– Κάθε ομάδα να ασχοληθεί με μία σύγκρουση.

– Να αναζητήσουν όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία για τους εμπλεκόμενους, τα κίνητρά τους, τις διαφορές τους, για την ιστορία και τη γεωγραφία των «θερμών» αυτών περιοχών, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τις περίπλοκες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί, να προβληματιστούν για τις δυνατότητες επίλυσης της κρίσης και να συνειδητοποιήσουν τις αξίες του διαλόγου, του διαλλακτικού πνεύματος και της μετριοπάθειας.

– Oι μαθητές μπορούν να συνοψίσουν τα ευρήματά τους, καθώς και τη δική τους ερμηνεία σε μικρά κείμενα που μπορούν να τα παρουσιάσουν στην τάξη.

– Τέλος, μπορούν να αναρτήσουν στην τάξη έναν παγκόσμιο χάρτη, όπου θα σημαδέψουν τις «θερμές» περιοχές που ερεύνησαν και θα επικολλήσουν μικρά επεξηγηματικά κείμενα (λεζάντες).

Εναλλακτικό υλικό προτείνουμε να αναζητηθεί από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς ή/και τους μαθητές ανάλογα με την εκάστοτε επικαιρότητα ή με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών. Oι παρακάτω πηγές αναφοράς πιστεύουμε ότι είναι εύκολα προσβάσιμες και μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα αξιοποιήσιμες:

1. Επικαιρότητα (Τύπος, διαδίκτυο)

– τοπικοί πόλεμοι

– τρομοκρατικές ενέργειες

2. Αρχαία Eλληνική Γραμματεία

– Αισχύλου: Πέρσες

– Ευριπίδη: Τρωάδες

– Αριστοφάνη: Αχαρνής, Λυσιστράτη, Ειρήνη, Εκκλησιάζουσες κ.λπ.

– Θουκυδίδη: Σικελικά

– Βατραχομυομαχία

3. Λογοτεχνία, ξένη και ελληνική, π.χ.

– Λ. Τολστόι: Πόλεμος και Ειρήνη

– E. Χεμινγουέι: Για ποιον χτυπάει η καμπάνα

– Ε. Μ. Ρεμάρκ: Oυδέν νεότερον από το δυτικόν μέτωπον

– H. Βενέζης: Το Νούμερο 31328

– Σ. Μυριβήλης: Η ζωή εν τάφω

– Δ. Σωτηρίου: Ματωμένα χώματα

4. Κόμικς: Η σειρά ΜΕΤΑ του Αρκά

5. Αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες π.χ.

– Φ. Κόπολα: «Αποκάλυψη τώρα»

– Ντ. Τράμπο: «O Τζόνυ πήρε το όπλο του»

– Σ. Κιούμπρικ: «Σταυροί στο μέτωπο»

– Α. Ρεναί: «Χιροσίμα, αγάπη μου»

– Ν. Κούνδουρος: «1922»

– Μάλικ: «Λεπτή κόκκινη γραμμή»

 

 


88

 

Kείμενο 1 Η ειρήνη δεν είναι φυσική κατάσταση [Oικοδομείται παντού και κάθε στιγμή]

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι άνθρωποι που είναι κάτω από 50 χρόνων δεν γνώρισαν τον πόλεμο στον τόπο τους. Από την ώρα που γεννήθηκαν, κάθε πρωί, όταν ξυπνάνε, είναι ειρήνη. Τους φαίνεται φυσικό να ζουν μέσα στην ειρήνη. […]

Για να διατηρείται η ειρήνη, είναι σπουδαίο να ξέρουμε πως η ειρήνη δεν είναι κάτι εντελώς φυσικό. Όμως, οι άνθρωποι αυτό το θυμούνται δύσκολα. Μπαίνοντας κάποιος σ' ένα κατάστημα λέει «καλημέρα», δεν βροντάει την πόρτα όταν έρχεται ένας άλλος από πίσω του και όταν τον εξυπηρετήσουν, λέει «ευχαριστώ». Είναι ένας ευγενικός κύριος. Αυτή η συμπεριφορά είναι έμφυτη; Όχι. Όταν ήτανε παιδί, δεν ήτανε ευγενικός από φυσικού του. Τους κανόνες της ευγένειας τους έμαθε. […]

Με την ειρήνη συμβαίνει το ίδιο. Είναι θέμα ανατροφής. Δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες, να μάθουμε ν' ακολουθούμε τον νόμο, να μάθουμε να μη χρησιμοποιούμε τη φυσική μας δύναμη. Οι άνθρωποι διαπιστώνουν μονάχα αργότερα πως έτσι είναι καλύτερα, γιατί, όσο έχουν ειρήνη, ζούνε πιο ευχάριστα παρά αν κάνανε πόλεμο. […]

Πολλοί άνθρωποι ξέρουν ότι η ειρήνη δεν αποκαθίσταται μια και καλή και για πάντα. Γι' αυτό σκέφτονται όλα όσα πρέπει να γίνουν για να στεριώσει και να μην ξαναγυρίσει ο πόλεμος. Η ειρήνη μπορεί να οικοδομείται παντού και σε κάθε στιγμή. Όταν μελετούμε την ιστορία του κόσμου, όταν συζητάμε μ' αυτούς που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, όταν αντιδρούμε μπροστά στις αδικίες, χτίζουμε την ειρήνη.

εικ

Στο σχολείο οι μεγάλοι μαθητές βασανίζουν τους μικρούς, τα πρωτάκια. Ένας μαθητής πηγαίνει στον διευθυντή και του ζητάει να σταματήσει αυτή την κατάσταση: Ο μαθητής αυτός, που δεν αδιαφορεί για ό,τι γίνεται γύρω του, που αντιδρά και προσπαθεί να δώσει τέλος στα βάσανα των μικρών, δουλεύει για την ειρήνη. Ο διευθυντής βρίσκει αυτούς που δέρνουν τους μικρούς, τους τιμωρεί και τους εξηγεί γιατί τους τιμωρεί: Κι αυτός δουλεύει για την ειρήνη.

Σε μια εφημερίδα δημοσιεύεται ένα άρθρο που προτείνει ν' απαγορευτεί η είσοδος στους κινηματογράφους σ' αυτούς που είναι ξένοι. Χιλιάδες άνθρωποι αντιδρούν και γράφουν άρθρα για να εξηγήσουν ότι δεν συμφωνούν μ' αυτή την πρόταση: Αυτοί βοηθούν να επικρατεί ειρήνη. [...]

Στα σχολεία οι καθηγητές διδάσκουν την ιστορία. Προσπαθούν, μαζί με τους μαθητές, να καταλάβουν γιατί ξεσπάνε πόλεμοι. Μα και όλος ο κόσμος αναρωτιέται: Τι πρέπει να κάνουν για να μην επαναληφθεί; Έτσι οικοδομούν την ειρήνη.

 

Περ. «Ερευνητές», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2003

 

δεσμός Πάμπλο Πικάσο, «Πόλεμος και Ειρήνη» (δείτε φωτογραφίες των έργων στο κάτω μέρος της σελίδας) [πηγή: επίσημος δικτυακός τόπος του δήμου Vallauris Golfe-Juan (γαλλόγλωσσος)]

89

 

Eρωτήσεις κατανόησης

1 Γιατί η ειρήνη δεν είναι φυσική κατάσταση;

 

2 Ο συγγραφέας του άρθρου παραθέτει μερικές καθημερινές συμπεριφορές που θεωρεί ότι οικοδομούν την ειρήνη. Εσείς μπορείτε να σκεφτείτε άλλες συμπεριφορές από την καθημερινή ζωή που μπορεί να προετοιμάζουν τον πόλεμο;


Kείμενο 2 [Λερώνει…]

 

eik

 

KYP, εφημ. EΛΕΥΘΕΡOΤΥΠΙΑ, 2003

 

Eρωτήσεις κατανόησης

1 Ποια γνωστά σύμβολα αναγνωρίζετε στο σκίτσο;

 

2 Γιατί στο σκίτσο αυτό παρουσιάζονται αλλοιωμένα;


Kείμενο 3 [H σκληρή πραγματικότητα του πολέμου]

[…] Ας μετρήσουμε λίγο – ναι, στην ιστορία του πολέμου οι αριθμοί και τα μεγέθη αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία. Αν, για παράδειγμα, στη διάρκεια του λεγόμενου Μεσαίωνα ένα 2% των εμπολέμων έχαναν (κατά μέσον όρο;) τη ζωή τους, η αναλογία ανέβηκε κατακόρυφα λόγου χάρη κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι απώλειες σε εμπολέμους έφτασαν το 40%. Μας χρειάζονται, όμως, και άλλοι αριθμοί για να προσέξουμε: γιατί μόλις το 1/4 από αυτούς που πέθαναν σ' αυτόν τον λεγόμενο Μεγάλο Πόλεμο ήταν πολίτες (δηλαδή άοπλος και άμαχος –ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνότητας ή θρησκείας– πληθυσμός)· ενώ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το ποσοστό των άμαχων νεκρών ανέβηκε στο 1/2, για να φτάσει στους πολέμους της Ινδοκίνας τα 3/4 των νεκρών να είναι άμαχος πληθυσμός. Ας μετρήσουμε ακόμη λίγο: βιασμοί, ψυχώσεις, καταστροφές, εξαφανίσεις, αναστατώσεις, μετακινήσεις, ξεσπιτωμοί, ανακατατάξεις, αδικίες, καταπιέσεις· και πείνα, θλίψη και απελπισία. Ναι, οι νεκροί και οι ωσάν νεκροί είναι πάντα πολύ περισσότεροι από αυτούς που καταγράφουν ή υπολογίζουν οι στατιστικές. […]

90

 

Όμως είναι λάθος […] να αποδίδει κανείς την εξάπλωση και τη γεωμετρική πρόοδο των μετρήσιμων μεγεθών του πολέμου στην εξέλιξη της τεχνολογίας: περισσότεροι νεκροί επειδή τα σύγχρονα όπλα σκοτώνουν πιο εύκολα πιο πολλούς. Γιατί τότε πώς θα μπορούσε να εξηγήσει ορισμένες πολύ απλές πράξεις: ένα παιδί που πεθαίνει από την πείνα ή έναν «άντρα» που βιάζει όποιον αδύναμο πέσει στα χέρια του; Πώς θα εξηγούσε, επίσης, ότι στο λυκόφως του αιώνα της ηλεκτρονικής επανάστασης πολύ απλά κάποιοι μπορούν να σκοτώνουν κάποιους άλλους, γιατί δεν τους αρέσει το χρώμα τους, η φάτσα τους, η ηλικία τους, η φωνή τους ή η εθνική, η θρησκευτική, η πολιτική, η κοινωνική ή η όποια άλλη ταυτότητά τους;

εικ

Γιατί εδώ πια, τη στιγμή που πρέπει η απορία να μετασχηματιστεί σε πράξη που να έχει κοινωνική σημασία, βρισκόμαστε όλοι παγιδευμένοι σ' έναν κόσμο ο οποίος όχι μόνο δημιούργησε ένα φάσμα πολεμικών πρακτικών, αλλά και καλλιεργεί ένα αντίστοιχο φάσμα πολεμικής ρητορικής. Παγιδευμένοι (θύτες, θύματα και μαζί θεατές) σ' αυτές τις σύγχρονες εκδοχές του πολέμου, αυτές που βλέπουμε από την τηλεόραση ή ακούμε ή διαβάζουμε (αυτές που άλλοι ζουν τη φρίκη της πραγματικότητάς τους κι άλλοι εισπράττουν ανωδύνως τη φρίκη ή το μεγαλείο των παραστάσεων και των αναπαραστάσεών τους). Παγιδευμένοι σε πολέμους όπου δεν υπάρχουν πανοπλίες και λόγχες, μαγικά σπαθιά και φουσάτα· όπου δεν υπάρχουν παλικαράκια και έπαθλα, πρωταθλητές και αγώνες, ηρωικοί υπερασπιστές και πάνδημοι θρίαμβοι. Ας μη μας ξεγελούν οι παρασημοφορήσεις και οι παρελάσεις, οι υποδοχές και οι παράτες. Στους πραγματικούς πολέμους υπάρχουν μόνο μαυραγορίτες και βιαστές, στρατηγοί και μισθοφόροι· και βέβαια υπάρχουν και οι μεσάζοντες κάθε είδους: οι μεσάζοντες των όπλων και οι μεσάζοντες των συνθηκών, οι μεσάζοντες των πράξεων και οι μεσάζοντες των αποφάσεων, οι μεσάζοντες των ιδεών και οι μεσάζοντες της πληροφορίας. Όμως στην πραγματικότητα του πολέμου […] προκύπτουν θύματα.

 

Nόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, «Υπάρχει ένας τόπος οπού τα παιδιά βγαίνουνε τη νύχτα και κλαίνε…», εφημ. ΤO ΒΗΜΑ, 1993

Eρωτήσεις κατανόησης

1 Συνοψίστε σε δύο περιόδους λόγου τη μεταβολή των αριθμών και των μεγεθών που αφορούν τον πόλεμο από τον Μεσαίωνα ως τις μέρες μας (πρώτη παράγραφος του κειμένου).

 

2 Εκτός από την εξέλιξη της τεχνολογίας των όπλων, τι άλλο νομίζετε ότι συνέβαλε στην αύξηση της αγριότητας του πολέμου;

 

δεσμός Τα αίτια, η έκρηξη και τα μέτωπα του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου [πηγή: Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου]

δεσμός Τα αποτελέσματα του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου και η ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών [πηγή: Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου]

δεσμός Η διεξαγωγή και η έκβαση του πολέμου (1914-1918) (σχετικά με τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο) [πηγή: Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Γ΄ Λυκείου] 

δεσμός Τα εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας - Το Ολοκαύτωμα (σχετικά με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) [πηγή: Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Γ΄ Λυκείου]

δεσμός Ιράκ: «Πείτε σε όλο τον κόσμο τι συμβαίνει» [πηγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα]


91

 

Kείμενο 4 […Όσα φέρνει ο πόλεμος]

εικ

[…] Σε καιρούς ειρήνης κι όταν υπάρχει σχετική ευημερία, τόσο οι πολιτείες όσο και τα άτομα είναι πιο καλοπροαίρετοι ο ένας για τον άλλον, επειδή δεν φτάνουνε σε απόγνωση από άκρα ανάγκη που δεν τους ήρθε με τη θέλησή τους· ο πόλεμος όμως, που παίρνει ύπουλα κάτω απ' τα πόδια των ανθρώπων την ευκολία να κερδίζουν το καθημερινό τους, τους διδάσκει την ωμότητα, κι εντείνει την αγανάκτηση των πολλών ανάλογα με την κατάσταση όπου τους φέρνει. Γίνονταν λοιπόν επαναστάσεις στις πολιτείες, κι αν τυχόν καμιά είχε καθυστερήσει, μαθαίνοντας το τι είχε σταθεί αλλού πρωτύτερα, προχωρούσε μακρύτερα στις άκρες βιαιότητες, και ξάναβαν τα μυαλά των ανθρώπων προσπαθώντας να επινοήσουν κάτι χειρότερο και πιο περίτεχνο, και να επιβάλουν πιο τερατώδικες αντεκδικήσεις. Και νόμισαν πως είχαν το δικαίωμα ν' αλλάξουν και τη συνηθισμένη ανταπόκριση των λέξεων προς τα πράγματα, για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Έτσι η αστόχαστη αποκοτιά θεωρήθηκε παλικαριά γι' αγάπη των συντρόφων, ο δισταγμός από πρόνοια για το μέλλον δειλία που προβάλλει ενάρετες δικαιολογίες, η γνωστική μετριοπάθεια ως πρόφαση ανανδρίας και η ικανότητα να βλέπει κανείς όλες τις πλευρές μιας κατάστασης ανικανότητα να δράσει από καμιά· την απότομη και βίαιη αντίδραση την πρόσθεσαν στα προτερήματα του αντρός και η αποχή από τις ραδιουργίες λογίστηκε φαινομενικά λογική πρόφαση για ν' αποφύγει κανείς τον κίνδυνο. Τον αδιάκοπα έξαλλο κατήγορο τον θεωρούσαν πάντα αξιόπιστο, όποιον όμως του αντιμιλούσε, τον υποψιάζονταν για προδοσία. Κι αν έκανε κανείς ραδιουργίες και πετύχαινε, τον είχαν για έξυπνο, κι όποιος υποψιαζόταν και ξεσκέπαζε έγκαιρα τα σχέδια του άλλου ήταν ακόμα πιο καπάτσος. Όποιος όμως προνοούσε, ώστε να μη χρειαστούν αυτά καθόλου, έλεγαν πως διαλύει το κόμμα κι αφήνει να τον τρομοκρατήσουν οι αντίπαλοι. Και μ' ένα λόγο, όποιος πρόφταινε να κάνει το κακό πριν από τον άλλον, άκουγε παινέματα, καθώς κι όποιος παρακινούσε στο κακό έναν άλλον που δεν το είχε πρωτύτερα βάλει στον νου του. […]

Αιτία για όλ' αυτά είναι η όρεξη ν' αποκτήσουν δύναμη οι άνθρωποι από απληστία και φιλοδοξία· κι απ' αυτά πηγάζει η ορμή που τους σπρώχνει.

 

Θουκυδίδης, ο Αθηναίος, Ιστορία, Βιβλίο Γ΄, παρ. 82, μτφρ. Έλλη Λαμπρίδη, Ι. Κακριδής, εκδ. Γκοβόστη, 1962

 

Eρώτηση κατανόησης

 Ποια φθορά προκαλεί ο πόλεμος, κατά τον Θουκυδίδη, στο ήθος και τον λόγο των ανθρώπων;

 


92

 

Β ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙOΛOΓΙΚΕΣ ΠΡOΤΑΣΕΙΣ

 

Ασκήσεις

 

 

 

B1 Tελικές προτάσεις

Aκούω και μιλώ

1. Για ποιο σκοπό γίνονται οι πόλεμοι σύμφωνα με το κείμενο 2; • Συμπληρώστε τις παρακάτω πιθανές απαντήσεις:

α. Οι πόλεμοι γίνονται για ...

β. Οι πόλεμοι γίνονται για να ...

γ. Οι πόλεμοι έχουν στόχο ...

δ. Οι πόλεμοι γίνονται με σκοπό ...

 

2. Ο Θουκυδίδης έζησε τον πόλεμο και διαπιστώνει (κείμενο 4) ότι οι άνθρωποι σε καιρό πολέμου συχνά διαστρέφουν το πραγματικό νόημα των λέξεων

α. προκειμένου να ...

β. για να ...

γ. με σκοπό να ...

 

• Αφού συμπληρώσετε τις απαντήσεις, να συζητήσετε τι δηλώνουν οι φράσεις που προσθέσατε.

 

3. Ποιες από τις παραπάνω συμπληρώσεις αποτελούν δευτερεύουσες προτάσεις;

 

 

Διαπιστώνω ότι:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δηλώσουμε τον σκοπό που οδηγεί σε μια ενέργεια. Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι οι δευτερεύουσες προτάσεις που εισάγονται με τους συνδέσμους για να και να.

 

Oι προτάσεις αυτές λέγονται τελικές (τέλος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει σκοπός) και είναι επιρρηματικές

 

 

 

Επιρρηματικές τελικές λέγονται οι προτάσεις που δηλώνουν τον σκοπό που οδηγεί σε μια ενέργεια, μ' άλλα λόγια για ποιο σκοπό, για ποιο λόγο γίνεται η πράξη που αναφέρεται στο ρήμα της πρότασης από την οποία εξαρτάται η δευτερεύουσα τελική.

 

Εισάγονται:

 

Οι τελικές προτάσεις εισάγονται με τους τελικούς συνδέσμους: για να, να (με τη σημασία του για να), π.χ.

● Αγόρασε καινούρια τηλεόραση, για να δει τους αγώνες. (αγόρασε καινούρια τηλεόραση με σκοπό να δει τον αγώνα)

● Έσκυψε να αποφύγει την μπάλα. (για να αποφύγει την μπάλα) (έσκυψε με σκοπό να αποφύγει την μπάλα)

 

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

1. Και οι ονοματικές βουλητικές προτάσεις εισάγονται με το να. Οι βουλητικές όμως χρησιμοποιούνται ως όρος της πρότασης, δηλαδή ως υποκείμενο, αντικείμενο, επεξήγηση, ονοματικός προσδιορισμός και επιρρηματικός προσδιορισμός.

 

Όταν έχουμε μια πρόταση που αρχίζει με το να ο πιο εύκολος τρόπος για να διακρίνουμε αν είναι επιρρηματική τελική ή ονοματική βουλητική είναι να δούμε αν το να μετατρέπεται σε για να. Παράλληλα, θα πρέπει να δούμε μήπως χρησιμοποιείται ως όρος της κύριας πρότασης.

 

Ας δούμε τη διαφορά με παραδείγματα.

 

Θέλω να δουλέψω.

Το «να» δεν μπορεί να μετατραπεί σε «για να».

Εξάλλου, η πρόταση «να δουλέψω» χρησιμοποιείται ως αντικείμενο του ρήματος της κύριας πρότασης «θέλω»

(Τι θέλω; να δουλέψω > αντικείμενο).

Άρα η πρόταση είναι ονοματική βουλητική.

 

Ήρθα να δουλέψω.

Το «να» μετατρέπεται σε «για να» (Ήρθα, για να δουλέψω).

Συνεπώς η πρόταση είναι επιρρηματική τελική.

 

Θέλω να δουλέψω, για να ζήσω την οικογένειά μου.
κύρια βουλητική τελική

 

2. Οι προτάσεις που εισάγονται με το «για να» δεν είναι πάντοτε τελικές. Μπορεί να είναι και αιτιολογικές ή αποτελεσματικές. (δες παρακάτω)

 

 

Εκφέρονται:

1ον Κανονικά εκφέρονται με υποτακτική, π.χ.

● Ήρθα να δουλέψω.

 

2ον Εκφέρονται όμως και με οριστική παρατατικού, όταν:

α. η πρόταση από την οποία προσδιορίζεται η τελική, έχει οριστική παρελθοντικού χρόνου· υπάρχει έλξη, όπως λέγεται επισήμως.

 

Ήρθε η γυναίκα αλλά δεν είχα τα λεφτά να της τα έδινα. (αντί: να της τα δώσω)
οριστική παρελθοντικού χρόνου οριστική παρατατικού του ρ. δίνω

 

β. ανεξάρτητα από τον χρόνο και την έγκλιση του ρήματος της πρότασης από την οποία εξαρτάται η τελική,

1. δηλώνεται σκοπός ανεκπλήρωτος, δηλαδή σκοπός που δεν πραγματοποιήθηκε ή που δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί, ή

2. ο σκοπός παρουσιάζεται ως απλή σκέψη αυτού που μιλάει, π.χ.

 

1. Μακάρι να ήσουν εδώ για να το έβλεπες κι ο ίδιος  
  οριστική παρατατικού οριστική παρατατικού του ρ. βλέπω σκοπός απραγματοποίητος
       
2. Έχεις χρόνο, να πίναμε κανένα καφέ  
  οριστική ενεστώτα οριστική παρατατικού του ρ. πίνω απλή σκέψη αυτού που μιλάει

 

Άλλοι τρόποι δήλωσης του σκοπού

 

Για να εκφράσουμε τον σκοπό, μπορούμε αντί μιας τελικής πρότασης να χρησιμοποιήσουμε:

 

α. τις προθέσεις για, προς, π.χ.

● Ετοιμάστηκε για την παρουσίαση της εκπομπής.

● Πήγε προς νερού του.

 

β. χρησιμοποιούμε ρήματα ή περιφράσεις που δηλώνουν σκοπό, π.χ.

Έχει σκοπό να περάσει στο πανεπιστήμιο.

 

γ. χρησιμοποιούμε λέξεις που δηλώνουν σκοπό, όπως: σκοπός, στόχος, π.χ.

● Ξεκίνησε με σκοπό να πιάσει τον κλέφτη.

 

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Βρείτε και υπογραμμίστε τις δευτερεύουσες προτάσεις των κειμένων 1 και 4 που εισάγονται με να και για να.

 

2. Κατατάξτε τις προτάσεις, που υπογραμμίσατε, σε έναν πίνακα με τη παρακάτω μορφή:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

Δευτερεύουσες ονοματικές προτάσεις
(απαντούν στην ερώτηση ποιος, ποιον, τι;)
Δευτερεύουσες επιρρηματικές προτάσεις
(απαντούν στην ερώτηση για ποιο σκοπό;)
να ζουν μέσα στην ειρήνηγια να διατηρείται η ειρήνη
  
  

 

3. Σε ποιο είδος δευτερευουσών προτάσεων ανήκουν οι προτάσεις της πρώτης στήλης και σε ποιο της δεύτερης; • Απαντήστε, αφού λάβετε υπόψη σας όσα διδαχτήκατε για τις δευτερεύουσες ονοματικές προτάσεις στη 2η ενότητα.

 

93

 

 

Kείμενο 5 [Γκουέρνικα]

 

eik

 

Δες τον πίνακα σε μεγαλύτερο μέγεθος. Μόλις μεταφερθείς στον ιστοχώρο κάνε κλικ στην εικόνα.

 

Μια πόλη που λέγεται Γκουέρνικα

 

Ο πίνακας ζωγραφίστηκε από τον Πάμπλο Πικάσο το 1937. Ο ζωγράφος ήταν εξαιρετικά ταραγμένος από τον εμφύλιο πόλεμο που σπάραζε την πατρίδα του, την Ισπανία. Μαθαίνοντας τον βάρβαρο αεροπορικό βομβαρδισμό της μικρής πόλης Γκουέρνικα, ένιωσε φρίκη. Ο Πικάσο ζωγράφισε αυτό τον πίνακα για να δείξει πόσο απαίσιος και καταστροφικός είναι ο πόλεμος, και του 'δωσε τ' όνομα της πόλης. Η Γκουέρνικα είναι ένας πολύ μεγάλος πίνακας, μεγαλύτερος απ' τον τοίχο ενός συνηθισμένου δωματίου.

 

Άκουσε τους ήχους

 

Αυτή η εικόνα δεν είναι πολύχρωμη. Έχει μόνο μαύρο, άσπρο και γκρίζο. Ίσως ο ζωγράφος θεώρησε ότι η ομορφιά των χρωμάτων δεν ταίριαζε σ' ένα τόσο τραγικό θέμα. Δεν σου φαίνεται πως ακούς τους φοβερούς ήχους; Κραυγές, ουρλιαχτά, βογγητά. Μπορείς να δεις ότι τα περισσότερα ζώα και οι άνθρωποι έχουν ανοιχτό το στόμα σαν να βγάζουν κραυγές πόνου. Ο ζωγράφος τα 'κανε όλα να μοιάζουν κομματιασμένα, στραβωμένα κι άσχημα.

 

Τι αισθάνεσαι βλέποντας αυτές τις γραμμές και τα σχήματα αραδιασμένα το ένα πάνω στ' άλλο;

 

Η διάθεση του ζωγράφου

 

«Είμαι θυμωμένος», «Είμαι πληγωμένος»: αυτές οι κουβέντες ίσως να λένε τα πιο έντονα συναισθήματα που εκφράζει η εικόνα. Με ποιον τρόπο ο καλλιτέχνης μάς μεταδίδει αυτά του τα συναισθήματα; Άκουσες τους φοβερούς ήχους, είδες τα κοφτερά σχήματα, τη ζωγραφιά χωρίς χρώμα.

 

Κοίταξε τα πρόσωπα. Είναι μεγάλα άσπρα σχήματα με μάτια τρομαγμένα και στόματα ανοιχτά σαν να οδύρονται. Φαίνονται και τα δύο μάτια σε κάθε πρόσωπο, όπως κι αν είναι γυρισμένο. Τα μάτια είναι ορθάνοιχτα και στηλωμένα με τρόμο, σαν μάτια πεθαμένου. Στο πάνω μέρος της εικόνας κρέμεται μια γυμνή λάμπα ηλεκτρικού. Ρίχνει φως για να φανούν οι συμφορές του πολέμου. Οι ακτίνες σχηματίζουν μυτερά δόντια. Ο ζωγράφος τις έκανε έτσι κοφτερές για να μας αναστατώσει, να ερεθίσει τα νεύρα μας.

 

Μ' αυτές και άλλες λεπτομέρειες μπόρεσε ο Πικάσο να μας πει πως κάτι τρομερό έγινε σ' αυτή την πόλη.

 

Μιλάει σε όλους

 

Έχεις δει ποτέ στα επίκαιρα του σινεμά εικόνες από αληθινό πόλεμο; Έχεις σκεφτεί πώς σκοτώνονται άνθρωποι και ζώα στις μάχες; Παρόλο που ο Πικάσο έφτιαξε την εικόνα του με αφορμή τον πόλεμο στην Ισπανία, η Γκουέρνικα είναι μια εικόνα διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε πόλεμο. Κι αυτός είναι ο λόγος που έγινε διάσημη. Άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο τη βλέπουν και καταλαβαίνουν τι ήθελε να πει ο ζωγράφος.

 

Παιδικός οδηγός για Γνωριμία με τη ζωγραφική, Φράνσες Κένετ, Τέρυ Μήσαμ
(επιμ.), μτφρ. Σοφία Zαραμπούκα, εκδ. Διάγραμμα / Ντουντούμη, 1982

 

δεσμός Ισπανικός Εμφύλιος

δεσμός Πάμπλο Πικάσο

δεσμός Γκερνίκα

δεσμός Ο συμβολισμός και οι αλληγορίες στην ιστορία της τέχνης (αναζητήστε την ανάλυση της «Γκερνίκα») [πηγή: Αισθητική Αγωγή-Εικαστικά Β΄ Γυμνασίου]

 

94

 

Aκούω και μιλώ

1. Εσείς πώς θα περιγράφατε την Γκουέρνικα σ' ένα φίλο σας που δεν έχει δει τον πίνακα; • Συνοδέψτε την περιγραφή σας με αναφορά στα συναισθήματα που σας δημιουργεί.

 

2. Βρείτε τις δευτερεύουσες τελικές προτάσεις του κειμένου 5.

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Επιλέξτε μία από τις τελικές προτάσεις που βρήκατε στην προηγούμενη δραστηριότητα και αναδιατυπώστε την με τρεις τουλάχιστον διαφορετικούς τρόπους που να εκφράζουν πάλι τον σκοπό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές από τις λέξεις: αποβλέπω σε, επιδιώκω να, προκειμένου να, με σκοπό να, με στόχο να, θέλοντας να.

Απάντηση:

 

2. Εντοπίστε την τελική πρόταση στο παρακάτω κόμικς. • Προσπαθήστε να εκφράσετε την έννοια του σκοπού με όσο το δυνατό περισσότερους τρόπους.

Απάντηση:

 

eik

 

Quino, Mαφάλντα, εκδ. Παρά πέντε, 1991

δεσμός Μαφάλντα

 


B2 Aιτιολογικές προτάσεις

Aκούω και μιλώ

1. «περισσότεροι νεκροί επειδή… πιο πολλούς»: Bρείτε το απόσπασμα στο κείμενο 3. • Μελετήστε τις παρακάτω εκδοχές του:

 

α. Οι περισσότεροι νεκροί οφείλονται στο ότι τα σύγχρονα όπλα σκοτώνουν πιο εύκολα πιο πολλούς.

β. Υπάρχουν περισσότεροι νεκροί από τα σύγχρονα όπλα, που σκοτώνουν πιο εύκολα πιο πολλούς.

γ. Υπάρχουν περισσότεροι νεκροί, αφού τα σύγχρονα όπλα σκοτώνουν πιο εύκολα πιο πολλούς.

δ. Εφόσον τα σύγχρονα όπλα σκοτώνουν πιο εύκολα πιο πολλούς, υπάρχουν περισσότεροι νεκροί.

 

• Tο νόημα αλλάζει ή παραμένει το ίδιο;

 

2. Όλες οι παραπάνω εκδοχές περιλαμβάνουν δύο στοιχεία

 

  περισσότεροι νεκροί  

 σύγχρονα όπλα 

 

• Ποια σχέση συνδέει τα στοιχεία αυτά;

 

 

95

 

Διαβάζω και γράφω

1. «κάποιοι μπορούν να σκοτώνουν κάποιους άλλους, γιατί δεν τους αρέσει το χρώμα τους»: Bρείτε το απόσπασμα στο κείμενο 3 και προσπαθήστε να το μετασχηματίσετε με διάφορους τρόπους, σαν και αυτούς της δραστηριότητας 1 του Aκούω και μιλώ. • Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε τις λέξεις: εξαιτίας, επειδή, από, αφού, μια και, καθώς.

 

Απάντηση:

Διαπιστώνω ότι:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δηλώσουμε την αιτία μιας κατάστασης. Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι οι δευτερεύουσες προτάσεις που εισάγονται με τους συνδέσμους: γιατί, διότι, επειδή, καθώς, εφόσον, αφού, μια και. Μερικές φορές εισάγονται και με το που (π.χ. Λυπήθηκε που σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι).

 

Oι προτάσεις αυτές λέγονται αιτιολογικές και είναι επιρρηματικές.

 

 

 

Αιτιολογικές λέγονται οι προτάσεις που που δηλώνουν την αιτία μιας πράξης ή μιας κατάστασης.

 

Εισάγονται:

 

με τους αιτιολογικούς συνδέσμους: γιατί, διότι, επειδή, αφού, τι (ποιητικό) ή με λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται ως αιτιολογικοί σύνδεσμοι: καθώς, εφόσον, μια και, που, μια που, σαν... να, σαν...πως, αλλά και με το τελικό για να, ή με τον και, π.χ.

 

αιτιολογικοί σύνδεσμοι Δεν πήγα στο σχολείο, γιατί ήμουν άρρωστος.
Δεν συμφωνώ μαζί σας, διότι όσα λέτε δεν έχουν καμία λογική βάση.
Έφυγε νευριασμένος, επειδή ο πατέρας του δεν του έδωσε λεφτά.
λέξεις και εκφράσεις
που χρησιμοποιούνται
ως αιτιολογικοί σύνδεσμοι
Αφού της συμπεριφέρθηκες με τέτοιο τρόπο, καλά έκανε κι έφυγε.
Θα πάρουμε γλυκό, μια και ήσασταν καλά παιδιά.
Λυπάμαι, που δεν θα έρθει μαζί μας και η Ελένη.
Για να τρέχει σαν τρελός με το αμάξι, καρφώθηκε σ' ένα τοίχο.
Φύγε τώρα, και δεν έχω καιρό.

 

Εκφέρονται:

 

1ον με απλή οριστική, π.χ.

● Δεν θα σου πάρω δώρο, γιατί δεν είσαι καλό παιδί.

● Χαίρομαι, που ήρθες.

 

2ον με δυνητική οριστική, π.χ.

● Σου τα χρωστώ όλα, αφού χωρίς εσένα δεν θα έκανα τίποτα.

 

3ον με πιθανολογική οριστική, π.χ.

● Στεναχωρήθηκα πολύ, που δεν θα χορέψεις απόψε.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ο σύνδεσμος γιατί χρησιμοποιείται και ως παρατακτικός σύνδεσμος στην αρχή μιας περιόδου ή μιας ημιπεριόδου και εισάγει κύρια πρόταση, π.χ.

 

Και γιατί έγιναν όλα αυτά; Γιατί δεν ακούς ποτέ κανέναν· γιατί είσαι ξεροκέφαλος· γιατί είσαι εγωιστής.

Δεν θα έρθω μαζί σας· γιατί είμαι κουρασμένος και γιατί νυστάζω πολύ.

 

Επίσης, μπορεί να εισάγει δευτερεύουσα ονοματική πρόταση, π.χ.

Προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ξεσπάνε πόλεμοι

 

Άλλοι τρόποι δήλωσης της αιτίας

 

Μπορούμε επίσης να δηλώσουμε την αιτία χρησιμοποιώντας και:

 

α) τις προθέσεις από, για, με, τις καταχρηστικές προθέσεις λόγω, εξαιτίας ή ακόμη και τη λόγια πρόθεση ένεκα, π.χ.

Από την αφηρημάδα του ξέχασε το πορτοφόλι του.

● Απαλλάχτηκε λόγω βλακείας.

● Θύμωσα με τη συμπεριφορά του.

● Μάλωσαν για την κληρονομιά.

● Απολύθηκε εξαιτίας κακής διαγωγής.

● Δεν ήρθε ένεκα της αρρώστιας του.

 

β) με τη χρήση λέξεων όπως: αιτία, λόγος, δικαιολογία, εξήγηση, αφορμή κ.ά., π.χ.

● Η συμπεριφορά σου είναι η αιτία που φτάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση.

 

γ) με τις εκφράσεις: γι’ αυτό, γι’ αυτόν τον λόγο, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κ.ά., π.χ.

● Ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα πάμε στο γήπεδο, δεν πήγαμε. Γι’ αυτόν τον λόγο πείσμωσα και δεν βγαίνω από το δωμάτιό μου.

 

 

 

2. Στη δραστηριότητα 1 του Ακούω και μιλώ βρείτε σε ποια παραδείγματα η αιτιακή σχέση εκφράζεται με δευτερεύουσα αιτιολογική πρόταση.

 

3. «Πολλοί άνθρωποι ξέρουν… ο πόλεμος» (κείμενο 1), «η Γκουέρνικα είναι μια εικόνα διαμαρτυρίας… έγινε διάσημη» (κείμενο 5): Μετασχηματίστε τα παραπάνω αποσπάσματα ενώνοντας τις δύο περιόδους του κάθε αποσπάσματος σε μία και χρησιμοποιώντας κάποιον από τους συνδέσμους που εισάγουν αιτιολογικές προτάσεις.

 

Απάντηση:

 

 

Kείμενο 6 Μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο…

εικ

[…] Ένας διακεκριμένος γιατρός από τη Γάζα μας είχε πει σε διεθνές συνέδριο που οργάνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή: «Ίσως το πιο τραγικό αποτέλεσμα της κατοχής για τα παιδιά της Παλαιστίνης να μην είναι ούτε ο υποσιτισμός ούτε οι τραυματισμοί ούτε οι χαμένες ώρες στο σχολείο ούτε οι χαμένες ευκαιρίες στη ζωή. Αλλά το γεγονός ότι, κάτω από τα μάτια μας, μεγαλώνει μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο. […]

Σ' όλο τον κόσμο, τα παιδιά παίζουν «κλέφτες και αστυνόμους». Δεν θα σας προκαλέσει έκπληξη, αν σας πω ότι στην Παλαιστίνη παίζουν «Εβραίους και Άραβες». Εκείνο που ίσως σας φανεί απίστευτο είναι ότι τα πιο πολλά από τα δικά μας παιδιά προτιμούσαν να παίζουν τους... Εβραίους! Κι αυτό γιατί, στα μάτια τους, οι Εβραίοι είναι οι δυνατοί και οι Άραβες οι αδύναμοι, αυτοί που πάντα χάνουν. Κανένα παιδί δεν θέλει να 'χει θετικό ήρωα εκείνον που πάντα χάνει. Αλλά μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα*, η εικόνα άλλαξε. Tώρα, όλοι θέλουν να παίζουν τους Άραβες και μόνο οι πιο αδύναμοι της παρέας την πληρώνουν και αναγκάζονται να παίζουν τους Εβραίους. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό.

96

 

Μερικές φορές τρομάζω όταν βλέπω πόσο δημοφιλής είναι σ' αυτά τα παιδιά η φιγούρα του «μάρτυρα», ειδικά εκείνου που είναι αποφασισμένος να ανατιναχτεί με εκρηκτικά. Στα μάτια τους, ο καμικάζι έχει την απόλυτη ισχύ πάνω στη ζωή και στον θάνατο, είναι η απόλυτη δύναμη που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει. Η πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μεΐρ, είχε πει κάποτε ότι εξοργίζεται όχι τόσο γιατί οι εχθροί της σκότωναν Ισραηλινούς, όσο γιατί ανάγκαζαν τους Ισραηλινούς να σκοτώνουν. Tώρα είναι η δική μας σειρά να πούμε κάτι ανάλογο, από την ανάποδη. Πάντως, ένα είναι το σίγουρο: Ο φόβος, καιρό τώρα, έχει αλλάξει στρατόπεδο»!

 

Πέτρος Παπακωνσταντίνου, περ. «Κ», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2003

 

* Iντιφάντα: ονομάζεται η αντίσταση των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή της πατρίδας τους από το Iσραήλ. H δεύτερη Iντιφάντα άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2000.

δεσμός Η αποαποικιοποίηση και ο Τρίτος Κόσμος (αναζητήστε πληροφορίες για το μεσανατολικό ζήτημα) [πηγή: Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Γ΄ Λυκείου]

δεσμός Κράτος της Παλαιστίνης

 

Aκούω και μιλώ

1. Τo κείμενο 6 είναι ρεπορτάζ. Aπό ποια στοιχεία του φαίνεται αυτό; • Ποιος είναι αυτός που μιλάει σε πρώτο πρόσωπο μέσα σ' αυτό το κείμενο;

 

2. Εξηγήστε γιατί τα παιδιά στα οποία αναφέρεται το κείμενο έχουν χάσει το χαμόγελό τους. • Χρησιμοποιήστε όσες περισσότερες δευτερεύουσες αιτιολογικές προτάσεις μπορείτε.

 

3. Βρείτε και υπογραμμίστε τις δευτερεύουσες αιτιολογικές προτάσεις του κειμένου 6. • Με ποιο σύνδεσμο εισάγονται; • Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τον σύνδεσμο αυτόν με άλλους συνδέσμους που εισάγουν αιτιολογικές προτάσεις.

 

4. Στις τρεις τελευταίες παραγράφους του κειμένου 1, βρείτε τις δευτερεύουσες προτάσεις που εισάγονται με γιατί. • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον σύνδεσμο γιατί με άλλον αιτιολογικό σύνδεσμο; • Αν όχι, σκεφτείτε γιατί συμβαίνει αυτό;

 

5. Τι είδους είναι οι προτάσεις που βρήκατε στην προηγούμενη δραστηριότητα; (Για να βοηθηθείτε μπορείτε να ανατρέξετε στη θεωρία της 3ης ενότητας).

 

 

Διαβάζω και γράφω

Ο Παλαιστίνιος γιατρός που μιλάει στο κείμενο 6 πιστεύει ότι πιο τραγικό και από τον υποσιτισμό, τους τραυματισμούς ή τις χαμένες ευκαιρίες για μόρφωση είναι το γεγονός ότι τα παιδιά στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης χάνουν το χαμόγελό τους και είναι έτοιμα να υιοθετήσουν βίαια πρότυπα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη γνώμη του; • Διατυπώστε τη δική σας άποψη σε ένα κείμενο (έως δέκα γραμμές). • Χρησιμοποιήστε δευτερεύουσες προτάσεις, ιδιαίτερα αιτιολογικές, για να στηρίξετε την άποψή σας.

 

 


97

 

Γ ANAΛYONTAΣ TO KEIMENO ΣTA ΣYΣTATIKA TOY

Kείμενο 7 Η φριχτή πολιτεία

Μόλις έμεινε μόνος του, ο Πέτρος κατάλαβε ξαφνικά πως δεν ήτανε και τόσο σίγουρος πως ξέρει τον δρόμο. Τα γαλάζια λαμπιόνια της συσκότισης πάνω στους στύλους φέγγουνε μονάχα για να μην κουτουλήσεις. Οι δρόμοι όμως μένουνε το ίδιο σκοτεινοί και άγνωροι. Ο Πέτρος δεν θέλει να φοβάται. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ. Κι ας χτυπάει η καρδιά, ντουκ ντουκ, σαν τα άρβυλα του Ιταλού στο πεζοδρόμιο. Θα 'ναι γιατί περπατούσε γρήγορα και λαχάνιασε. Τα χέρια του είναι ξυλιασμένα και τα χώνει κάτω από το πουλόβερ του. Το ίδιο και τα γόνατά του. Κάθε τόσο βγάζει ένα χέρι και τρίβει μια το ένα γόνατο, μια το άλλο. Όχι, δεν φοβάται. Τι να φοβηθεί; Ποιος θα πειράξει ένα κακόμοιρο αγόρι που έχασε τον δρόμο... Στην ουρά που στεκότανε για το ψωμί, λέγανε κάτι γυναίκες πως ένας Γερμανός έσπασε το χέρι ενός αγοριού, γιατί είχε κλέψει ένα καρβέλι. Το 'πιασε έτσι με τα δυο του χέρια, σαν να 'τανε σανίδι, το χτύπησε πάνω στο γόνατό του και, κρακ, το τσάκισε στα δυο... Ο Πέτρος δεν έχει κλέψει τίποτα. Όσο θηρία κι αν είναι οι Γερμανοί, δεν μπορούνε στα καλά καθούμενα να σπάνε χέρια... Έστριψε ένα δρόμο... δεύτερο... τρίτο. Βράδυ είχε να βγει από πριν να μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Τώρα όμως αυτή δεν ήτανε η Αθήνα. Ήτανε μια ξένη πολιτεία, με σκοτεινά κι αλλόκοτα σπίτια. Κι αυτός ήτανε ένα παράξενο ανθρωπάκι, που […] ΠΡΕΠΕΙ να μη φοβάται, να περπατάει στο μισοσκόταδο και να σφυρίζει. Δοκίμασε, μα δεν βγαίνει ήχος... Είναι γιατί κρυώνει. […]

εικ

Γύρισε απότομα το κεφάλι του και κοίταξε την ταμπέλα ενός μαγαζιού που μόλις και τη φώτιζε ένα μπλε λαμπιόνι. «ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΝ Ο ΚΡΙΝΟΣ.» Τότε ο Πέτρος φοβήθηκε για καλά, γιατί κατάλαβε πως είχε πάρει τελείως αντίθετο δρόμο και βρέθηκε στην Ομόνοια. Το ζαχαροπλαστείο «Ο Κρίνος» το 'ξερε απέξω κι ανακατωτά. Πριν τον πόλεμο τον έφερνε ο μπαμπάς, πολλές φορές, τις Κυριακές το απομεσήμερο κι έτρωγε λουκουμάδες. Ζεστούς με πολύ μέλι. Τα γλυκά χαλάνε τα δόντια. Ποιος βλάκας το 'χει πει αυτό; Τώρα χαλάνε τα δόντια. Μαυρίζουνε ένα ένα και σαπίζουν. «Ο Κρίνος» δεν πουλάει πια γλυκά. Πάνω στο τζάμι της βιτρίνας είναι κολλημένο ένα χαρτί, που γράφει με τεράστια γράμματα: ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΙΔΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ ΝΗΜΑΤΑ.

 

Άλκη Ζέη, O μεγάλος περίπατος του Πέτρου, εκδ. Kέδρος, 1974

 

δεσμός Μέλπω Αξιώτη, «Από δόξα και θάνατο» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου]

 

98

 

Aκούω και μιλώ

1. Σε ποιο γενικό θέμα αναφέρεται το κείμενο 7;

 

2. Βρείτε έναν άλλο τίτλο για το κείμενο, που να δίνει πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το περιεχόμενό του.

 

3. Ποιο είναι το θέμα κάθε παραγράφου; • Προτείνετε έναν πλαγιότιτλο για καθεμιά.

 

δεσμός Παράγραφος - Πλαγιότιτλοι [πηγή: Νεοελληνική Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου]

 

4. Εντοπίστε δυο τρεις περιόδους σε κάθε παράγραφο που νομίζετε ότι έχουν πιο κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του θέματος της παραγράφου. • Συζητήστε στην τάξη γιατί τις επιλέξατε.

 

5. Βρείτε στην πρώτη παράγραφο τις λέξεις που θεωρείτε ότι παίζουν τον πιο βασικό ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας του αποσπάσματος.

 

6. Στη δεύτερη παράγραφο βρείτε τις λέξεις που δηλώνουν την αντίθεση μεταξύ ειρήνης και πολέμου. • Συγκρίνετε μεταξύ τους και τις δύο φράσεις που είναι γραμμένες με κεφαλαία γράμματα.

 

 

Mαθαίνω ότι:

Κάθε κείμενο μπορεί να αναλυθεί από τα γενικά στοιχεία του στα ειδικότερα.

Έτσι μπορούμε κάθε φορά να εντοπίζουμε:

 

• το θεματικό πεδίο στο οποίο ανήκει

 

• το ειδικό θέμα στο οποίο αναφέρεται

 

• το επιμέρους ζήτημα που αναπτύσσει η κάθε παράγραφος

 

• τις προτάσεις, κύριες και δευτερεύουσες, που δίνουν τις λεπτομέρειες της κάθε παραγράφου

 

• τις λέξεις με τις οποίες διατυπώνονται οι ιδέες του συγγραφέα

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού που περιδιαβαίνει τη «φριχτή πολιτεία». • Συνεχίστε το κείμενο σε πρώτο πρόσωπο και προσθέστε δύο ακόμα παραγράφους. • Μιλήστε για τα πράγματα που συναντάτε και που συνθέτουν την εικόνα του πολέμου και αναπολήστε τις εικόνες της ειρήνης. (Διαλέξτε προσεκτικά τις λέξεις που θεωρείτε καταλληλότερες για να αποδώσετε την ατμόσφαιρα του πολέμου και της ειρήνης.)

 

2. Αναζητήστε στο σχολικό σας βιβλίο το Α΄ στάσιμο της Ελένης του Ευριπίδη. • Μελετήστε το κείμενο και βρείτε ποιο είναι το θέμα της κάθε στροφής και αντιστροφής. • Προσπαθήστε να δώσετε έναν τίτλο σε καθεμιά. • Στη β΄ αντιστροφή να βρείτε τις λεπτομέρειες από τις οποίες συντίθεται το σύνολο. • Τέλος, βρείτε και υπογραμμίστε τις λέξεις με τις οποίες ο ποιητής αποδίδει την έννοια του πολέμου.

δεσμός Ευριπίδη, «Ελένη», Α΄ Στάσιμο [πηγή: Δραματική Ποίηση Γ΄ Γυμνασίου]

 

 

99

 

Kείμενο 8 H πορεία προς το μέτωπο

εικ
Έλενα Χουζούρη, (εισαγωγή, επιλογή κειμένων
Στρατός περνούσε…» στη Νεοελληνική Λογοτεχνία εκδ. Μεταίχμιο, 2003

Ξημερώνοντας τ' Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων, λάβαμε τη διαταγή να κινήσουμε πάλι μπροστά, για τα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες. Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ως τότε οι Αρτινοί, από Χειμάρρα ως Τεπελένι. Λόγω που εκείνοι πολεμούσανε απ' την πρώτη μέρα, συνέχεια, κι είχαν μείνει σκεδόν οι μισοί και δεν αντέχανε άλλο. […]

Κι ότι ήμασταν σιμά πολύ στα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες, μήτε αρρώστους και γερούς, μήτε φτωχούς και πλούσιους, το καταλαβαίναμε. Γιατί κι ο βρόντος πέρα, κάτι σαν καταιγίδα πίσω απ' τα βουνά, δυνάμωνε ολοένα, τόσο που καθαρά στο τέλος να διαβάζουμε το αργό και το βαρύ των κανονιών, το ξερό και το γρήγορο των πολυβόλων. Ύστερα και γιατί, ολοένα πιο συχνά, τύχαινε τώρα ν' απαντούμε, απ' τ' άλλο μέρος να 'ρχονται, οι αργές οι συνοδείες με τους λαβωμένους. Όπου απιθώνανε χάμου τα φορεία οι νοσοκόμοι, με τον κόκκινο σταυρό στο περιβραχιόνιο, φτύνοντας μέσα στις παλάμες, και το μάτι τους άγριο για τσιγάρο. Κι όπου κατόπι σαν ακούγανε για πού τραβούσαμε, κουνούσαν το κεφάλι, αρχινώντας ιστορίες για σημεία και τέρατα. Όμως εμείς το μόνο που προσέχαμε ήταν εκείνες οι φωνές μέσα στα σκοτεινά, που ανέβαιναν, καυτές ακόμη από την πίσσα του βυθού ή το θειάφι. «Όι όι, μάνα μου», «όι όι, μάνα μου», και κάποτε, πιο σπάνια, ένα πνιχτό μουσούνισμα, ίδιο ροχαλητό, που 'λεγαν, όσοι ξέρανε, είναι αυτός ο ρόγχος του θανάτου. […]

 

Oδυσσέας Ελύτης, Άξιον εστί, Aνάγνωσμα πρώτο, εκδ. Ίκαρος, 1999

 

δεσμός Γιάννης Ρίτσος, «Ερημωμένα χωριά» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ Γυμνασίου]

δεσμός Στράτης Μυριβήλης, «Τα ζα» [Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου]

δεσμός  Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί - Τα Πάθη, Ε΄» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου]

 

Aκούω και μιλώ

1. Διηγηθείτε στην τάξη δικά σας βιώματα από τις γιορτές των Φώτων και του Αϊ-Γιαννιού. • Πόσο διαφέρει ο τρόπος που ζείτε εσείς τις γιορτές αυτές από αυτόν που παρουσιάζει ο ποιητής στο κείμενό του;

 

2. Tι εξήγηση μπορείτε να δώσετε στο γεγονός ότι ο Oδυσσέας Ελύτης τοποθετεί χρονικά την αφήγησή του σε μια μέρα γιορτής;

 

3. Bρείτε και υπογραμμίστε τις λέξεις του κειμένου 8 που φέρνουν στο μυαλό σας τον πόλεμο. • Στη συνέχεια αντικαταστήστε τες με άλλες δικές σας ή προσθέστε λέξεις-κλειδιά για τον πόλεμο που θα σκεφτείτε εσείς.

 


 

100

 

Δ ΛEΞIΛOΓIO

Oμόηχες και παρώνυμες λέξεις

 

Aκούω και μιλώ

1. Στο κείμενο 6 βρείτε τις λέξεις: Ίσως, πιο, γενιά, φανεί, μάτια, χάνει, με, ότι. • Μέσα σ' αυτό το κείμενο καθεμιά από τις λέξεις αυτές έχει μια συγκεκριμένη σημασία. • Αν ακούσετε τις λέξεις αυτές μόνες τους, έξω από κείμενο, τι άλλο μπορεί να σημαίνουν;

 

2. Στο κείμενο 8 βρείτε λέξεις:

που μπορεί να έχουν και κάποια άλλη σημασία εκτός από αυτήν που έχουν στο συγκεκριμένο κείμενο

που, αν τους αλλάξουμε την ορθογραφία, παίρνουν άλλη σημασία

που, αν τις τονίσουμε αλλιώς, παίρνουν άλλη σημασία

3. Με τις λέξεις που βρήκατε στην προηγούμενη δραστηριότητα φτιάξτε δικές σας φράσεις, όπου να φαίνονται οι διαφορετικές σημασίες.

 

 

Διαπιστώνω ότι:

Δύο λέξεις (με διαφορετική σημασία) μπορεί να έχουν την ίδια προφορά. Aυτές οι λέξεις λέγονται ομόηχες ή ομώνυμες.

Π Ρ O Σ O Χ Η : Συχνά οι λέξεις αυτές έχουν και διαφορετική ορθογραφία.

Π.χ. Έχουμε στην τάξη 25 παιδιά. Mας χρειάζεται ίσος αριθμός βιβλίων. Ίσως αυτά που έχουμε στην αποθήκη να μη φτάνουν.

Zήτησε τη χείρα της χήρας.

 

Υπάρχουν και λέξεις που μοιάζουν πολύ στην προφορά αλλά έχουν διαφορετικές σημασίες και συνήθως διαφορετική ορθογραφία. Αυτές τις λέξεις τις λέμε παρώνυμες.

Π.χ. σφήκα – σφίγγα, φτηνός – φτενός

 

Mερικές παρώνυμες λέξεις διαφέρουν μόνο ως προς τον τόνο. Aυτές τις λέμε τονικά παρώνυμα.

Π.χ. ξέρω, ξερό (κείμενο 8)

Ε Π O Μ Ε Ν Ω Σ : Για να γράψω σωστά μια λέξη, πρέπει να φέρω στον νου μου τη σημασία της.

 

 

Διαβάζω και γράφω

1. Tις λέξεις που σας δίνονται στη δραστηριότητα 1 του Ακούω και μιλώ (Ίσως, πιο, γενιά, φανεί, μάτια, χάνει, με, ότι) γράψτε τες με διαφορετική ορθογραφία, όπου χρειάζεται. • Στη συνέχεια διαλέξτε τρεις από τις λέξεις αυτές και φτιάξτε δικές σας προτάσεις, στις οποίες να φαίνονται οι διαφορετικές σημασίες τους. Εργαστείτε ανά ζεύγη.

 

2. Στις φράσεις που ακολουθούν, συμπληρώστε τα κενά διαλέγοντας μία από τις ομόηχες ή ομώνυμες λέξεις που βρίσκονται στην πλαϊνή στήλη:

101

 

Αν θες μπορείς να λύσεις την άσκηση

 

– Ξέχασα ... έχω βάλει το βιβλίο ... δανείστηκα από τη βιβλιοθήκη. που – πού
... είναι το ... ψηλό βουνό της Ελλάδας; πιο – ποιο
– Μια ... γυναίκα.
– Μια ... κλωστή.
ψιλή – ψηλή
– Είναι ο καιρός να κλαδέψω το ...
– Η Ελλάδα έχει εύκρατο ...
κλίμα – κλήμα
... το παράθυρο.
– Ο Γιώργος ... προς τα θεωρητικά μαθήματα.
κλείνει – κλίνει
– Tα ... της πορτοκαλιάς.
– Η ισότητα ανάμεσα στα δύο ...
φύλλα – φύλα
... μαλλιά.
... φαγητά.
λιτά – λυτά

 

3. Kάντε το ίδιο με τα παρώνυμα που ακολουθούν. Πείτε ποια από αυτά είναι τονικά παρώνυμα.

 

Αν θες μπορείς να λύσεις την άσκηση

 

– O Γιάννης ... και με ... κάθε πρωί για το σχολείο. περνά – παίρνει
– Mόλις αντίκρισα το τοπίο ... από την ομορφιά του.
– Tα βουνά της Hπείρου είναι στ' αλήθεια ...
μαγεύτηκα — μαγευτικά
– Θα γίνει ... ψηφοφορία για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.
– Στη γραμματική μιλήσαμε για την ... φράση.
ονοματική – ονομαστική
– Eίναι μικρός ακόμα και δεν πάει ...
– Δεν έκαναν κανένα ... για τα αποτελέσματα των εκλογών.
σχόλιο – σχολείο
– Tα ... ήταν οι αγώνες που γίνονταν στην ... Oλυμπία – Oλύμπια
– Aκόμη ψάχνουν να βρουν σε ποιο ... μπορούν να κάνουν τον ετήσιο ... της τάξης τους. χώρο – χορό

 

4. Σκεφτείτε για τις λέξεις πόλεμος και ειρήνη παράγωγες και σύνθετες λέξεις και κατατάξτε τες σε έναν πίνακα σαν τον παρακάτω:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

ΠόλεμοςΕιρήνη
ΠαράγωγαΣύνθεταΠαράγωγαΣύνθετα
πολεμικόςφιλοπόλεμοςειρηνιστήςειρηνοποιός
    
    
    
    
    
    
    

 


 

102

 

E ΔPAΣTHPIOTHTEΣ ΠAPAΓΩΓHΣ ΛOΓOY

Aκούω και μιλώ

εικ
Hλίας Mακρής, εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2004

1. Συζητήστε στην τάξη: Τι βλέπετε στο σκίτσο; • Τι συμβολίζει καθετί που εικονίζεται σ'αυτό; • Τι υπαινίσσεται ο σκιτσογράφος; • Αξιολογήστε το σκίτσο αιτιολογώντας τη γνώμη σας.

 

2. Kάντε στην τάξη σας μια δίλεπτη παρουσίαση ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού με πολεμικό περιεχόμενο. Στην παρουσίασή σας να περιλάβετε αναλυτική περιγραφή (σενάριο, γραφικά, κίνηση, σκοπός παιχνιδιού κ.λπ.) και σύντομες προσωπικές κρίσεις για την ποιότητα του παιχνιδιού.

 

3. Συχνά, ψυχολόγοι και παιδαγωγοί ασκούν αυστηρή κριτική στα πολεμικά ηλεκτρονικά παιχνίδια, υποστηρίζοντας ότι εξοικειώνουν τα παιδιά με τη βία και καλλιεργούν τις φιλοπόλεμες διαθέσεις. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν το παιχνίδι από την πραγματικότητα και χρησιμοποιούν τα παιχνίδια αυτά απλώς για ψυχαγωγία και εκτόνωση. • Οργανώστε στην τάξη σας έναν αγώνα λόγου πάνω σ' αυτό το θέμα.

 

Οι κανόνες του παιχνιδιού:

εικ

 

Χωριστείτε σε τρεις ομάδες.

 

Η ομάδα A θα υποστηρίξει την πρώτη θέση, η ομάδα B τη δεύτερη και η ομάδα Γ θα παίξει τον ρόλο του ακροατηρίου και θα κρίνει τον νικητή. Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, οι ομάδες Α και B έχουν το δικαίωμα να συσκεφτούν για πέντε λεπτά, για να ετοιμάσουν τα επιχειρήματά τους και να καταστρώσουν τη στρατηγική τους.

 

Αρχίζει ο ομιλητής νούμερο 1 της ομάδας Α μιλώντας ένα λεπτό και ο ομιλητής νούμερο 1 της ομάδας B αναλαμβάνει να του απαντήσει σε ίσο χρόνο. Στη συνέχεια παίρνει τον λόγο ο ομιλητής νούμερο 2 της ομάδας B και του απαντά ο ομιλητής νούμερο 2 της ομάδας Α κ.ο.κ.

 

Tα μέλη της ομάδας Γ, αν χρειαστεί, μπορούν να διακόψουν τους ομιλητές, για να υποβάλουν ερωτήσεις (μία φορά το πολύ για τον κάθε ομιλητή). Tα μέλη των ομάδων A και B δεν επιτρέπεται να κάνουν καμιά διακοπή.

 

Tα μέλη της ομάδας Γ σημειώνουν αναλυτικά τις βαθμολογίες που δίνουν σε κάθε ομιλητή και τα στοιχεία εκείνα που αιτιολογούν τη βαθμολογία του καθενός. Στο τέλος αθροίζουν όλες τις βαθμολογίες για την ομάδα Α και όλες τις βαθμολογίες για τη B και ανακηρύσσουν νικήτρια όποια ομάδα συγκέντρωσε συνολικά τη μεγαλύτερη βαθμολογία.

 

δεσμός Ηλεκτρονικό παιχνίδι: Θετικές και αρνητικές επιδράσεις [πηγή: Νέο ΙΝΚΑ]

 

103

 

Διαβάζω και γράφω

1. Στο μάθημα της Ιστορίας έχετε διδαχτεί πολλούς πολέμους που έχουν γίνει από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας. Επιλέξτε έναν από τους πολέμους αυτούς και γράψτε μια ιστορική αφήγηση με έκταση περίπου μιας σελίδας, όπου θα αναφέρετε συνοπτικά τις αιτίες, τις αφορμές, τα κυριότερα γεγονότα και τις συνέπειες του πολέμου αυτού.

 

2. Αναζητήστε εικονογραφικό υλικό από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, το Διαδίκτυο κ.λπ. που θεωρείτε κατάλληλο για να οπτικοποιήσετε τις έννοιες της ειρήνης και του πολέμου. • Γράψτε ένα σύνθημα (σλόγκαν) σχετικό. • Συνθέστε με αυτά μια αφίσα που να εκφράζει την προσωπική σας αντίληψη και στάση απέναντι στο θέμα ειρήνη – πόλεμος. • Παρουσιάστε τα έργα σας στην τάξη και κάντε μια συζήτηση κριτικής πάνω σε αυτά.

 

3. Υποστηρίζεται ότι η εκπαίδευση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της ειρήνης. • Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους νομίζετε ότι μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; • Η εκπαίδευση, όπως τη γνωρίζετε, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ενισχύσει το πνεύμα της ειρήνης; • Tι άλλο θα μπορούσε να κάνει; • Γράψτε ένα κείμενο 250-300 λέξεων που να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση με τους καθηγητές και τους συμμαθητές σας.

 

Xρησιμοποιήστε, ατομικά ή χωρισμένοι σε ομάδες, τα παρακάτω κριτήρια αξιολόγησης για να κρίνετε αν τα κείμενα που γράψατε οι ίδιοι ή και οι συμμαθητές σας:

 

προβάλλουν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις,

 

οι ιδέες και οι προτάσεις αιτιολογούνται,

 

αξιοποιείται ο εκφραστικός πλούτος της γλώσσας στην απόδοση των σημασιών της αιτίας και του σκοπού,

 

αξιοποιείται το λεξιλόγιο το σχετικό με την ειρήνη και τον πόλεμο.

 

4. Αν από τη συζήτηση που προκλήθηκε στην τάξη μέσα από τα κείμενα που γράψατε προκύπτουν κοινές, συγκεκριμένες και καινοτόμες προτάσεις, συντάξτε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, καλώντας τον να τις μελετήσει και, πιθανόν, να τις εφαρμόσει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

 

 

Διαθεματική εργασία δεσμός

1. Θα θέλατε να γνωρίσετε την ιστορία του όπλου; Διερευνήστε το θέμα: «Aπό το ακόντιο στα σύγχρονα όπλα μαζικής καταστροφής».

 

Xωριστείτε σε ομάδες:

 

πρώτη ομάδα θα ψάξει στα βιβλία της Aρχαίας Eλληνικής Γραμματείας ή σε άλλα που διδάσκεστε στο Γυμνάσιο (ιδιαίτερα στην Iλιάδα) για περιγραφές όπλων στην ελληνική αρχαιότητα μέχρι τα κλασικά χρόνια.

 

δεύτερη ομάδα θα ψάξει σε βιβλία Iστορίας για να βρει στοιχεία για τα όπλα από την προϊστορία ως και τον 19ο αιώνα. Xρήσιμη μπορεί να είναι η βοήθεια του καθηγητή Tεχνολογίας του σχολείου, που μπορεί να δώσει στοιχεία για τις τεχνικές κατασκευής των όπλων κάθε εποχής.

 

τρίτη ομάδα θα διερευνήσει την εξέλιξη των όπλων τον 20ό αιώνα και θα συλλέξει στοιχεία για τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στους πολέμους που έγιναν κατά τη διάρκειά του. Στοιχεία μπορεί να αντλήσει η ομάδα αυτή από βιβλία Iστορίας, Λογοτεχνίας, το Διαδίκτυο, το Πολεμικό Mουσείο της Aθήνας, από τα αρχεία εφημερίδων και περιοδικών.

104

 

τέταρτη ομάδα θα συνεργαστεί με τον καθηγητή της Xημείας ή της Βιολογίας και θα διερευνήσει τα σύγχρονα βιολογικά και βιοχημικά όπλα και τις συνέπειες της χρήσης τους για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

 

Όταν κάθε ομάδα ολοκληρώσει την εργασία της, συνεργαστείτε όλοι μαζί και συνθέστε ένα φυλλάδιο - άλμπουμ που να αποδίδει με σύντομα κείμενα και πλούσιο εικονογραφικό υλικό την εξέλιξη του όπλου από την αρχαιότητα ως σήμερα.

 

Στο τέλος προσθέστε ένα κείμενο με τον προβληματισμό σας ως επίλογο.

 

Εναλλακτικά

 

2. Στην Αθήνα, όπως και σε άλλες πόλεις του κόσμου, υπάρχει ένα Πολεμικό Μουσείο. Φανταστείτε ποια θα μπορούσαν να είναι τα εκθέματα ενός «Αντιπολεμικού Μουσείου».

 

Χωριστείτε σε ομάδες και συλλέξτε υλικό: π.χ. φωτογραφίες, λογοτεχνικά κείμενα, τραγούδια, πίνακες ζωγραφικής ή άλλα έργα τέχνης κ.λπ. με αντιπολεμικά μηνύματα.

 

Φτιάξτε το Μουσείο σας.

 

δεσμός Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (επίσημος δικτυακός τόπος)

δεσμός Πολεμικό Μουσείο Λονδίνου (επίσημος δικτυακός τόπος, αγγλόγλωσσος)

δεσμός Πολεμικό Μουσείο Παρισιού (επίσημος δικτυακός τόπος, γαλλόγλωσσος)

δεσμός Εθνικό Μουσείο Πολέμου και Αντίστασης Ολλανδίας (επίσημος δικτυακός τόπος, ξενόγλωσσος, ποικιλία γλωσσών)

 


AΣ ΘYMHΘOYME TI MAΘAME Σ' AYTHΝ THN ENOTHTA

Δες εδώ

 

Κάνε ανακεφαλαίωση της ύλης λύνοντας σταυρόλεξο

 


 

Τετράδιο εργασιών

48

 

Τελικές και αιτιολογικές προτάσεις – Αναλύοντας το κείμενο στα συστατικά του – Ομόηχες και παρώνυμες λέξεις

Kείμενο 1 [Στο αμπρί*]

εικ

Το μέτωπο είναι ένα κλουβί, όπου είσαι υποχρεωμένος να περιμένεις τι θα γίνει. Ζούμε με την αγωνία του άγνωστου. Πάνω μας κρεμιέται η τύχη. Σαν έρχεται μια οβίδα, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σκύψω για να περάσει. Δεν ξέρω πού θα σκάσει.

Η τύχη είναι που μας κάνει αδιάφορους. Πριν από λίγους μήνες καθόμουν σ’ ένα αμπρί κι έπαιζα χαρτιά. Για μια στιγμή σηκώθηκα και πήγα να δω κάποιους γνωστούς μου σε κάποιο άλλο αμπρί. Σαν γύρισα δεν βρήκα κανέναν από δαύτους. Έσκασε πάνω τους μια μπόμπα. Ξαναγύρισα πάλι στ’ άλλο αμπρί κι έφτασα πάλι στην ώρα για να βοηθήσω να τους ξεχώσουν, γιατί χτυπήθηκαν κι αυτοί με τη σειρά τους. Το πώς ζω είναι από τύχη. Όπως μπορεί να με βρει μια σφαίρα, έτσι μπορώ το ίδιο και να ζω. Στο πιο σίγουρο αμπρί μπορείς να γίνεις χίλια κομμάτια και στ’ ανοιχτό πεδίο να μην πάθεις τίποτα ύστερα από δέκα ωρών αδιάκοπο σφυροκόπημα.

Ο κάθε φαντάρος χρωστά τη ζωή του σε χίλιες δυο συμπτώσεις. Γι’ αυτό και κάθε φαντάρος πιστεύει κι ε μπιστεύεται τον εαυτό του στην τύχη.

 

* αμπρί: υπόγειο χαράκωμα που προστατεύει τους στρατιώτες από βολές

 

Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, Oυδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον, μτφρ. Κώστας Θρακιώτης, εκδ. Zαχαρόπουλος, 1990

 

 1  Γιατί ο συγγραφέας λέει ότι πάνω από τον στρατιώτη που πολεμά «κρεμιέται η τύχη»; • Πώς τεκμηριώνει την άποψή του αυτή;

 

 2  Βρείτε τις προτάσεις που εισάγονται με να και για να. • Κατατάξτε τες σε δύο κατηγορίες, στις βουλητικές και στις τελικές.

 

 3  Σκεφτείτε λέξεις oμόηχες ή ομώνυμες με τη λέξη τύχη και τη λέξη αυτοί. • Στη συνέχεια γράψτε προτάσεις, στις οποίες να φαίνεται η διαφορετική σημασία των ομόηχων/ομώνυμων. • Προσέξτε κάθε φορά την ορθογραφία.

 

 4  Βρείτε τρεις λέξεις-κλειδιά, που να συμπυκνώνουν το βασικό νόημα του αποσπάσματος.

 

 5  Το βιβλίο του Στράτη Μυριβήλη Η ζωή εν Τάφω αναφέρεται στον ίδιο πόλεμο με το βιβλίο του Ρεμάρκ.

Βρείτε ένα απόσπασμα στο οποίο ο Στράτης Μυριβήλης να αφηγείται τη ζωή των στρατιωτών στο αμπρί. • Στο απόσπασμα αυτό εντοπίστε:

α. τις λέξεις-κλειδιά που δείχνουν την ατμόσφαιρα της ζωής στο αμπρί,

β. τις δευτερεύουσες τελικές και αιτιολογικές προτάσεις, αν υπάρχουν,

γ. ομόηχα ή ομώνυμα ή παρώνυμα λέξεων του αποσπάσματος.


49

 

Κείμενο 2 [Τα παιδιά του πολέμου]

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

 

Παιδιά

όταν στην πραγματικότητά τους δεν χωράει το παιχνίδι

 

Περισσότερο ευάλωτα στις κακουχίες και τις στερήσεις, περισ-
σότερο ευαίσθητα στη βία και τον φόβο, τα παιδιά για να ανα-
πτυχθούν σωστά έχουν ανάγκη από συνθήκες, που θα τους
επιτρέψουν να ζήσουν μια ομαλί παιδική ηλικία.

 

Κι ενώ θεωρούμε αναφαίρετο το δικαίωμά τους στην υγεία, στη
μόρφωση στο παιχνίδι, στην ξεγνοιασιά, πόσα αλήθεια παιδιά
στον πλανήτη μας απολαμβάνουν τα στοιχειώδη αγαθά που
μπορούν καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους για επιβίωση;

 

Και κάθε φορά που ένας πόλεμος ή κάποια φυσική καταστρο-
φή συγκλονίζει τον κόσμο και λέξεις, όπως αξιοπρέπεια, ασφά-
λεια και μέλλον, χάνουν το νόημά τους, τα παιδιά, ο πιο ευάλω-
τος πληθυσμός, παύουν ξαφνικά να είναι παιδιά. Η ζωή τους
σημαδεύεται ανεπανόρθωτα από τον φόβο και την αβεβαιότητα.

 

Η πραγματικότητα των αριθμών

Πόλεμος

- Περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο
έως σήμερα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα
σπίτια τους από ένοπλες συγκρούσεις την τελευταία
δεκαετία.
Περίπου 6 εκατομμύρια τραυματίστηκαν σοβαρά, 1
εκατομμύριο έμειναν ορφανά και 12 εκατομμύρια
έμειναν άστεγα.
- Σε 87 χώρες του πλανήτη τα παιδιά ζουν ανάμεσα σε 60
εκατομμύρια νάρκες. 10.000 παιδιά κάθε χρόνο χάνουν
τη ζωή τους από αυτές.

 

 Παλεύοντας για τη ζωή, ενημερωτικό φυλλάδιο της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, 2003

 

 1  Τι είδους είναι το κείμενο αυτό; • Για ποιο σκοπό έχει γραφτεί; • Ποιο σκοπό εξυπηρετούν οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν;

 

 2  Στο κείμενο παρουσιάζονται δύο πραγματικότητες που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Η μία είναι αυτή που ταιριάζει σε όλα τα παιδιά του πλανήτη και η άλλη αυτή που ζουν ορισμένα παιδιά, όταν ο πόλεμος συγκλονίζει τη χώρα τους. Περιγράψτε όσο μπορείτε ακριβέστερα τις δύο αυτές πραγματικότητες με στοιχεία του κειμένου.

 

50

 

 3  Στο κείμενο δεν υπάρχουν αιτιολογικές προτάσεις. Υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι με τους οποίους εκφράζεται η αιτία. Μπορείτε να εντοπίσετε φράσεις που δηλώνουν αιτία; • Ποιες από αυτές μπορείτε να τις μετατρέψετε σε δευτερεύουσες αιτιολογικές προτάσεις; • Σε τι αλλάζει το κείμενο ύστερα από αυτή τη μετατροπή;

 

 4  Βρείτε τις λέξεις-κλειδιά που μεταφέρουν κυρίως το μήνυμα του κειμένου.

 

 5  Εξηγήστε τους παρακάτω όρους και χρησιμοποιήστε τους σε δικές σας προτάσεις: ευάλωτα, αναφαίρετο, στοιχειώδη, ανεπανόρθωτα, αβεβαιότητα.

 

 6  Bρείτε τα τονικά παρώνυμα των λέξεων: παιδιά, φορά, πόσα.

 


Κείμενο 3 [Ποδόσφαιρο και πόλεμος]

[…] Το ποδόσφαιρο εκπροσωπεί τις αξίες των σύγχρονων κοινωνιών που τονίζουν τον συναγωνισμό, την επίδοση και την ισότητα των ευκαιριών. Έχει χαρακτηριστεί «όπιο του λαού» και έχει περιγραφεί ως «σύγχρονη θρησκεία», όπου τα γήπεδα λειτουργούν ως σύγχρονοι «καθεδρικοί ναοί». Οι μεταφορές αυτές προσπαθούν στην ουσία να ερμηνεύσουν την έντονη συναισθηματική εμπειρία του θεατή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, το συναρπαστικό συλλογικό βίωμα της κερκίδας, το πάθος και την αφοσίωση του οπαδού της ομάδας.

Ταυτόχρονα το ποδόσφαιρο εκφράζει κατεξοχήν ανδρικές αξίες, παρακολουθείται σχεδόν αποκλειστικά από άνδρες θεατές και είναι, σε σημαντικό βαθμό, τόπος κατασκευής της ανδρικής ταυτότητας. Η όλη οργάνωση του παιχνιδιού εξάλλου παραπέμπει στον πόλεμο, ενώ μια σειρά από παρομοιώσεις από τις πολεμικές συγκρούσεις για την περιγραφή του ποδοσφαιρικού αγώνα αφήνουν να εννοηθεί ότι το γήπεδο είναι ένα πεδίο μάχης όπου αναμετρούνται δύο ομάδες-στρατοί. Ο χώρος του γηπέδου είναι επίσης ένας χώρος βίας, τόσο μεταξύ αθλητών όσο και μεταξύ θεατών. Και αν το «σκληρό» παιχνίδι έχει αρχίσει να περιορίζεται με τα ―ατυχή καμιά φορά και εκνευριστικά συχνά― σφυρίγματα των διαιτητών και τη θέσπιση όλο και πιο αυστηρών κανονισμών, η χουλιγκανική βία ανθεί. Χτίζεται εκεί ένα άλλο μέτωπο, ανάμεσα σε θεατές και αστυνομικούς, ανάμεσα σε οπαδούς και διαιτητή, όπου τα διάφορα «επεισόδια» αντανακλούν την αρρενωπή «αταξία» και παραβατικότητα απέναντι στην εξουσία. […]

Οι οπαδοί πάνε στο γήπεδο για να μεθύσουν με τη νίκη της ομάδας τους, να ταπεινώσουν και να κατατροπώσουν τους αντιπάλους, να ζήσουν την εμπειρία του θεάματος και της συμμετοχής σε μια εντελώς ιδιαίτερη συλλογικότητα.

 

Xριστίνα Kουλούρη, «Ποδόσφαιρο και πολιτικό σαβουάρ βιβρ», εφημ. TO BΗμα, 2002

 

 1  Σύμφωνα με τη συγγραφέα το ποδόσφαιρο θυμίζει έντονα πόλεμο. Mε ποια στοιχεία αιτιολογεί την άποψή της;

 

 2  Yπογραμμίστε τις τελικές προτάσεις του κειμένου. • Mε ποιους συνδέσμους εισάγονται; • Γιατί είναι τελικές και δεν είναι βουλητικές;

 

 3  Βρείτε στο κείμενο όσο περισσότερα παρώνυμα και ομώνυμα μπορείτε.

 

 4  μάχης και βίας : Γράψτε όσο περισσότερα σύνθετα και παράγωγα μπορείτε να σκεφτείτε από αυτές τις δύο λέξεις του κειμένου.

 

 5  Εξηγήστε τους όρους: αρρενωπή, παραβατικότητα, συλλογικότητα. • Στη συνέχεια γράψτε δικές σας προτάσεις μ’ αυτές τις λέξεις.

51

 

 6  Βρείτε το θέμα κάθε παραγράφου και γράψτε έναν πλαγιότιτλο για καθεμία.

 

 7  Προσπαθήστε να βρείτε τις συνδετικές λέξεις των περιόδων του κειμένου.

 

 8  H συγγραφέας του άρθρου υποστηρίζει ότι το ποδόσφαιρο θυμίζει πόλεμο και παραθέτει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψή της. Γράψτε της μια επιστολή - απάντηση, στην οποία να υποστηρίζετε την αντίθετη άποψη, ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση της ειρήνης και ανάμεσα σε άτομα ή ομάδες ατόμων αλλά και ανάμεσα σε κράτη.

 


Κείμενο 4 Διακήρυξη των νομπελιστών για το μέλλον του κόσμου στον νέο αιώνα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη στα επόμενα χρόνια θα προκύψει όχι τόσο από τις παράλογες πράξεις των κρατών ή ατόμων, αλλά κυρίως από τις νόμιμες απαιτήσεις των αδικημένων του κόσμου. Η πλειοψηφία από αυτούς τους φτωχούς και στερημένους βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και είναι αυτοί που ζουν στις περιοχές της ισημερινής ζώνης και στα ζεστά κλίματα.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που οφείλεται όχι στις δικές τους δραστηριότητες, αλλά στον τρόπο ζωής των λίγων πλουσίων, θα επηρεάσει περισσότερο τη δική τους εύθραυστη οικολογία. Η κατάστασή τους θα είναι απελπιστική και καταφανώς άδικη. Δεν αναμένεται, επομένως, να είναι ευχαριστημένοι με το να περιμένουν την ευεργεσία των πλουσίων.

Εάν, λοιπόν, επιτρέψουμε να διαδοθεί η καταστροφική δύναμη των όπλων και των εξοπλισμών σε αυτό τον ευαίσθητο ανθρώπινο τόπο, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουμε μια μεγάλη έκρηξη που μπορεί να αφανίσει πλούσιους και φτωχούς.

Η μόνη ελπίδα για το μέλλον του κόσμου βρίσκεται στην ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας και στη νομιμοποίηση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Είναι καιρός να γυρίσουμε την πλάτη στη μονομερή αναζήτηση της ασφάλειας στον κόσμο, με την οποία επιζητούμε καταφύγια πίσω από τοίχους.

Αντιθέτως, πρέπει να επιμείνουμε στην αναζήτηση τρόπων για ενωμένη δράση ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ενάντια σε έναν εξοπλισμένο κόσμο. Αυτοί οι δύο στόχοι θα αποτελέσουν βασικά συστατικά σταθερότητας, καθώς προχωρούμε σε μεγαλύτερο βαθμό κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία από μόνη της δίνει ελπίδα για ειρήνη.

Μερικά από τα απαραίτητα, νόμιμα εργαλεία είναι ήδη στα χέρια μας, όπως η Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ΑΒΜ), η Σύμβαση για την Αλλαγή του Κλίματος, οι Συνθήκες για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων και η Σύμβαση για τη Συνολική Απαγόρευση Όπλων.

Ως πολίτες που ανησυχούμε, προτρέπουμε όλες τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν σε αυτούς τους στόχους, οι οποίοι αποτελούν βήματα προς την αντικατάσταση του πολέμου από διεθνή και έννομη τάξη. Για να επιβιώσουμε στον κόσμο που μεταμορφώσαμε, πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε με καινούργιο τρόπο. Σήμερα το μέλλον του καθενός εξαρτάται από το καλό όλων.

 

περ. Χημικά Χρονικά, τόμ. 64, τεύχ. 2, (επιλογή – επιμέλεια: Π. Σίσκος, απόδοση: Α. Oικονόμου), Φεβρουάριος 2002

 

 1  α. Από πού προέρχεται, σύμφωνα με τους νομπελίστες που υπέγραψαν τη διακήρυξη, η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη;

β. Ποιοι είναι οι δύο άμεσοι στόχοι που προτείνουν οι νομπελίστες στις κυβερνήσεις να επιδιώξουν, ώστε να αποτρέψουν τους πολέμους;

52

 

 2  Διαβάστε προσεκτικά τη δεύτερη παράγραφο του κειμένου. • Μπορείτε να βρείτε ποιες φράσεις αυτού του αποσπάσματος συνδέονται μεταξύ τους με αιτιακές σχέσεις (σχέσεις αιτίου - αποτελέσματος); • Μπορείτε να βρείτε τις λέξεις που δηλώνουν την αιτιακή σχέση; • Μπορείτε να διατυπώσετε τα ίδια νοήματα, χρησιμοποιώντας δευτερεύουσες αιτιολογικές προτάσεις;

 

 3  Στην τελευταία παράγραφο του κειμένου εντοπίστε μια περίοδο που περιέχει μια τελική πρόταση. • Αλλάξτε τη σειρά των προτάσεων· βάλτε την τελική πρόταση μετά την κύρια. • Πόσο διαφορετικό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται σε κάθε περίπτωση; • Γιατί νομίζετε ότι οι συγγραφείς επέλεξαν αυτή τη σειρά;

 

 4  Στην αρχή της τρίτης παραγράφου υπάρχει η λέξη λοιπόν. Ποιο ρόλο παίζει η λέξη αυτή στο σημείο που βρίσκεται; • Γιατί τη χρησιμοποιεί ο συγγραφέας;

 

 5  Χρησιμοποιώντας όσο περισσότερες μπορείτε από τις πληροφορίες του κειμένου, φτιάξτε ένα δικό σας κείμενο. • Αρχίστε από την τελευταία περίοδο του κειμένου και προχωρήστε χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δηλώνουν αιτιακές σχέσεις. «Σήμερα το μέλλον του καθενός εξαρτάται από το καλό όλων, γιατί…».

 


Κείμενο 5 [Πόλεμος]

eik

53

 

 1  Ποιο είναι το κοινό στοιχείο των τριών φωτογραφιών;

 

 2  Ποια φωτογραφία σάς τρομάζει περισσότερο; • Απαντήστε χρησιμοποιώντας αιτιολογικές προτάσεις.

 

 3  Σε ποια φωτογραφία δεν απεικονίζεται κανένα όπλο; • Αυτό την κάνει λιγότερο τρομακτική;

 

 4  Γιατί νομίζετε ότι ο συντάκτης έβαλε στην ίδια σελίδα και κάτω από τον ίδιο τίτλο τις τρεις φωτογραφίες; • Απαντήστε χρησιμοποιώντας αιτιολογικές και τελικές προτάσεις.

 

 5  Φτιάξτε μια ανάλογη σύνθεση με θέμα την ειρήνη. • Eξηγήστε στους συμμαθητές σας τις επιλογές σας.

 


Κείμενο 6 [Σκέψεις με αφορμή την εξάπλωση των πολέμων και της βίας]

[…] Οι εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, της βιομηχανίας, της οικονομίας, οι οποίες προωθούν πλέον το διαστημόπλοιο Γη, δεν ρυθμίζονται ούτε από την πολιτική ούτε από τη δεοντολογία. Έτσι, εκείνο που φαινόταν ότι επρόκειτο να εξασφαλίσει τη βέβαιη πρόοδο φέρνει βεβαίως δυνατότητες μελλοντικής προόδου, αλλά παράλληλα δημιουργεί και αυξάνει τους κινδύνους.

Οι παραπάνω εξελίξεις συνοδεύονται από πολλαπλές βάρβαρες οπισθοδρομήσεις. Οι πόλεμοι πληθαίνουν στον πλανήτη και χαρακτηρίζονται όλο και περισσότερο από τα εθνικοθρησκευτικά συστατικά τους. Παντού η συνείδηση του πολίτη υποχωρεί και η βία απλώνεται σαν γάγγραινα στις κοινωνίες. […]

Στον τομέα αυτό, όπως και σε άλλους, η γεμάτη μίσος βαρβαρότητα που έρχεται από τα βάθη των ιστορικών αιώνων συνοδεύεται από την παγερή και ανώνυμη βαρβαρότητα που χαρακτηρίζει τον πολιτισμό μας.

Οι επικοινωνίες επεκτείνονται στον πλανήτη, ωστόσο η ασυνεννοησία αυξάνεται. Οι κοινωνίες γίνονται όλο και περισσότερο αλληλεξαρτώμενες, είναι όμως όλο και περισσότερο έτοιμες να αλληλοσπαραχθούν. […]

Παραδόξως το χάος στο οποίο κινδυνεύει να βυθιστεί η ανθρωπότητα εμπεριέχει την τελευταία της ελπίδα. Γιατί; Καταρχήν, επειδή η εγγύτητα του κινδύνου ευνοεί τη συνειδητοποίηση, η οποία μπορεί έτσι να διευρυνθεί και να πολλαπλασιαστεί για να φτιάξει μια μεγάλη πολιτική επίγειας σωτηρίας. Κυρίως όμως για την εξής αιτία: όταν ένα σύστημα είναι ανίκανο να θεραπεύσει τα ζωτικά του προβλήματα είτε αποσυντίθεται είτε μπορεί μέσα στην αποσύνθεσή του να μεταμορφωθεί σε ένα μετα - σύστημα πλουσιότερο, ικανό να θεραπεύσει αυτά τα προβλήματα. […]

Ωστόσο, έτσι όπως ο οργανισμός μας διαθέτει μη διαφοροποιημένα κύτταρα που μπορούν να δημιουργήσουν όλα τα όργανά μας, το ίδιο και η ανθρωπότητα διαθέτει τις γενικές αρετές που επιτρέπουν τη δημιουργία νέων. Αν αληθεύει ότι οι αρετές αυτές βρίσκονται σε νάρκη, σε καταστολή από την εξειδίκευση και την ακαμψία των κοινωνιών μας, τότε οι γενικευμένες κρίσεις που τις κλυδωνίζουν και κλυδωνίζουν και τον πλανήτη θα μπορούσαν να φέρουν τη ζωτική μετα μόρφωση. Πρέπει να περάσουμε από την απελπισία για να ξαναβρούμε την ελπίδα.

 

Edgar Morin, «Πόλεμος και ειρήνη», εφημ. LE MONdE, αναδημοσίευση στην εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ , 2003

 

eik

54

 

 1  Σε ποιους τομείς ο συγγραφέας διαπιστώνει πρόοδο και σε ποιους οπισθοδρόμηση;

 

 2  Τελικά, το κείμενο είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο; • Αιτιολογήστε την άποψή σας. • Xρησιμοποιήσατε τελικές και αιτιολογικές προτάσεις στο κείμενό σας;

 

 3  Το σκίτσο που ακολουθεί το κείμενο με ποια παράγραφο του κειμένου νομίζετε ότι σχετίζεται νοηματικά; Προσπαθήστε να εξηγήσετε με δικά σας λόγια τη σχέση ανάμεσα στα νοήματα του σκίτσου και του κειμένου.

 

 4  Συνδέστε αιτιακά τις δύο πρώτες περιόδους του κειμένου.

 

 5  «Παραδόξως… αυτά τα προβλήματα»: Με πόσους και ποιους τρόπους εκφράζονται οι αιτιακές σχέσεις στο απόσπασμα αυτό;

 

 6  Εντοπίστε τις τελικές προτάσεις του κειμένου.

 

 7  Προσπαθήστε να αναλύσετε το κείμενο στα συστατικά του.

 


Κείμενο 7 [Βρόμικος πόλεμος]

εικ

 1  Ποιο στοιχείο κάνει τον διάλογο αυτό αστείο και γιατί; Απαντήστε χρησιμοποιώντας αιτιολογικές προτάσεις.

 

 2  Σχολιάστε τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι λέξεις καθαρίζω και βρόμικος στο σκίτσο.

 


Άσκηση – Δραστηριότητα

Συμπληρώστε την ακροστιχίδα.

1. E

2. I

3. P

4. H

5. N

6. H

 

1. Eισάγει αιτιολογικές προτάσεις.

2. Ένας ειρηνικός κόσμος είναι…

3. Eίναι απαραίτητο στοιχείο της πρότασης.

4. Mε ένα παραπάνω γράμμα, από γράμμα του αλφαβήτου, γίνεται αποτέλεσμα ενός πολέμου.

5. Eισάγει και σκοπό.

6. Είναι πιο συνηθισμένοι στις πολεμικές ταινίες παρά στον αληθινό πόλεμο.