ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Π. ΣΤΗΝ Δ.Ε.

Προς

Τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.

Κυρίες & Κύριοι,

Θερμά ευχαριστώ προσωπικά τον Πρόεδρο της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. για την χθεσινή, τιμητική του πρόσκληση να παραστώ στο σημερινό Δ.Σ. του Συλλόγου σας και δράττομαι της ευκαιρίας για να σας αναφέρω τα κάτωθι:

Υπάρχει έντονη ανησυχία όλων των εμπλεκομένων με τον θεσμό της ΣΥ.Π. για το μέλλον του θεσμού, διότι:

  • Την τρέχουσα σχολική χρονιά έχει ανασταλεί η λειτουργία των ΓΡΑ.ΣΥ
  • Φήμες αναφέρουν ότι επίκειται η κατάργηση όλων των Γραφείων που εμπλέκονται με τον θεσμό (ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. και ΚΕ.ΣΥ.Π.).
  • Παράλληλα ο Σ.Ε.Π. εξαφανίσθηκε από το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νέου Σχολείου (Λύκειο). Περιμένουμε δε αλλαγές και στο Γυμνάσιο.

Πρόσφατα και ύστερα και από προφορική ενημέρωση στον Πρόεδρο και στην Αντιπρόεδρο της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. δημοσιεύθηκε καταγγελτική Ανακοίνωσή σας, η οποία εκτόνωσε αρχικά την κατάσταση ως φυσιολογική αντίδραση των μελών σας, συνετέλεσε όμως εν συνεχεία στην αύξηση του φόβου τους, λόγω της αύξησης του κινδύνου κατάργησης  του θεσμού από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διότι οι αρμόδιοι του Υ.Π.Δ.Μ.&Θ ουδέποτε απάντησαν και πολύ περισσότερο σας δέχθηκαν ως συνομιλητές.

Προς ενημέρωσή σας, στις 31 Μαΐου 2011 υπήρξε συνάντηση στο Υ.Π.Δ.Μ.&Θ με συμβούλους της Υφυπουργού όλων των Εκπαιδευτικών Κλάδων που διδάσκουν το μάθημα της Τεχνολογίας το οποίο οδεύει και αυτό προς κατάργηση όπου ήμουν παρών με την ιδιότητά μου ως μέλος της επιτροπής για το Μάθημα της Τεχνολογίας από την ΕΕΤΕΚ και ως Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΤΕ. Στο τέλος και εκτός συνεδρίας ρώτησα μία εκ των συμβούλων για το θέμα του Σ.Ε.Π. Μου απήντησε ότι υπάρχουν εισηγήσεις ενώ ακόμη δεν έχουν πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μορφή και το μέλλον του θεσμού ΣΥ.Π. και πως αυτές θα ληφθούν πιθανόν προς το τέλος Ιουνίου.

Γίνεται πλέον αντιληπτό πως κινδυνεύει άμεσα η επιβίωση του θεσμού στην Δημόσια Εκπαίδευση και τώρα είναι η χρονική στιγμή δράσης. Ως εκ τούτου προτείνω:

  • Να ανακοινωθεί πρόσκληση από το Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. προς όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον θεσμό οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από δυο μέλη του Διοικητικού τους Συμβουλίου. Στόχος, αφού συζητηθούν τα προαναφερόμενα προβλήματα να καταλήξουν σε κοινό ψήφισμα το οποίο δια της παρουσίας τους οι φορείς θα επιδώσουν και θα συζητήσουν με την Υπουργό ή τους αρμόδιους Συμβούλους της.
  • Το ίδιο να πραγματοποιηθεί και σε Ανώτατο Επίπεδο στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
  • Αν υπάρχει χρόνος πριν την συνάντηση να πραγματοποιηθεί άμεσα Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. προκειμένου να συζητηθεί το προηγούμενο ψήφισμα και να υπογράψουν όσοι παρόντες επιθυμούν το κοινό ψήφισμα.
  • Σε Πανεπιστημιακούς Καθηγητές εγνωσμένου κύρους που διαθέτει η ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. να προταθεί να παρευρίσκονται στην συνάντηση για την έκφραση ιδεών και την σύνταξη του προαναφερόμενου ψηφίσματος. Παράλληλα όσοι από αυτούς επιθυμούν να εκφράσουν στοιχειοθετημένα και γραπτώς την αντίθεσή τους προς την φημολογούμενη κατάργηση του θεσμού από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με άρθρα τα οποία θα δημοσιευθούν σε όλα τα μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και σε σχετικές με το θέμα μας ιστοσελίδες στο Internet.

Στην δεδομένη εποχή που μορφοποιείται κυρίως ως  κρίση οικονομική, βάλλονται μειούμενα κυρίως τα παρεχόμενα κοινωνικά αγαθά  των πολιτών, γεγονός που ήδη βιώνουμε όλοι μας και εξ αυτού είναι εύκολο να διαγράφονται ακόμη και ολόκληροι θεσμοί επικούρησης του ανθρώπου. Τότε υπάρχει έντονη ανάγκη για αυξημένη κοινωνική συνοχή και ξεπέρασμα όλων των διαχωριστικών αντιλήψεων που μπορεί σε φυσιολογικούς καιρούς πιθανόν να μας απασχολούν (ίσως και έντονα) αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με την ύπαρξη του θεσμού, όπως συμβαίνει σήμερα, πρέπει να τοποθετούνται σε υποδεέστερη μοίρα.

Μόνον ενωμένοι και με την προσωπική παρουσία μας και συγκροτημένη επιστημονικά πρόταση είναι δυνατόν να περισωθεί ο θεσμός.

Περιμένουμε και ως Πανελλήνιος Σύλλογος Λειτουργών Συμβουλευτικής (ΠΑ.ΣΥ.ΛΕ.ΣΥ.Π.) κείμενο βάσης προς συζήτηση καθώς και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης προκειμένου να μην φθάσουμε αφού ενταφιαστεί  ο θεσμός να θρηνούμε εκ των υστέρων.

Πάντοτε στην διάθεσή σας.

Αθήνα 06 Ιουνίου 2011

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης