Αρχική

     Εισαγωγή

     Ανατολική Θράκη

     Η ζωή στην Ανατολική Θράκη

     Το Τσακήλι [Πετροχώρι]   της επαρχίας Μετρών [Τσατάλτζας]

      Στη νέα Πατρίδα

    Κήδεια Προύσας

    Επίλογος

     Βιβλιογραφία

     Video

 

Website counter

Αρχική

  • Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Πυρσός" Η Αγροτολέσχη όπου στεγάζεται ο "Πυρσός"

       Το 1980 δημιουργήθηκε από νέους του χωριού ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Πυρσός", με πρώτο πρόεδρο τον Ξενάκη Βασίλη. Ο "Πυρσός" με τις δραστηριότητές του - αναβίωση εθίμων, χορευτικά συγκροτήματα, καρναβάλι, πολιτιστικές εκδηλώσεις - κρατάει ζωντανά τα έθιμα της Πατρίδας.

       Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90 ο "Πυρσός", σε στενή συνεργασία με την κοινότητα Παλαιφύτου και τους κατοίκους του χωριού, διοργάνωναν διήμερες εκδηλώσεις την περίοδο του καρναβαλιού. Το καρναβάλι είχε μεγάλη επιτυχία, συγκέντρωνε πολύ κόσμο, συμμετείχαν πολλοί νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία και το κάλυπτε η ΕΡΤ3. Δυστυχώς με τα χρόνια ατόνησε.

Χορευτικό του Πυρσού στο εξωτερικό Εκδήλωση του Πυρσού για το Πολυτεχνείο
Καρναβάλι  Παλαιφύτου

       Επίσης κάθε χρόνο την περίοδο της πανήγυρης του χωριού (29 Αυγούστου) διοργανώνει τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με εκθέσεις βιβλίων και ζωγραφικής, συναυλίες μουσικής και χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα του "Πυρσού" και άλλων πολιτιστικών συλλόγων. Τα χορευτικά συγκροτήματα του "Πυρσού" συμμετέχουν σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Χοροδιδάσκαλοι που δίδαξαν χορό στα χορευτικά τμήματα είναι ο Μωϋσιάδης Παντελής και ο Κοροσίδης Γιάννης. Επίσης ιδρύθηκε και Χορωδία με δάσκαλο τον Παπαδόπουλο Αντώνη, στην οποία συμμετέχουν άντρες και γυναίκες και έχουν λάβει μέρος σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναπαράσταση  Μικρασιάτικου γάμου.

     Μια ακόμα δραστηριότητα του "Πυρσού" ήταν η αναπαράσταση του Μικρασιάτικου γάμου τη δεκαετία του 1980, την οποία κάλυψε η ΕΤ 2 και προβλήθηκε στην εκπομπή της "ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ". Για τους Μικρασιάτες ο γάμος αποτελούσε ιερό καθήκον, τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία. Αγαπούσαν την οικογένεια και φρόντιζαν να τη δημιουργήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όπως κρατούσαν τις αρχές και την παράδοση στην πατρίδα, έτσι κι εδώ τώρα δεν άλλαξαν καμιά από τις όμορφες συνήθειές τους, όπως αυτή του γάμου. Ακόμα και σήμερα εδώ είναι ζωντανή η παράδοση του Μικρασιάτικου γάμου.

      Στη δεκαετία του 90 ο ζωγράφος Μαυρομάτης Στέλιος ήρθε στο Παλαίφυτο, αγόρασε ένα οικόπεδο και έχτισε ένα πάρα πολύ ωραίο παραδοσιακό σπίτι, το οποίο χρησιμοποιούσε και σαν ατελιέ ζωγραφικής. Ζωγράφος αυτοδίδακτος, έχει ασχοληθεί με πολλά θέματα, όπως το τοπίο, το γυμνό, η νεκρή φύση. Εγκατεστημένος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, έκανε επίκεντρο της ζωγραφικής του το τρένο και τον περιβάλλοντα χώρο, που αποτελεί το χαρακτηριστικότερο θέμα και επανέρχεται σε όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του. Ο Μαυρομάτης δίδαξε αφιλοκερδώς ζωγραφική σε μικρούς και μεγάλους στην αίθουσα του συλλόγου. Οι μαθητές του πήραν μέρος σε εκθέσεις και διαγωνισμούς και απέσπασαν πολλά βραβεία και επαίνους τόσο στην Ελλάδα όσο και τσο εξωτερικό.

Eκπομπή της ΕΤ3 « ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

      Το 1993 ο "Πυρσός" οργάνωσε μία πολύ όμορφη εκδήλωση στο σπίτι του ζωγράφου, η οποία καλύφθηκε από την εκπομπή της ΕΤ3 « ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», με παρουσιαστή το λαογράφο Σπύρο Ζεχερλή. Μέσα στο πολύ ωραία διακοσμημένο σαλόνι του σπιτιού του, που μοιάζει με λαογραφικό μουσείο, ηλικιωμένοι πρόσφυγες, Θρακιώτες και Μικρασιάτες, περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο την οδύσσεια του ξεριζωμού τους. Μέλη του προεδρείου του συλλόγου μίλησαν για το ιστορικό και τις δραστηριότητες του και τα χορευτικά μαζί με κατοίκους του χωριού χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Επίσης ο πρόεδρος της κοινότητας και οι ιερείς μίλησαν για την ιστορία του χωριού.

         Ο "Πυρσός" επίσης κατά καιρούς έχει διοργανώσει εκδρομές στο Τσακήλι.

Συνάντηση με το Δήμαρχο του Çakil Εκδρομή του Πυρσού στο Çakil

https://www.facebook.com/people/%CE%A0%CF%85%CF%81%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%86%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%85/100010508079529

 

  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

Αγροτικός Συνεταιρισμός

Διαλογητήρια

       Οι κάτοικοι του Παλαιφύτου, αμέσως μόλις απέκτησαν χωράφια, το 1928 ίδρυσαν τον Γεωργικό Πιστωτικό Συνεταιρισμό Παλαιφύτου. Τη δεκαετία του 50 ο Συνεταιρισμός απέκτησε δικές του αποθήκες και ένα μικρό γραφείο, στο χώρο που είναι σήμερα.
      Το 1965 του δόθηκε από την ΑΤΕ η Αγροτική Πίστη και μπορούσε το Δ.Σ να εγκρίνει τα δάνεια που ζητούσαν τα μέλη του. Επίσης απέκτησε λογιστήριο και πλήρωνε επιταγές, επιδοτήσεις, εντολές. Από το 1978 τα μέλη του Συνεταιρισμού ανοίγουν λογαριασμούς και ο Συνεταιρισμός μπορεί πλέον να διαχειρίζεται τις καταθέσεις ταμιευτηρίου των μελών του. Επίσης πληρώνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ και οι κάτοικοι δεν ταλαιπωρούνται πλέον πηγαίνοντας στα Γιαννιτσά, αλλά εξυπηρετούνται στο χωριό.
       Το 1988 κατασκευάζει έξω από το χωριό, κοντά στο ποτάμι σύγχρονα διαλογητήρια -ψυγεία, με μηχανικό εξοπλισμό. Οι παραγωγοί παραδίδουν τα προϊόντα τους ντομάτες, ροδάκινα, αχλάδια, σπαράγγια, μήλα, τα οποία διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό.
        Σήμερα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιφύτου απαρτίζεται από 576 μέλη. Ετησίως συγκεντρώνει και πουλά αγροτικά προϊόντα αξίας 2 έως 3.000.000 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των εκτάσεων που καλλιεργούνται αγγίζουν τις 30.000 στρέμματα με κυρίαρχη καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια αυτή του συμπύρηνου ροδάκινου.
      Τη δεκαετία του 70 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Σύλλογος με συνδικαλιστικές δραστηριότητες και το 1985 έγινε και δεύτερος αγροτικός σύλλογος με την ονομασία Δημοκρατικός Αγροτικός Σύλλογος.

 

  • ΑΡΗΣ ΠΑΛΑΙΦΥΤΟΥ

          Μια ομάδα με ιστορία 62 ετών και με πολλές διακρίσεις και προσφορά στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου του Ν. ΠΕΛΛΑΣ. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος ΑΡΗΣ, με αρ. μητρώου 463, είναι από τα πρώτα αναγνωρισμένα σωματεία του Νομού Πέλλας. Προτού ακόμα αναγνωριστεί έπαιζε φιλικά παιχνίδια με διάφορες ομάδες της περιοχής. Το 1971 ιδρύθηκε στο νομό η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πέλλας. Το Παλαίφυτο ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Π.Σ.Ν.Π. Από τότε ο ΑΡΗΣ ανήκει και αγωνίζεται στον 2ο όμιλο της Α΄ κατηγορίας στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Ν. ΠΕΛΛΑΣ.
          Ο ΑΡΗΣ είχε πολλές διακρίσεις από τις συμμετοχές του στα πρωταθλήματα που έπαιξε. Το 1973 η ομάδα έπαιξε στα τελικά για άνοδο στη Β΄Εθνική κατηγορία με την Καρδίτσα, την Αλεξάνδρεια και την Κοζάνη. Επίσης ανέβηκε στη Δ΄Εθνική κατηγορία, όπου έπαιξε για τρεις χρονιές: 1994 – 1997 - 1998.

Το  νέο  γήπεδο

Το παλιό γήπεδο

       Το 2012 ο ΑΡΗΣ γιόρτασε τα 60 χρόνια αγώνων και βράβευσε πολλούς παράγοντες και όλους τους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την ομάδα. Αρκετοί ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ Παλαιφύτου έπαιξαν και διακρίθηκαν σε ομάδες της Α΄και Β΄ Εθνικής: ο Βοϊτσίδης στην Καστοριά, ΑΕΚ και Γιάννενα, ο Ρώνης στον ΑΡΗ και στην ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Γιαννιτσών, ο Μαλιούφας στον ΠΑΟΚ, ο Μητσόπουλος Μανώλης στον ΑΡΗ, στον ΟΦΗ και στην Καστοριά, ο Παναγιωτίδης στην Α΄Εθνική Αθηναϊκού και στον Εδεσσαϊκό, ο Καδικιώτης στην Καστοριά, ο Μητσόπουλος Φώτης στη Γ΄ Εθνική, ο Ταζόπουλος στην ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Γιαννιτσών.

Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα: https://www.facebook.com/pages/ΑΣ-Άρης-Παλαιφύτου/334158766614192?fref=ts

 

                  

Copyright ©  -  Χουρμουζιάδου Δέσποινα 2010