Αρχική

     Εισαγωγή

     Ανατολική Θράκη

     Η ζωή στην Ανατολική Θράκη

     Το Τσακήλι [Πετροχώρι]   της επαρχίας Μετρών [Τσατάλτζας]

      Στη νέα Πατρίδα

    Κήδεια Προύσας

    Επίλογος

     Βιβλιογραφία

     Video

Website counter

Αρχική

  •  ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Χάρτης νομού Πέλλας

Χάρτης Δήμου Πέλλας

        Το Τριφύλλι (Τοπική Κοινότητα Τριφυλλίου - Δημοτική Ενότητα ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΕΛΛΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΕΛΛΑΣ, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

        Η επίσημη ονομασία είναι “το Τριφύλλιον”. Έδρα του δήμου είναι τα Γιαννιτσά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Τριφύλλι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Τριφυλλίου, του πρώην Δήμου ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ του Νομού ΠΕΛΛΗΣ.

         Το Τριφύλλι έχει 531 κατοίκους (2001) και βρίσκεται  σε υψόμετρο 36 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,78830191 και γεωγραφικό μήκος 22,2617759804.

        Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το Τριφύλτσοβο, όπως έλεγαν τότε το Τριφύλλι, είχε ελάχιστα σπίτια και ήταν περιτριγυρισμένο από βάλτους. Οι περιοχές Τσαΐρα και Νησί, δυτικά του χωριού, αποτελούσαν το Ρουμάνι, με θαμνώδη βλάστηση και πολλές πηγές νερού. Ο ποταμός Μπαλίτζας περνάει από την ανατολική πλευρά του χωριού, όπου υπήρχε βάλτος με μεγάλη ποικιλία πανίδας. Μετά την αποξήρανση του βάλτου, η γη μοιράστηκε στους κατοίκους και μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο γόνιμη περιοχή της κοινότητας. Το 1922 ήρθαν στο χωριό πρόσφυγες από τον Πόντο και το 1924 από τη Θράκη.

       Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια τριφυλλιού, σουσαμιού, καλαμποκιού, σιταριού, αμπελιών, μουριών και την παραγωγή κουκουλιών μεταξιού και κρασιού.

        Από το 1947, έτος που κάηκε το Δροσερό, ως το 1955 λειτούργησε στο Τριφύλλι ο Αστυνομικός Σταθμός Δροσερού. Τις δεκαετίες '60-'70 έντονο ήταν το μεταναστευτικό κύμα των κατοίκων προς Γερμανία, Αμερική και Αυστραλία.

         Ο οικισμός υπαγόταν στην κοινότητα Δροσερού μέχρι το 1951, οπότε και περιήλθε στην κοινότητα Γυψοχωρίου με συνοικισμό το Τριφύλλι. Όμως, το 1977 οι αρμοδιότητες μετατέθηκαν στο Τριφύλλι και δημιουργήθηκε η κοινότητα Τριφυλλίου με συνοικισμό το Γυψοχώρι. Το 1998 καταργήθηκε η κοινότητα και το Τριφύλλι  αποτέλεσε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

                  

Copyright ©  -  Χουρμουζιάδου Δέσποινα 2010