Η Μέλισσα

στις 11 Δεκεμβρίου 2015

Στα Κύθηρα το μέλι μας είναι θυμαρίσιο, κ όχι ότι κι ότι. Είναι από τα πιο φημισμένα μέλια της χώρας μας. Φτιάχνουμε και κερί και κεραλοιφή, τρώμε και βασιλικό πολτό, ζούμε από το μέλι μας!

DSCN4161

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, επισκεφτήκαμε τον κ. Γιάννη Πρωτοψάλτη στο εργαστήριό του στα Μητάτα και μιλήσαμε για τις μέλισσες. Μας εντυπωσίασε με τις γνώσεις του και τον έρωτα του για τη Μέλισσα. Μας κατέκτησε με τον τρόπο του, τον θαυμασμό και την αγάπη που μιλούσε για το αντικείμενό του.

«Είμαι μελισσοκόμος. Αυτή είναι η δουλειά μου την οποία κάνω εδώ και τριάντα χρόνια. Πέρα από επάγγελμα είναι και μεράκι. Όταν λέμε μελισσοκόμος εννοούμε υπηρέτης των μελισσών. Αν και μερικοί μας αποκαλούν μελισσοτρόφους, έχει επικρατήσει η ορολογία μελισσοκόμος, από το ρήμα κομώ που σημαίνει υπηρετώ. Επειδή ακριβώς είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ίσως πολύ πιο οργανωμένος από την ανθρώπινη κοινωνία, αν σκεφτείτε ότι ο άνθρωπος είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πάνω στη γη και η μέλισσα είναι κάποια εκατομμύρια. Έχουν βρεθεί απολιθώματα μελισσών πάνω από πενήντα εκατομμυρίων ετών. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνετε πόσο περισσότερο μπορεί να έχουν αναπτυχθεί και να έχουν αναπτύξει τέτοιους μηχανισμούς που εμείς να μην μπορούμε να τους κατανοήσουμε, να νομίζουμε ότι είμαστε το εξυπνότερο πλάσμα πάνω στον πλανήτη αλλά αν ζήσει κάποιος κοντά σε μέλισσες θα αρχίσει να αμφιβάλλει για τον άνθρωπο. Γιατί ο άνθρωπος μόνο καταστρέφει.

Χωρίς τις μέλισσες δε θα μπορούσε να ζήσει ούτε ο άνθρωπος. Ξέρετε, η αξία των μελισσοκομικών προϊόντων, με πρώτο το μέλι και ύστερα το κερί, τη γύρη, το βασιλικό πολτό, υπολογίζεται ότι είναι μικρότερη από το 10% της αξίας της επικονίασης που κάνουν οι μέλισσες. Χωρίς την επικονίαση των μελισσών δεν θα είχαμε φαΐ να φάμε, θα υπήρχαν προβλήματα στη διατροφή των ζώων και των ανθρώπων και στην περιβαλλοντική ισορροπία. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η μέλισσα και πόσο σημαντική είναι η δουλειά του μελισσοκόμου.»

Στα άρθρα που ακολουθούν καταγράφουμε κάποιες από τις πληροφορίες που μας έδωσε ο κ. Πρωτοψάλτης. Ακολούθησε μια δεύτερη συνάντηση στις 19 Μαρτίου, κατά την οποία επισκεφτήκαμε τα μελίσσια του και είδαμε από κοντά τη θαυμαστή κοινωνία των μελισσών.