Η Εκδρομή Μας

Επιστέγασμα του φετινού μας περιβαλλοντικού προγράμματος ήταν η εκδρομή που πραγματοποιήσαμε από τις 10 ως τις 13 Απριλίου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στα Κρέστενα Ηλείας. Ξεκινήσαμε από το Διακόφτι την Κυριακή στις 14.00, με μάλλον κακό καιρό, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να μας ρίξει το ηθικό. Διανυκτερεύσαμε στη Νεάπολη, στην οποία είχαμε σκοπό…

Το Αλάτι

Το αλάτι μας είναι ένα τοπικό προϊόν που κερδίζει τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερους φίλους. Οι φυσικές αλυκές του νησιού μας, ή αλλιώς αλαταρέες, επιτρέπουν τη διαλογή του, που ναι μεν είναι επίπονη αλλά το αποτέλεσμα ανταμείβει!

Το Ελαιόλαδο

Την Τρίτη 8 Δεκέμβρη, επισκεφτήκαμε ένα από τα τέσσερα ελαιοτριβεία των Κυθήρων, το συνεταιριστικό ελαιοτριβείο του Ποταμού, όπου ο υπεύθυνος μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και μας εξήγησε με λίγα λόγια την διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου. Την εποχή αυτή το ελαιοτριβείο δουλεύει κάθε μέρα, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Οι παραγωγοί πρέπει να…

Ποδοσφαιρικός Αγώνας

Το Σάββατο 2 Απριλίου, η ποδοσφαιρική ομάδα του περιβαλλοντικού μας προγράμματος αντιμετώπισε τους φοβερούς και τρομερούς Λοκαλίστας στο γήπεδο του Λειβαδίου. Ο αγώνας, που έληξε 8-7 υπέρ της ομάδας μας, είχε σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την πραγματοποίηση της εκδρομής μας και συνοδεύτηκε από παζάρι. Ευχαριστούμε γονείς, φίλους  και φυσικά τους Λοκαλίστας για τη θερμή…

Το Παξιμάδι Κυθήρων

Το λαδοπαξίμαδο είναι ένα ακόμα παράδειγμα προϊόντος που συντελεί στην αειφορία του τόπου μας. Δείχνει πως ένα τοπικό προϊόν μπορεί να δώσει δουλειά, να φροντίσει τη γη και να διαφημίσει τον τόπο μας σε όλη την Ελλάδα. Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου επισκεφτήκαμε το αρτοποιείο του Καραβά, όπου μας υποδέχτηκε ο Παύλος. Ο Παύλος είναι ένας…

Παζάρι στο Καρναβάλι του Ποταμού

Την Κυριακή 13 Απριλίου 2016 κάναμε παζάρι στο καρναβάλι του Ποταμού για να μαζέψουμε χρήματα για την εκδρομή μας στο ΚΠΕ στα Κρέστενα Ηλείας. Στον πάγκο μας είχαμε όλων των ειδών τα καλούδια, από νηστίσιμα κέικ και σπαράγγια, λεβάντα και τσίπουρο, μέχρι χαμομήλι και σοκολατένια γλυκίσματα. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές του καρναβαλιού, τους γονείς και…

Το Σαπούνι

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου συναντήσαμε τη Σοφία στον χώρο της φιλαρμονικής του Ποταμού για να φτιάξουμε σαπούνι. Η Σοφία δεν είναι από τα Κύθηρα, ήρθε πριν κάποια χρόνια και ερωτεύτηκε… Έστησε λοιπόν ένα μαγαζί στον Ποταμό όπου πουλάει χειροποίητα τοπικά προϊόντα από λάδι, βότανα, κερί κλπ. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκουμε και σαπούνια, που φτιάχνει μόνη…

Άλλα Μελισσοκομικά Προϊόντα

Κάθε μέλισσα μεταφέρει δύο μπαλάκια γύρη. Τρώγεται και πρέπει να ξέρετε ότι είναι θαυματουργή. Κάνει καλό σε πάρα πολλά πράγματα. Το βαζάκι κάνει 20 με 25 ευρώ. Τη γύρη την μαζεύουμε με παγίδες. Τις βάζουμε στην πόρτα του μελισσιού και από κάτω έχουν συρταράκια. Έχουν μικρές τρύπες από τις οποίες χωράνε να περάσουν οι μέλισσες αλλά όχι τα πόδια τους. Έτσι καθώς παλεύουν να μπουν μέσα τους πέφτει η γύρη μέσα στο συρταράκι και μετά τη μαζεύουμε.

Το Μέλι

Το μέλι μας είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Τελικά, τι είδη μελιών παράγουμε στα Κύθηρα; ?Είδη μελιών υπάρχουν πολλά. Δηλαδή μπορεί να έχουμε παραγωγή από ρείκι ή από κουμαριά, από θυμάρι, την άνοιξη από ποικιλία λουλουδιών… Οι ανθοφορίες χωρίζονται σε κύριες και βοηθητικές. Κύρια ανθοφορία για τα Κύθηρα θα λέγαμε ότι είναι το θυμάρι. Όλοι αυτό κυνηγάμε. Κύρια ανθοφορία για να μαζέψουμε, να πουλήσουμε. Ενώ οι άλλες είναι βοηθητικές: ανθοφορίες που βοηθάνε τα μελίσσια να αναπτυχθούν, να κάνουμε διάφορους χειρισμούς ώστε να αναπτύξουμε περισσότερο πληθυσμό, την ώρα που θα έρθει η ανθοφορία του θυμαριού να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο λαό, στρατό να βγει έξω να μαζέψει τροφή.

Η Μελισσοκομία

Οι κυψέλες του κ. Γιάννη, που τις χρησιμοποιήσαμε κ σαν καθίσματα, είναι όλες ζωγραφισμένες με χρώματα. «Τα ωραία χρώματα είναι θέμα γούστου. Μου αρέσει να ασχολούμαι και λίγο με τα εικαστικά. Είναι επιλογή δικιά μας. Άλλα διαλέγω εγώ, άλλα διαλέγουν οι κόρες μου. Οι μέλισσες δεν βλέπουν όλα τα χρώματα. Το λευκό δεν το βλέπουν….

Η Βασίλισσα και οι Κηφήνες της

Η βασίλισσα τρέφεται από τις εργάτριες με βασιλικό πολτό σε όλη της τη ζωή και μπορεί να ζήσει και 4 και 5 χρόνια. Για αυτό λέγεται βασιλικός ο πολτός… Οι ίδιες οι εργάτριες τρώνε μόνο μέλι και γύρη. Κάθε μελίσσι έχει μία μόνο βασίλισσα μέσα στην κυψέλη, δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε δεύτερη. Η μόνη περίπτωση που μπορούμε να βρούμε δύο βασίλισσες, είναι η δεύτερη να είναι η βασιλομήτωρ. Αν έχει γεράσει πάρα πολύ η μάννα, οι μέλισσες κάνουν αντικατάσταση, βάζουν μια καινούργια βασίλισσα. Δεν την σκοτώνουν την παλιά μέχρι να πεθάνει από γηρατειά.

Οι Πρωταγωνίστριες

Οι μέλισσες, μέσα σε αυτές εδώ τις τρύπες που βλέπετε, αποθηκεύουνε την γύρη και σε άλλες γεννάνε τα αυγά που θα εξελιχθούν σε μέλισσες. Σε αυτά εδώ λοιπόν τα μικρά θα γεννηθούν εργάτριες. Όπως ξέρετε μόνο η βασίλισσα αναπαράγει στο μελίσσι. Η βασίλισσα γονιμοποιείται μια φορά στη ζωή της, κρατάει το σπέρμα στην κοιλιά της…

Λίγη Ιστορία…

Ο άνθρωπος ξεκίνησε να ασχολείται με την μελισσοκομία πιο συστηματικά αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν. Συστηματική μελισσοκομία φαίνεται να υπήρχε στην Αίγυπτο, δυόμιση χιλιάδες χρόνια π.X. και αυτό αποδεικνύεται από διάφορες παραστάσεις που υπάρχουν σε πυραμίδες και σε αρχαίους τάφους. Αλλά και στην Ελλάδα από ότι ξέρουμε από την αρχαία Ελληνική μυθολογία η μέλισσα κατείχε πάντα…

Δενδροφύτευση

Στις  5 Δεκεμβρίου 2015 η περιβαλλοντική μας ομάδα  συμμετείχε στη δεντροφύτευση  κέδρων στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου Κυθήρων. Η δράση οργανώθηκε από καθηγητές του ΓΕ.Λ. Κυθήρων και τον γεωπόνο Θανάση Σάμιο, ενώ βοήθησαν πολλοί μαθητές και κάτοικοι  του νησιού. Το απαραίτητο χρηματικό ποσό καλύφθηκε από την συγκινητική προσφορά των κατοίκων υιοθετώντας δεντράκια. Η υιοθεσία για…

Το Τσίπουρο

Τη Κυριακή 19 του Νοέμβρη επισκεφτήκαμε τη ρακαντζία, το αποστακτήριο δηλαδή, του Αντώνη Καλλίγερου στο Λιβάδι. Από τα πιο παλιά στο νησί, περισσότερο από 100 χρόνια, ο χώρος αυτός όπως κάθε χρόνο άνοιξε και πάλι κατά την αποστακτική περίοδο, η οποία διαρκεί δύο μήνες. Την περίοδο αυτή, ο Αντώνης είναι σχεδόν όλη μέρα στη ρακαντζία. Ο κόσμος…